Ухвала
від 01.08.2019 по справі 328/1918/19
ТОКМАЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

328/1918/19

01.08.2019

2 /328/819/19

У Х В А Л А

про залишення позовної заяви без руху

01 серпня 2019 року м. Токмак

Суддя Токмацького районного суду Запорізької області Коваленко П.Л., розглянувши позовну заяву ОСОБА_1 , ОСОБА_2 до Новомиколаївської сільської ради про визнання права власності в порядку спадкування за законом,

в с т а н о в и в:

ОСОБА_1 , ОСОБА_2 звернулися в суд з позовною заявою до Новомиколаївської сільської ради (Токмацький район Запорізької області) про визнання права власності в порядку спадкування за законом, в якій просять:

1. Визнати за ОСОБА_1 право на Ѕ земельну частку (пай), розміром 8,09 умовних кадастрових гектара, яка знаходиться на території Новомиколаївської сільської ради Токмацького району Запорізької області, згідно сертифікату на право на земельну частку (пай), серія НОМЕР_1 від 23.04.2019, що виданий на підставі рішення Токмацької райдержадміністрації від 18.07.1996 №377 у порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

2. Визнати за ОСОБА_1 право на 1/2 земельну частку (пай), розміром 8,09 умовних кадастрових гектара, яка знаходиться на території Новомиколаївської сільської ради Токмацького району Запорізької області, згідно сертифікату на право на земельну частку (пай), серія НОМЕР_2 від 11.03.1997, що виданий на підставі рішення Токмацької райдержадміністрації від 18.07.1996 №377 у порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 у селі Мостове, Токмацького району, Запорізької області, яку вона успадкувала після смерті матері, ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 у селі Мостове, Токмацького району, Запорізької області.

3. Визнати за ОСОБА_2 право на 1/2 земельну частку (пай), розміром 8,09 умовних кадастрових гектара, яка знаходиться на території Новомиколаївської сільської ради Токмацького району Запорізької області, згідно сертифікату на право на земельну частку (пай), серія ЗР НОМЕР_3 від 23.04.2019, що виданий на підставі рішення Токмацької райдержадміністрації від 18.07.1996 №377 у порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

4. Визнати за ОСОБА_2 право на 1/2 земельну частку (пай), розміром 8,09 умовних кадастрових гектара, яка знаходиться на території Новомиколаївської сільської ради Токмацького району Запорізької області, згідно сертифікату на право на земельну частку (пай), серія НОМЕР_2 від 11.03.1997, що виданий на підставі рішення Токмацької райдержадміністрації від 18.07.1996 №377 у порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 у селі Мостове, Токмацького району, Запорізької області , яку вона успадкувала після смерті матері, ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 у селі Мостове, Токмацького району, Запорізької області.

Питання щодо форми, змісту та порядку подання позовної заяви та доказів врегульовані статтями 83, 95, 175-177 ЦПК України.

Додержання процесуальної форми і змісту позовної заяви є однією з обов`язкових вимог національного законодавства, що забезпечує право на звернення до суду та порушення судом провадження у справі.

Згідно з частиною першою статті 175 ЦПК України у позовній заяві позивач викладає свої вимоги щодо предмета спору та їх обґрунтування. Пунктами 4 та 5 частини третьої цієї статті вимагається зазначати в позовній заяві зміст позовних вимог: спосіб (способи) захисту прав або інтересів, передбачений законом чи договором, або інший спосіб (способи) захисту прав та інтересів, який не суперечить закону і який позивач просить суд визначити у рішенні; виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини.

Згідно з частиною п`ятою статті 177 ЦПК України, позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів).

Вважаю за необхідне зазначити, що відповідно до листа Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ №24-753/0/4-13 від 16.05.2013 Про судову практику розгляду цивільних справ про спадкування при вирішення спорів про спадкування, спадщина по яких відкрилась і була прийнята до 1 січня 2004 року, не допускається застосування судами норм ЦК 2003 року, а застосуванню підлягають норми законодавства, чинного на час відкриття спадщини.

Відповідно до Прикінцевих та перехідних положень ЦК України 2003 року цей Кодекс набирає чинності з 1 січня 2004 року. Цивільний кодекс України застосовується до цивільних відносин, що виникли після набрання ним чинності (п.п. 1, 4).

Згідно з ч.1 ст.548 ЦК УРСР для придбання спадщини необхідно, щоб спадкоємець її прийняв.

За приписами ч.1 ст.549 ЦК УРСР спадкоємець прийняв спадщину якщо він фактично вступив в управління або володіння спадковим майном; якщо він подав державній нотаріальній конторі за місцем відкриття спадщини заяву про прийняття спадщини. Вказані дії повинні бути вчинені протягом шести місяців з дня відкриття спадщини.

Відповідно до п.133 Інструкції про порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженого наказом Міністерства юстиції №18/5 від 14.06.1994 (яка діяла під час спірних правовідносин), свідоцтво про право на спадщину видається спадкоємцям, що прийняли спадщину, тобто таким, які фактично вступили в управління або володіння спадковим майном чи подали заяву в державну нотаріальну контору про прийняття спадщини (ст.549 Цивільного кодексу). Доказом вступу в управління чи володіння спадковим майном можуть бути: довідка житлово-експлуатаційної організації, правління житлово-будівельного кооперативу, виконавчого комітету місцевої Ради народних депутатів чи відповідної місцевої державної адміністрації про те, що спадкоємець безпосередньо перед смертю спадкодавця проживав разом з ним, або про те, що спадкоємцем було взято майно спадкодавця; довідка державної податкової служби, страховика чи іншого органу про те, що спадкоємцем після відкриття спадщини сплачувались податки або страхові платежі по обов`язковому страхуванню, квитанція про сплату податку, страхового платежу; копія рішення суду, що набрало законної сили, про встановлення факту своєчасного прийняття спадщини; запис у паспорті спадкоємця або в будинковій книзі, який свідчить про те, що спадкоємець був постійно прописаний в спадковому будинку (квартирі) в період шести місяців після смерті спадкодавця, та інші документи, що підтверджують факт вступу спадкоємця в управління чи володіння спадковим майном. Доказом вступу в управління чи володіння спадковим майном може бути наявність у спадкоємців ощадної книжки, іменних цінних паперів, квитанція про здані в ломбард речі, свідоцтва про реєстрацію (технічного паспорта, реєстраційного талону) на автотранспортний засіб чи іншу самохідну машину або механізм, державного акта на право приватної власності на землю та інших документів, виданих відповідними органами на ім`я спадкодавця на майно, користування яким можливе лише після належного оформлення прав на нього.

Тобто, вступ в управління або володіння спадковим майном в розумінні статті 549 ЦК УРСР має на увазі здійснення певних дій із спадковим майном, його обслуговування тощо або володіння цим майном та документами на нього

Звертаючись до суду, ОСОБА_1 та ОСОБА_2 посилаються на те, що їх мати ОСОБА_3 фактично прийняла спадщину після померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_4 , оскільки разом проживала з спадкодавцем та вступивши в управління та володіння будинком та вищевказаною земельною часткою шляхом прийняття мір по її збереженню .

Вказаний факт, як зазначено в позові, підтверджується копією довідки, що видана виконавчим комітетом Новомиколаївської сільської ради Токмацького району Запорізької області від 09.08.2018 №829 та можуть підтвердити свідки ОСОБА_5 та ОСОБА_6 .

Як вбачається з наданої позивачами копії довідки №829 від 09.08.2018, виданої виконавчим комітетом Новомиколаївської сільської ради Токмацького району Запорізької області, ОСОБА_4 проживала з 01.01.1997 по день смерті - ІНФОРМАЦІЯ_3 , за адресою: АДРЕСА_1 . На день смерті разом з нею була зареєстрована, зокрема, донька ОСОБА_3 (з 01.01.1997 по 11.03.1997).

ОСОБА_1 та ОСОБА_2 посилаються на те, що їх мати ОСОБА_3 фактично прийняла спадщину після померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_4 , оскільки разом проживала з спадкодавцем та вступивши в управління та володіння будинком та вищевказаною земельною часткою шляхом прийняття мір по її збереженню .

Разом з тим, на підтвердження фактичного вступу в управління та володіння спадковим майном ОСОБА_3 позивачами не надано суду жодного доказу того, що померла ІНФОРМАЦІЯ_4 ОСОБА_3 не тільки була зареєстрована, а також проживала разом з померлою ІНФОРМАЦІЯ_3 ОСОБА_4 за вищезазначеною адресою, а також те, що будинок за адресою: АДРЕСА_1 , входить до складу спадкового майна після померлої ІНФОРМАЦІЯ_3 ОСОБА_4 , що передбачене вимогами ст.549 ЦК УРСР (в ред.1963 року).

Також позивачами не зазначено та не надано жодного доказу щодо фактичного вступу в управління та володіння спадковим майном ОСОБА_3 після померлої ОСОБА_4 ,а саме земельною часткою (паєм), розміром 8,09 умовних кадастрових гектара, яка знаходиться на території Новомиколаївської сільської ради Токмацького району Запорізької області, згідно з сертифікатом на право на земельну частку (пай), серія НОМЕР_2 від 11.03.1997.

Звертається увага позивачів, що знаходження у них на даний час сертифікату на право на земельну частку (пай), серія ЗР НОМЕР_4 0013 від 23.04.2019, що виданий на підставі рішення Токмацької райдержадміністрації від 18.07.1996 №377,не є беззаперечним доказом прийняття померлою 15.01.1998 ОСОБА_3 спадщини у спосіб і строки, встановлені вказаною вище нормою права.

Крім того, позивачі просять визнати за кожною з них право на Ѕ земельну частку (пай), розміром 8,09 умовних кадастрових гектара, яка знаходиться на території Новомиколаївської сільської ради Токмацького району Запорізької області, згідно сертифікату на право на земельну частку (пай), серія ЗР НОМЕР_3 від 23.04.2019, що виданий на підставі рішення Токмацької райдержадміністрації від 18.07.1996 №377 у порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

В обґрунтування зазначених позовних вимог позивачі ОСОБА_1 та ОСОБА_2 посилаються на те, що вони після смерті матері фактично вступили в управління та володіння будинком АДРЕСА_2 , який належав померлій ОСОБА_3 та вищевказаними земельними частками шляхом прийняття мір по їх збереженню, але оформити спадщину в нотаріальному порядку не можуть, оскільки разом з спадкодавцем не проживали, у встановлений законом строк для прийняття спадщини, заяв про прийняття спадщини не подавали.

На підтвердження зазначеного позивачі посилаються, зокрема, на довідку Новомиколаївської сільської ради від 24.07.2019 №962

Як вбачається з наданої позивачами копії довідки №962 від 24.07.2019, виданої виконавчим комітетом Новомиколаївської сільської ради Токмацького району Запорізької області, ОСОБА_1 після смерті матері ОСОБА_3 ( ІНФОРМАЦІЯ_4 ) користується її будинком і присадибною земельною ділянкою за адресою: АДРЕСА_2 .

Виходячи з вищенаведених норм, що діяли на час відкриття спадщини після померлої ОСОБА_3 , позивачуОСОБА_2 пропонується також зазначити та надати докази прийняття спадщини після померлої ОСОБА_3 .

Крім того, позивачу ОСОБА_1 пропонується зазначити та надати суду докази вступу в управління чи володіння спадковим майном після померлої ОСОБА_3 , відповідно до п.133 Інструкції про порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженого наказом Міністерства юстиції №18/5 від 14.06.1994.

Звертається увага позивачів, що згідно з положеннями стаття 549 ЦК УРСР (що діяла на час відкриття спадщини після померлих ОСОБА_4 та ОСОБА_3 ), вважається, що відмовився від спадщини також той спадкоємець, який не вчинив жодної з дій, що свідчать про прийняття спадщини.

Також, позивачами не зазначено, чи є ще спадкоємці за заповітом та спадкоємців першої черги за законом після померлої ІНФОРМАЦІЯ_3 ОСОБА_4 та після померлої ІНФОРМАЦІЯ_4 ОСОБА_3 , що можуть претендувати на вищезазначене спадкове майно після смерті ОСОБА_4 та ОСОБА_3 .

Згідно із ч.2 ст.175 ЦПК України, позовна заява підписується позивачем або його представником, або іншою особою, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи.

Копія позовної заяви для відповідача позивачами не підписана.

Пунктом 3 ч.3 ст.175 ЦПК України передбачено зазначення ціни позову, якщо позов підлягає грошовій оцінці; обґрунтований розрахунком сум, що стягуються чи оспорюються.

Дана позовна заява містить чотири вимоги майнового характеру.

При пред`явлені позову документу, що підтверджує сплату судового збору, позивачем не надано

Відповідно до п.9 ч.1 ст.176 ЦПК України у позовах про право власності на нерухоме майно, що належить фізичним особам на праві приватної власності ціна позову визначається дійсною вартістю нерухомого майна.

Проте позивачі зазначають вартість земельних часток (паїв) станом на 11.03.1997 та 15.01.1998, з урахуванням якої позивачами зазначено, що ціна позову складає115005,92 грн.

При цьому, ціна позову не підтверджується грошовою оцінкою спірного нерухомого майна станом на день подачі до суду позову, а саме станом на 29.07.2019.

Зазначена позивачами ціна позову станом на 11.03.1997 та 15.01.1998 вочевидь не можуть слугувати доказом про ціну позову на цей час.

Відповідно до пункту 16 Постанови Пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 17 жовтня 2014 року № 10 "Про застосування судами законодавства про судові витрати" розмір судового збору за подання позовної заяви про визнання права власності на майно або його витребування (у тому числі з урахуванням положень, передбачених частиною 5 статті 216, статтею 1212 ЦК тощо) визначається з урахуванням вартості спірного майна, тобто як зі спору майнового характеру.

При цьому суд не повинен визначати вартість майна за відповідними вимогами, оскільки за змістом статті 80, пункту 4 частини 2 статті 119 ЦПК такий обов`язок покладається на позивача (у тому числі, і в тих випадках, коли правові наслідки у виді повернення майна застосовуються за ініціативою суду, наприклад, при визнанні договору недійсним згідно з частиною п`ятою статті 216 ЦК).

Проте, якщо визначена позивачем ціна позову вочевидь не відповідає дійсній вартості спірного майна або на момент пред`явлення позову встановити точну його ціну неможливо, розмір судового збору попередньо визначає суд (частина друга статті 80 ЦПК). Остаточне визначення в процесі розгляду справи ціни позову (дійсної вартості спірного майна), а отже, і суми судового збору, здійснюється судом із наступним стягненням недоплаченого або з поверненням переплаченого судового збору.

Редакція чинних на даний час статті 175 та пункту 3 частини 3 статті 176 ЦПК України відповідають редакції статті 80 та пункту 4 частини 2 статті 175 ЦПК України на час ухвалення наведеної Постанови Пленуму Вищого спеціалізованого суду України.

З огляду на те, що позовна заява хоча і містить ціну позову, однак докази на підтвердження її розміру відсутні, суд позбавлений можливості перевірити правильність розрахованої позивачем суми судового збору, відповідно до вимог ЦПК України та ставок, встановлених ст.4 Закону України Про судовий збір .

Таким чином, позивачам необхідно визначити ціну позову, виходячи з дійсної вартості спірного майна, надавши суду документальне підтвердження вартості спірного майна на день подачі позову та сплатити судовий збір у розмірі 1% від ціни позову або сплатити максимальну суму судового збору в розмірі 9605 гривень.

Судовий збір за кожну вищезазначену позовну вимогу майнового характеру, відповідно до встановленої ціни позову, слід сплатити за реквізитами: отримувач коштів Токмацьке УК/Токмак/22030101, код отримувача (код за ЄДРПОУ) 37942194, банк отримувача - Казначейство України (ЕАП), код банку отримувача (МФО) 899998, рахунок отримувача 31210206008014, код класифікації доходів бюджету - 22030101, та надати оригінал документу, що підтверджує сплату судового збору.

Суддя роз`яснює, що дійсну ціну позову можливо встановити шляхом звернення позивачів до відповідних експертних та інших установ для визначення оцінки майна після визначення якої можливо встановити дійсну ціну позову і сплатити відповідний розмір судового збору.

З урахуванням наведеного позовна заява підлягає залишенню без руху, з наданням позивачу строку для усунення зазначених в ухвалі недоліків.

Якщо позивач відповідно до ухвали суду у встановлений строк виконає вимоги, визначені ст.ст.175,177 цього Кодексу, позовна заява вважається поданою в день первісного її подання до суду. Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається позивачеві.

Враховуючи на вищевикладене, керуючись ст.ст. 175, 177, 185, 260-261 ЦПК України, суддя,

п о с т а н о в и в:

Позовну заяву ОСОБА_1 , ОСОБА_2 до Новомиколаївської сільської ради про визнання права власності в порядку спадкування за законом , - залишити без руху.

Надати позивачу строк десять днів, з дня отримання копії ухвали для усунення недоліків, а саме: позивачам необхідно: підписати копію позовної заяви для відповідача; зазначити, чи є ще спадкоємці після померлої ІНФОРМАЦІЯ_5 ОСОБА_4 та після померлої ІНФОРМАЦІЯ_4 ОСОБА_3 , що можуть претендувати на вищезазначене спадкове майно; зазначити та надати докази того, що ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 прийняла спадщину після смерті матері ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 та докази прийняття позивачами спадщини після померлої ОСОБА_3 відповідно до п.133 Інструкції про порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженого наказом Міністерства юстиції №18/5 від 14.06.1994 та у спосіб, передбачений відповідними положеннями ЦК Української РСР; зазначити та надати докази щодо вартості спірного нерухомого майна станом на день подачі до суду позову, а саме станом на 29.07.2019, відповідно до якого позивачам необхідно встановити ціну позову та сплатити судовий збір, надати оригінал платіжного документу, що підтверджує сплату судового збору на вищевказані реквізити (з засвідченою копією для відповідача).

Роз`яснити позивачам, що у випадку не усунення зазначених недоліків у встановлений строк, позовна заява вважатиметься неподаною і буде їм повернута.

Копію ухвали надіслати позивачам.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвала остаточна, оскарженню не підлягає.

Суддя:

СудТокмацький районний суд Запорізької області
Дата ухвалення рішення01.08.2019
Оприлюднено04.08.2019
Номер документу83411549
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —328/1918/19

Рішення від 23.12.2019

Цивільне

Токмацький районний суд Запорізької області

Коваленко П. Л.

Рішення від 23.12.2019

Цивільне

Токмацький районний суд Запорізької області

Коваленко П. Л.

Ухвала від 02.12.2019

Цивільне

Токмацький районний суд Запорізької області

Коваленко П. Л.

Ухвала від 28.10.2019

Цивільне

Токмацький районний суд Запорізької області

Коваленко П. Л.

Ухвала від 19.08.2019

Цивільне

Токмацький районний суд Запорізької області

Коваленко П. Л.

Ухвала від 01.08.2019

Цивільне

Токмацький районний суд Запорізької області

Коваленко П. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні