Рішення
від 29.07.2019 по справі 280/928/19
КОРОСТИШІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Коростишівський районний суд Житомирської області

Справа № 280/928/19

Провадження № 2/280/703/19

РІШЕННЯ

Іменем України

29 липня 2019 року м.Коростишів

Коростишівський районний суд Житомирської області у складі:

головуючого судді - Янчук В.В.

при секретарі - Кумечко С.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Коростишів цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Коростишівської міської ради про визнання права на земельну частку (пай) у порядку спадкування, -

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернулась до суду з позовом до відповідача Коростишівської міської ради про визнання права на земельну частку (пай) у порядку спадкування.

В обґрунтування позовних вимог позивач вказала, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер її батько ОСОБА_2 . Проте, під час оформлення спадкових прав на майно, що залишилось після смерті батька було встановлено, що бабуся ОСОБА_3 (мати ОСОБА_2 ), яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 залишила після себе спадщину, яку прийняв, але не оформив батько позивача. Після звернення до Коростишівської державної нотаріальної контори , постановою від 11.09.2018 № 02-31/1040 державним нотаріусом Житомирської державної нотаріальної контори Житомирської області позивачу відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на земельну частку (пай) у землі, яка перебуває у колективній власності колективного сільськогосподарського підприємства ім. Суворова Віленьківської сільської ради Коростишівського району Житомирської області, що належить померлій ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_3 у зв`язку з неподанням відомостей (інформації) та документів, необхідних для вчинення нотаріальних дії. Позивач належним чином не може оформити свої спадкові права, оскільки при житті спадкодавець не отримала сертифікату на земельну частку ( пай) у зв`язку з чим вимушена звернутись до суду.

Ухвалою Коростишівського районного суду Житомирської області від 10 червня 2019 року, відкрито провадження у справі та призначено підготовче засідання.

Ухвалою Коростишівського районного суду Житомирської області від 04 липня 2019 року, закрито підготовче провадження та призначено справу до судового розгляду по суті.

Позивач в судове засідання не з`явилась, на адресу суду направила заяву, в якій просить розглядати справу в її відсутність, позовні вимоги підтримує в повному обсязі та просить їх задовольнити.

Відповідач Коростишівська міська рада свого представника для розгляду справи в судове засідання не направили, про час, дату та місце розгляду справи повідомлені належним чином. До суду подали заяву про розгляд справи в їх відсутність , щодо прийняття рішення по справі покладаються на розсуд суду.

Враховуючи те, що в судове засідання не з`явились всі особи, які беруть участь у справі, а тому фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось, що відповідає положенню ч.2 ст.247 ЦПК України.

Виходячи з наведеного, суд вважає, що рішення у справі можливо ухвалити за відсутності сторін, що відповідає положенню частини 3 статті 211 ЦПК України.

Суд, дослідивши матеріали справи, об`єктивно оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, дійшов висновку про наступне.

Судом встановлено, що позивач ОСОБА_1 є донькою ОСОБА_2 і вказана обставина підтверджується рішенням Коростишівського районного суду Житомирської області від 05.12.2017 у справі 280/1367/17 ( а.с. 11).

Рішенням Коростишівського районного суду Житомирської області від 12.04.2018 у справі 280/66/18 встановлено факт родинних відносин про те, що позивач ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 є онукою померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_4 ( а.с.14).

Факт смерті ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , підтверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 ( а.с. 13). ОСОБА_2 , помер ІНФОРМАЦІЯ_1 і вказана обставина підтверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_2 ( а.с. 12).

Відповідно до інформації Відділу у Коростишівському районні Головного управління Держгеокадастру у Житомирської області від 29.01.2018 за № 29-6-0.25-59/104-18 ОСОБА_3 , була включена до уточнених списків громадян, членів КСП ім. Суворова Віленківської сільської ради щодо паювання земель станом на 19.02.1997 року за № 113.

Відповідно до довідки Віленківського старостинського округу Коростишівської міської ради № 80 від 10.04.2019, земля площею 1131,8 га, передана в колективну власність КСП ім.Суворова с. Віленька Коростишівського району Житомирської області, що підтверджується державним актом НОМЕР_5 від 01.09.1995. Згідно даного державного акту ОСОБА_3 мала право на земельну частку (пай) та включена до списку громадян - членів колективного сільськогосподарського підприємства під № 121 ( а.с. 17).

З довідки СТОВ "Віленька" № 10 від 07.02.2019 р. вбачається, що ОСОБА_3 була членом КСП ім. Суворова і мала право на земельну частку (пай). КСП ім. Суворова с. Віленька перейменова в СТОВ "Віленька" ( а.с. 19).

Відповідно до п.2 Указу Президента України Про порядок паювання земель, переданих у колективну власність сільськогосподарським підприємствам і організаціям №720 від 08 серпня 1995 року у разі смерті члена колективного сільськогосподарського підприємства, що набув права на земельну частку (пай) з дня видачі КСП державного акта на право колективної власності на землю, успадкування права на земельний пай здійснюється за загальними правилами спадкування.

Згідно ст.2 Закону України Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв) основним документом, що посвідчує право на земельну частку (пай) є сертифікат на право на земельну частку (пай), виданий районною (міською) державною адміністрацією.

Як роз`яснив Пленуму Верховного Суду України в п. 24 постанови від 16 квітня 2004 року № 7 Про практику застосування судами земельного законодавства при розгляді цивільних справ член колективного сільськогосподарського підприємства, включений до списку, що додається до державного акта на право колективної власності на землю, набуває права на земельну частку (пай) з дня видачі цього акта, і в разі його смерті успадкування права на земельний пай здійснюється за нормами ЦК України, у тому числі й у випадку, коли з різних причин ця особа не отримала сертифікат на право на земельну частку (пай). Невнесення до зазначеного вище списку особи, яка була членом КСП на час передачі у колективну власність землі, не може позбавити її права на земельну частку.

Отже, право особи на земельну частку (пай) виникає з моменту видачі в установленому порядку державного акта про право колективної власності на землю конкретному сільськогосподарському підприємству, членом якого є особа на час передачі у колективну власність землі.

Таким чином, суд дійшов до висновку, що оскільки померла ОСОБА_3 за життя була включена до списку осіб, які мають право на земельну частку (пай) у землі, яка перебуває у колективній власності КСП ім. Суворова Віленьківської сільської ради розміром 4,19 в умовних кадастрових гектарах, державний акт на право колективної власності на землю по бувшому КСП ім. Суворова серії НОМЕР_5 , виданий 01.09.1995 року, тому померла набула право на земельну частку (пай), яке може бути успадкувано спадкоємцями після її смерті.

У разі відкриття спадщини до 1 січня 2004 року застосовується чинне на той час законодавство, зокрема, відповідні правила Цивільного кодексу Української РСР 1963 року.

Відповідно до ч.2 ст. 548 ЦК УРСР (в редакції від 18.07.1963 року, що діяв на час відкриття спадщини), прийнята спадщина визнається належною спадкоємцеві з моменту відкриття спадщини.

Відповідно до ст. 549 ЦК УРСР від 18.07.1963 року, визнається, що спадкоємець прийняв спадщину: якщо він фактично вступив в управління або володіння спадковим майном; якщо він подав державній нотаріальній конторі за місцем відкриття спадщини заяву про прийняття спадщини.

Як вбачається з постанови державного нотаріуса Коростишівської державної нотаріальної контори № 02-31/1040 від 11.09.2018 про відмову у вчиненні нотаріальної дії позивачу відмовлено у видачі Свідоцтва про право на спадщину на право на земельну частку (пай), через відсутність належного правовстановлюючого документу щодо належності цього майна спадкодавцеві ( а.с. 20-21)

Відповідно до ч.1 ст.15 ЦК України кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання. Згідно з п. 1 ч. 2 ст. 16 ЦК України способами захисту цивільних прав та інтересів можуть бути, зокрема, визнання права.

Аналізуючи зібрані у судовому засіданні докази у їх сукупності та приймаючи до уваги те, що позивач ОСОБА_1 прийняла спадщину після смерті ОСОБА_3 у встановленому порядку, однак на даний час не може оформити свої права на спадкове майно - земельну частку (пай) у зв`язку з відсутністю правовстановлюючого документа, суд дійшов до переконання, що права позивача підлягають захисту шляхом визнання за нею права на земельну частку (пай) в порядку спадкування, а тому в цій частині позовні вимоги підлягають до задоволення.

В частині позовних вимог щодо визнання права власності на земельну частку ( пай) відмовити за передчасністю.

Таким чином позовні вимоги підлягають до часткового задоволення з вищевказаних мотивів.

Керуючись ст. ст. 4-5, 13, 76, 258-259, 263-265 ЦПК України, ст. 16 ЦК України, ст. 2 Закону України Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв) , суд,

УХВАЛИВ:

Позов задовольнити частково.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , в порядку спадкування за законом право на земельну частку (пай), який перебуває у колективній власності колективного сільськогосподарського підприємства ім. Суворова (перейменовано в СТОВ Віленька ) Віленьківської сільської ради Коростишівського району Житомирської області розміром 4,19 в умовних кадастрових гектарах, що належало ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 .

В іншій частині позовних вимог відмовити.

Рішення може бути оскаржене до Житомирського апеляційного суду через Коростишівський районний суд протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повний текст рішення суду складено: 08.08.2019.

Сторони у справі:

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , зареєстрована: АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків - НОМЕР_6 .

Відповідач: Коростишівська міська рада, Коростишівського району, Житомирської області, місцезнаходження: 12523, вул. Володимирівська, 1, м. Коростишів, Коростишівського району, Житомирської області, Код ЄДРПОУ - 04053660.

Суддя Янчук В.В.

Дата ухвалення рішення29.07.2019
Оприлюднено13.08.2019
Номер документу83587148
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —280/928/19

Рішення від 30.01.2020

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Калашник Юлія Вікторівна

Ухвала від 13.01.2020

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Калашник Юлія Вікторівна

Ухвала від 16.12.2019

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Калашник Юлія Вікторівна

Ухвала від 16.12.2019

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Калашник Юлія Вікторівна

Ухвала від 10.09.2019

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Калашник Юлія Вікторівна

Ухвала від 10.09.2019

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Калашник Юлія Вікторівна

Рішення від 29.07.2019

Цивільне

Коростишівський районний суд Житомирської області

Янчук В. В.

Ухвала від 29.07.2019

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Калашник Юлія Вікторівна

Ухвала від 29.07.2019

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Калашник Юлія Вікторівна

Рішення від 29.07.2019

Цивільне

Коростишівський районний суд Житомирської області

Янчук В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні