Ухвала
від 08.08.2019 по справі 379/958/18
ТАРАЩАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 379/958/18

1-в/379/27/19

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08.08.2019 року м.Тараща

Таращанський районний суд Київської області в складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

за участю:

секретаря судових засідань ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3 ,

представника Таращанського РС з питань пробації ОСОБА_4 ,

розглядаючи у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Тараща подання фахівця Таращанського районного сектору філії Державної установи «Центр пробації» у м. Києві та Київській області ОСОБА_5 про скасування звільнення від відбуття покарання з випробуванням та направлення засудженого для відбування призначеного судом покарання у вигляді 2 років позбавлення волі щодо

ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , українця, громадянина України, уродженця с. Чапаєвка Таращанського району Київської області, зареєстрованого та проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , маючого вищу освіту, пенсіонера, розлученого, засудженого 22.08.2018 року Таращанським районним судом Київської області за ч.1 ст.185 КК України до покарання у виді 2 років позбавлення волі, на підставі ст.ст. 75, 76 КК України звільненого від відбування покарання з іспитовим строком на 1 рік та покладенням обов`язків,

ВСТАНОВИВ:

До Таращанського районного суду Київської області надійшло подання фахівця Таращанського РС філії Державної установи «Центр пробації» у м. Києві та Київській області ОСОБА_5 про скасування звільнення від відбування покарання з випробуванням відносно ОСОБА_6 і направлення його для відбування призначеного судом покарання у зв`язку з тим, що не виконує покладених на нього обов`язків, не з`являється до уповноваженого органу з питань пробації на реєстрацію, тобто легковажно ставиться до відбуття призначеного покарання, висновків для себе належних не робить, на шлях виправлення не став, веде бродяжний спосіб життя.

В судовому засіданні представник Таращанського РС з питань пробації подання підтримав, просив його задовольнити, оскільки засуджений незважаючи на неодноразові попередження, обов`язку покладеного судом - періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації - не виконує.

Прокурор проти задоволення подання не заперечував, вважаючи, що виправлення засудженого не можливе без направлення його до місць позбавлення волі для відбуття покарання, призначеного йому судом.

Засуджений ОСОБА_6 в судові засідання, які були призначені на 12.07.2019, 23.07.2019, 08.08.2019 не з`явився, про час та місце розгляду подання був належно повідомлений, про що свідчать рекомендовані повідомлення про вручення поштового відправлення.

Суд, вислухавши представника Таращанського районного сектору з питань пробації, врахувавши думку прокурора приходить до висновку, що подання підлягає задоволенню, виходячи із наступних підстав.

Судом встановлено, що вироком Таращанського районного суду Київської області від 22.08.2018 року ОСОБА_6 засуджено за ч. 1ст. 185 КК Українидо 2 років позбавлення волі, на підставіст.75 КК Українизвільнено від відбування даного покарання з випробовуванням з іспитовим строком 2 роки та покладенням обов`язків, передбаченихст. 76 КК України: періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації; повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи або навчання.

27.09.2018 для виконання до Таращанського РС філії Державної установи «Центр пробації» в м. Києві та Київській області надійшов вирок Таращанського районного суду Київської області від 22.08.2018 стосовно ОСОБА_6

11.10.2018 засудженому було роз`яснено порядок та умови відбування покарання, під розпис ознайомлено з обов`язками, встановленим судом та винесено постанову про встановлення днів явкидля реєстрації в уповноважений орган з питань пробації, а саме: першої та третьої середи кожного місяця.

Проте, засуджений обов`язок покладений судом періодично з`являтисядля реєстраціїдо уповноваженогооргану зпитань пробації - не виконує. На виклики уповноваженого органу з питань пробації систематично не з`являється без поважних причин, а саме: 17.04.2019 та 19.06.2019. Причиною його неявки у зазначені дні, згідно його пояснень, було те, що 17.04.2019 він тяжко хворів, а про необхідність явки до уповноваженого органу з питань пробації 19.06.2019 він забув. Крім того, в період перебування даного подання в провадженні суду, до органів пробації у визначені дні не з`являвся, на виклику суд не з`являється.

Поважність причин неявки для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації суду не доведено.

Згідно довідок №602 від 30.10.2018 та №618 від 07.11.2018, виданих КЗ ТРР «Тарщанська ЦРЛ» засуджений ОСОБА_6 перебуває на диспансерному обліку у лікаря нарколога з 2011 року, діагноз: психічні та поведінкові розлади, внаслідок вживання алкоголю. З 01.11.2018 був госпіталізований до КЗ КОР «ОПНМО» смт Глеваха.

Засуджений перебував на лікуванні в КЗ КОР «ОПНМО» смт. Глеваха впродовж іспитового строку, а саме в період з 01.11.2018 по 21.03.2019.

Крім того, згідно довідки Таращанського ВП Миронівського відділу ГУНП в Київській області № 109/1011/3/01-2019 від 07.03.2019 засуджений ОСОБА_6 на протязі 1 кварталу до адміністративної відповідальності притягувався: 23.03.2019 за ст.ст . 175-1 ч. 1, 127 ч.1 КУпАП.

Впродовж часу перебування на обліку в уповноваженого органу з питань пробації засуджений постійно зловживав спиртними напоями «вживає алкоголь до втрати свідомості». Змінитися та змінювати спосіб свого життя засуджений ОСОБА_6 не готовий.

06.05.2019фахівцем ТаращанськогоРС філіїДержавної установи«Центр пробації»у м.Києві таКиївській області ОСОБА_5 головному лікарюКЗ Таращанськоїрайонної ради«Таращанська ЦРЛ» ОСОБА_7 було направлено лист з проханням посприяти у направленні на лікування від алкогольної залежності засудженого ОСОБА_6 , який схильний до зловживання алкогольними напоями, що може призвести до вчинення ним повторного кримінального правопорушення.

У зв`язку з тим, що засуджений не виконує покладених на нього обов`язків, не з`являється до уповноваженого органу з питань пробації на реєстрацію, тобто легковажно ставиться до відбуття призначеного покарання, висновків для себе належних не робить, на шлях виправлення не став, веде бродяжний спосіб життя представник Таращанського РС з питань пробації звернувся до суду з даним поданням.

Статтею 9 КВК Українипередбачено, що засуджений зобов`язаний виконувати встановлені законодавством обов`язки громадян України, неухильно додержуватися правил поведінки, які передбачені для засуджених, не посягати на права і свободи, честь і гідність інших осіб; виконувати встановлені законодавством вимоги адміністрації органів і установ виконання покарань, уповноваженого органу з питань пробації; ввічливо ставитися до персоналу, інших осіб, які відвідують установи виконання покарань, а також до інших засуджених; з`являтися за викликом адміністрації органів і установ виконання покарань, уповноваженого органу з питань пробації.

Ч. 2ст. 78 КК Українипередбачено, що якщо засуджений не виконує покладені на нього обов`язки або систематично вчинює правопорушення, що потягли за собою адміністративні стягнення і свідчать про його небажання стати на шлях виправлення, суд направляє засудженого для відбування призначеного покарання.

Відповідно до ч. 3ст. 164 Кримінально-виконавчого кодексу Українизвільнені від відбування покарання з випробуванням зобов`язані: виконувати обов`язки, які покладені на них судом; повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання; з`являтися за викликом до зазначеного органу.

Згідно до ч.1ст.166 КВК України, якщо засуджений не виконує обов`язки, встановлені цим Кодексом, Законом України Про пробацію, а також покладені на нього судом, або систематично вчиняє правопорушення, що тягнуть за собою адміністративні стягнення і свідчать про його небажання стати на шлях виправлення, уповноважений орган з питань пробації вносить до суду подання про скасування звільнення від відбування покарання з випробуванням і направлення засудженого для відбування призначеного покар

Відповідно до розділу 4 п 5.3. Інструкції про порядок виконання покарань, не пов`язаних з позбавленням волі, та здійснення контролю щодо осіб, засуджених до таких покарань затвердженоїнаказом Державного департаменту України з питань виконання покарань, Міністерства внутрішніх справ України від 19.12.2003 року № 270/1560, якщо засуджена особа не з`являється до інспекції два і більше разів без поважних причин (що повинно бути підтверджено матеріалами), то інспекція вносить до суду подання про скасування звільнення від відбування покарання з випробуванням і направлення засудженої особи для відбування призначеного судом покарання.

Згідно п.8 ч.1ст.537 КПК України, під час виконання вироків суд, визначений ч.2ст. 539 КПК України, має право вирішувати питання про направлення звільненого від покарання з випробуванням для відбуття покарання, призначеного вироком.

Враховуючи поведінку засудженого під час іспитового строку, беручи до уваги те, що покладений судом на засудженого обов`язок періодично з`являтись для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації не виконує систематично, на виклики до уповноваженого органу з питань пробації не з`являється без поважних причин, зловживає спиртними напоями, вчиняє адміністративні правопорушення, що свідчить про його небажання стати на шлях виправлення, суд прийшов до висновку, що подальше виправлення та перевиховання його є неможливим без ізоляції від суспільства. Тому, заслухавши думку прокурора, представника уповноваженого органу з питань пробації, які підтримали дане подання, суд вважає за необхідне скасувати звільнення засудженого від відбування покарання з випробуванням та направити його для відбування призначеного судом покарання.

Керуючись ст. 78 КК України, ст.ст. 164, 166 КВК України, ст.ст. 537, 539 КПК України,-

УХВАЛИВ:

Скасувати звільнення засудженого ОСОБА_6 від відбування покарання з випробуванням, призначеного вироком Таращанського районного суду Київської області від 22.08.2018 року та направити його для відбування покарання у виді 2 (двох) років позбавлення волі.

Строк відбування покарання засудженому ОСОБА_6 рахувати з моменту його затримання та приведення ухвали до виконання.

На підставіст. 87 КВК Українизасудженого ОСОБА_6 направити до місця відбування покаранняу порядку, встановленому для осіб, засуджених до позбавлення волі.

Ухвала може бути оскаржена до Київського апеляційного суду через Таращанський районний суд Київської області протягом семи днів з дня її оголошення.

Головуючий:ОСОБА_1

СудТаращанський районний суд Київської області
Дата ухвалення рішення08.08.2019
Оприлюднено20.02.2023
Номер документу83517337
СудочинствоКримінальне
КатегоріяСправи в порядку виконання судових рішень у кримінальних провадженнях про направлення звільненого від покарання з випробуванням для відбування покарання, призначеного вироком

Судовий реєстр по справі —379/958/18

Ухвала від 08.08.2019

Кримінальне

Таращанський районний суд Київської області

Потеряйко С. А.

Вирок від 22.08.2018

Кримінальне

Таращанський районний суд Київської області

Потеряйко С. А.

Ухвала від 06.08.2018

Кримінальне

Таращанський районний суд Київської області

Потеряйко С. А.

Ухвала від 01.08.2018

Кримінальне

Таращанський районний суд Київської області

Потеряйко С. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні