Ухвала
від 12.08.2019 по справі 210/4558/19
ДЗЕРЖИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КРИВОГО РОГУ

ДЗЕРЖИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КРИВОГО РОГУ ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 210/4558/19

Провадження № 1-кс/210/2632/19

У Х В А Л А

іменем України

"12" серпня 2019 р.

Слідчий суддя Дзержинського районного суду м. Кривого Рогу Дніпропетровської області ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , розглянув в судовому засіданні клопотання старшого слідчого з ОВС шостого відділу розслідування кримінальних проваджень СУ ФР ГУ ДФС у Дніпропетровській області майора поліції ОСОБА_3 , погодженого прокурором у кримінальному провадженні відділу нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби прокуратури Дніпропетровської області радником юстиції ОСОБА_4 , про тимчасовий доступ до речей і документів та їх вилучення (виїмку) у кримінальному провадженні №32019041680000017 від 09.08.2019 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 205 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

12.08.2019 року до суду надійшло клопотання старшого слідчого з ОВС шостого відділу розслідування кримінальних проваджень СУ ФР ГУ ДФС у Дніпропетровській області майора поліції ОСОБА_3 , погодженого прокурором у кримінальному провадженні відділу нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби прокуратури Дніпропетровської області радником юстиції ОСОБА_4 , про тимчасовий доступ до речей і документів та їх вилучення (виїмку) у кримінальному провадженні №32019041680000017 від 09.08.2019 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 205 КК України.

В обґрунтування клопотання слідчий посилається на те, що у провадженні шостого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління ДФС у Дніпропетровській області знаходяться матеріали кримінального провадження, внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №32019041680000017 від 09.08.2019 року, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.2 ст. 28, ч. 1 ст. 205 КК України.

Під час досудового розслідування встановлено, що ОСОБА_5 , навесні 2018 року, зустрівся з невстановленою слідством особою та погодився на пропозицію останнього за грошову винагороду стати засновником та директором фіктивного підприємства ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код НОМЕР_1 ), не маючи умислу займатися діяльністю підприємств, пов`язаною з виробництвом товарів, виконанням робіт або наданням послуг, усвідомлюючи при цьому, що підприємство створюється та придбається з метою прикриття незаконної діяльності, і допускаючи, що в результаті діяльності фіктивного підприємства може бути заподіяна шкода державним або іншим інтересам.

Так в ході розслідування кримінального провадження допитаний в якості свідка ОСОБА_5 , показав, що не має відношення до ведення фінансово-господарської діяльності підприємства ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код НОМЕР_1 ) та пояснив, що зареєстрував ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код НОМЕР_1 ) за грошову винагороду тобто встановлено, що ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код НОМЕР_1 ), створено (перереєстровано) для надання послуг з незаконного формування податкового кредиту з ПДВ реально діючим СПД шляхом документального оформлення безтоварних операцій.

Крім того,досудовим розслідуваннямвстановлено,що вперіод з травня 2018 року по вересень 2018 року ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код НОМЕР_1 ) мало фінансово господарські взаємовідносини з рядом легально діючих підприємств. Таким чином, невстановлені особи прикриваючись реєстрацією вказаного товариства, здійснювали незаконну діяльність останнього з метою ухилення від сплати податків легально діючих підприємств.

Для встановлення обставин, у кримінальному провадженні мають першочергове значення документи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код НОМЕР_1 ): реєстраційна справа зазначеного підприємства, статут, установчі договори (зі змінами та доповненнями), заяви, протоколи зборів засновників, накази про призначення/звільнення, свідоцтво про державну реєстрацію в якості суб`єкта підприємницької діяльності юридичної особи, про перереєстрацію, та інші наявні документи, що перебувають у ІНФОРМАЦІЯ_2 , за адресою: АДРЕСА_1 .

Таким чином, реєстраційні документи, які перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_3 дають можливість для досудового розслідування у даному кримінальному провадженні встановити, хто саме підписував статут, установчі договори, заяви, первинні бухгалтерські та податкові документи, а також підтвердити чи спростувати факти відношення певних осіб до діяльності ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код НОМЕР_1 ), що можливо встановити в ході проведення почеркознавчої експертизи, а для цього необхідні саме оригінали документів.

У зв`язку з чим виникла необхідність в тимчасовому доступі до оригіналів документів, які знаходяться в матеріалах реєстраційної справи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код НОМЕР_1 ), шляхом їх вилучення.

Беручи до уваги вищевикладене та враховуючи, що у матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вказані речі і документи мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні необхідно отримати тимчасовий доступ до вказаних речей і документів та можливість їх вилучити, які перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_3 , з метою всебічного, повного й неупередженого дослідження всіх обставин кримінального провадження, та враховуючи що іншим способом отримати зазначені документи неможливо, слідчий просить надати тимчасовий доступ до документів, які перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_3 .

В судове засідання слідчий не з`явився, надав заяву про розгляду клопотання без його участі.

Представник ІНФОРМАЦІЯ_3 , у володінні якої знаходиться інформація, з огляду на наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення такої інформації, на підставі ч. 2 ст.163КПК України в судове засідання не викликалась.

Відповідно до ч. 4 ст. 107 КПК України фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснювалось.

Дослідивши клопотання та документи додані до нього, вважаю, що клопотання підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ч. 1 ст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

За змістом ч.1 ст.160 КПК України, сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у статті 161 цього Кодексу.

Речі, доступ до яких, із правом вилучення, просить надати слідчий, не відносяться до речей і документів передбачених ст.161 КПК України.

Згідно зі ч. 6 ст.163 КПК України, слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Відповідно ч. 7 ст.163 КПК України, слідчий суддя в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Прокурором у клопотанні доведено, що речі, доступ до яких він просить надати, можуть перебувати у володінні ІНФОРМАЦІЯ_3 , мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, а також відповідно до ч. 7 ст. 163 КПК України, прокурором доведено необхідність вилучення вказаних документів, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих документів.

Керуючись ст. ст. 110, 159-166, 309 КПК України, -

УХВАЛИВ:

Клопотання старшого слідчого з ОВС шостого відділу розслідування кримінальних проваджень СУ ФР ГУ ДФС у Дніпропетровській області майора поліції ОСОБА_3 , погодженого прокурором у кримінальному провадженні відділу нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби прокуратури Дніпропетровської області радником юстиції ОСОБА_4 , про тимчасовий доступ до речей і документів та їх вилучення (виїмку) у кримінальному провадженні №32019041680000017 від 09.08.2019 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 205 КК України задовольнити.

Надати дозвіл на тимчасовий доступ до документів реєстраційної справи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код НОМЕР_1 ), які знаходяться у володінні ІНФОРМАЦІЯ_3 , за адресою: АДРЕСА_1 , а саме: реєстраційна справа ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код НОМЕР_1 ), статути, установчі договори (зі змінами та доповненнями), заяви, протоколи зборів засновників, свідоцтво про державну реєстрацію в якості суб`єкта підприємницької діяльності юридичної особи, про перереєстрацію, реєстраційні картки форма 3 та форма 4 та інші наявні документи, що перебувають у ІНФОРМАЦІЯ_2 з можливістю вилучення їх оригіналів.

У випадку відсутності оригіналів зазначених документів зобов`язати представників ІНФОРМАЦІЯ_3 надати їх належно засвідчені копії.

Право тимчасового доступу з можливістю вилучення надати слідчим у кримінальному провадженні №32019041680000017: ОСОБА_3 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_16 , ОСОБА_17 , ОСОБА_18 , ОСОБА_19 , ОСОБА_20 , ОСОБА_21 , ОСОБА_22 , ОСОБА_23 , ОСОБА_24 , ОСОБА_25 , ОСОБА_26 , ОСОБА_27 , ОСОБА_28 , ОСОБА_29 , ОСОБА_30 , ОСОБА_31 , ОСОБА_32 або співробітникам податкової міліції, визначених ОСОБА_3 постановою про проведення процесуальних дій на іншій території в порядку ст. 218 КПК України чи відповідним дорученням щодо проведення слідчих (розшукових) дій в порядку ст. ст. 40, 41 КПК України.

Строк дії цієї ухвали один місяць, тобто до 12 вересня 2019 року.

У випадку невиконання ухвали суду про тимчасовий доступ до речей та документів суд за клопотанням сторони кримінального провадження має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку відповідно до положень Кримінального процесуального Кодексу України.

Ухвала оскарженню не підлягає і заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Суддя: ОСОБА_1

СудДзержинський районний суд м.Кривого Рогу
Дата ухвалення рішення12.08.2019
Оприлюднено17.02.2023
Номер документу83648616
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —210/4558/19

Ухвала від 30.08.2019

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Ступак С. В.

Ухвала від 22.08.2019

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Хлистуненко О. В.

Ухвала від 12.08.2019

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Хлистуненко О. В.

Ухвала від 12.08.2019

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Хлистуненко О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні