Ухвала
від 25.07.2019 по справі 753/9506/19
ДАРНИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ДАРНИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КИЄВА

справа № 753/9506/19

провадження № 2/753/5866/19

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"25" липня 2019 р. Дарницький районний суд м. Києва в складі:

головуючого судді - Заставенко М.О.

за участю:

секретаря судового засідання - Долі М.А.,

позивача - ОСОБА_1 ,

представників позивачів - ОСОБА_2 , ОСОБА_3 ,

представника відповідача - Журавської М.О.,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду в м. Києві цивільну справу за позовом ОСОБА_1 , ОСОБА_4 до Служби у справах дітей та сім`ї Дарницької районної в місті Києві Державної адміністрації про скасування усиновлення, третя особа Орган опіки та піклування Житомирської міської ради, про скасування усиновлення,

ВСТАНОВИВ:

В провадженні Дарницького районного суду м. Києва перебуває цивільна справа за позовом ОСОБА_1 , ОСОБА_4 до Служби у справах дітей та сім`ї Дарницької районної в місті Києві Державної адміністрації про скасування усиновлення, третя особа Орган опіки та піклування Житомирської міської ради, про скасування усиновлення.

19.07.2019 року до Дарницького районного суду м. Києва надійшов лист з Органу опіки та піклування Житомирської міської ради, в якому міститься клопотання про розгляд справи у відсутність представника Органу опіки та піклування, а також зазначено про те, що усиновлені діти перебували на первинному обліку та на обліку з усиновлення в службі у справах дітей Пулинської районної державної адміністрації Житомирської області та у разі скасування усиновлення діти поновлюються на обліку у вказаній службі.

В судовому засіданні представник позивачів ОСОБА_5 заявив клопотання про заміну первісного відповідача Служби в справах дітей та сім`ї Дарницької районної в м. Києві державної адміністрації належними відповідачами - ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_2 та залучити в якості їх представника Службу у справах дітей та сім`ї Дарницької районної в м. Києві державної адміністрації. Вказане клопотання підтримав та просив задовольнити. Щодо залучення у справі третьою особою Службу у справах дітей Пулинської районної державної адміністрації Житомирської області вирішення даного питання залишив на розсуду суду.

Представник відповідача Служби в справах дітей та сім`ї Дарницької районної в м. Києві державної адміністрації вирішення поданих клопотань залишила на розсуд суду.

Суд, вислухавши думку учасників процесу, дослідивши матеріали справи, дійшов наступного висновку.

Відповідно до ч. 1 ст. 53 ЦПК України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї зі сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи.

Правові, організаційні, соціальні засади та гарантії державної підтримки дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також осіб із їх числа, закріплені в Законі України Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування . В частині два статті 29 цього Закону, яка регулює питання тимчасового влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, зазначено, що тимчасове влаштування дитини в разі відсутності батьківського піклування здійснюється в порядку, затвердженому Кабінетом Міністрів України.

Постановою Кабінету Міністрів України від 8 жовтня 2008 року № 905 було затверджено Порядок провадження діяльності з усиновлення та здійснення нагляду за дотриманням прав усиновлених дітей.

Згідно з пунктом 18 Порядку, діти поновлюються на місцевому, регіональному та централізованому обліку в разі, зокрема скасування усиновлення.

Пунктом 19 Порядку № 905 передбачено, що у разі скасування усиновлення служба у справах дітей за місцем проживання (перебування) дитини з`ясовує, де дитина перебувала на місцевому обліку, та інформує відповідну службу у справах дітей про необхідність поновлення дитини на місцевому обліку. Служба у справах дітей за місцем перебування дитини на місцевому обліку протягом п`яти робочих днів вносить відомості про дитину до Книги обліку дітей, які можуть бути усиновлені, з приміткою Дитина поновлена на обліку , складає обліково-статистичну картку - соціальний паспорт дитини в Єдиному банку даних.

Враховуючи встановлені обставини, суд приходить до висновку, що рішення у справі може стосуватися прав та обов`язків Служби у справах дітей Пулинської районної державної адміністрації Житомирської області, оскільки діти, у разі скасування усиновлення, будуть поновлені на обліку у вказаній службі, а тому є необхідність залучити до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог, щодо предмету спору Службу у справах дітей Пулинської районної державної адміністрації Житомирської області.

Крім того, суд вбачає підстави для залучення до справи в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог, щодо предмету спору Комунальний заклад Житомирський обласний спеціалізований будинок дитини для дітей-сиріт та дітей, які залишились без піклування батьків Житомирської обласної ради, оскільки вони мали процесуальний статус заінтересованої особи при прийняті рішення про усиновлення, тому вказане рішення також може вплинути на їх права та обов`язки. (а.с.6).

Щодо клопотання адвоката Степ`юка В.С. про заміну відповідача у справі, суд прийшов до наступного висновку.

Відповідно до ч. 2 ст. 51 ЦПК України, якщо позов подано не до тієї особи, яка повинна відповідати за позовом, суд до закінчення підготовчого провадження, а у разі розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження - до початку першого судового засідання за клопотанням позивача замінює первісного відповідача належним відповідачем, не закриваючи провадження у справі.

Разом з тим, відповідно до ч. 1 ст. 59 ЦПК України, права, свободи та інтереси малолітніх осіб віком до чотирнадцяти років, а також недієздатних фізичних осіб захищають у суді відповідно їхні батьки, усиновлювачі, опікуни чи інші особи, визначені законом.

Оскільки малолітні діти ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , на даний час є усиновленими, між дітьми та позивачами з моменту усиновлення виникли взаємні особисті немайнові та майнові права і обов`язки у такому ж обсязі, який мають батьки щодо дитини, тому законними представниками малолітніх дітей можуть бути лише усиновлювачі. Малолітні діти не мають цивільної процесуальної дієздатності. Однак, враховуючи те, що усиновлювачі звернулися до суду з позовом про скасування усиновлення малолітніх ОСОБА_6 та ОСОБА_7 , суд вважає що з метою виконання обов`язку із соціального захисту дитини належним відповідачем у даній справі буде саме Служба у справах дітей та сім`ї Дарницької районної в місті Києві Державної адміністрації. Саму тому у задоволенні клопотання про заміну відповідача у справі слід відмовити.

Відповідно до п. 2 ч. 2 ст. 198 ЦПК України суд відкладає підготовче засідання в межах визначеного цим Кодексом строку підготовчого провадження у випадку залучення до участі або вступу у справу третьої особи, заміни неналежного відповідача, залучення співвідповідача.

Керуючись ст.ст. 51, 83-84, 198, 353 ЦПК України, суд

У Х В А Л И В :

У задоволенні клопотання представника позивачів ОСОБА_8 про заміну відповідача - відмовити.

Залучити до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору на стороні відповідача Службу у справах дітей Пулинської районної державної адміністрації Житомирської області, код ЄДРПОУ: 34305363, яка розташована за адресою:12001, Житомирська обл., Пулинський р-н., смт. Пулини, вул. Шевченка, 104.

Залучити до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору на стороні відповідача Комунальний заклад Житомирський обласний спеціалізований будинок дитини для дітей-сиріт та дітей, які залишились без піклування батьків Житомирської обласної ради, код ЄДРПОУ: 05503562, місцезнаходження: 10004, Житомирська обл., місто Житомир, вул. Корабельна, буд. 8.

Роз`яснити третім особам, права та обов`язки передбачені ст. 43 ЦПК України

1. Учасники справи мають право:

1) ознайомлюватися з матеріалами справи, робити з них витяги, копії, одержувати копії судових рішень;

2) подавати докази; брати участь у судових засіданнях, якщо інше не визначено законом; брати участь у дослідженні доказів; ставити питання іншим учасникам справи, а також свідкам, експертам, спеціалістам;

3) подавати заяви та клопотання, надавати пояснення суду, наводити свої доводи, міркування щодо питань, які виникають під час судового розгляду, і заперечення проти заяв, клопотань, доводів і міркувань інших осіб;

4) ознайомлюватися з протоколом судового засідання, записом фіксування судового засідання технічними засобами, робити з них копії, подавати письмові зауваження з приводу їх неправильності чи неповноти;

5) оскаржувати судові рішення у визначених законом випадках;

6) користуватися іншими визначеними законом процесуальними правами.

2. Учасники справи зобов`язані:

1) виявляти повагу до суду та до інших учасників судового процесу;

2) сприяти своєчасному, всебічному, повному та об`єктивному встановленню всіх обставин справи;

3) з`являтися в судове засідання за викликом суду, якщо їх явка визнана судом обов`язковою;

4) подавати усі наявні у них докази в порядку та строки, встановлені законом або судом, не приховувати докази;

5) надавати суду повні і достовірні пояснення з питань, які ставляться судом, а також учасниками справи в судовому засіданні;

6) виконувати процесуальні дії у встановлені законом або судом строки;

7) виконувати інші процесуальні обов`язки, визначені законом або судом.

3. У випадку невиконання учасником справи його обов`язків суд застосовує до такого учасника справи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом.

4. За введення суду в оману щодо фактичних обставин справи винні особи несуть відповідальність, встановлену законом.

Роз`яснити третім особам, що відповідно до ст. 192 ЦПК України, протягом п`ятнадцяти днів із дня вручення ухвали треті особи, які не заявляють самостійні вимоги щодо предмета спору, мають право подати письмові пояснення щодо позову або відзиву.

Учасники справи мають право надати відповідь на такі пояснення до 19.08.2019.

Зобов`язати позивачів направити третім особам у справі копію позовної заяви з додатками (в паперовій формі рекомендованим листом з повідомленням про вручення) протягом двох днів з дня оголошення ухвали у відповідності до ч. 5 ст. 272 ЦПК України.

Відкласти підготовче засідання у справі та викликати учасників справи на 14 год. 00 хв. 19 серпня 2019 року в приміщення суду за адресою: м. Київ, вул. Кошиця, буд. 5-А, каб. 107.

Роз`яснити учасникам справи, що відповідно до ч. 4 ст. 174 ЦПК України, подання заяв по суті справи є правом учасників справи.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи, що розглядається, на офіційному веб-порталі Судова влада України за веб-адресою: https://court.gov.ua/sud2602/

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя : М.О. Заставенко

СудДарницький районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення25.07.2019
Оприлюднено04.08.2019
Номер документу83424880
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —753/9506/19

Рішення від 06.11.2019

Цивільне

Дарницький районний суд міста Києва

Заставенко М. О.

Ухвала від 18.10.2019

Цивільне

Дарницький районний суд міста Києва

Заставенко М. О.

Ухвала від 19.08.2019

Цивільне

Дарницький районний суд міста Києва

Заставенко М. О.

Ухвала від 25.07.2019

Цивільне

Дарницький районний суд міста Києва

Заставенко М. О.

Ухвала від 27.06.2019

Цивільне

Дарницький районний суд міста Києва

Заставенко М. О.

Ухвала від 20.05.2019

Цивільне

Дарницький районний суд міста Києва

Заставенко М. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні