Ухвала
від 30.07.2019 по справі 923/632/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРCОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул.Театральна,18, м. Херсон, 73000,

тел./0552/26-47-84, 49-31-78, факс 49-31-78, веб сторінка: ks.arbitr.gov.ua/sud5024/


У Х В А Л А

30 липня 2019 року Справа 923/632/19

Господарський суд Херсонської області у складі судді Нікітенка С.В. при секретарі Межерицькій О.С., розглянувши у відкритому судовому засіданні

матеріали заяви Приватного підприємства "Софія-В", м. Херсон

до Акціонерного товариства "Херсонобленерго", м. Херсон

про забезпечення доказів.

За участю представників сторін:

від заявника (позивача) - адвокат Білецький О.В., довіреність від 26.07.2019р.

від відповідача - не з`явився.

У відповідності до ч.1 п.1 статті 222 Господарського процесуального кодексу України здійснюється повне фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу.

в с т а н о в и в:

Приватне підприємство "Софія-В" звернулось до Господарського суду Херсонської області про забезпечення доказів до подання позовної заяви шляхом витребування від Акціонерного товариства "Херсонобленерго" оригіналів наступних документів:

- Акту про опломбування та встановлення індикаторів №182553 та Акту технічної перевірки приладів обліку №184635, підписані з боку ПП "Софія-В" Самарським Олегом Дмитровичем та з боку АТ "Херсонобленерго" інспектором Малінцем Сергієм Петровичем;

- Акту про порушення №131327 від 13.03.2019 р., складеного АТ "Херсонобленерго" відносно ПП "Софія-В";

- докази перевірки наявності повноважень діяти від імені ПП "Софія-В" у осіб, у присутності яких працівниками АТ "Херсонобленерго" проведено перевірку ПП "Софія-В", за результатами якої складено акт про порушення №131327 від 13.03.2019р. або витребувати письмові пояснення відсутності таких доказів.

В обґрунтування вказаної заяви Приватне підприємство "Софія-В" посилається на ті обставини, що заявник є споживачем електричної енергії на підставі договору про постачання електроенергії від 23.06.2017 р. №7769, відповідно до якого електроенергією забезпечується об`єкт нерухомого майна за адресою Херсонська область, Бериславський район, смт. Козацьке, вул. Першотравнева, 107 .

У квітні 2019 р. ПП Софія-В отримало протокол №6 від 25.04.2019р. із розрахунком по акту порушення Правил роздрібного ринку електроенергії , відповідно до якого вказано, що на підставі акту про порушення Правил роздрібного ринку електроенергії №131327 від 13.03.2019 р. ПП Софія-В виставлено рахунок на оплату не облікованої електричної енергії у розмірі 2776952 гривні.

По змісту протоколу вказано вид порушення: 2.1.2. пошкодження або відсутність пломб із відбитками тавр енергопостачальника, індикаторів, відсутність пломб енергопостачальника.

В той же час, ні директор ПП Софія-В , ні будь-який інший повноважний представник не приймали участі у здійсненні перевірки, під час якої складено акт порушень.

Відповідно, у ПП Софія-В навіть немає копії акту, на підставі якого здійснено зазначені нарахування.

Оскільки ПП Софія-В не згодне із вказаними нарахуваннями, воно має намір оскаржувати здійснення вказаних нарахувань у судовому порядку.

У зв`язку із відсутністю усіх необхідних доказів та через ухилення АТ Херсонобленерго , як потенційного відповідача, від надання усіх необхідних доказів, є підстави для забезпечення доказів до моменту подання позовної заяви, що обґрунтовано наступним.

Так, адвокатом Бєрьозкою Ю.В. від імені ПП Софія-В спрямовано адвокатський запит від 30.05.2019р., у якій повідомлено АТ Херсонобленерго про ситуацію, що склалась, та просили надати відповіді на наступні питання та надати документи, які підтверджують такі відповіді.

У відповідь від АТ Херсонобленерго надійшов лист від 11.06.2019 р. №07/04- 00520, у якому повідомлено наступні відомості на поставлені питання.

Заявник вказує, що з невідомих йому причин АТ Херсонобленерго надало копії доказів лише частково. АТ Херсонобленерго не надало саме тих доказів, які мають вирішальне значення при наданні оцінки правомірності складеного акту про порушення, а саме:

- акти про опломбування та технічної перевірки, з яких можна встановити, що вчинено порушення чи зняття саме тих пломб, які передані на зберігання споживачу, а також з дат цих актів підліковується період порушення ПРРЕЕ, який використовується для правильного розрахунку донарахування вартості електроенергії;

- акт про порушення, як основний документ, що є джерелом доказової інформації про виявлене порушення, а також про осіб, які брали участь у перевірці та про їх зауваження;

- докази перевірки наявності повноважень у осіб, які були присутні при складанні акту, діяти від імені ПП Софія-В , адже за відсутності уповноважених представників ПП Софія-В акт про порушення є недійсним.

Ненадання вказаних документів до моменту подання позову та створення АТ Херсонобленерго очевидних перешкод у їх отриманні свідчить, що після подання позовної заяви та клопотання про витребування доказів, АТ Херсонобленерго матиме змогу ознайомитись із підставами позову, та матиме час внести до складених документів необхідні коригування, оскільки перевірка проведена за відсутності представника ПП Софія-В і наші представники апріорі вказаних документів не бачили.

Зазначене свідчить, що навіть у випадку надання витребуваних документів після подання позову, такі докази можуть втратити свою достовірність, адже не можна вважати достовірними докази, які були з самого початку приховані від сторонни спору, а потім - підкориговані після ознайомлення із підставами позову.

При цьому є очевидним, що без отримання таких доказів для ПП Софія-В проблематично скласти обґрунтований та обміркований щодо правових підстав позов, у зв`язку із чим ПП Софія-В просить суд зобов`язати АТ Херсонобленерго надати оригінали забезпечених доказів не пізніше 2-х дні із дня отримання ухвали про забезпечення доказів.

Виходячи з вищевикладеного, ПП Софія-В вважає, що є підстави для забезпечення доказів, які не були надані АТ Херсонобленерго на запит їхнього адвоката.

Ухвалою від 29.07.2019р. заяву Приватного підприємства "Софія -В" про забезпечення доказів прийняти до розгляду. Розгляд заяви призначено у судовому засіданні на 30 липня 2019 року.

Заявник (позивач) явку повноважного представника в судове засідання 30.07.2019р. забезпечив, підтримав вимоги викладені у заяві, просив суд їх задовольнити.

Представник відповідача - АТ Херсонобленерго у судове засідання 30.07.2019 року з`явився, про причини неявки суд не повідомив, не зважаючи на ті обставини, що належним чином був повідомлений про дату, час та місце розгляду заяви.

Неявка у судове засідання представника АТ Херсонобленерго не перешкоджає розгляду поданої заяви.

Суд, розглянувши заяву ПП Софія-В про забезпечення доказів до подання позовної заяви, вислухавши представника заявника, приходить до висновку, що дана заява підлягає частковому задоволенню з огляду на наступне.

Відповідно до ч. ч. 1-2 ст. 110 Господарського процесуального кодексу України, суд за заявою учасника справи або особи, яка може набути статусу позивача, має забезпечити докази, якщо є підстави припускати, що засіб доказування може бути втрачений, або збирання чи подання відповідних доказів стане згодом неможливим або утрудненим.

Способами забезпечення судом доказів є допит свідків, призначення експертизи, витребування та (або) огляд доказів, у тому числі за їх місцезнаходженням, заборона вчиняти певні дії щодо доказів та зобов`язання вчинити певні дії щодо доказів. У необхідних випадках судом можуть бути застосовані інші способи забезпечення доказів, визначені судом.

Забезпечення доказів до подання позовної заяви здійснюється судом першої інстанції за місцезнаходженням засобу доказування або за місцем, де повинна бути вчинена відповідна процесуальна дія. Забезпечення доказів після подання позовної заяви здійснюється судом, який розглядає справу.

У разі подання заяви про забезпечення доказів до подання позовної заяви заявник повинен подати позовну заяву протягом десяти днів з дня постановлення ухвали про забезпечення доказів. У разі неподання позовної заяви у зазначений строк, повернення позовної заяви або відмови у відкритті провадження суд скасовує ухвалу про вжиття заходів забезпечення доказів не пізніше наступного дня після закінчення такого строку або постановлення судом ухвали про повернення позовної заяви чи відмови у відкритті провадження.

Згідно з ч. ч. 3-4 ст. 110 Господарського процесуального кодексу України, заява про забезпечення доказів може бути подана до суду як до, так і після подання позовної заяви. Забезпечення доказів до подання позовної заяви здійснюється судом першої інстанції за місцезнаходженням засобу доказування або за місцем, де повинна бути вчинена відповідна процесуальна дія. Забезпечення доказів після подання позовної заяви здійснюється судом, який розглядає справу.

Таким чином, забезпечення доказів надає додаткову гарантію збереження доказів.

Згідно зі статтями 73, 74 Господарського процесуального кодексу України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Обов`язок із доказування слід розуміти як закріплену в процесуальному та матеріальному законодавстві міру належної поведінки особи, що бере участь у судовому процесі, із збирання та надання доказів для підтвердження свого суб`єктивного права, що має за мету усунення невизначеності, яка виникає в правовідносинах у разі неможливості достовірно з`ясувати обставини, які мають значення для справи.

Як вказує заявник, він, щоб з`ясувати підставність винесення відповідачем рішення, оформленого протоколом №6 від 25.04.2019р., звернувся до останнього із адвокатським запитом із проханням надати відповідні документи. Проте, АТ "Херсонобленерго" у відповідь представила лише частину запитуваних доказів, що підтвердило обґрунтовані сумніви щодо законності і під ставності прийняття такого рішення.

Відповідно до ч. 1 ст. 110 Господарського процесуального кодексу України, суд за заявою учасника справи або особи, яка може набути статусу позивача, має забезпечити докази, якщо:

- є підстави припускати, що засіб доказування може бути втрачений;

- збирання чи подання відповідних доказів стане згодом неможливим або утрудненим.

Зважаючи на те, що Приватне підприємство "Софія-В" має намір звернутися із позовом до суду до АТ "Херсонобленерго" про оскарження вищевказаного рішення, відтак, щоб визначити доцільність звернення з таким позовом, заявник просить суд забезпечити докази шляхом витребування документів, які передували винесенню рішення, оформленого протоколом №6 від 25.04.2019р.

Оскільки АТ "Херсонобленерго" не надало усі докази, які вимагалися згідно адвокатського запиту є підстави припускати, що засіб доказування може бути втрачений, а збирання чи подання відповідних доказів стане згодом неможливим або утрудненим.

Таким чином, з метою надання Приватному підприємству "Софія-В" можливості звернутися до суду за захистом своїх прав та інтересів та недопущення втрати засобів доказування або утруднення чи унеможливлення їх збирання та подання, суд вважає за необхідне задовольнити заяву Приватного підприємства "Софія-В" та вжити заходи забезпечення доказів.

Суд вважає, що розумним строком для виконання АТ "Херсонобленерго" вказаної ухвали, буде строк 10 (десять) днів, з дня отримання такої ухвали.

Керуючись ст. 110, 111, 112, 219, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд

п о с т а н о в и в:

1. Заяву Приватного підприємства "Софія-В" про забезпечення доказів - задовольнити частково.

2. Вжити заходів забезпечення доказів шляхом зобов`язання Акціонерного товариства "Херсонобленерго" (73003, м. Херсон, вул. Пестеля, 5, код ЄДРПОУ 05396638) надати до Господарського суду Херсонської області оригінали наступних документів:

- Акт про опломбування та встановлення індикаторів №182553 та Акту технічної перевірки приладів обліку №184635, підписані з боку Приватного підприємства Софія-В Самарським Олегом Дмитровичем та з боку Акціонерного товариства Херсонобленерго інспектором Малінцем Сергієм Петровичем;

- Акт про порушення №131327 від 13.03.2019 р., складеного Акціонерним товариством Херсонобленерго відносно Приватного підприємства Софія-В ;

- Докази перевірки наявності повноважень діяти від імені Приватного підприємства Софія-В у осіб, у присутності яких працівниками Акціонерного товариства Херсонобленерго проведено перевірку Приватного підприємства Софія-В , за результатами якої складено акт про порушення №131327 від 13.03.2019р. або надати письмові пояснення відсутності таких доказів.

3. Зобов`язати Акціонерне товариство Херсонобленерго (73003, м. Херсон, вул. Пестеля, 5, код ЄДРПОУ 05396638) надати витребувані докази у письмовій формі до Господарського суду Херсонської області протягом 10 (десяти) днів з дня отримання такої ухвали.

4. Стягувачем за даною ухвалою є Приватне підприємство "Софія-В" (73003, м. Херсон, вул. Шевченко 89, код ЄДРПОУ 37124804).

5. Боржниками за даною ухвалою є Акціонерного товариства "Херсонобленерго" (73003, м. Херсон, вул. Пестеля, 5, код ЄДРПОУ 05396638).

6. Відповідно до приписів ч. 10 ст. 112 ГПК України ухвала про забезпечення доказів (крім забезпечення доказів шляхом допиту свідків, призначення експертизи, огляду доказів) є виконавчим документом та виконується негайно в порядку, встановленому для виконання судових рішень.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку та строки, визначені розділом IV Господарського процесуального кодексу України.

Ухвала може бути пред`явлена до виконання на протязі трьох років після підписання (складання) її повного тексту.

Ухвалу складено та підписано 05.08.2019р.

Суддя С.В. Нікітенко

СудГосподарський суд Херсонської області
Дата ухвалення рішення30.07.2019
Оприлюднено05.08.2019
Номер документу83431029
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —923/632/19

Ухвала від 16.09.2021

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Міщенко І.С.

Ухвала від 08.07.2021

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Міщенко І.С.

Постанова від 31.03.2021

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Богатир К.В.

Ухвала від 30.03.2021

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Богатир К.В.

Ухвала від 10.03.2021

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Богатир К.В.

Ухвала від 09.03.2021

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Богатир К.В.

Ухвала від 04.02.2021

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Богатир К.В.

Ухвала від 18.01.2021

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Богатир К.В.

Ухвала від 21.12.2020

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Богатир К.В.

Рішення від 05.11.2020

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Нікітенко С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні