Ухвала
від 29.07.2019 по справі 686/20025/19
ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 686/20025/19

Провадження № 1-кс/686/10307/19

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29 липня 2019 року м. Хмельницький

Слідчий суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області ОСОБА_1 , з участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , слідчого ОСОБА_3 , захсника-адвоката ОСОБА_4 , підозрюваного ОСОБА_5 , розглянувши у судовому засіданні в залі суду в м.Хмельницькому клопотання слідчого Першого слідчого відділу (Відділу з розслідування злочинів у сфері службової діяльності та корупції) слідчого управління Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Хмельницькому ОСОБА_3 , погодженого з прокурором, про відсторонення від посади відносно

ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрованого за адресою АДРЕСА_1 , фактично проживаючого за адресою АДРЕСА_2 , українця, громадянина України, одруженого, працюючого на посаді директора національного природного парку «Дермансько-Острозький» раніше не судимого,

у кримінальному провадженні №4201818000000093,

встановив:

26.07.2019 року слідчий Першого слідчого відділу (Відділу з розслідування злочинів у сфері службової діяльності та корупції) слідчого управління Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Хмельницькому ОСОБА_3 звернувся до слідчого судді Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області з клопотанням, погодженим з прокурором відділу Генеральної прокуратури України ОСОБА_6 , про відсторонення ОСОБА_5 , підозрюваного у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.368 КК України, від займаної посади директора національного природного парку «Дермансько-Острозький» Міністерства екології та природних ресурсів України (код ЄДРПОУ 37592777), строком на 2 місяці, посилаючись на те, що він є службовою особою, перебування ОСОБА_5 безпосередньо сприяло йому у вчиненні даного злочину, останній маючи зв`язки серед посадовців державних органів влади та органів місцевого самоврядування, які намагатиметься використати для уникнення кримінальної відповідальності, також на даний час у кримінальному провадженні проведений не увесь комплекс необхідних слідчих (розшукових) дій, не встановлено усі обставини, що мають значення для досудового розслідування, не встановлені усі можливі співучасники злочину, місця зберігання предметів, що мають значення для кримінального провадження, що дає підстави вважати, що ОСОБА_5 , перебуваючи на посаді, з метою уникнення кримінальної відповідальності, буде намагатися знищити, сховати або спотворити вказані речові докази, які мають значення для кримінального провадження.

Заслухавши думку слідчого, який підтримує клопотання та просить його задовольнити, підозрюваного та його захисника, які не заперечують щодо задоволення клопотання, дослідивши надані матеріали кримінального провадження, приходжу до висновку, що клопотання підлягає частковому задоволенню, з наступних підстав.

23.05.2018 року в Єдиному реєстрі досудових розслідувань за №4201818000000093, зареєстровано дане кримінальне правопорушення правова кваліфікація правопорушення ч.3 ст.368 КК України.

22.07.2019 року о 17 год. 25 хв. ОСОБА_5 затримано в порядку ст.208 КПК України.

23.07.2019 року ОСОБА_5 письмово повідомлено про підозру у вчиненні ним кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.368 КК України, а саме про те, що у зв`язку з розширенням меж Національного природного парку «Дермансько-Острозький», директор ОСОБА_5 , умисно, з корисливих мотивів, вирішив одержати неправомірну вигоду від керівника СФРГ «Ферма Співака» ОСОБА_7 , та у травні 2018 року поставив вимогу в наданні 5000 доларів США за не перешкоджання в господарській діяльності та сприяння у подальшому користуванні водосховищем, на що ОСОБА_7 змушений був погодитися.

24.05.2018 року близько 19 год. 30 хв. на автостоянці поряд з будівлею Острозької районної державної адміністрації за адресою м.Острог Рівненської області, проспект Незалежності, 14, за попередньою домовленістю по телефону, ОСОБА_7 зустрівся з ОСОБА_5 , під час чого отримав частину суми неправомірної вигоди, а саме 1000 доларів США, що за курсом Національного банку України становило 26081,53 грн., а іншу суму пообіцяв передати після підготування ОСОБА_5 необхідних документів з метою змінення меж природного парку.

Відповідно до розпорядження №672 від 02.10.2018 голови Рівненської обласної державної адміністрації ОСОБА_8 «Про утворення робочої групи щодо розширення національного парку «Дермансько-Острозький», ОСОБА_5 включено до складу робочої групи щодо розширення зазначеного парку.

Надалі ОСОБА_5 в складі робочої групи готував пропозиції щодо включення земель суміжних районів до складу національного природного парку та зміни його меж. В зв`язку з цим ОСОБА_5 під час подальших розмов зі ОСОБА_7 запевнив його, що у нього не буде жодних перешкод у користуванні земельною ділянкою та водосховищем на території Новомалинської сільської ради та поставив вимогу передати неправомірну вигоду в сумі 5000 доларів США, мотивуючи тим, що у нього будуть додаткові витрати на підготовку документів. ОСОБА_7 змушений був погодитися передати вказану суму коштів.

Реалізуючи задумане, ОСОБА_5 , з метою приховання одержання неправомірної вигоди за не перешкоджання здійснення у господарській діяльності, не ініціювання проведення перевірок контролюючими органами, наполіг на укладенні між НПП «Дермансько-Острозький» договору про співпрацю.

03.05.2019 року між національним природним парком «Дермансько-Острозький» в особі директора ОСОБА_5 та фермерським господарством «Ферма Співака» в особі керівника ОСОБА_7 укладено договір про співпрацю, відповідно до якого сторони зобов`язуються співпрацювати в напрямку науково-дослідної та господарської діяльності на орендованому водному об`єкті на території Новомалинської сільської ради Острозького району.

Під час подальших розмов ОСОБА_5 нагадав ОСОБА_7 про необхідність передачі обумовленої суми неправомірної вигоди та пообіцяв надати дозвіл на проведення проектно-вишукувальних робіт з метою розроблення проектної документації щодо розчищення Новомалинського водосховища.

ОСОБА_7 змушений був погодитися передати кошти, після чого ОСОБА_5 призначив йому зустріч 22.07.2019 року на робочому місці в приміщенні НПП «Дермансько-Острозький» за адресою Рівненська область м. Острог проспект Незалежності, 9.

22 липня 2019 близько 17 години 15 хвилин в приміщенні приміщенні НПП «Дермансько-Острозький» за адресою Рівненська область м. Острог проспект Незалежності, 9, під час розмови ОСОБА_5 завів ОСОБА_7 в кабінет, вказав покласти неправомірну вигоду у шухляду столу. Одержавши неправомірну вигоду в сумі 5000 доларів США, що за курсом Національного банку України становило 129050 гривень ОСОБА_5 підписав, завірив печаткою та передав ОСОБА_7 лист №106 від 08.07.2019 про надання дозволу на проведення проектно-вишукувальних робіт з метою розроблення проектної документації щодо розчищення Новомалинського водосховища.

Одержавши неправомірну вигоду, ОСОБА_5 був затриманий в будівлі за адресою Рівненська область м. Острог проспект Незалежності, 9 «на гарячому» співробітниками Управління СБ України в Рівненській області з неправомірною вигодою в сумі 5000 доларів США, яку вилучено.

Всього, при описаних обставинах директор національного природного парку «Дермансько-Острозький» ОСОБА_5 отримав від керівника селянського фермерського рибного господарства «Ферма Співака» ОСОБА_7 неправомірну вигоду в сумі 6000 доларів США, що за курсом Національного банку України становило 155131 грн., за не перешкоджання в господарській діяльності та сприяння у подальшому користуванні водосховищем на території Новомалинської сільської ради Острозького району Рівненської області.

Вказана підозра є обгрунтованою, адже на її підтвердження представлено: заяву ОСОБА_7 від 23.05.2018 року, протокол допиту свідка ОСОБА_7 від 23.05.2018 року, протокол допиту свідка ОСОБА_7 від 03.05.2019 року, протокол огляду, помічення та вручення грошових коштів від 22.07.2019 року, протокол обшуку за місцем роботи ОСОБА_5 , протоколом затримання особи, підозрюваної у вчиненні злочину від 22.07.2019 року, протокол допиту свідка ОСОБА_7 від 22.07.2019 року, інші матеріали кримінального провадження.

24.07.2019 року ухвалою слідчого судді Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області підозрюваному ОСОБА_5 застосовано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Обґрунтованості підозри було надано оцінку слідчим суддею Хмельницького міськрайонного суду при обранні запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Відповідно до ч.2 ст.157 КПК України, при вирішенні питання про відсторонення від посади слідчий суддя, суд зобов`язаний врахувати такі обставини:

1) правову підставу для відсторонення від посади;

2) достатність доказів, які вказують на вчинення особою кримінального правопорушення;

3) наслідки відсторонення від посади для інших осіб.

Крім цього відповідно до ч.5 ст.65 Закону України «Про запобігання корупції» особа, якій повідомлено про підозру у вчиненні нею злочину у сфері службової діяльності, підлягає відстороненню від виконання повноважень на посаді в порядку, визначеному законом.

Відповідно до ч.ч.1, 2ст.154 КПК України,відсторонення відпосади можебути здійсненощодо особи,яка підозрюєтьсяабо обвинувачуєтьсяу вчиненнізлочину середньоїтяжкості,тяжкого чиособливо тяжкогозлочину,і незалежновід тяжкостізлочину -щодо особи,яка єслужбовою особоюправоохоронного органу. Відсторонення від посади здійснюється на підставі рішення слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження на строк не більше двох місяців. Строк відсторонення від посади може бути продовжено відповідно до вимогстатті 158цього Кодексу.

Встановлено, що відповідно до наказу №326-0 від 16.07.2019 року виконуючого обов`язки державного секретаря Міністерства екології та природних ресурсів України ОСОБА_9 , на посаду директора національного природного парку «Дермансько - Острозький» призначено ОСОБА_5 та з останнім укладено контракт №9/2019 від 16.07.2019 року строком на 5 років, яку він обіймає по теперішній час та обґрунтовано підозрюється у вчиненні тяжкого злочину, передбаченого ч.3 ст.368 КК України, за яке передбачено покарання у виді позбавлення волі на строк до 10 років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, з конфіскацією майна або без такої, є службовою особою, перебування ОСОБА_5 безпосередньо на займаній посаді сприяло йому у вчиненні даного злочину, останній використовуючи своє службове становище може ухилятися від кримінальної відповідальності, буде мати можливість знищити, сховати або спотворити речові докази, які мають значення для кримінального провадження, при цьому на даний час у кримінальному провадженні проведений не увесь комплекс необхідних слідчих (розшукових) дій, не встановлено усі обставини, що мають значення для досудового розслідування, не встановлені усі співучасники злочину, місця зберігання предметів, що мають значення для кримінального провадження, а тому подане слідчим клопотання яке є обґрунтованим слід задовольнити частково.

Керуючись ст.ст.154-157 КПК України, слідчий суддя, -

постановив:

Клопотання слідчого Першогослідчого відділу(Відділуз розслідуваннязлочинів усфері службовоїдіяльності такорупції)слідчого управлінняТериторіального управлінняДержавного бюророзслідувань,розташованого умісті Хмельницькому ОСОБА_3 - задовольнити частково.

Відсторонити підозрюваного у вчиненні кримінального правопорушення,передбаченого ч.3ст.368КК України ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , від займаної посади директора національного природного парку «Дермансько-Острозький» Міністерства екології та природних ресурсів України ( код ЄДРПОУ 37592777) на строк по 21 вересня 2019 року.

Ухвала діє по 22 вересня 2019 року включно.

Ухвала слідчого судді підлягає негайному виконанню після її оголошення.

Ухвала може бути оскаржена до Хмельницького апеляційного суду протягом п`яти днів з дня її оголошення.

Слідчий суддя

Дата ухвалення рішення29.07.2019
Оприлюднено20.02.2023
Номер документу83338601
СудочинствоКримінальне
Сутьвідсторонення від посади відносно ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрованого за адресою АДРЕСА_1 , фактично проживаючого за адресою АДРЕСА_2 , українця, громадянина України, одруженого, працюючого на посаді директора національного природного парку «Дермансько-Острозький» раніше не судимого, у кримінальному провадженні №4201818000000093

Судовий реєстр по справі —686/20025/19

Ухвала від 19.11.2019

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Бондарчук В. В.

Ухвала від 19.11.2019

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Бондарчук В. В.

Ухвала від 19.11.2019

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Бондарчук В. В.

Ухвала від 20.11.2019

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Бондарчук В. В.

Ухвала від 19.09.2019

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Бондарчук В. В.

Ухвала від 19.09.2019

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Бондарчук В. В.

Ухвала від 29.07.2019

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Бондарчук В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні