Ухвала
від 31.07.2019 по справі 912/2209/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Кіровоградської області

вул.В`ячеслава Чорновола, 29/32, м.Кропивницький, Україна, 25022,

тел/факс: 22-09-70/24-09-91 E-mail: inbox@kr.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

про відкриття провадження у справі

31 липня 2019 року Справа № 912/2209/19

Господарський суд Кіровоградської області у складі судді Коваленко Н.М., розглянувши матеріали позовної заяви ОСОБА_1 (далі - гр. ОСОБА_1 ), РНОКПП НОМЕР_1 , АДРЕСА_1

до відповідачів:

1. ОСОБА_2 , (далі - гр. ОСОБА_2 ), РНОКПП НОМЕР_2 , АДРЕСА_1 ;

2. ОСОБА_3 (далі - гр. ОСОБА_3 ), РНОКПП НОМЕР_3 , АДРЕСА_2 ;

3. Державного реєстратора Данило-Балківської сільської ради Ульновського району Кіровоградської області Кондратюк Михайла Петровича, 28440, Кіровоградська область, Ульяновський район, с. Данилова Балка, вул. Центральна, 3

про визнання правочину недійсним та скасування реєстраційної дії

ВСТАНОВИВ:

До Господарського суду Кіровоградської області надійшла позовна заява гр. ОСОБА_1 до відповідачів з вимогами:

- Визнати недійсним правочин, за яким ОСОБА_2 відчужила ОСОБА_3 частку статутного капіталу Товариства з обмеженою відповідальністю "Агрофірма "Перлина степу" (далі - ТОВ "Агрофірма "Перлина степу") у розмірі 250 000,00 грн;

- Скасувати реєстраційну дію у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань від 11.07.2019 за №14421070024000244, проведену державним реєстратором Кондратюком Михайлом Петровичем Данилово-Балківської сільської ради Ульяновського району Кіровоградської області.

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначає, що всупереч положенням статуту ТОВ "Агрофірма "Перлина степу" відповідач - гр. ОСОБА_2 відчужила свою частку в статутному капіталі особі, яка не зазначена в п. 6.3. статуту та ще й з порушенням вимог ЦК України, чим порушила переважні права позивача стосовно придбання частки статутного капіталу.

Тому позивач вважає, що правочин, за яким гр. ОСОБА_2 відчужила на користь гр. ОСОБА_3 частку статутного капіталу ТОВ "Агрофірма "Перлина степу" є недійсним.

Державну реєстрацію змін до відомостей про ТОВ "Агрофірма "Перлина степу", які містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань було проведено на підставі недійсного правочину, тому позивач вважає за можливе суду скасувати реєстраційну дію №14421070024000244 проведену 11.07.2019 державним реєстратором Кондратюком Михайлом Петровичем Данилово-Балківської сільської ради Ульяновського району Кіровоградської області, якою було виключено ОСОБА_2 зі складу учасників та включено до складу учасників Товариства ОСОБА_3 з часткою статутного капіталу у розмірі 250 000,00 грн., оскільки така дія є похідною від акту приймання-передачі частки статутного капіталу, який є недійсним.

Розглянувши матеріали позовної заяви, форма і зміст якої відповідають вимогам ст. 162, 164 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України), враховуючи характер спірних правовідносин, а також вимогу позивача, господарський суд дійшов висновку, що вказану заяву слід розглядати за правилами загального позовного провадження.

Поміж іншим, в позовній заяві, при зазначенні сторін, позивачем в якості третьої особи вказано ТОВ "Агрофірма "Перлина степу".

За ст. 50 ГПК України - треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї із сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи.

Якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення господарського суду може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

У заявах про залучення третіх осіб і у заявах третіх осіб про вступ у справу на стороні позивача або відповідача зазначається, на яких підставах третіх осіб належить залучити до участі у справі.

Про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі.

Треті особи, які не заявляють самостійних вимог, мають процесуальні права та обов`язки, встановлені статтею 42 цього Кодексу.

Вступ у справу третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, не тягне за собою розгляду справи спочатку.

При цьому в позовній заяві позивачем взагалі не зазначено, на яких підставах таку третю особу належить залучити до участі у справі.

В результаті дослідження наявних матеріалів позовної заяви та доданих до неї документів, господарський суд дійшов висновку, що рішення господарського суду може вплинути на права та обов`язки ТОВ "Агрофірма "Перлина степу", яке не є стороною у справі, суд вважає за необхідне залучити таку особу до участі у справі як третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача.

Крім іншого, до позовної заяви додано клопотання №б/н від 29.07.2019 позивача про витребування доказів з вимогами:

- витребувати з Устинівської районної державної адміністрації Кіровоградської області (місцезнаходження: 28600, Кіровоградська обл., Устинівський район, смт. Устинівка, вул. Ювілейна, буд. 2) належним чином засвідчені копії документів, на підставі яких державним реєстратором Кондратюком Михайлом Петровичем Данилово-Балківської сільської ради Ульяновського району Кіровоградської області 11.07.2019 було проведено реєстраційну дію №14421070024000244 стосовно зміни товариство з обмеженою відповідальністю "Агрофірма "Перлина степу" (код ЄДРПОУ 2451312334).

- витребувати від ОСОБА_3 (місце проживання: АДРЕСА_2 ) оригінали документів, на підставі яких він отримав у власність частку статутного капіталу Товариства з обмеженою відповідальністю "Агрофірма "Перлина степу" (код ЄДРПОУ 2451312334) у розмірі 250 000,00 грн.

Дане клопотання обґрунтовано таким.

Позивач звернувся до Господарського суду Кіровоградської області з позовною заявою до ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , Державного реєстратора Данилово-Балківської сільської ради Ульяновського району Кіровоградської області Кондратюка Михайла Петровича, третя особа: Товариство з обмеженою відповідальністю "Агрофірма "Перлина степу" про визнання правочину недійсним та скасування реєстраційної дії.

Позивач є одним з учасників ТОВ "Агрофірма "Перлина степу".

Учасниками ТОВ "Агрофірма "Перлина степу" до 11.07.2019 були: позивач - ОСОБА_1 (частка статутного капіталу 250 000,00 грн, що становить 50%), та ОСОБА_2 (частка статутного капіталу 250 000,00 грн, що становить 50%).

Як стало відомо позивачу, 11.07.2019 державним реєстратором Кондратюком Михайлом Петровичем Данилово-Балківської сільської ради Ульяновського району Кіровоградської області було проведено реєстраційну дію №14421070024000244 стосовно зміни учасників ТОВ "Агрофірма "Перлина степу", а саме: виключено ОСОБА_2 зі складу учасників та включено до складу власників ОСОБА_3 , який став володільцем частки статутного капіталу у розмірі 250 000,00 грн.

Тобто гр. ОСОБА_2 відчужила належну їй частку статутного капіталу гр. ОСОБА_3 , відчуження частки статутного капіталу відбулося з порушенням як приписів статуту ТОВ "Агрофірма "Перлина степу" так чинного законодавства.

Частина 1 ст. 11 Закону України "Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю" встановлює, що установчим документом товариства є статут.

Статтею 6 зазначеного Закону встановлено, що учасники товариства зобов`язані дотримуватися статуту. Учасники можуть мати обов`язки, встановлені законом та статутом товариства.

Пунктом 9.2. статуту ТОВ "Агрофірма "Перлина степу" встановлено, що вищим органом Товариства є загальні збори учасників особисто. Загальні збори учасників товариства мають право приймати рішення з усіх питань діяльності Товариства та визначено перелік питань, які приймаються в обов`язковому порядку, серед них: вирішення питань щодо зміни складу учасників Товариства, продаж або іншим чином відступлення учасником частки (її частини) у статутному капіталі Товариства (підпункти 8 та 9 п. 9.2.)

Окрім цього, п. 6.3. статуту ТОВ "Агрофірма "Перлина степу", встановлено: "Учасники Товариства мають право відступити свою частку (її частину) в Статутному капіталі тільки близьким родичам, а саме: ОСОБА_2 , ОСОБА_1 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 . Перехід (передача) частки у статутному капіталі засвідчується нотаріально. Продати (подарити) або іншим чином відступити свою частку (її частину) у статутному капіталі Товариства іншим особам не допускається.".

Позивач зазначає, що ст. 20 Закону України "Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю" встановлено переважне право учасника на придбання частки (частини частки) іншого учасника товариства, що продається третій особі. При цьому, учасник товариства, який має намір продати свою частку третій особі зобов`язаний письмово повідомити про це інших учасників товариства та проінформувати про ціну та розмір частки, що відчужується.

Також ст. 362 ЦК України встановлено, що у разі продажу частки у праві спільної часткової власності співвласник має переважне право перед іншими особами на її купівлю. Продавець частки у праві спільної часткової власності зобов`язаний письмово повідомити інших співвласників про намір продати свою частку, вказавши ціну та інші умови, на яких він її продає.

Позивач зазначає, що жодного повідомлення від гр. ОСОБА_2 про її намір відчужити частку в статутному капіталі до нього не надходило, загальні збори учасників Товариства для вирішення питання щодо відчуження гр. ОСОБА_2 частки статутного капіталу не скликались і не проводились. Відчуження частки здійснене на користь гр. ОСОБА_3 , особи, яка не зазначена в статуті Товариства.

Отже, викладене свідчить про те, що відчуження частки статутного капіталу відбулося з порушенням як приписів статуту ТОВ "Агрофірма "Перлина степу", так і чинного законодавства.

За приписом ст. 215 ЦК України, підставою недійсності правочину є недодержання в момент вчинення правочину стороною (сторонами) вимог, які встановлені частинами першою - третьою, п`ятою та шостою статті 203 цього Кодексу.

Частина 1 ст. 203 ЦК України встановлює, що зміст правочину не має суперечити цьому кодексу, іншим актам цивільного законодавства, а також моральним засадам суспільства.

Зважаючи на викладене в позові позивач просить суд визнати правочин, за яким гр. ОСОБА_2 відчужила гр. ОСОБА_3 частку статутного капіталу ТОВ "Агрофірма "Перлина степу" у розмірі 250 000,00 грн недійсним.

Але, як зазначено в позові, оскільки позивач не має такого правочину то й не знає його реквізитів.

Стаття 74 Господарського процесуального кодексу України передбачає, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи.

Стаття 81 Господарського процесуального кодексу передбачає, що учасник справи у разі неможливості самостійно надати докази вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Таке клопотання повинно бути подане в строк, зазначений в частинах другій та третій статті 80 цього Кодексу

Частиною 5 ст. 17 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань" встановлено перелік документів, які подаються для державної реєстрації змін до відомостей про розмір статутного капіталу, розміри часток у статутному капіталі чи склад учасників товариства з обмеженою відповідальністю або товариства з додатковою відповідальністю (далі в цій частині - товариство):

1) заява про державну реєстрацію змін до цих відомостей;

2) документ про сплату адміністративного збору;

3) один із таких відповідних документів:

а) рішення загальних зборів учасників товариства про визначення розміру статутного капіталу та розмірів часток учасників;

б) рішення загальних зборів учасників товариства про виключення учасника з товариства;

в) заява про вступ до товариства;

г) заява про вихід з товариства;

ґ) акт приймання-передачі частки (частини частки) у статутному капіталі товариства;

д) судове рішення, що набрало законної сили, про визначення розміру статутного капіталу товариства та розмірів часток учасників товариства;

е) судове рішення, що набрало законної сили, про стягнення з (повернення з володіння) відповідача частки (частини частки) у статутному капіталі товариства.".

Виходячи з ситуації, яка склалася в даному випадку, позивач вважає, що державному реєстраторові надавався саме акт приймання-передачі частки у статутному капіталі, при цьому, за усталеною практикою, акт приймання-передачі укладається на підставі договору про відчуження (купівлі-продажу, дарування) частки статутного капіталу.

Статтею 29 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань" встановлено, що реєстраційна справа, в паперовій формі зберігається у суб`єкта державної реєстрації за місцезнаходженням юридичної особи у виконавчих органах міської ради міст обласного та/або республіканського Автономної Республіки Крим значення, Київській, Севастопольській міських, районних, районних у містах Києві та Севастополі державних адміністраціях. Суб`єкт державної реєстрації, який провів реєстраційну дію, протягом трьох робочих днів з дня її проведення надсилає документи, подані для проведення реєстрації, відповідному суб`єкту державної реєстрації, уповноваженому зберігати реєстраційні справи.

Отже документи, на підставі яких державним реєстратором Кондратюком Михайлом Петровичем Данилово-Балківської сільської ради Ульяновського району Кіровоградської області було проведено реєстраційну дію від 11.07.2019 №14421070024000244, знаходяться в реєстраційний справі ТОВ "Агрофірма "Перлина степу", яка знаходиться в Устинівській районній державній адміністрації Кіровоградської області.

Законом України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань" не передбачено можливості надавати копії документів, на підставі яких було проведено реєстраційні дії, а отже в позивача не має можливості самостійно отримати докази, а саме на підставі яких документів ОСОБА_3 отримав у власність частку статутного капіталу ТОВ "Агрофірма "Перлина степу".

Також, оскільки ОСОБА_3 набув право власності на частку в ТОВ "Агрофірма "Перлина степу", то він також володіє документами, на підставі яких він набув таке право.

Розглядаючи вказану вимогу позивача, господарський суд вважає за необхідне зазначити, що за ч. 4 ст. 164 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України) - до заяви про визнання акта чи договору недійсним додається також копія (або оригінал) оспорюваного акта чи договору або засвідчений витяг з нього, а у разі відсутності акта чи договору у позивача - клопотання про його витребування.

Крім цього, за ст. 81 ГПК України - учасник справи у разі неможливості самостійно надати докази вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Таке клопотання повинно бути подане в строк, зазначений в частинах другій та третій статті 80 цього Кодексу. Якщо таке клопотання заявлено з пропуском встановленого строку, суд залишає його без задоволення, крім випадку, коли особа, яка його подає, обґрунтує неможливість його подання у встановлений строк з причин, що не залежали від неї.

У клопотанні повинно бути зазначено:

1) який доказ витребовується;

2) обставини, які може підтвердити цей доказ, або аргументи, які він може спростувати;

3) підстави, з яких випливає, що цей доказ має відповідна особа;

4) заходи, яких особа, яка подає клопотання, вжила для отримання цього доказу самостійно, докази вжиття таких заходів та (або) причини неможливості самостійного отримання цього доказу;

5) причини неможливості отримати цей доказ самостійно особою, яка подає клопотання.

У разі задоволення клопотання суд своєю ухвалою витребовує відповідні докази.

При цьому, клопотання позивача містить вимогу витребувати з Устинівської районної державної адміністрації Кіровоградської області належним чином засвідчені копії документів, на підставі яких державним реєстратором 11.07.2019 було проведено реєстраційну дію №14421070024000244 стосовно зміни ТОВ "Агрофірма "Перлина степу", не дивлячись на ту обставину, що предметом спору у даній справі є визнання недійсним правочину, а не оскарження дій державного реєстратора щодо якихось невідомих змін щодо Товариства з обмеженою відповідальністю "Агрофірма "Перлина степу".

Вимога позивача: витребувати від ОСОБА_3 оригінали документів, на підставі яких він отримав у власність частку статутного капіталу Товариства з обмеженою відповідальністю "Агрофірма "Перлина степу" (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) у розмірі 250 000,00 грн, стосується не безпосередньо предмету спору, а підстав набуття відповідачем 2. права власності на частку у статутному капіталі ТОВ "Агрофірма "Перлина степу".

При цьому, позивач не вимагає витребувати у відповідачів оригінал чи належним чином засвідчену копію оспорюваного акта чи договору та не повідомляє суд про заходи, яких особа, яка подає клопотання, вжила для отримання цього доказу самостійно, докази вжиття таких заходів та (або) причини неможливості самостійного отримання цього доказу.

За таких обставин, господарський суд не вбачає правових підстав для задоволення такого клопотання позивача.

Керуючись статтями 12, 50, 74, 81, 164, 165-168, 176, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі №912/2209/19.

2. Справу №912/2209/19 розглядати за правилами загального позовного провадження.

3. Підготовче засідання призначити на 15.08.2019 на 11:00.

Засідання відбудеться у приміщенні Господарського суду Кіровоградської області за адресою: 25022, м. Кропивницький, вул. В`ячеслава Чорновола, 29/32, в залі суд. засідань №206, тел. 0(522)22-09-70.

4. Залучити до участі у справі в якості третьої особи, що не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача: Товариство з обмеженою відповідальністю "Агрофірма "Перлина степу" (код ЄДР 36390157, 28611, Кіровоградська область, Устинівський район, с. Степанівка, вул. Суворова, буд. 23).

Відповідно до ст. 168 Господарського процесуального кодексу України, у поясненнях третьої особи щодо позову або відзиву третя особа, що не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, викладає свої аргументи і міркування на підтримку або заперечення проти позову. До пояснень третьої особи застосовуються правила, встановлені частинами третьою-сьомою статті 165 цього Кодексу.

Встановити третій особі строк для надання пояснень щодо позову - протягом 15 днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі.

Докази надіслання (надання) пояснень іншим учасникам справи надати суду до дати підготовчого засідання суду.

5. Відповідачі мають право у строк протягом 15 днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі подати відзив на позовну заяву, що має відповідати вимогам ст. 165 Господарського процесуального кодексу України.

Копія відзиву та доданих до нього документів іншим учасникам справи повинна бути надіслана (надана) одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду.

Докази надіслання (надання) відзиву на позовну заяву іншим учасникам справи надати суду до дати підготовчого засідання суду.

Якщо відзив не містить вказівки на незгоду відповідача з будь-якою із обставин, на яких ґрунтуються позовні вимоги, відповідач позбавляється права заперечувати проти такої обставини під час розгляду справи по суті, крім випадків, якщо незгода з такою обставиною вбачається з наданих разом із відзивом доказів, що обґрунтовують його заперечення по суті позовних вимог, або відповідач доведе, що не заперечив проти будь-якої із обставин, на яких ґрунтуються позовні вимоги, з підстав, що не залежали від нього.

У разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами.

6. Позивач має право у строк протягом 7 днів з дня отримання відзиву на позовну заяву надати відповідь на відзив, що має відповідати вимогам частин 3-6 ст. 165 Господарського процесуального кодексу України.

Докази надіслання (надання) відповіді на відзив іншим учасникам справи надати суду до дати підготовчого засідання суду.

Позивачу в підготовче засідання суду надати оригінали письмових доказів, доданих до позовної заяви, та їх копії засвідчені в порядку, встановленому чинним законодавством.

7. Відповідачі мають право у строк протягом 7 днів з дня отримання відповіді на відзив подати заперечення, що мають відповідати вимогам частин 3-6 ст. 165 Господарського процесуального кодексу України та докази, які підтверджують обставини, на яких ґрунтуються заперечення відповідачів, якщо такі докази не надані позивачем.

Докази надіслання (надання) заперечення іншим учасникам справи надати суду до дати підготовчого засідання суду.

8. Клопотання №б/н від 29.07.2019 позивача про витребування доказів залишити без задоволення.

Явка учасників справи в засідання суду необов`язкова.

До відома учасників справи, документи необхідно надіслати суду з супровідним листом.

Представникам учасників справи, у разі прибуття у судове засідання, необхідно мати документ, що посвідчує особу, а також документи, що підтверджують їхні повноваження, копії яких надаються господарському суду для долучення до матеріалів справи.

Копії доказів (крім речових доказів), що подаються до суду, заздалегідь надсилаються або надаються особою, яка їх подає, іншим учасникам справи. Суд не бере до уваги відповідні докази у разі відсутності підтвердження надсилання (надання) їх копій іншим учасникам справи, крім випадку, якщо такі докази є у відповідного учасника справи або обсяг доказів є надмірним, або вони подані до суду в електронній формі, або є публічно доступними.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не підлягає оскарженню.

Примірники ухвали надіслати: позивачу, відповідачам та третій особі.

Суддя Н.М. Коваленко

Повідомити учасників справи про відсутність у суду технічної можливості надавати інформацію про веб-адресу судового рішення у Єдиному державному реєстрі судових рішень, одночасно з врученням (надсиланням/видачі) копії повного або скороченого такого рішення до затвердження Положення про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему та початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи.

Повідомити учасників справи про можливість ознайомитись з електронною копією судового рішення в Єдиному державному реєстрі судових рішень за його веб-адресою: http://reyestr.court.gov.ua.

Повідомити учасників справи про відсутність у суду технічної можливості забезпечення учасникам справи права брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду до затвердження Положення про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему та початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи.

Дата ухвалення рішення31.07.2019
Оприлюднено02.08.2019
Номер документу83378174
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання правочину недійсним та скасування реєстраційної дії

Судовий реєстр по справі —912/2209/19

Ухвала від 18.11.2020

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Коваленко Н.М.

Ухвала від 11.11.2020

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Коваленко Н.М.

Ухвала від 22.10.2019

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Коваленко Н.М.

Ухвала від 21.10.2019

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Коваленко Н.М.

Ухвала від 10.10.2019

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Коваленко Н.М.

Ухвала від 23.09.2019

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Коваленко Н.М.

Ухвала від 19.09.2019

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Коваленко Н.М.

Ухвала від 15.08.2019

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Коваленко Н.М.

Ухвала від 31.07.2019

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Коваленко Н.М.

Ухвала від 31.07.2019

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Коваленко Н.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні