Ухвала
від 05.08.2019 по справі 766/12626/19
ХЕРСОНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №766/12626/19

н/п 1-кс/766/11689/19

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю

05.08.2019 року м. Херсон

Слідчий суддя Херсонського міського суду Херсонської області ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , розглянувши клопотання слідчого у кримінальному провадженні - заступника начальника СВ Дніпровського ВП ХВП ГУНП в Херсонській області ОСОБА_3 , погоджене з прокурором Херсонської місцевої прокуратури Херсонської області ОСОБА_4 , про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю,

ВСТАНОВИВ:

Слідчий звернувся до слідчого судді з клопотанням в якому просив: надати дозвіл заступнику начальника СВ Дніпровського ВП ХВП ГУНП в Херсонській області ОСОБА_3 , старшому слідчому Дніпровського ВП ХВП ГУНП в Херсонській області ОСОБА_5 , старшому слідчому Дніпровського ВП ХВП ГУНП в Херсонській області ОСОБА_6 , заступнику начальника СВ Дніпровського ВП ХВП ГУНП в Херсонській області ОСОБА_7 на тимчасовий доступ до речей і документів, що становлять банківську таємницю та можливість вилучити в ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО НОМЕР_1 ЄДРПОУ НОМЕР_2 ),головне управлінняякого розташованоза адресою: АДРЕСА_1 , Херсонське відділення АДРЕСА_2 , а саме:

1. надати дозвіл на розкриття банківської таємниці, щодо руху грошових коштів за рахунками АТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (кодза ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), № НОМЕР_3 .

2. надати тимчасовий доступ до оригіналів або завірених належним чином копій документів, інформації, та дозволити їх вилучення, а саме - інформації щодо здійснення всіх розрахунково касових операцій за рахунками АТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (кодза ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), № НОМЕР_3 у друкованому вигляді на паперовому носії з наданням повного розшифрування: дати проведення розрахунків, сум, перерахувань, номерів платіжних документів, призначення платежів, назв підприємств, кодів ЄДРПОУ та МФО банків обслуговування по кожній операції за період з 02.07.2018 до 01.06.2019.

При цьому, з метою збереження інформації, яка міститься у документах, слідчий просить суд розглядати клопотання без участі представників ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » та АТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 ».

Клопотання вмотивоване тим, що слідчим відділенням Дніпровського ВП ХВП ГУНП в Херсонській області провадиться досудове розслідування у кримінальному провадженні №12019230000000071 які внесені 13.02.2019 доЄдиного реєструдосудових розслідуваньза ознакамикримінального правопорушення,передбаченого ч.3 ст.191 КК України.

Під час досудового розслідування було встановлено, що посадові особи АТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » зловживаючи службовим становищем всупереч інтересів служби уклали договори з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » про надання послуг в сфері охорони. Однак фактично вказані послуги не надавалися.

В рамках досудового розслідування була призначена судово-економічна експертиза проведення якої доручено експертам Миколаївського відділення НДІСЕ МЮ України. Для проведення вказаної експертизи необхідно надати дані про рух коштів по рахункам АТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (наявність у підприємства коштів).

Встановлено,що усвоїй діяльностіАкціонерне товариство« ІНФОРМАЦІЯ_2 »використовує банківськірахунки № НОМЕР_3 , відкриті у ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО НОМЕР_1 ).

Відомості щодоруху коштівпо рахунку№ НОМЕР_3 у паперовому та електронному вигляді, грошові чеки, платіжні доручення, а також документи, що містяться у юридичній справі, а саме заяви про відкриття та закриття рахунку, зразки підпису керівника, довіреності, повідомлення про відкриття рахунків, тощо, які перебувають у володінні ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО НОМЕР_1 ) мають важливе значення для встановлення обставин у кримінальному провадженні.

Зазначені документи містять відомості, що мають важливе значення для підтвердження чи спростування фактів, щодо яких проводиться досудове розслідування, що обумовлює необхідність їх вилучення з метою подальшого дослідження на предмет порушення чинного законодавства з боку посадових осіб АТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 ».

Крім того, необхідність виїмки вищевказаних документів обґрунтовується призначенням судово-економічної, в ході проведення яких мають бути досліджені їх оригінали.

Необхідність виїмки оригіналів вищевказаних документів обґрунтовується призначенням судових експертиз, в ході якої будуть дослідженні їх оригінали. Для проведення дослідження експертам, згідно наказу Мінюсту України № 53/5 від 08.10.1998 року, необхідно надати оригінали документів. Іншим способом ніж вилучити зазначенні документи не можливо забезпечити їх дослідження під час проведення експертизи.

Беручи до уваги вищевикладене та враховуючи, що у матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вказані документи мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, то слідчий вважає необхідним отримати дозвіл на тимчасовий доступ до документів, які містять охоронювану законом таємницю, із можливістю вилучення їх оригіналів.

Слідчий в судове засідання не з`явився, причини неявки суду не пояснив, про час і місце розгляду справи повідомлявся у встановленому законом порядку. При цьому, подав письмову заяву, в якій просив провести розгляд за його відсутності.

Представник ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » в судове засідання не викликався на підставі ч. 2 ст. 163 КПК України. Згідно положень ч.4 ст. 107 КПК України фіксування розгляду за допомогою технічних засобів кримінального провадження не здійснювалось.

Вивчивши матеріали клопотання, слідчий суддя приходить до висновку, що клопотання обґрунтоване та підлягає задоволенню з огляду на таке.

Згідно зп.2,3ч.3та ч.4ст.132 КПК України, застосування заходів забезпечення кримінального провадження не допускається, якщо слідчий, прокурор не доведе, що:

потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи, про який ідеться в клопотанні слідчого, прокурора;

може бути виконане завдання, для виконання якого слідчий, прокурор звертається із клопотанням.

Для оцінки потреб досудового розслідування слідчий суддя або суд зобов`язаний врахувати можливість без застосованого заходу забезпечення кримінального провадження отримати речі і документи, які можуть бути використані під час судового розгляду для встановлення обставин у кримінальному провадженні.

Відповідно до ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Тимчасовий доступ до електронних інформаційних систем або їх частин, мобільних терміналів систем зв`язку здійснюється шляхом зняття копії інформації, що міститься в таких електронних інформаційних системах або їх частинах, мобільних терміналах систем зв`язку, без їх вилучення.

Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Згідно приписів ч.1 ст. 160 КПК України сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених устатті 161цього Кодексу. Слідчий має право звернутися із зазначеним клопотанням за погодженням з прокурором.

Відповідно до п.5 ч.1 ст. 162 КПК України до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах, належать відомості, які можуть становити банківську таємницю.

Згідно ч. 5-7 ст. 163 КПК України, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи:

1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи;

2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні;

3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Доступ особи до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, здійснюється в порядку, визначеному законом. Доступ до речей і документів, що містять відомості, які становлять державну таємницю, не може надаватися особі, що не має до неї допуску відповідно до вимог закону.

Відповідно до ст. 60 Закону України «Про банки та банківську діяльність», інформація щодо діяльності та фінансового стану клієнта, яка стала відомою банку в процесі обслуговування клієнта та взаємовідносин з ним чи третіми особами при наданні послуг банку і розголошення якої може завдати матеріальної чи моральної шкоди клієнту, є банківською таємницею.

Слідчим суддею встановлено, що слідчим відділенням Дніпровського ВП ХВП ГУНП в Херсонській області провадиться досудове розслідування у кримінальному провадженні №12019230000000071 які внесені 13.02.2019 доЄдиного реєструдосудових розслідуваньза ознакамикримінального правопорушення,передбаченого ч.3 ст.191 КК України.

Під час досудового розслідування було встановлено, що посадові особи АТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » зловживаючи службовим становищем всупереч інтересів служби уклали договори з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » про надання послуг в сфері охорони. Однак фактично вказані послуги не надавалися.

В рамках досудового розслідування була призначена судово-економічна експертиза проведення якої доручено експертам Миколаївського відділення НДІСЕ МЮ України. Для проведення вказаної експертизи необхідно надати дані про рух коштів по рахункам АТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (наявність у підприємства коштів).

Встановлено,що усвоїй діяльностіАкціонерне товариство« ІНФОРМАЦІЯ_2 »використовує банківськірахунки № НОМЕР_3 , відкриті у ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО НОМЕР_1 ).

Відомості щодоруху коштівпо рахунку№ НОМЕР_3 у паперовому та електронному вигляді, грошові чеки, платіжні доручення, а також документи, що містяться у юридичній справі, а саме заяви про відкриття та закриття рахунку, зразки підпису керівника, довіреності, повідомлення про відкриття рахунків, тощо, які перебувають у володінні ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО НОМЕР_1 ) мають важливе значення для встановлення обставин у кримінальному провадженні.

Зазначені документи містять відомості, що мають важливе значення для підтвердження чи спростування фактів, щодо яких проводиться досудове розслідування, що обумовлює необхідність їх вилучення з метою подальшого дослідження на предмет порушення чинного законодавства з боку посадових осіб АТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 ».

Крім того, необхідність виїмки вищевказаних документів обґрунтовується призначенням судово-економічної, в ході проведення яких мають бути досліджені їх оригінали.

Необхідність виїмки оригіналів вищевказаних документів обґрунтовується призначенням судових експертиз, в ході якої будуть дослідженні їх оригінали. Для проведення дослідження експертам, згідно наказу Мінюсту України № 53/5 від 08.10.1998 року, необхідно надати оригінали документів. Іншим способом ніж вилучити зазначенні документи не можливо забезпечити їх дослідження під час проведення експертизи.

Беручи до уваги вищевикладене та враховуючи, що у матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вказані документи мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, то слідчий суддя вважає необхідним надати дозвіл на тимчасовий доступ до документів, які містять охоронювану законом таємницю, із можливістю вилучити (здійснити виїмку) їх оригіналів.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст. ст. 131, 132, 159-166, 369-372, 395 КПК України, слідчий суддя

у х в а л и в :

Клопотання задовольнити.

Надати дозвіл заступнику начальника СВ Дніпровського ВП ХВП ГУНП в Херсонській області ОСОБА_3 на тимчасовий доступ до документів, які містять охоронювану законом таємницю та знаходяться у володінні ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО НОМЕР_1 ЄДРПОУ НОМЕР_2 )головне управлінняякого розташованоза адресою: АДРЕСА_1 , Херсонське відділення АДРЕСА_2 , а саме:

- на розкриття банківської таємниці щодо руху грошових коштів за рахунками АТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (кодза ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), № НОМЕР_3 ;

- до оригіналів документів, інформації, а саме - інформації щодо здійснення всіх розрахунково-касових операцій за рахунками АТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (кодза ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), № НОМЕР_3 у друкованому вигляді на паперовому носії з наданням повного розшифрування: дати проведення розрахунків, сум, перерахувань, номерів платіжних документів, призначення платежів, назв підприємств, кодів ЄДРПОУ та МФО банків обслуговування по кожній операції за період з 02.07.2018 до 01.06.2019, із можливістю вилучити (здійснити виїмку) їх оригіналів.

Встановити строк дії ухвали до 05.09.2019 року.

Попередити відповідальну особу про наслідки невиконання ухвали слідчого судді передбачені ст. 166 КПК України.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддяОСОБА_1

Дата ухвалення рішення05.08.2019
Оприлюднено12.06.2023
Номер документу83474996
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —766/12626/19

Ухвала від 27.09.2019

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Радченко Г. А.

Ухвала від 24.09.2019

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Черниш О. Л.

Ухвала від 24.09.2019

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Черниш О. Л.

Ухвала від 24.09.2019

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Радченко Г. А.

Ухвала від 05.08.2019

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Радченко Г. А.

Ухвала від 05.08.2019

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Радченко Г. А.

Ухвала від 01.07.2019

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Радченко Г. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні