Рішення
від 30.07.2019 по справі 349/849/19
РОГАТИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 349/849/19

Провадження № 2/349/318/19

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

30 липня 2019 року м. Рогатин

Рогатинський районний суд Івано-Франківської області

у складі головуючого судді Лошак О.О.

з участю секретаря судового засідання Сірко І.В.

розглянувши у підготовчому засіданні в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Жовчівської сільської ради Рогатинського району Івано-Франківської області, ОСОБА_2 , ОСОБА_3 про визнання права власності на 3/5 частки домоволодіння,

в с т а н о в и в:

ОСОБА_1 інтереси якої представляє адвокат Шидзінський І.В. звернулася в суд із позовом до Жовчівської сільської ради Рогатинського району Івано-Франківської області, ОСОБА_2 , ОСОБА_3 про визнання права власності на 3/5 частки домоволодіння, яке розташоване в АДРЕСА_1 , в порядку спадкування після смерті батька ОСОБА_4 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 та матері ОСОБА_5 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 .

В обгрунтування позову зазначено, що ОСОБА_1 є спадкоємцем першої черги за законом після смерті матері ОСОБА_6 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 та спадкоємцем за заповітом після смерті батька ОСОБА_1 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 . За життя батькам позивачки належали по 1/5 частки домоволодіння, що розташоване за адресою АДРЕСА_1 . Однак вони не оформили правовстановлюючих документів на домоволодіння. Інших спадкоємців, які б претендували на спадкове майно немає. На даний час позивачка бажає оформити свої спадкові права на домоволодіння та звернулась в нотаріальну контору із заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину, однак у вчиненні нотаріальної дії їй було відмовлено у зв`язку з відсутністю документів, які посвідчують право власності спадкодавців на домоволодіння.

У судове засідання позивачка, представник позивачки не з`явилися, представник позивачки подав клопотання про розгляд справи у його відсутності, позовні вимоги підтримав повністю із підстав, наведених у позовній заяві, просив позов задовольнити.

Представник відповідача - Жовчівської сільської ради Рогатинського району Івано-Франківської області у судове засідання не прибув, направив на адресу суду письмове клопотання про розгляд справи за його відсутності. Позовні вимоги визнає повністю та не заперечує щодо задоволення позову.

Відповідачі - ОСОБА_2 , ОСОБА_3 в судове засідання не прибули, направили на адресу суду письмове клопотання про розгляд справи за їх відсутності. Позовні вимоги визнають повністю та не заперечують проти задоволення позову.

Згідно ч. 3 ст. 211 ЦПК України, учасник справи має право заявити клопотання про розгляд справи за його відсутності. Якщо таке клопотання заявили всі учасники справи, судовий розгляд справи здійснюється на підставі наявних у суду матеріалів.

Згідно ч.3 ст.200 ЦПК України, за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

Суд, дослідивши та перевіривши всі докази в їх сукупності, встановив такі факти та відповідні їм правовідносини.

ОСОБА_5 померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 повторно виданим 26 сычня 2007 року відділом реєстрації актів цивільного стану Рогатинського районного управління юстиції Івано-Франківської області.

ОСОБА_4 помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_2 виданим 03 жовтня 2005 року виконавчим комітетом Жовчівської сільської ради Рогатинського району Івано-Франківської області.

Згідно довідки, виданої виконавчим комітетом Жовчівської сільської ради Рогатинського району Івано-Франківської області № 226 від 03 серпня 2016 року, домоволодіння по АДРЕСА_1 відносилося до суспільної групи колгоспні двори. Станом на 01 липня 1990 року в житловому будинку проживали: ОСОБА_4 , ОСОБА_7 , ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_8 . Заповіт від імені ОСОБА_4 , посвідчений 17 січня 2000 року за № 6 не змінено і не скасовано. Заповіт від імені ОСОБА_7 у виконкомі Жовчівської сільської ради не посвідчувався.

Відповідно до заповіту посвідченого секретарем виконавчого комітету Жовчівської сільської ради Мельник О. 17 січня 2000 року за реєстровим № 6, ОСОБА_4 все належне йому майно і все майно на яке він матиме право на день смерті заповів ОСОБА_1 .

Факт родинних відносин між позивачкою по справі ОСОБА_1 (до реєстрації шлюбу ОСОБА_1 ) та спадкодавцем ОСОБА_5 документально підтверджується копією свідоцтва про народження ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_3 , серія НОМЕР_3 , повторно виданого 10 грудня 2009 року, де в графі мати зазначено: ОСОБА_5 . ОСОБА_1 після реєстрації шлюбу 10 січня 1978 року змінила прізвище на ОСОБА_1 , що підтверджується свідоцтвом про укладення шлюбу серія НОМЕР_4 виданим 10 січня 1978 року Калинівською сільською радою Рогатинського району Івано-Франківської області.

Державним нотаріусом Рогатинської районної державної нотаріальної контори Андрейків Т.В. 06 квітня 2019 року ОСОБА_1 відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом та заповітом після смерті ОСОБА_5 та ОСОБА_4 на домоволодіння, що розташоване за адресою: АДРЕСА_1 , через відсутність документів, що посвідчують право власності спадкодавців на домоволодіння. Згідно постанови про відмову у вчиненні нотаріальної дії, єдиним спадкоємцем померлих ОСОБА_5 та ОСОБА_4 є їхня дочка ОСОБА_1 .

Згідно витягів про реєстрацію в спадковому реєстрі, спадкові справи після смерті ОСОБА_5 та ОСОБА_4 заведені 26 лютого 2007 року

Відповідно до довідки Івано-Франківського обласного бюро технічної інвентаризації № 2 від 14 січня 2019 року реєстрація права власності на домоволодіння по АДРЕСА_1 не проводилася. Станом на 30 листопада 2018 р. дане домоволодіння має наступні технічні характеристики: "А" житловий будинок загальною площею 84,7 м 2 , житловою площею 42,3 м 2 , "Б" стайня загальною площею 55,9 м 2 , "В" стайня загальною площею 14, 7 м 2 , "Г" убиральня загальною площею 1,2 м 2 , "Д" літня кухня загальною площею 62,2 м 2 , № 1 ворота загальною площею 7,2 м 2 , № 2 огорожа загальною площею 28,8 м 2 , № 3 огорожа загальною площею 16,6 м 2 , № 4 огорожа загальною площею 18,2 м 2 , № 5 криниця загальною площею 12,0 м /п. На зазначені домоволодіння ТОВ Технічна інвентаризація та оцінка нерухомості виготовлено технічний паспорт.

Згідно висновку про вартість зазначеного домоволодіння, його ринкова вартість станом на 23 січня 2019 року становить 79300,00 грн.

Надаючи правову оцінку викладеним обставинам, суд зазначає наступне.

Стаття 1 протоколу до Конвенції "Про захист прав людини та основоположних свобод"1950 року (ратифікована Законом України від 17.07.1997 року) передбачає, що кожна фізична або юридична особа має право мирно володіти своїм майном, ніхто не може бути позбавлений своєї власності інакше як в інтересах суспільства і на умовах, передбачених законом і загальними принципами міжнародного права.

За статтею 16 ЦК України кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Відповідно до ч. 1 ст. 316 ЦК України правом власності є право особи на річ (майно), яке вона здійснює відповідно до закону за своєю волею, незалежно від волі інших осіб.

Відповідно до ст.328 ЦК України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом. Зокрема з правочинів. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Спадкуванням за ст.1216 ЦК України, є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). Спадкування здійснюється за заповітом або за законом (частина перша статті 1217 ЦК України). Спадкоємцями за заповітом і за законом можуть бути фізичні особи, які є живими на час відкриття спадщини, а також особи, які були зачаті за життя спадкодавця і народжені живими після відкриття спадщини (частина перша статті 1222 ЦК України).

Спадкоємці за законом одержують право на спадкування почергово (частина перша статті 1258 ЦК України). У першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки (частина перша статті 1261 ЦК України).

Заповітом є особисте розпорядження фізичної особи на випадок своєї смерті (ст.1233 ЦК України). Право на спадкування мають особи, визначені у заповіті (ч.3 ст.1223 ЦК України).

До складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті (стаття 1218 ЦК України).

Спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою. Часом відкриття спадщини є день смерті особи або день, з якого вона оголошується померлою (частини перша та друга статті 1220 ЦК України). Місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця (частина перша статті 1221 ЦК України). Право на спадкування виникає у день відкриття спадщини (частина третя статті 1223 ЦК України).

Спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її. Спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 ЦК України, він не заявив про відмову від неї. (згідно з частинами першою та третьою статті 1268 ЦК України).

Спадкоємець, який прийняв спадщину, може одержати свідоцтво про право на спадщину (ст. 1296 ЦК України). Спадкоємець, який прийняв спадщину, у складі якої є майно та/або майнові права, які обтяжені, та/або нерухоме майно та інше майно, щодо якого здійснюється державна реєстрація, зобов`язаний звернутися до нотаріуса або в сільських населених пунктах - до уповноваженої на це посадової особи відповідного органу місцевого самоврядування за видачею йому свідоцтва про право на спадщину на таке майно (ч.1 ст. 1297 ЦК України).

Відповідно до ст. 392 ЦК України спеціальне визнання судом права власності на майно необхідне тоді, коли щодо його належності у позивача відсутні відповідні правовстановлюючі документи.

Дослідивши та перевіривши всі докази в їх сукупності, суд приходить до висновку, що позовна заява обґрунтована, не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, а тому позов підлягає до задоволення.

Керуючись ст.ст. 12,13,81,259,263-265 ЦПК України,суд, -

в и р і ш и в:

Позов ОСОБА_1 до Жовчівської сільської ради Рогатинського району Івано-Франківської області, ОСОБА_2 , ОСОБА_3 про визнання права власності на 3/5 частки домоволодіння - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 право власності на 3/5 частки домоволодіння загальною вартістю 79 300,00 грн., що розташоване за адресою: АДРЕСА_1 - житловий будинок загальною площею 84,7 м 2 , житловою площею 42,3 м 2 , стайню загальною площею 55,9 м 2 , стайню загальною площею 14,7 м 2 , убиральню загальною площею 1,2 м 2 , літню кухню загальною площею 62,2 м 2 , ворота загальною площею 7,2 м 2 , огорожу загальною площею 28,8 м 2 , огорожу загальною площею 16,6 м 2 , огорожу загальною площею 18,2 м 2 , криницю загальною площею 12,0 м /п, в порядку спадкування за законом та за заповітом після смерті її матері ОСОБА_5 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 та батька ОСОБА_4 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Івно-Франківського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_5 , місце проживання: с. Жовчів Рогатинського району Івано-Франківської області .

Відповідач: Жовчівська сільська рада Рогатинського району Івано-Франківської області, місцезнаходження: с. Жовчів, вул. Сільрадівська, буд. № 15 Рогатинського району Івано-Франківської області, код ЄДРПОУ 04354887.

Відповідач: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_6 , місце проживання: с. Жовчів Рогатинського району Івано-Франківської області .

Відповідач: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , місце проживання: с. Жовчів Рогатинського району Івано - Франківської області .

Суддя: Лошак О.О.

СудРогатинський районний суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення30.07.2019
Оприлюднено02.08.2019
Номер документу83375305
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —349/849/19

Рішення від 30.07.2019

Цивільне

Рогатинський районний суд Івано-Франківської області

Лошак О. О.

Ухвала від 20.06.2019

Цивільне

Рогатинський районний суд Івано-Франківської області

Лошак О. О.

Ухвала від 22.05.2019

Цивільне

Рогатинський районний суд Івано-Франківської області

Лошак О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні