Постанова
від 01.08.2019 по справі 463/1245/19
ЛЬВІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Справа № 463/1245/19 Головуючий у 1 інстанції: Стрепко Н.Л.

Провадження № 22-ц/811/1092/19 Доповідач в 2-й інстанції: Крайник Н. П.

Категорія: 20

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

01 серпня 2019 року Львівський апеляційний суд у складі колегії суддів судової палати з розгляду цивільних справ в складі:

головуючої: Крайник Н.П.

суддів: Шеремета Н.О., Цяцяка Р.П.

при секретарі: Куцику І. Б.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м.Львові цивільну справу за апеляційною скаргою представника ОСОБА_1 - ОСОБА_2 на ухвалу Личаківського районного суду міста Львова від 01 березня 2019 року у справі за позовом приватного підприємства Будівельна корпорація Ріел до ОСОБА_1 про розірвання попереднього договору купівлі-продажу нежитлового приміщення, -

в с т а н о в и в:

Оскаржуваною ухвалою відкрито провадження у справі за позовом приватного підприємства Будівельна корпорація Ріел до ОСОБА_1 про розірвання попереднього договору купівлі-продажу нежитлового приміщення.

Ухвалу суду оскаржив представник ОСОБА_1 - ОСОБА_2 .

Вважає її незаконною, необґрунтованою та такою, що постановлена з порушенням норм матеріального і процесуального права.

Зазначає, що відповідно до ч. 1 ст. 27 ЦПК України, позови до фізичної особи пред`являються в суд за зареєстрованим у встановленому законом порядку місцем її проживання або перебування, якщо інше не передбачено законом. Вважає, що оскільки відповідач проживає у місті Теребовля Тернопільської області, спір підлягає розгляду Теребовлянським районним судом Тернопільської області. Крім того, згідно ч.5 ст.28 ЦПК України, позови про захист прав споживачів можуть пред`являтися також за зареєстрованим місцем проживання чи перебування споживача або за місцем заподіяння шкоди чи виконання договору. Відповідач, як фізична особа, яка уклала з позивачем попередній договір є споживачем, тому спір підлягає розгляду за місцем проживання відповідача - Теребовлянським районним судом Тернопільської області.

Просить ухвалу суду скасувати та направити справу за підсудністю до Теребовлянського районного суду Тернопільської області.

У судове засідання особи, які беруть участь у справі, не з`явились, хоча були належним чином повідомлені про час та місце розгляду справи, тому колегія суддів вважає, що розгляд справи відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України слід проводити без їх участі та без здійснення фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу.

Заслухавши суддю-доповідача, перевіривши матеріали справи в межах доводів та вимог апеляційної скарги, колегія суддів приходить до висновку, що апеляційна скарга не підлягає до задоволення з наступних мотивів.

Відповідно до ч. 1 ст. 30 ЦПК України, позови, що виникають з приводу нерухомого майна, пред`являються за місцезнаходження майна або основної його частини.

Згідно п. 2 Постанови Пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних та кримінальних справ Про судову практику в справах про захист права власності та інших речових прав № 5 від 07.02.2014 року до позовів, що виникають з приводу нерухомого майна, належать, зокрема, позови про визнання права на таке майно, про витребування майна із чужого незаконного володіння, про усунення перешкод у здійсненні права користування та розпорядження майном, не пов`язаних із позбавленням володіння, про встановлення сервітуту, виключення майна з-під арешту, визнання правочину недійсним (незалежно від заявлення вимоги про застосування наслідків недійсності правочину) тощо.

Встановлено, що приватне підприємство Будівельна корпорація Ріел звернулося до суду з позовом до ОСОБА_1 про розірвання попереднього договору купівлі-продажу нежитлового приміщення від 26.05.2016 року, посвідченого приватним нотаріусом Львівського міського нотаріального округу Тертичною Е.В., зареєстрованого в реєстрі за № 2518.

Як вбачається з п. 1.1 попереднього договору купівлі-продажу нежитлового приміщення від 26.05.2016 року, предметом договору є нежитлове приміщення, загальною орієнтовною проектною площею 92,78 кв.м, що знаходиться на першому поверсі в багатоквартирному житловому будинку з вбудованими приміщеннями громадського призначення і підземним паркінгом на АДРЕСА_1 .

Оскільки спір стосується нерухомого майна, яке знаходиться за адресою АДРЕСА_1 , що територіально відноситься до Личаківського району міста Львова, колегія суддів приходить до висновку, що Личаківський районний суд відкрив провадження у справі з дотриманням правил підсудності.

Доводи апеляційної скарги правильних висновків суду не спростовують, підстав для задоволення скарги та скасування ухвали суду колегія суддів не вбачає.

Згідно ч. 5 ст. 268 ЦПК України датою ухвалення рішення, ухваленого за відсутності учасників справи, є дата складання повного судового рішення.

Керуючись ч. 5 ст. 268, ст.ст. 367, 368, п. 1 ч. 1 ст. 374, ст.ст. 375, 381, 382, 384 ЦПК України, Львівський апеляційний суд у складі колегії суддів судової палати з розгляду цивільних справ, -

п о с т а н о в и в:

Апеляційну скаргу представника ОСОБА_1 - ОСОБА_2 залишити без задоволення.

Ухвалу Личаківського районного суду міста Львова від 01 березня 2019 року залишити без змін.

Постанова апеляційного суду набирає законної сили з дня її прийняття, але може бути оскарженою у касаційному порядку шляхом подачі касаційної скарги безпосередньо до суду касаційної інстанції протягом тридцяти днів з дня складення повної постанови.

Повний текст постанови складено 01.08.2019 року.

Головуючий: Крайник Н.П.

Судді: Шеремета Н.О.

Цяцяк Р.П.

Дата ухвалення рішення01.08.2019
Оприлюднено04.08.2019
Номер документу83422413
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —463/1245/19

Ухвала від 26.12.2019

Цивільне

Личаківський районний суд м.Львова

Стрепко Н. Л.

Постанова від 01.08.2019

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Крайник Н. П.

Ухвала від 25.04.2019

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Крайник Н. П.

Ухвала від 22.04.2019

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Крайник Н. П.

Ухвала від 01.04.2019

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Крайник Н. П.

Ухвала від 01.03.2019

Цивільне

Личаківський районний суд м.Львова

Стрепко Н. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні