Постанова
від 26.07.2019 по справі 495/11005/18
БІЛГОРОД-ДНІСТРОВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 495/11005/18

№ провадження 1-кс/495/3976/2019

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 липня 2019 року м. Білгород - Дністровський

Слідчий суддя Білгород-Дністровського міськрайонного суду Одеської області ОСОБА_1 при секретарі ОСОБА_2 ,

розглянувши у судовому засіданні в залі суду м. Білгород-Дністровському клопотання слідчого Білгород-Дністровського ВП ГУНП України в Одеській області ОСОБА_3 про продовження строку досудового розслідування №12018160240002555, -

В С Т А Н О В И В:

26.07.2019 року слідчий Білгород-Дністровського ВП ГУНП України в Одеській області ОСОБА_3 звернулась до слідчого судді Білгород-Дністровського міськрайонного суду Одеської області з клопотанням про продовження строку досудового розслідування №12018160240002555.

Клопотання обґрунтовується тим, що 01.08.2018 року Білгород-Дністровським ВП ГУНП в Одеській області зареєстровано заяву директора ТОВ «ТПП «Маквін» про те, що посадові особи Управління освіти, сім`ї, молоді та спорту Саратської райдержадміністрації Одеської області, зловживаючи своїм службовим становищем, уклавши сумнівний договір на постачання кам`яного вугілля з ТОВ «ВКФ «Теплоенергосервіс», здійснили привласнення та розтати бюджетних коштів, асигнованих на закупівлю кам`яного вугілля.

Згідно ст.214 КПК України, відомості по даному факті, внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань під №12018160240002555 за правовою кваліфікацією передбаченою ч.2 ст.191 КК України, тобто привласнення та розтрата чужого майна шляхом зловживання службовою особою свої службовим становищем.

Слідчий зазначає, що в ході досудового розслідування 23.03.2018 року Управлінням освіти, сім`ї, молоді та спорту Саратської районної державної адміністрації Одеської області, код ЄРДПОУ 40939181, оголошено відкриті торги на закупівлю твердого палива, а саме кам`яного вугілля марки АМ (13-25).

Під час проведення процедури закупівлі, учасником ТОВ «ВКФ «Теплоенергосервіс» до тендерного комітету надано документи тендерної пропозиції, а саме «Технічна специфікація» від 18.04.2018 року, де зазначено, що виробником кам`яного вугілля марки АМ (13-25) 2017-2018 року виготовлення, являється ТОВ «ДТЕК Трейдінг» в м.Київ.

Проте, на наданій ТОВ «ВКФ «Теплоенергосервіс» нотаріально завіреній копії документа хімічної лабораторії ПАТ ГОФ «Краснолучська» - «Результат химического аналіза №128» та «Удостоверение №18 О качестве Кгля, сорт АМ антрацит (марки А клас13-25)», зазначено зовсім іншого виробника, а саме «Шахта, обагатетельная фабрика - ПАТ ГОФ «Краснолучська», тобто вугілля марки АМ антрацит видобувалось на території тимчасово окупованої частини Донецької та Луганської областей.

Відповідно до чинного законодавства України на тимчасово окупованій території забороняється діяльність, що підлягає держрегулюванню (ліцензування, отримання дозвільних документів, сертифікації та інша) господарська діяльність, ввезення та/або вивезення відповідних товарів, організація залізничних, автомобільних, морських, річкових, поромних та провітрених сполучень.

Заборонено користування державними ресурсами, в тому числі природними, фінансовими і кредитними, здійснення грошових переказів, а також фінансування або інше сприяння вище переліченої діяльності.

Згідно Постанови Кабінету Міністрів України «про обмеження поставок окремих товарів (робі, послуг) з тимчасово окупованої території на іншу території України та/або з іншої території України на тимчасово окуповану територію» №1035 від 16.12.2015 року (зі змінами).

Таким чином, 22.05.2018 року членами тендерного комітету Управління освіти, сім`ї, молоді та спорту Саратської райдержадміністрації Одеської області, під час приймання рішення щодо переможця процедури закупівлі кам`яного вугілля, в порушення вимог ЗУ «Про публічні закупівлі», визнало ТОВ «ВКФ «Теплоенергосервіс» переможцем.

В ході досудового розслідування виконано слідчі дії, а саме: проведено тимчасовий доступ до речей та документів Управління освіти, сім`ї, молоді та спорту Саратської райдержадміністрації Одеської області, де отримано копії документів щодо проведення тендерної закупівлі камінного вугілля та перерахування грошових коштів; допитано посадових Управління освіти, сім`ї, молоді та спорту Саратської райдержадміністрації Одеської області; направлено запити до Рахункової палати, податкової інспекції.

В подальшому планується виконати слідчі дії, а саме: проведення тимчасового доступу до речей та документів ТОВ «ВКФ «Теплоенергосервіс» щодо отримання документів по поставці камінного вугілля, проведення економічної експертизи щодо встановлення суми завданого збитку.

Для проведення вищевказаних слідчих розшукових та інших процесуальних дій необхідно продовжити строк на 6 (шість) місяців.

Разом з тим, оскільки строк досудового розслідування у кримінальному провадженні №12018160240002555 за ч.2 ст.191 КК України, спливає 02.08.2019 року, завершити досудове розслідування до вказаного строку не можливо з об`єктивних причин - проведення тимчасового доступу до речей та документів ТОВ «ВКФ «Теплоенергосервіс» щодо отримання документів по поставці камінного вугілля, проведення економічної експертизи щодо встановлення суми завданого збитку.

Слідчий посилається на те, що для отримання доказів, які можуть бути використані під час досудового розгляду, потрібен додатковий час, а також те, що зазначені дії не могли бути здійснені і завершені раніше з об`єктивних причин та на підставі наведеного просить клопотання задовольнити.

В судове засідання слідчий та прокурор не з`явилися, надали заяву у якій просять дане клопотання розглядати за відсутності слідчого та прокурора, зазначили також, що клопотання підтримують.

Вивчивши матеріали клопотання, вважаю, що воно підлягає задоволенню, з наступних підстав.

Відповідно до ч.1,2 ст.294 КПК України, якщо досудове розслідування злочину або кримінального проступку до моменту повідомлення особі про підозру неможливо закінчити у строк, зазначений в абзаці другому частини першої статті 219 цього Кодексу, вказаний строк може бути неодноразово продовжений слідчим суддею за клопотанням прокурора або слідчого, погодженого з прокурором, на строк, встановлений пунктами 1-3 частини другої статті 219 цього Кодексу.

Якщо внаслідок складності провадження неможливо закінчити досудове розслідування з дня повідомлення особі про підозру у вчиненні кримінального проступку (дізнання) у строк, зазначений у пункті 1 абзацу третього частини першої статті 219 цього Кодексу, він може бути продовжений в межах строку, встановленого пунктом 1 частини другої статті 219 цього Кодексу, районним (міським) або іншим прирівняним до нього прокурором.

Відповідно до вимог ч.ч.1,2 ст.295-1, у випадках, передбаченихстаттею 294цього Кодексу, продовження строку досудового розслідування здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, постановленої за відповідним клопотанням прокурора або слідчого.

У клопотанні про продовження строку досудового розслідування до повідомлення особі про підозру зазначаються:

1) найменування (номер) кримінального провадження;

2) всі слідчі (розшукові) та інші процесуальні дії, проведені під час кримінального провадження;

3) обставини, що перешкоджали здійснити інші необхідні процесуальні дії раніше;

4) строк, необхідний для проведення або завершення процесуальних дій;

5) інші відомості, що обґрунтовують необхідність продовження строку досудового розслідування.

Згідно п.2 ч.1 ст.219 КПК України, строк досудового розслідування у кримінальних провадженнях щодо злочинів невеликої або середньої тяжкості становить дванадцять місяців з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР.

Відповідно до ст.12 КК України, зазначений злочин відноситься до злочинів середньої тяжкості.

Відомості про кримінальне правопорушення за ч.2 ст.191 КК України зареєстровано 02.08.2018 року та встановлений законом строк складає 12 місяців, спливає 02.08.2019 року.

Під час розгляду клопотання встановлено, що СВ Білгород-ДністровськогоВП ГУНПУкраїни вОдеській областіздійснюється досудоверозслідування у кримінальному провадженні №12018160240002555, внесеному 02.08.2018 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.191 КК України, внесене за фактом того, що посадові особи Управління освіти, сім`ї, молоді та спорту Саратської райдержадміністрації Одеської області, зловживаючи своїм службовим становищем, уклавши сумнівний договір на постачання кам`яного вугілля з ТОВ «ВКФ «Теплоенергосервіс», здійснили привласнення та розтати бюджетних коштів, асигнованих на закупівлю кам`яного вугілля.

Звертаючись із клопотанням, слідчий зазначає, що в ході досудового розслідування проведено ряд слідчих дій, проведених під час кримінального провадження, а саме: проведено тимчасовий доступ до речей та документів Управління освіти, сім`ї, молоді та спорту Саратської райдержадміністрації Одеської області, де отримано копії документів щодо проведення тендерної закупівлі камінного вугілля та перерахування грошових коштів; допитано посадових Управління освіти, сім`ї, молоді та спорту Саратської райдержадміністрації Одеської області; направлено запити до Рахункової палати, податкової інспекції.

Крім того, оскільки строк досудового розслідування у кримінальному провадженні №12018160240002555 внесеному 02.08.2018 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.191 КК України, спливає 02.08.2019 року, завершити досудове розслідування до вказаного строку не можливо у зв`язку з тим, що планується виконати слідчі дії, а саме: проведення тимчасового доступу до речей та документів ТОВ «ВКФ «Теплоенергосервіс» щодо отримання документів по поставці камінного вугілля. проведення економічної експертизи щодо встановлення суми завданого збитку, а тому потрібен додатковий час.

В поданому клопотанні слідчим доведено, що досудове розслідування кримінального правопорушення до моменту повідомлення особі про підозру неможливо закінчити у строк, зазначений в абзаці 2 частини 1статті 219 КПК України, враховуючи не встановлення особи, яка вчинила правопорушення, та необхідність проведення ряду слідчих дій, для проведення яких необхідний значний проміжок часу, тому слідчий суддя приходить до висновку про необхідність продовження строку досудового розслідування до 6 (шести) місяців, у зв`язку з чим клопотання слідчого є законним, обґрунтованим та таким, що підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст.219, 294, 295-1, КПК України, -

У Х В А Л И В:

Клопотання слідчого Білгород-Дністровського ВП ГУНП України в Одеській області ОСОБА_3 про продовження строку досудового розслідування №12018160240002555 - задовольнити.

Продовжити строк досудового розслідування кримінального провадження №12018160240002555 від 02.08.2018 року за фактом скоєння кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.191 України на 6 (шість) місяців, тобто до 02.02.2020 року.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення26.07.2019
Оприлюднено17.02.2023
Номер документу83401222
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —495/11005/18

Ухвала від 09.01.2020

Кримінальне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Шевчук Ю. В.

Постанова від 11.11.2019

Кримінальне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Заверюха В. О.

Постанова від 26.07.2019

Кримінальне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Заверюха В. О.

Постанова від 05.12.2018

Кримінальне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Заверюха В. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні