Рішення
від 15.07.2019 по справі 320/385/19
КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

15 липня 2019 року справа № №320/385/19

Київський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Щавінського В.Р.., розглянувши у м. Києві за правилами спрощеного позовного провадження у порядку письмового провадження адміністративну справу за позовом Головного управління ДФС у Київській області до ТОВ "Гідег", ТОВ "Вікторія Техніка" про визнання недійсним правочину,

в с т а н о в и в:

Головне управління ДФС у Київській області звернулось до Київського окружного адміністративного суду з позовом до ТОВ "Гідег", ТОВ "Вікторія Техніка", в якому просить суд:

- застосувати наслідки, визначені частиною 3 статті 228 Цивільного кодексу України, шляхом стягнення з ТОВ Гідег (код ЄДРПОУ 39992320) на користь ТОВ Вікторія Техніка (код ЄДРПОУ 39937825) коштів у сумі 15300291,96 грн., як таких, що були отримані за недійсним правочином;

- застосувати наслідки, визначені частиною 3 статті 228 Цивільного кодексу України, шляхом стягнення з ТОВ Вікторія Техніка (код ЄДРПОУ 34998773) в дохід держави кошти у сумі 15300291,96 грн., як таких, що були отримані за недійсним правочином.

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначив, Рішенням Окружного адміністративного суду м. Києва від 18.02.2018 у справі №826/9585/17 задоволено позов ГУ ДФС у Київській області про визнання недійсним правочину, укладеного між ТОВ Гідег (Продавець за договором) та ТОВ Вікторія Техніка (покупець за договором), за результатами якого складено податкову накладну від 28.02.2017 №1 на суму 15 300 297,96 грн.

На думку позивача, за своїм змістом та спрямованістю правовідносини між ТОВ "Гідег" і ТОВ "Вікторія Техніка" завідомо суперечили інтересам держави і суспільства, оскільки порушували встановлений правовий порядок як у сфері господарської діяльності так і податкових правовідносинах, спотворили показники податкового обліку та мали на меті несплату податків до бюджету. Зазначені обставини вказують на умисел обох сторін на вчинення правочину, який суперечить інтересам держави і суспільства, що відповідно до ч.3 ст. 228 ЦК України має правовим наслідком стягнення в дохід держави за рішенням суду всього одержаного ними за угодою.

Ухвалою Київського окружного адміністративного суду від 24.01.2019 відкрито провадження у справі за правилами спрощеного позовного провадження.

Ухвалу суду про відкриття провадження в адміністративній справі з призначенням підготовчого засідання та повістки про виклик у судові засідання надіслано ТОВ "Гідег" за адресою, вказаною в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, а саме: 08290, Київська область, місто Ірпінь, смт. Гостомель, вул.. Чкалова, буд. 37-Б, оф.312 які повернулись до суду з відміткою підприємства за закінченням терміну зберігання .

Ухвалу суду про відкриття провадження в адміністративній справі з призначенням підготовчого засідання та повістки про виклик у судові засідання надіслано ТОВ Вікторія Техніка за адресою, вказаною в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, а саме: 04210, м. Київ, проспект Героїв Сталінграда, 20А, які повернулись до суду з відміткою підприємства за закінченням терміну зберігання .

Від представника позивача надійшло клопотання в якому він зазначив, що не заперечую щодо розгляду справи в порядку письмового провадження.

Згідно частини 3 статті 195 КАС України учасник справи має право заявити клопотання про розгляд справи за його відсутності.

Частиною 11 статті 126 КАС України встановлено, що у разі повернення поштового відправлення із повісткою, яка не вручена адресату з незалежних від суду причин, вважається, що така повістка вручена належним чином.

Відтак, належним чином повідомлені про дату, час та місце розгляду справи представники відповідачів не з`явились у судове засідання, правом на подання відзивів на позовну заяву не скористались.

Відповідно до частини 9 статті 205 КАС України якщо немає перешкод для розгляду справи у судовому засіданні, визначених цією статтею, але всі учасники справи не з`явилися у судове засідання, хоча і були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового розгляду, суд має право розглянути справу у письмовому провадженні у разі відсутності потреби заслухати свідка чи експерта.

З огляду на заявлене позивачем клопотання про розгляд справи у порядку письмового провадження та неявку представників відповідачів, належним чином повідомлених про дату, час та місце розгляду справи, суд вирішив продовжити розгляд справи в порядку письмового провадження на підставі наявних у ній доказів у передбачені Кодексом адміністративного судочинства України строки.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення представників сторін, суд дійшов висновку, що адміністративний позов підлягає задоволенню.

Як вбачається з матеріалів справи, 28 лютого 2017 року ТОВ Гідег (постачальник, продавець) виписано на користь ТОВ Вікторія Техніка (отримувач, покупець) податкову накладну № 1 на загальну суму 15300297,96 грн., з яких 2550048, 66 грн. ПДВ. Вказана накладна була складена директором ТОВ Гідег .

Вироком Печерського районного суду м. Києва від 11.04.2017 по кримінальній справі №757/14119/17-к керівника ТОВ Гідег визнано винним у вчиненні злочину, передбаченого частиною 5 статті 27, частиною 1 статті 205 Кримінального кодексу України.

Зі змісту вироку вбачається, що керівник ТОВ Гідег , в червні 2016 року, вступивши у попередню змову із невстановленими слідством особами, спрямовану на створення ТОВ Гідег (код 39992320), усвідомлюючи справжню мету перереєстрації вказаного підприємства, без мети ведення фінансово-господарської діяльності та виконання адміністративно-розпорядчих функцій у якості службової особи, вчинив дії, результатом яких стало створення та перереєстрація суб`єкту підприємницької діяльності (юридичної особи), який в подальшому невстановленими слідством особами використовувався для прикриття незаконної діяльності.

У подальшому, Головне управління ДФС у Київській області звернулось до Окружного адміністративного суду м. Києва з позовом до ТОВ "Гідег", ТОВ "Вікторія Техніка", про визнання правочину недійсним, в якому просило визнати недійсним правочин укладений між ТОВ "Гідег", ТОВ "Вікторія Техніка", за результатами якого складено податкову накладну № 1 від 28.02.2017.

За наслідком розгляду вищевказаного позову, Окружним адміністративним судом м. Києва ухвалено рішення від 21 лютого 2018р., яким позов задоволено.

При цьому, суд задовольняючи позовні вимоги виходив з того, що оспорюваний правочин вчинено поза волею директора ТОВ "Гідег", оскільки останній вказав, що фінансово-господарською діяльністю підприємства не займався, що є підставою для визнання такого правочину недійсним.

Посилаючись на встановлені судами обставини, позивач вважав, що існують підстави для застування наслідків недійсності правочину, які передбачені ч.3 ст. 228 ЦК України, у звязку з чим звернувся до суду з вказаним позовом.

Надаючи правову оцінку відносинам, що виникли між сторонами, суд виходить з такого.

У відповідності до частини 2 ст. 19 Конституції України, органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Відповідно до п.п.20.1.30 п.20.1 ст. 20 Податкового кодексу України контролюючі органи мають право звертатися до суду, у тому числі подавати позови до підприємств, установ, організацій та фізичних осіб, щодо визнання оспорюваних правочинів недійсними та застосування визначених законодавством заходів, пов`язаних із визнанням правочинів недійсними, а також щодо стягнення в дохід держави коштів, отриманих за нікчемними договорами.

Згідно статті 207 Господарського кодексу України господарське зобов`язання, що не відповідає вимогам закону, або вчинено з метою, яка завідомо суперечить інтересам держави і суспільства, або укладено учасниками господарських відносин з порушенням хоча б одним з них господарської компетенції (спеціальної правосуб`єктності), може бути на вимогу однієї із сторін, або відповідного органу державної влади визнано судом недійсним повністю або в частині.

Відповідно до ч. 1 ст. 72 КАС України доказами в адміністративному судочинстві є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи.

Згідно ч. 4 ст. 78 КАС України обставини, встановлені рішенням суду у господарській, цивільній або адміністративній справі, що набрало законної сили, не доказуються при розгляді іншої справи, у якій беруть участь ті самі особи.

Виходячи з аналізу вимог чинного законодавства, суд вважає доведеним той факт, що правочин, укладений між ТОВ Гідег та ТОВ Вікторія Техніка , за наслідками якого складено податкову накладну від 28.02.2017 №1 є недійсним.

Відповідно до частини третьої статті 228 Цивільного кодексу України у разі недодержання вимоги щодо відповідності правочину інтересам держави і суспільства, його моральним засадам такий правочин може бути визнаний недійсним. Якщо визнаний судом недійсний правочин було вчинено з метою, що завідомо суперечить інтересам держави і суспільства, то при наявності умислу у обох сторін - в разі виконання правочину обома сторонами - в дохід держави за рішенням суду стягується все одержане ними за угодою, а в разі виконання правочину однією стороною з іншої сторони за рішенням суду стягується в дохід держави все одержане нею і все належне - з неї першій стороні на відшкодування одержаного. При наявності умислу лише у однієї із сторін все одержане нею за правочином повинно бути повернуто іншій стороні, а одержане останньою або належне їй на відшкодування виконаного за рішенням суду стягується в дохід держави.

На підставі аналізу норм законодавства та обставин справи, суд дійшов висновку, що оскільки правочин, за наслідками якого складено податкову накладну від 28.02.2017 №1 визнано судовим рішенням, що набрало законної сили недійсним, тому наявні підстави для застосування визначених законодавством заходів, пов`язаних із визнанням правочинів недійсними, а також щодо стягнення в дохід держави коштів, отриманих за нікчемним договором, у зв`язку з чим позовні вимоги підлягають задоволенню.

Відповідно до частини 2 статті 139 КАС України при задоволенні позову суб`єкта владних повноважень з відповідача стягуються виключно судові витрати суб`єкта владних повноважень, пов`язані із залученням свідків та проведенням експертиз.

Оскільки спір вирішено на користь суб`єкта владних повноважень, а також за відсутності витрат позивача - суб`єкта владних повноважень, пов`язаних із залученням свідків та проведенням судових експертиз, судові витрати (судовий збір) стягненню з відповідача не підлягають.

Керуючись статтями 9, 14, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 90, 143, 242- 246, 250, КАС України, суд

в и р і ш и в:

1. Адміністративний позов задовольнити.

2. Застосувати наслідки, визначені частиною третьою статті 228 Цивільного Кодексу України, шляхом стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю Гідег (код ЄДРПОУ: 39992320) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю Вікторія Техніка (код ЄДРПОУ: 39937825) кошти у сумі 15300291,96 грн., як таких, що були отримані за недійсним правочином.

3. Застосувати наслідки, визначені частиною третьою статті 228 Цивільного Кодексу України, шляхом стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю Вікторія Техніка (код ЄДРПОУ: 39937825) в дохід держави кошти у сумі 15300291,96 грн., як таких, що були отримані за недійсним правочином.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Шостого апеляційного адміністративного судупротягом тридцяти днів з дня його проголошення.

У разі оголошення судом лише вступної та резолютивної частини рішення, або розгляду справи в порядку письмового провадження, апеляційна скарга подається протягом тридцяти днів з дня складення повного тексту рішення.

Відповідно до підпункту 15.5 пункту 1 Розділу VII "Перехідні положення" Кодексу адміністративного судочинства України до початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні скарги подаються учасниками справи до або через Київський окружний адміністративний суд.

Суддя Щавінський В.Р.

Дата ухвалення рішення15.07.2019
Оприлюднено01.08.2019
Номер документу83349722
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання недійсним правочину

Судовий реєстр по справі —320/385/19

Ухвала від 11.12.2019

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Щавінський В.Р.

Рішення від 15.07.2019

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Щавінський В.Р.

Ухвала від 24.01.2019

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Щавінський В.Р.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні