Ухвала
від 19.02.2019 по справі 752/2598/19
ГОЛОСІЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

справа № 752/2598/19

провадження №: 1-кс/752/1761/19

У Х В А Л А

19.02.2019 року слідчий суддя Голосіївського районного суду міста Києва ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , розглянувши в закритому судовому засіданні в приміщенні суду в місті Києві клопотання слідчого СВ Голосіївського УП ГУ НП в м. Києві ОСОБА_3 , погодженого прокурором Київської місцевої прокуратури № 1 ОСОБА_4 , у кримінальному провадженні №12018100010008855, відомості щодо якого внесені 19.09.2018 до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2ст.ст.321-1КК України, про проведення обшуку, -

ВСТАНОВИВ:

В провадження слідчого судді надійшло клопотання слідчого СВ Голосіївського УП ГУ НП в м. Києві ОСОБА_3 про проведення обшуку за місцем проживання директора з продажу ТОВ «Медек Корпорейшн», код ЄДРПОУ 4091844, в особі громадянина ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , що за адресою: АДРЕСА_1 , з метою відшукання речей, документів та засобів, що використовуються для реалізації протиправної діяльності в сфері виготовлення, пересилання та збуту фальсифікованого лікарського засобу «Гратеціано», а саме: пластикові флакони з вмістом лікарського засобу «Гратеціано», у таблеткованому вигляді та інструкції до застосування даного лікарського засобу; пусті флакони, наклейки, галограми, відповідний матеріал та засоби які використовуються для виготовлення коробок та флаконів, оригінали та завірені копії сертифікатів якості на лікарський засіб «Гратеціано», в тому числі печатки, відтиски печаток, галограми які використовуються для виготовлення даних сертифікатів, видаткові накладні на здійснення продажу лікарського засобу «Гратеціано», в тому числі видаткові, митні та відповідні експрес - накладні почтових відділень на здійснення поставок даного лікарського засобу; печатки, відтиски печаток юридичних осіб, які використовуються при реалізації даного лікарського засобу, персональні комп`ютери, ноутбуки, мультимедійні планшети, мобільні телефони та інші цифрові носії, які можуть містити цифрові відомості щодо каналів постачання фальсифікованого лікарського засобу та розрахункові відомості щодо об`ємів, місць його реалізації; в тому числі грошові кошти отриманні злочинним шляхом, та які використовувались в якості заздалегідь ідентифікованих імітаційних засобів в ході проведення негласних слідчих (розшукових) дій.

Слідчий обґрунтовує клопотання тим,що в провадженні слідчого відділу Голосіївського УП ГУ НП в м. Києві, знаходиться кримінальне провадження, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12018100010008855 від 19.09.2018 року, за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.2ст.cт. 321-1 КК України.

Досудовим слідством встановлено, що група осіб, під прикриттям ТОВ «Медек Корпорейшн», код ЄДРПОУ 4091844, в тому числі ряду інших юридичних осіб, налагодили кримінально-протиправну діяльність в сфері збуту фальсифікованого лікарського засобу «Гратеціано», із використанням завідомо неправдивих ліцензійних дозволів та сертифікатів якості, що дають право на реалізацію даного лікарського засобу на території України.

Під час досудового розслідування встановлено, що ТОВ «Євро Фарма Інтернешнл», код ЄДРПОУ 40170138, є власником реєстраційного посвідчення на рецептурний лікарський засіб «Гратеціано», № НОМЕР_1 виданий Міністерством охорони здоров`я України 19.11.2015 року, та у відповідності до норм чинного законодавства з метою забезпечення нагляду за безпекою даного лікарського засобу здійснює контроль через відповідну систему фармаконагляду, що функціонує на підприємстві. З метою реалізації положення, щодо забезпечення нагляду за безпекою даного лікарського засобу, здійснюється моніторинг засобів масової інформації, в тому числі спеціалізованих веб-сайтів на предмет його продажу. Так, на одному із інтернет-сайтів http://medek.сom.ua, була знайдена інформація щодо продажу лікарського засобу посадовими особами ТОВ «Медек Корпорейшн», код ЄДРПОУ 4091844, в ході чого було здійснено купівлю однієї упаковки даного лікарського засобу.

Слідчий зазначав, що на підтвердження зазначеного факту представниками ТОВ «Аяфарма» в особі керівника ОСОБА_6 було надано до матеріалів кримінального провадження видаткову накладу № 818 від 06.08.2018 року, на поставку лікарського засобу «Гратеціано», посадовими особами ТОВ «Медасепт», код ЄДРПОУ 38778013 та копію сертифіката якості на лікарський засіб «Гратеціано» серія 7803057,в розмірі 5800 флаконів, дата виробництва 02.2018, дата закінчення терміну придатності 02.21.

В подальшому, як встановлено органом досудового розслідування, представниками ТОВ «Євро Фарма Інтернешнл», було отримано офіційну відповідь від посадових осіб «EUROPEAN EGYPYIAN PHARM. IND«, які являються єдиними виробниками та постачальниками ліцензованого лікарського засобу «Гратеціано», на територію України, в ході чого було встановлено, що «EUROPEAN EGYPYIAN PHARM. IND», не здійснювала відвантаження і не доставляла 400 коробок лікарського засобу «Гратеціано», в Ремеді Груп Компані, що на території України.

Слідчий зазначав, що дані коробки не належать «EUROPEAN EGYPYIAN PHARM. IND» оскільки ними не вироблялись дані серії, при цьому лікарський засіб «Гратеціано», 400 мг, має термін придатності 2 роки а не 3 роки, що в даному випадку свідчить про контрафактність даної партії, із використанням завідомо неправдивих ліцензійних дозволів та сертифікатів якості оскільки єдиними уповноваженими імпортерами та дистриб`юторами лікарського засобу «Гратеціано», на території України є ТОВ «Аяфарма», при цьому будь-яких діючих фінансово-господарських відносин в сфері поставки даного лікарського засобу з ТОВ «Медасепт», код ЄДРПОУ 38778013 вони не підтримували.

Окрім того посадовими особами «EUROPEAN EGYPYIAN PHARM. IND« було проведено повне дослідження лікарського засобу «Гратеціано», реалізація якого здійснюється посадовими особами ТОВ «Медасепт», код ЄДРПОУ 38778013 та копію сертифіката якості на лікарський засіб «Гратеціано» серія 7803057, в розмірі серії 5800 флаконів, дата виробництва 02.2018, дата закінчення терміну придатності 02.21.

В ході проведення експертного дослідження та порівняння з контрольними зразками серій, що були експортовані в Україну, було виявлено повну невідповідність cерій на коробках в тому числі ідентифікуючих ознак самої коробки, невідповідність терміну придатності лікарського засобу та факт знаходження у коробках лікарського засобу «Софосбувіром» а не «Гратеціано». Окрім того, в ході проведення дослідження сертифікату якості, було виявлено факт його повної невідповідності встановленим нормам.

Слідчий зазначав, що на підставі зазначеного, в ході проведення досудового розслідування було встановлено факт налагодження та реалізації посадовими особами ТОВ «Медек Корпорейшн», код ЄДРПОУ 4091844, та рядом інших підконтрольних товариству юридичними особами кримінально-протиправної діяльності в сфері незаконного виготовлення, перевезення та збуту фальсифікованого лікарського засобу «Гратеціано», шляхом повної фальсифікації препарату з діючою речовиною, що знаходиться у коробках, самовільному виготовленні коробок з вмістом лікарського засобу в тому числі використання завідомо неправдивих сертифікатів якості, що дають право на фіктивну реалізацію даного лікарського засобу на території України.

В подальшому, як стверджує слідчий, в ході проведення оперативних заходів було вставлено та ідентифіковано громадянку ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , та громадянина ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , які шляхом розміщення оголошень на веб-ресурсі http://medek.com.ua, під прикриттям ТОВ «Медек Корпорейшн», код ЄДРПОУ 4091844, здійснюють збут фальсифікованого лікарського засобу «Гратеціано», на території міста Києва.

Під час досудового розслідування, 02.11.2018 року, з метою документування та фіксації фактичних даних щодо реалізації вказаної протиправної діяльності, відносно громадянки ОСОБА_7 було проведено негласну слідчу (розшукову) дію контроль за вчиненням злочину у формі контрольованої закупки. В ході проведення негласної слідчої (розшукової) дії, громадянка ОСОБА_7 , за грошові кошти в сумі 5300 грн., незаконно збула громадянці ОСОБА_9 флакон білого кольору з вмістом лікарського засобу «Гратеціано», Совосбувір, 400 мг, 28 таблеток, із використанням завідомо неправдивого сертифіката якості серії 7803057.

Окрім того, як зазначає слідчий, 05.11.2018 року, відносно громадянки ОСОБА_7 було проведено негласну слідчу (розшукову) дію - зняття інформації з транспортних телекомунікаційних мереж за абонентськими номерами, що перебувають у фактичному користуванні останньої. В ході проведення негласної слідчої (розшукової) дії було встановлено, що фальсифікований лікарський засіб «Гратеціано», який збувається на території міста Києва під прикриттям ТОВ «Медек Корпорейшн», код ЄДРПОУ 4091844, в тому числі ряду інших юридичних осіб, фактично відпускається для його подальшої реалізації уповноваженими кур`єрами за місцем здійснення фінансово-господарської діяльності ТОВ «Медек Корпорейшн», код ЄДРПОУ 4091844, що за адресою: м. Київ, вул. Щекавицька, 30/39, офіс № 128, де і здійснюється виготовлення завідомо підроблених сертифікатів якості та видача видаткових накладних від імені фіктивних юридичних осіб.

Слідчий стверджує, що в ході проведення заходу, органом досудового розслідування було встановлено, що відповідальною особою за реалізацію лікарського засобу «Гратеціано» на території міста Києва, в частині визначення пріоритетних місць та обсягів реалізації, здійснення відомчого контролю за відпуском, в тому числі формуванням цінової політики займається директор з продажу ТОВ «Медек Корпорейшн», код ЄДРПОУ 4091844, в особі громадянина ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , проживаючий за адресою: АДРЕСА_1 .

Слідчий зазначає, що в ході проведення досудового розслідування по даному факту було об`єктивно та достеменно встановлено, що речі, документи та засоби, що використовуються посадовими особами ТОВ «Медек Корпорейшн», код ЄДРПОУ 4091844, для реалізації протиправної діяльності в сфері незаконного виготовлення, пересилання та збуту фальсифікованого лікарського засобу «Гратеціано», на території міста Києва можуть зберігатися за місцем проживання директора з продажу ТОВ «Медек Корпорейшн», код ЄДРПОУ 4091844, в особі громадянина ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 .

Відповідно інформації з Єдиного державного реєстру речових прав на нерухоме майно, право власності на квартиру АДРЕСА_2 , зареєстровано за ОСОБА_10 .

Враховуючи викладене і зважаючи на те, що проведення обшуку необхідно з метою виявлення та фіксації відомостей про кримінальне правопорушення, документування та здобуття доказів кримінально-протиправної діяльності, відшукання та вилучення речових доказів, які самостійно або в сукупності з іншими доказами можуть мати суттєве значення для встановлення об`єктивної істини та притягнення винних осіб до кримінальної відповідальності, слідчий просить надати дозвіл на проведення обшуку за вищевказаною адресою.

В судове засідання слідчий не з`явився, про час та місце розгляду клопотання повідомлявся належним чином, просив розглянути клопотання за його відсутність.

Відповідно до ч. 5 ст. 27 КПК України під час судового розгляду та у випадках, передбачених цим Кодексом, під час досудового розслідування забезпечується повне фіксування судового засідання та процесуальних дій за допомогою звуко- та відеозаписувальних технічних засобів. Офіційним записом судового засідання є лише технічний запис, здійснений судом у порядку, передбаченому цим Кодексом.

Згідно ч. 4 ст. 107 КПК України фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження під час розгляду питань слідчим суддею, крім вирішення питання про проведення негласних слідчих (розшукових) дій, та в суді під час судового провадження є обов`язковим. У разі неприбуття в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, чи в разі, якщо відповідно до положень цього Кодексу судове провадження здійснюється судом за відсутності осіб, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснюється.

Положеннями ч. 1 ст. 107 КПК України визначено, що рішення про фіксацію процесуальної дії за допомогою технічних засобів під час досудового розслідування приймає особа, яка проводить відповідну процесуальну дію.

Враховуючи вищевказані положення КПК України, слідчий суддя вважає за можливо розглянути клопотання за відсутності слідчого та без фіксування судового засідання за допомогою звуко- та відеозаписувальних технічних засобів.

Слідчий суддя, вивчивши клопотання та додані до нього документи, вважає необхідним задовольнити клопотання частково, виходячи з наступного.

Положеннями частин 1, 2 статті 234 КПК України визначено, що обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також установлення місцезнаходження розшукуваних осіб. Обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді місцевого загального суду, в межах територіальної юрисдикції якого знаходиться орган досудового розслідування.

Зі змісту положень частини 3 статті 234 КПК України визначається, що у клопотанні слідчого, прокурора повинно бути зазначено зокрема, короткий виклад обставин кримінального правопорушення, у зв`язку з розслідуванням якого подається клопотання; правову кваліфікацію кримінального правопорушення із зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність; підстави для обшуку; житло чи інше володіння особи або частину житла чи іншого володіння особи, де планується проведення обшуку; особу, якій належить житло чи інше володіння, та особу, у фактичному володінні якої воно знаходиться, індивідуальні або родові ознаки речей, документів, іншого майна або осіб, яких планується відшукати, а також їхній зв`язок із вчиненим кримінальним правопорушенням.

Так, слідчим суддею встановлено, що клопотання слідчого відповідає вимогам, регламентованим статтею 234 КПК України.

Положенням ч. 5 ст. 234 КПК України визначено, що слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що: було вчинено кримінальне правопорушення; відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування; відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду; відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи.

З Витягу з Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12018100010008855 від 19.09.2018, вбачається, що органом досудового розслідування є слідчий відділ Голосіївського УП ГУ НП в м. Києві у складі групи слідчих: ОСОБА_11 та ОСОБА_3 та група прокурорів, у складі: ОСОБА_4 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_16 , ОСОБА_17 , ОСОБА_18 , ОСОБА_19 , ОСОБА_20 , ОСОБА_21 .

До клопотання додані копії документів та матеріали, якими слідчий обґрунтовує доводи клопотання, а також витяг Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального правопорушення, в рамках якого подається клопотання.

Метою обшуку, визначеною в ч. 1 ст. 234 КПК України, є виявлення та фіксація відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте в результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Слідчий суддя, дослідивши клопотання та додані до нього документи, вважає обґрунтованими вимоги про проведення обшуку за адресою: АДРЕСА_1 , з метою виявлення та фіксації відомостей про кримінальне правопорушення, відшукання та вилучення речових доказів, які самостійно або в сукупності з іншими доказами можуть мати суттєве значення для встановлення об`єктивної істини та притягнення винних осіб до кримінальної відповідальності.

Також, слідчий просив надати дозвіл на проведення обшуку з метою виявлення та вилучення персональних комп`ютерів, ноутбуків, мультимедійних планшетів, мобільних телефонів та інших цифрових носії, на яких може міститися інформація про вчинені кримінальні правопорушення, грошових коштів отриманих злочинним шляхом, та які використовувались в якості заздалегідь ідентифікованих імітаційних засобів в ході проведення негласних слідчих (розшукових) дій.

Вимоги є неконкретними в цій частині, а тому в цій частині клопотання слідчого необхідно відмовити.

Враховуючи викладене, слідчий суддя приходить до висновку, що клопотання слідчого в частині відшукання та вилучення речей і документів є обґрунтованим, а тому підлягає задоволенню, в іншій частині задоволення клопотання щодо відшукання та вилучення персональних комп`ютерів, ноутбуків, мультимедійних планшетів, мобільних телефонів та інших цифрових носії, на яких може міститися інформація про вчинені кримінальні правопорушення, грошових коштів отриманих злочинним шляхом, відмовити, у зв`язку із цим клопотання слідчого підлягає задоволенню частково.

Керуючись ст.ст. 234, 235, 376 КПК України, слідчий суддя -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання слідчого СВ Голосіївського УП ГУ НП в м. Києві ОСОБА_3 про проведення обшуку задовольнити частково.

Надати дозвілслідчому СВГолосіївського УПГУ НПв м.Києві, ОСОБА_3 ,слідчим, слідчоїгрупи ГолосіївськогоУП ГУНПв м.Києві,прокурорам,які включенідо складу групи прокурорів у кримінальному провадженні №12018100010008855, відомості щодо якого внесені 19.09.2018 до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. ст. 321-1 КК України, на проведення обшуку за місцем проживання директора з продажу ТОВ «Медек Корпорейшн», код ЄДРПОУ 4091844, в особі громадянина ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , що за адресою: АДРЕСА_1 , з метою відшукання речей, документів та засобів, що використовуються для реалізації протиправної діяльності в сфері виготовлення, пересилання та збуту фальсифікованого лікарського засобу «Гратеціано», а саме: пластикові флакони з вмістом лікарського засобу «Гратеціано», у таблеткованому вигляді та інструкції до застосування даного лікарського засобу; пусті флакони, наклейки, галограми, відповідний матеріал та засоби які використовуються для виготовлення коробок та флаконів, оригінали та завірені копії сертифікатів якості на лікарський засіб «Гратеціано», в тому числі печатки, відтиски печаток, галограми які використовуються для виготовлення даних сертифікатів, видаткові накладні на здійснення продажу лікарського засобу «Гратеціано», в тому числі видаткові, митні та відповідні експрес - накладні почтових відділень на здійснення поставок даного лікарського засобу; печатки, відтиски печаток юридичних осіб, які використовуються при реалізації даного лікарського засобу, а також виявлення та вилучення інформації, яка може міститися на персональних комп`ютерах, ноутбуках, мультимедійних планшетах, мобільних телефонах та інших цифрових носіях, які можуть містити цифрові відомості щодо каналів постачання фальсифікованого лікарського засобу та розрахункові відомості щодо об`ємів, місць його реалізації.

Визначити строк дії ухвали тривалістю один місяць, який обраховувати з дня постановлення ухвали слідчим суддею.

Ухвала оскарженнюне підлягає,заперечення протинеї можебути подане під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення19.02.2019
Оприлюднено20.02.2023
Номер документу83383692
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення обшуку

Судовий реєстр по справі —752/2598/19

Вирок від 04.10.2019

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Мазур Ю. Ю.

Вирок від 17.12.2019

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Мазур Ю. Ю.

Вирок від 12.12.2019

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Мазур Ю. Ю.

Вирок від 12.12.2019

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Мазур Ю. Ю.

Вирок від 12.12.2019

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Мазур Ю. Ю.

Вирок від 17.09.2019

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Мазур Ю. Ю.

Вирок від 04.09.2019

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Мазур Ю. Ю.

Постанова від 11.12.2019

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Чередніченко Н. П.

Постанова від 11.12.2019

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Чередніченко Н. П.

Постанова від 11.12.2019

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Чередніченко Н. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні