Рішення
від 14.08.2019 по справі 914/803/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

79014, м. Львів, вул. Личаківська, 128

ДОДАТКОВЕ РІШЕННЯ

14.08.2019р. Справа № 914/803/19

Господарський суд Львівської області, розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали справи

за позовом:Товариства з обмеженою відповідальністю Макбуд , м. Тернопіль до відповідача:Приватного підприємства Фірма Будремкомфорт , м. Львів про:стягнення 152378,87 грн.

Суддя Артимович В.М.

Секретар судового засідання Струк Н.Р.

За участю представників сторін:

від позивача: не з`явився;

від відповідача: не з`явився .

ВСТАНОВИВ :

На розгляді Господарського суду Львівської області перебувала справа № 914/803/19 за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю Макбуд до Приватного підприємства Фірма Будремкомфорт про стягнення 152 378,87 грн., з яких: 100000,00 грн. основного боргу, 24951,48 грн. інфляційних втрат, 6657,53 грн. трьох відсотків річних, 20769,86 грн. пені.

Рішенням Господарського суду Львівської області від 03.07.2019 р. позовні вимоги задоволено повністю та стягнуто з Приватного підприємства Фірма Будремкомфорт на користь Товариства з обмеженою відповідальністю Макбуд 100000,00 грн. основного боргу, 20769,86 грн. пені, 24951,48 грн. інфляційних втрат, 6657,53 грн. трьох відсотків річних та 2285,68 грн. відшкодування витрат на оплату судового збору.

Від представника позивача надійшла заява про ухвалення додаткового рішення (вх. № 2155/19), в якій просить ухвалити додаткове рішення у справі 914/803/19 про стягнення з відповідача - ПП Фірма Будремкомфорт , понесені позивачем Товариством з обмеженою відповідальністю Макбуд витрати на професійну правничу допомогу в розмірі 12 486,50 грн.

Ухвалою суду від 08.08.2019 р. дану заяву прийнято до розгляду та призначено судове засідання на 14.08.2019 р.

В судове засідання 14.08.2019 р. сторони участі уповноважених представників не забезпечили.

Відповідно до ст. 244 Господарського процесуального кодексу України суд, що ухвалив рішення, може за заявою учасників справи чи з власної ініціативи ухвалити додаткове рішення, якщо, зокрема, судом не вирішено питання про судові витрати. Додаткове судове рішення ухвалюється в тому самому складі та порядку, що й судове рішення, протягом 10 днів з дня надходження відповідної заяви. Заяву про ухвалення додаткового рішення може бути подано до закінчення строку на виконання рішення.

Як вбачається із матеріалів справи, у позовній заяві та поданому 27.05.2019 р. клопотанні (вх. № 27843/19) Товариство з обмеженою відповідальністю Макбуд просило стягнути з відповідача судові витрати, в тому числі витрати на професійну правничу допомогу в сумі 12486,50 грн.. Проте, рішенням у даній справі питання про розподіл судових витрат у вигляді професійної правничої допомоги вирішено не було.

Відповідно до ч. 1, ч. 3 ст. 123 Господарського процесуального кодексу України судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи. До витрат, пов`язаних з розглядом справи, належать, зокрема, витрати на професійну правничу допомогу.

Статтею 126 Господарського процесуального кодексу України передбачено, зокрема, що витрати, пов`язані з правничою допомогою адвоката, несуть сторони, крім випадків надання правничої допомоги за рахунок держави. За результатами розгляду справи витрати на професійну правничу допомогу адвоката підлягають розподілу між сторонами разом із іншими судовими витратами. Для цілей розподілу судових витрат: 1) розмір витрат на професійну правничу допомогу адвоката, в тому числі гонорару адвоката за представництво в суді та іншу професійну правничу допомогу, пов`язану зі справою, включаючи підготовку до її розгляду, збір доказів тощо, а також вартість послуг помічника адвоката, визначається згідно з умовами договору про надання правничої допомоги та на підставі відповідних доказів щодо обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості, що сплачена або підлягає сплаті відповідною стороною або третьою особою; 2) розмір суми, що підлягає сплаті в порядку компенсації витрат адвоката, необхідних для надання правничої допомоги, встановлюється згідно з умовами договору про надання правничої допомоги на підставі відповідних доказів, які підтверджують здійснення відповідних витрат.

Для визначення розміру витрат на професійну правничу допомогу з метою розподілу судових витрат учасник справи подає детальний опис робіт (наданих послуг), виконаних адвокатом, та здійснених ним витрат, необхідних для надання правничої допомоги. Розмір витрат на оплату послуг адвоката має бути співмірним із: 1) складністю справи та виконаних адвокатом робіт (наданих послуг); 2) часом, витраченим адвокатом на виконання відповідних робіт (надання послуг); 3) обсягом наданих адвокатом послуг та виконаних робіт; 4) ціною позову та (або) значенням справи для сторони, в тому числі впливом вирішення справи на репутацію сторони або публічним інтересом до справи.

Згідно з ч. ч. 4, 5 ст. 129 Господарського процесуального кодексу України, судові витрати, пов`язані з розглядом справи, покладаються у разі задоволення позову - на відповідача. Під час вирішення питання про розподіл судових витрат суд враховує: 1) чи пов`язані ці витрати з розглядом справи; 2) чи є розмір таких витрат обґрунтованим та пропорційним до предмета спору, з урахуванням ціни позову, значення справи для сторін, у тому числі чи міг результат її вирішення вплинути на репутацію сторони або чи викликала справа публічний інтерес; 3) поведінку сторони під час розгляду справи, що призвела до затягування розгляду справи, зокрема, подання стороною явно необґрунтованих заяв і клопотань, безпідставне твердження або заперечення стороною певних обставин, які мають значення для справи, безпідставне завищення позивачем позовних вимог тощо; 4) дії сторони щодо досудового вирішення спору та щодо врегулювання спору мирним шляхом під час розгляду справи, стадію розгляду справи, на якій такі дії вчинялись.

Відповідно до ч. 1 ст. 26 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» адвокатська діяльність здійснюється на підставі договору про надання правової допомоги. Документами, що посвідчують повноваження адвоката на надання правової допомоги, можуть бути: 1) договір про надання правової допомоги; 2) довіреність; 3) ордер; 4) доручення органу (установи), уповноваженого законом на надання безоплатної правової допомоги.

Згідно з ст. 30 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» гонорар є формою винагороди адвоката за здійснення захисту, представництва та надання інших видів правової допомоги клієнту. Порядок обчислення гонорару (фіксований розмір, погодинна оплата), підстави для зміни розміру гонорару, порядок його сплати, умови повернення тощо визначаються в договорі про надання правової допомоги.

Як вбачається з матеріалів справи, 21.02.2019 року між Товариством з обмеженою відповідальністю «Макбуд» (Замовник) та адвокатом Макарою Ганною Василівною (Адвокат) укладено Договір про надання правничої допомоги, відповідно до умов якого Адвокат зобов`язується надавати Клієнту правничу допомогу шляхом усного консультування; складання проектів необхідних документів, скарг, претензій. позовних заяв тощо; - надання послуг щодо захисту інтересів Замовників в органах державної, в .ч. судової влади, а також перед пішими підприємствами, установами і організаціями та будь-якими фізичними особами.

За умовами цього договору у випадку оплатності даного договору, між сторонами укладається окрема додаткова угода до даного договору (п.3.1. Договору).

Між Товариством з обмеженою відповідальністю «Макбуд» (Замовник) та адвокатом Макарою Ганною Вастлівною (Адвокат) 24.04.2019 р. укладено Додаткову угоду № 01 до договору про надання правничої допомоги від 21.02.2019 р., відповідно до якої визначається порядок оплати послуг з надання правничої допомоги (гонорару) Виконавця за Договором про надання правничої допомоги від 21.02.2019 року, що включає в себе: представництво інтересів Замовника при вирішенні спору з Приватним підприємством Фірма Будремкомфорт , справа № 914/803/19 в Господарському суді Львівської області. В п. 4 Додаткової угоди сторони визначили, що вартість надання послуг, передбачених даною Додатковою угодою (розмір гонорару Виконавця) розраховуєгься: 50% прожиткового мінімуму для працездатних осіб встановлений на день надання послуг за год. роботи адвоката (детальний розрахунок буде наводитись в актах приймання-передачі наданих послуг, що є невід`ємною частиною Договору про надання правничої допомоги від 21.02.2019 р.). Оплату послуг (гонорару) передбачених даною Додатковою угодою Замовник здійснює шляхом перерахування коштів на банківський рахунок Виконавця. Факт надання послуг підтверджується Актом приймання-передачі наданих послуг. Замовник має право здійснити оплату на умовах передоплати (авансу).

До матеріалів справи долучено належним чином завірену копію Акту прийняття-передачі наданих послуг від 27.05.2019 р., яким сторони підтвердили належне надання правничої допомоги згідно договору про надання правничої допомоги від 21.02.2019 р. з детальним описом виконаних робіт, затраченим часом на їх виконання та розрахунком вартості таких робіт. Зокрема, в даному Акті сторони визначили, що загальна вартість наданих послуг становить 12486,50 грн. за надання правничої допомоги.

Дані послуги були оплачені позивачем згідно платіжного доручення від 08.07.2019р. №4294 на суму 12 486,50 грн., копія якого долучена до справи.

Відповідно до п. 6.5 постанови Пленуму Вищого господарського суду України від 21.02.2013 р. № 7 «Про деякі питання практики застосування розділу VI Господарського процесуального кодексу України» вирішуючи питання про розподіл судових витрат, господарський суд має враховувати, що розмір відшкодування судових витрат, не пов`язаних зі сплатою судового збору, не повинен бути неспіврозмірним, тобто явно завищеним порівняно з ціною позову. У зв`язку з цим суд з урахуванням конкретних обставин, зокрема ціни позову, може обмежити даний розмір з огляду на розумну необхідність судових витрат для даної справи.

Так, у визначенні розумно необхідного розміру сум, які підлягають сплаті за послуги адвоката, можуть братися до уваги, зокрема: встановлені нормативно-правовими актами норми видатків на службові відрядження (якщо їх установлено); вартість економних транспортних послуг; час, який міг би витратити на підготовку матеріалів кваліфікований фахівець; вартість оплати відповідних послуг адвокатів, яка склалася в країні або в регіоні; наявні відомості органів статистики або інших органів про ціни на ринку юридичних послуг; тривалість розгляду і складність справи тощо. Докази, які підтверджують розумність витрат на оплату послуг адвоката, повинна подавати сторона, що вимагає відшкодування таких витрат.

З огляду на викладене, враховуючи подані позивачем докази щодо відшкодування витрат на професійну правничу допомогу, оцінюючи пов`язаність цих витрат з розглядом справи; пропорційність до предмета спору, з урахуванням ціни позову, кількості розрахунків, значення справи для сторін, у тому числі чи міг результат її вирішення вплинути на репутацію сторони або чи викликала справа публічний інтерес, порядок обчислення гонорару, порядок його сплати, суд дійшов до висновку про покладення на відповідача понесених позивачем витрат на оплату послуг адвоката у розмірі 12486,50 грн.

Керуючись ст. ст. 126, 129, 233, 244, 327 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Заяву Товариства з обмеженою відповідальністю Макбуд про ухвалення додаткового рішення задовольнити.

2. Стягнути з Приватного підприємства Фірма Будремкомфорт (79058, м. Львів, вул. Під Дубом, будинок 22, квартира 9; ідентифікаційний код 31897216) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю Макбуд (46008, м. Тернопіль, вул. Шпитальна, будинок 6; ідентифікаційний код 31138350) 12486,50 грн. відшкодування витрат на професійну правничу допомогу адвоката.

3. Наказ відповідно до ст. 327 ГПК України видати після набрання судовим рішенням законної сили.

Додаткове рішення набирає законної сили в порядку та строки, визначені ст. 241 ГПК України, та може бути оскаржено в порядку та строки, визначені ст. ст. 256, 257 ГПК України.

Суддя Артимович В.М.

Дата ухвалення рішення14.08.2019
Оприлюднено15.08.2019
Номер документу83618959
СудочинствоГосподарське
Суть:стягнення 152378,87 грн

Судовий реєстр по справі —914/803/19

Рішення від 14.08.2019

Господарське

Господарський суд Львівської області

Артимович В.М.

Ухвала від 08.08.2019

Господарське

Господарський суд Львівської області

Артимович В.М.

Ухвала від 07.08.2019

Господарське

Господарський суд Львівської області

Артимович В.М.

Ухвала від 09.07.2019

Господарське

Господарський суд Львівської області

Артимович В.М.

Рішення від 03.07.2019

Господарське

Господарський суд Львівської області

Артимович В.М.

Ухвала від 24.06.2019

Господарське

Господарський суд Львівської області

Артимович В.М.

Ухвала від 27.05.2019

Господарське

Господарський суд Львівської області

Артимович В.М.

Ухвала від 15.05.2019

Господарське

Господарський суд Львівської області

Артимович В.М.

Ухвала від 25.04.2019

Господарське

Господарський суд Львівської області

Артимович В.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні