Ухвала
від 07.08.2019 по справі 530/137/19
ЗІНЬКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 530/137/19

Номер провадження 2/530/392/19

УХВАЛА

іменем України

07.08.2019 року Зіньківський районний суд Полтавської області в складі: головуючого-судді Должко С.Р., секретаря Стрілець Л.Г., розглянувши у підготовчому засіданні в місті Зіньків цивільну справу за позовом

ОСОБА_1 , адреса проживання: Полтавська область, Зіньківський район, с.Удовиченки до Пишненківської сільської ради Зіньківського району Полтавської області, юридична адреса: Полтавська область, Зіньківський район, с.Пишненки про визнання заповіту недійсним,-

ВСТАНОВИВ:

До Зіньківського районного суду звернувся ОСОБА_1 , адреса проживання: Полтавська область, Зіньківський район, с.Удовиченки до Пишненківської сільської ради Зіньківського району Полтавської області , юридична адреса: Полтавська область, Зіньківський район, с.Пишненки про визнання заповіту недійсним.

Під час підготовчого судового засідання від представника позивача, надійшло клопотання про витребування доказів в підтвердження того, що ОСОБА_2 не усвідомлювала значення своїх дій та не могла керувати ними під час складання заповіту, для проведення посмертної судово-психіатричної експертизи, для проведення якої потрібен доказовий матеріал про стан здоров`я особи заповідача, а саме: у Пишненківської сільської ради Зіньківського району Полтавської області, місцезнаходження, Полтавська обл., Зіньківський район, село Пишненки, вул..Калініна, 6.2, поштовий індекс: 38143, ідентифікаційний код ЄДРПОУ: 13956013: Завірену копію заповіту ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , реєстраційний номер платника податків НОМЕР_1 , посвідчений в Пишненківській сільській раді Зіньківського району Полтавської області 24 січня 2018 року за номером у реєстрі 01; Завірену копію сторінки (сторінок) з Реєстру нотаріальних дій Пишненківської сільської ради за 2018 рік, в якому записано про вчинення нотаріальної дії за №01 від 24 січня 2018 року. Завірені копії документів за якими встановлювалась особи: заповідача, довіреної особи, свідків при посвідченні заповіту. Завірену копію рішення Пишненківської сільської ради про покладення на особу повноважень вчинення нотаріальних дій.

У Комунального некомерційного підприємства Зіньківська центральна районна лікарня Зіньківської районної ради Полтавської області (КНП Зіньківська ЦРЛ ), ідентифікаційний код ЄДРПОУ 01999276, місцезнаходження: місто Зіньків, вул. Івана Петровського, 21, поштовий індекс:38100: керівник Безпалий Олександр Валентинович (призначений тимчасово виконуючим обов`язки головного лікаря строком на два місяці): відомості про перебування ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , реєстраційний номер платника податків НОМЕР_1 , на обліку у нарколога, психіатра, невропатолога. Амбулаторну карточку хворої ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , реєстраційний номер платника податків НОМЕР_1 .

У Комунального некомерційного підприємства Зіньківський центр первинної медико-санітарної допомоги Зіньківської районної ради Полтавської області (КНП Зіньківський ЦПМСД ), ідентифікаційний код ЄДРПОУ 38223007, місцезнаходження: місто Зіньків, вул. Івана Петровського, 21, поштовий індекс:38100, тел.. НОМЕР_2, керівник Рись Андрій Андрійович: інформацію про офіційне декларування ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , реєстраційний номер платника податків НОМЕР_1 , обраного сімейного лікаря. Медичну документацію сформовану в амбулаторії загальної практики сімейної медицини с. Пишненки Зіньківського району Полтавської області за зверненням ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , реєстраційний номер платника податків НОМЕР_1 , особисто чи з виїздом по місцю її знаходження на виклик третіх осіб, в тому числі лікарське свідоцтво про смерть (форма №106/о)

У Територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Зіньківського району (Територіальнй центр Зіньківського району) 38100, Полтавська обл., Зіньківський район, місто Зіньків, вул.. Дроздівська, будинок 125, ідентифікаційний код ЄДРПОУ 37105142, тел. (05353) 33302, керівник установи: Косяк Людмила Іванівна: відомості про надання соціальних послуг ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , реєстраційний номер платника податків НОМЕР_1 , жительки АДРЕСА_4 , за 2016-2018 р.р..

Від Управління соціального захисту Зіньківської районної державної адміністрації Зіньківського районуПолтавської області, 38100, Полтавська обл., м.Зіньків, вул.Воздвиженська, 40, тел. (05353) 3-10-32, начальник Півень Віктор Іванович: відомості про призначення соціальної допомоги та розмір її виплати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , реєстраційний номер платника податків НОМЕР_1 , жительки АДРЕСА_4 , за 2016-2018 р.р..

Від Зіньківського сектору обслуговування громадян Гадяцького об`єднаного управління Пенсійного фонду України Полтавської області (38100, м. Зіньків, вул. Воздвиженська, 40 , тел.: (05353) 3-15-72;(05353) 3-11-53): Інформацію про нараховану та виплачену пенсію ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , реєстраційний номер платника податків НОМЕР_1 , жительці АДРЕСА_4 у 2016-2018 р.р. та спосіб її виплати (поштою, на картковий рахунок чи в інший ).

У приватного нотаріуса Московця Станіслава Володимировича Зіньківського нотаріального округу Полтавської області (робоче місце: селище Опішня, вул. Незалежності, 15, Зіньківський район, Полтавська область, тел.. (05353) 4-32-00): Завірені належним чином копії матеріалів спадкової справи №8/2019 заведеній 22.01.2019 р. щодо майна ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 ..

Також просить зробити письмове опитування. Запитання сільському голові Пишненківської сільської ради Зіньківського району Полтавської області ОСОБА_5 .

1.На кого з службових осіб Пишненківської сільської ради покладено обов`язки по вчиненню нотаріальних дій? (надати копію рішення сесії сільської ради про повноваження особи вчинювати нотаріальні дії).

2.Хто, коли, за яких обставин і на підставі яких документів вперше звернувся в Пишненківську сільську раду з питанням необхідності посвідчення заповіту ОСОБА_2 ?

3.Чи зареєстровано місце перебування ОСОБА_2 на території Пишненківської сільської ради ? Якщо так, то вкажіть зареєстровану адресу місця перебування та надати довідку про підтвердження місця реєстрації перебування вказаної особи.

4.Хто запропонував кандидатуру повіреної особи при посвідченні заповіту та осіб свідків? Зазначте прізвище, ім`я та по батькові цієї особи і повідомте наявність чи відсутність у особи довіреності представляти особу заповідача.

5.В якому стані і де перебувала ОСОБА_2 при посвідченні заповіту зареєстрованого за №01 в реєстрі нотаріальних дій 24.01.2018 р.?

6.Яким чином було визначено обсяг цивільної дієздатності і перевірено цивільну правоздатність осіб які приймали участь при посвідченні заповіту? Надати копії документів на підставі яких було встановлено правосуб`єктність осіб, які брали участь при посвідченні заповіту.

7.Чи перебувала ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , реєстраційний номер платника податків НОМЕР_1 на обліку в Пишненківській сільській раді, як особа яка потребує піклування ?

8.Надати копію заповіту ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , реєстраційний номер платника податків НОМЕР_1 , жительки АДРЕСА_5 , зареєстрованого за№ 01 в реєстрі нотаріальних дій 24.01.2018 р.

Дане клопотання вказано в позовних вимогах, відповідно до норм цивільно-процесуального кодексу. Підставами визнання недійсним заповіту заявлено складання заповіту особою, яка за своїм станом не могла самостійно прочитати та підписати заповіт, а відтак вільно виразити своє волевиявлення на випадок смерті. Також, орган місцевого самоврядування посвідчував підпис повіреної особи довірителя, не за її місцем проживання. Зазначені документи є у розпорядженні Пишненківської сільської ради, але за своїм змістом не можуть бути надані позивачу, так як містять конфіденційну інформацію, крім рішення про покладення на особу повноважень вчинення нотаріальних дій. Про надання копії цього рішення позивачем поставлено вимогу у письмовому опитуванні.

Заслухавши учасників судового процесу, суд приходить до висновку про задоволення клопотання частково в зв`язку з тим, що надійшли від приватного нотаріуса завірені належним чином копії матеріали спадкової справи №8/2019 заведеної 22.01.2019 р. щодо майна ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 ..

Відповідно до ст. 197 ЦПК України, суд вирішує заяви та клопотання учасників справи.

Керуючись ст. ст. 189, 196-198 ЦПК України, суд -

УХВАЛИВ :

Клопотання позивача ОСОБА_1 та представника позивача ОСОБА_6 - задоволити частково.

Витребувати:

- у Пишненківської сільської ради Зіньківського району Полтавської області, місцезнаходження, Полтавська обл., Зіньківський район, село Пишненки, вул..Калініна, 2, поштовий індекс: 38143, ідентифікаційний код ЄДРПОУ: 13956013: Завірену копію заповіту ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , реєстраційний номер платника податків НОМЕР_1 , посвідчений в Пишненківській сільській раді Зіньківського району Полтавської області 24 січня 2018 року за номером у реєстрі 01; Завірену копію сторінки (сторінок) з Реєстру нотаріальних дій Пишненківської сільської ради за 2018 рік, в якому записано про вчинення нотаріальної дії за №01 від 24 січня 2018 року. Завірені копії документів за якими встановлювалась особи: заповідача, довіреної особи, свідків при посвідченні заповіту. Завірену копію рішення Пишненківської сільської ради про покладення на особу повноважень вчинення нотаріальних дій.

- у Комунального некомерційного підприємства Зіньківська центральна районна лікарня Зіньківської районної ради Полтавської області (КНП Зіньківська ЦРЛ ), ідентифікаційний код ЄДРПОУ 01999276, місцезнаходження: місто Зіньків, вул. Івана Петровського, 21, поштовий індекс:38100: керівник Безпалий Олександр Валентинович (призначений тимчасово виконуючим обов`язки головного лікаря строком на два місяці): Відомості про перебування ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , реєстраційний номер платника податків НОМЕР_1 , на обліку у нарколога, психіатра, невропатолога. Амбулаторну карточку хворої ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , реєстраційний номер платника податків НОМЕР_1 .

-у Комунального некомерційного підприємства Зіньківський центр первинної медико-санітарної допомоги Зіньківської районної ради Полтавської області (КНП Зіньківський ЦПМСД ), ідентифікаційний код ЄДРПОУ 38223007, місцезнаходження: місто Зіньків, вул.. Івана Петровського, 21, поштовий індекс:38100, тел. НОМЕР_2, керівник Рись Андрій Андрійович: інформацію про офіційне декларування ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , реєстраційний номер платника податків НОМЕР_1 , обраного сімейного лікаря. Медичну документацію сформовану в амбулаторії загальної практики сімейної медицини с. Пишненки Зіньківського району Полтавської області за зверненням ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , реєстраційний номер платника податків НОМЕР_1 , особисто чи з виїздом по місцю її знаходження на виклик третіх осіб, в тому числі лікарське свідоцтво про смерть (форма №106/о)

- у Територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Зіньківського району (Територіальнй центр Зіньківського району) 38100, Полтавська обл., Зіньківський район, місто Зіньків, вул.. Дроздівська, будинок 125, ідентифікаційний код ЄДРПОУ 37105142, тел. (05353) 33302, керівник установи: Косяк Людмила Іванівна: Відомості про надання соціальних послуг ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , реєстраційний номер платника податків НОМЕР_1 , жителька АДРЕСА_4 , за 2016-2018 р.р..

- в Управлінні соціального захисту Зіньківської районної державної адміністрації Зіньківського району Полтавської області, 38100, Полтавська обл., м.Зіньків, вул.Воздвиженська, 40, тел. (05353) 3-10-32, начальник Півень Віктор Іванович : відомості про призначення соціальної допомоги та розмір її виплати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , реєстраційний номер платника податків НОМЕР_1 , жителька АДРЕСА_4 , за 2016-2018 р.р..

- у Зіньківськогому секторі обслуговування громадян Гадяцького об`єднаного управління Пенсійного фонду України Полтавської області (38100, м. Зіньків, вул. Воздвиженська, 40 , тел.: (05353) 3-15-72;(05353) 3-11-53): інформацію про нараховану та виплачену пенсію ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , реєстраційний номер платника податків НОМЕР_1 , жителька АДРЕСА_4 у 2016-2018 р.р. та спосіб її виплати (поштою, на картковий рахунок чи в інший ).

Зробити письмове опитування:

Запитання сільському голові Пишненківської сільської ради Зіньківського району Полтавської області ОСОБА_5 .

- На кого з службових осіб Пишненківської сільської ради покладено обов`язки по вчиненню нотаріальних дій? (надати копію рішення сесії сільської ради про повноваження особи вчинювати нотаріальні дії).

- Хто, коли, за яких обставин і на підставі яких документів вперше звернувся в Пишненківську сільську раду з питанням необхідності посвідчення заповіту ОСОБА_2 ?

- Чи зареєстровано місце перебування ОСОБА_2 на території Пишненківської сільської ради ? Якщо так, то вкажіть зареєстровану адресу місця перебування та надайте довідку про підтвердження місця реєстрації перебування вказаної особи.

- Хто запропонував кандидатуру повіреної особи при посвідченні заповіту та осіб свідків? Зазначте прізвище, ім`я та по батькові цієї особи і повідомте наявність чи відсутність у особи довіреності представляти особу заповідача.

- В якому стані і де перебувала ОСОБА_2 при посвідчення заповіту зареєстрованого за №01 в реєстрі нотаріальних дій 24.01.2018 р.?

- Яким чином було визначено обсяг цивільної дієздатності і перевірено цивільну правоздатність осіб які приймали участь при посвідченні заповіту ?. Надайте копії документів на підставі яких було встановлено правосуб`єктінсть осіб, які брали участь при посвідченні заповіту.

- Чи перебувала ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , реєстраційний номер платника податків НОМЕР_1 на обліку в Пишненківській сільській раді, як особа яка потребує піклування ?

Витребувати в Пишненківській сільській раді Зіньківського району Полтавської області копію заповіту ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , реєстраційний номер платника податків НОМЕР_1 , жительки АДРЕСА_5 , зареєстрованого за№ 01 в реєстрі нотаріальних дій 24.01.2018 р.

Призначити справу до судового розгляду по суті на 19.08.2019 року на 09 год. 20 хв..

У судове засідання викликати учасників справи.

Ухвала оскарженню не підлягає та набирає законної сили з моменту її проголошення.

Суддя Зіньківського районного суду

Полтавської області С.Р. Должко

секретар: Л.Г.Стрілець

Дата ухвалення рішення07.08.2019
Оприлюднено16.08.2019
Номер документу83655524
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання заповіту недійсним

Судовий реєстр по справі —530/137/19

Постанова від 19.12.2023

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Пилипчук Л. І.

Постанова від 19.12.2023

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Пилипчук Л. І.

Ухвала від 08.11.2023

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Пилипчук Л. І.

Ухвала від 27.09.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Тітов Максим Юрійович

Окрема думка від 30.08.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Тітов Максим Юрійович

Постанова від 30.08.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Тітов Максим Юрійович

Ухвала від 13.06.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Тітов Максим Юрійович

Ухвала від 07.03.2023

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Пилипчук Л. І.

Ухвала від 25.08.2022

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Пилипчук Л. І.

Ухвала від 25.08.2022

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Пилипчук Л. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні