Ухвала
від 09.08.2019 по справі 910/9463/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

про відмову у задоволенні заяви

09.08.2019Справа № 910/9463/19

Суддя Господарського суду міста Києва Головіна К.І., розглянувши

заперечення Державного підприємства "Центр оцінки та інформації"

щодо розгляду справи у порядку спрощеного позовного провадження

у справі за позовом Приватного акціонерного товариства "Центр комп`ютерних технологій "ІнфоПлюс"

до Державного підприємства "Центр оцінки та інформації"

про стягнення 215 091, 25 грн.

ВСТАНОВИВ:

Приватне акціонерне товариство Центр комп`ютерних технологій ІнфоПлюс (далі - ПАТ Центр комп`ютерних технологій ІнфоПлюс , позивач) звернулось до Господарського суду міста Києва з позовною заявою до Державного підприємства Центр оцінки та інформації (далі - ДП Центр оцінки та інформації , відповідач) про стягнення заборгованості за договором купівлі-продажу № 07-211/18 від 24.04.2018 р. сумі 215 091, 25 грн.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 22.07.2019 дану позовну заяву було прийнято до розгляду та відкрито провадження, справу вирішено розглядати за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін, представникам справи надані строк та можливість реалізувати свої процесуальні права та обов`язки.

01.08.2019 р. до суду надійшла заява представника відповідача із запереченнями щодо розгляду справи в порядку спрощеного позовного провадження.

Подана заява мотивована тим, що справа не є малозначною з огляду на ціну позову, а характер спірних правовідносин вказує на складність справи, при цьому позовні вимоги є безпідставними і їх розгляд у спрощеному позовному провадженні не зможе забезпечити відповідачу належного використання своїх процесуальних прав та обов`язків, тому спір має розглядатись у загальному позовному провадженні.

Згідно з ч. 4 ст. 250 ГПК України якщо відповідач в установлений судом строк подасть заяву із запереченнями проти розгляду справи в порядку спрощеного позовного провадження, суд залежно від обґрунтованості заперечень відповідача постановляє ухвалу про залишення заяви відповідача без задоволення або про розгляд справи за правилами загального позовного провадження та заміну засідання для розгляду справи по суті підготовчим засіданням.

Розглянувши заяву ДП Центр оцінки та інформації із запереченнями щодо розгляду справи у спрощеному позовному провадженні, суд вважає її необґрунтованою та такою, що задоволенню не підлягає.

Відповідно до ч. 3 ст. 12 ГПК України спрощене позовне провадження призначене для розгляду малозначних справ, справ незначної складності та інших справ, для яких пріоритетним є швидке вирішення справи.

За змістом ч. 5 ст. 12, ч. 2 ст. 247 ГПК України малозначними справами є: справи, у яких ціна позову не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб; справи незначної складності, визнані судом малозначними, крім справ, які підлягають розгляду лише за правилами загального позовного провадження, та справ, ціна позову в яких перевищує п`ятсот розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб. У порядку спрощеного позовного провадження, окрім малозначних справ, може бути розглянута будь-яка інша справа, віднесена до юрисдикції Господарського суду, для яких пріоритетним є швидке вирішення справи, за винятком справ, зазначених у частині четвертій цієї статті.

Як вбачається із матеріалів позову, у даному випадку ціна позову не перевищує п`ятсот розмірів прожиткового мінімуму, справа не є складною та не віднесена до переліку справ, які можуть бути розглянуті тільки у загальному позовному провадженні, характер спірних правовідносин та предмет доказування також не свідчать про необхідність розгляду справи у загальному позовному провадженні.

Отже, оскільки доводи відповідача не містять належного обґрунтування щодо розгляду справи в порядку загального позовного провадження, а правові підстави для цього відсутні, суд приходить до висновку, що заява (заперечення) відповідача задоволенню не підлягає.

Щодо його тверджень про те, що розгляд справи у спрощеному позовному провадженні порушить принцип змагальності та позбавить ДП Центр оцінки та інформації права на захист від позову суд зазначає наступне.

Відповідно до ч. 1, 2 ст. 161 ГПК України при розгляді справи судом в порядку позовного провадження (як спрощеного так і загального) учасники справи викладають письмово свої вимоги, заперечення, аргументи, пояснення та міркування щодо предмета спору виключно у заявах по суті справи, визначених цим Кодексом. Заявами по суті справи є: позовна заява; відзив на позовну заяву (відзив); відповідь на відзив; заперечення; пояснення третьої особи щодо позову або відзиву.

Згідно з ч. 1-3 ст. 80 ГПК України учасники справи подають докази у справі безпосередньо до суду. Позивач, особи, яким законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб, повинні подати докази разом з поданням позовної заяви. Відповідач, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, повинні подати суду докази разом з поданням відзиву або письмових пояснень третьої особи.

Суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Згідно з ч. 3 ст. 13 ГПК України кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених законом.

Таким чином, за змістом указаних приписів закону відповідач має право (і суд надає йому таку можливість) реалізувати всі свої процесуальні права та добросовісно виконати свої обов`язки, передбачені законом з метою повного, всебічного та об`єктивного розгляду справи в порядку спрощеного позовного провадження.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 12, 234, 247, 250 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд міста Києва -

УХВАЛИВ:

Відмовити у задоволенні заяви Державного підприємства "Центр оцінки та інформації" про розгляд справи у порядку загального позовного провадження.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та окремо від рішення суду не підлягає оскарженню.

Суддя Головіна К.І.

Дата ухвалення рішення09.08.2019
Оприлюднено12.08.2019
Номер документу83536765
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 215 091, 25 грн

Судовий реєстр по справі —910/9463/19

Ухвала від 24.02.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Головіна К.І.

Ухвала від 24.02.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Головіна К.І.

Ухвала від 20.01.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Головіна К.І.

Ухвала від 20.01.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Головіна К.І.

Ухвала від 11.11.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Головіна К.І.

Ухвала від 17.10.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Головіна К.І.

Ухвала від 17.10.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Головіна К.І.

Ухвала від 13.09.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Головіна К.І.

Ухвала від 09.08.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Головіна К.І.

Ухвала від 22.07.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Головіна К.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні