Вирок
від 15.08.2019 по справі 757/37021/19-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/37021/19-к

В И Р О К

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

15.08.2019 Печерський районний суд м. Києва у складі:

головуючої судді ОСОБА_1

за участю секретаря ОСОБА_2

прокурора ОСОБА_3

захисника ОСОБА_4

обвинуваченого ОСОБА_5

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду в м. Києві кримінальне провадження №32019110000000092, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань 15.07.2019, за обвинуваченням ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с. Качаново Полтавської області, громадянина України, маючого середню освіту, офіційно не працюючого, не одруженого, зареєстрованого та проживаючого за адресою АДРЕСА_1 , -

- у вчиненні злочинів, передбачених ч. 5 ст. 27, ч. 1 ст. 205, ч. 5 ст. 27 ч. 2 ст. 205, ч. 5 ст. 27 ч. 2 ст. 205-1 КК України, -

В С Т А Н О В И В:

Відповідно до відомостей Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань ОСОБА_5 є засновником та директором Товариства з обмеженою відповідальністю «ЮВЕНТА АГРО-ЕКО» (код 41567542), Товариства з обмеженою відповідальністю «АЛЬТІКС-ПРОМ» (код 42576359), Товариства з обмеженою відповідальністю «АГРОВІТАС» (код 42776001) та зареєстрованою фізичною особою-підприємцем (ІПН 3199612413).

Незважаючи на те, що вказані суб`єкти підприємницької діяльності зареєстровані в державних органах влади, ОСОБА_5 здійснив їх створення та придбання (реєстрацію/перереєстрацію на своє ім`я) шляхом внесення в установчі документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації, завідомо неправдивих відомостей, без мети здійснення подальшої діяльності, передбаченої Статутом, а з метою прикриття незаконної діяльності інших осіб, тобто вчинив злочини у сфері господарської діяльності, при наступних обставинах.

ОСОБА_5 у вересні 2017 року (точний час та місце досудовим розслідуванням не встановлено), перебуваючи в с. Калинівка Броварський району, Київської області отримав пропозицію від невстановленої особи на ім`я ОСОБА_6 , здійснити пособництво фіктивному підприємництву, а саме надати засоби для перереєстрації в органах державної влади на своє ім`я суб`єкта підприємницької діяльності з організаційно-правовою формою юридичної особи Товариство з обмеженою відповідальністю ««ЮВЕНТА АГРО-ЕКО» (код 41567542) з метою прикриття незаконної діяльності інших осіб, а також надати довіреність на проведення реєстраційних дій від його імені, що містять завідомо неправдиві відомості державному реєстратору при проведенні державної реєстрації фізичної особи-підприємця, шляхом внесення в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації фізичної особи-підприємця завідомо неправдивих відомостей, з метою прикриття незаконної діяльності інших осіб.

Усвідомлюючи противоправний характер своїх дій, запропонованих їй невстановленою слідством особою, заздалегідь усвідомлюючи про відсутність освіти і досвіду для виконання обов`язків директора та засновника підприємства, фізичної особи-підприємця, а також не маючи навиків та наміру здійснювати господарську діяльність, діючи з корисливих мотивів, за грошову винагороду, ОСОБА_5 погодився на таку пропозицію.

Так, реалізовуючи корисливий умисел, перебуваючи в місті Київ, у вересні 2017 року, у невстановлений точний час та місці, ОСОБА_5 передав невстановленій слідством особі копії свого паспорту громадянина України серії НОМЕР_1 , виданого 22.10.2003 року Гадяцьким РВ УМВС України в Полтавській області та довідки про присвоєння ідентифікаційного номеру (іпн) № НОМЕР_2 , і не маючи наміру займатись фінансово-господарською діяльністю, за винагороду, підписав надані невстановленою слідством особою установчі документи, а саме:

- Статут Товариства з обмеженою відповідальністю ТОВ «ЮВЕНТА АГРО-ЕКО» 2017 р.;

- Протокол №01 загальних зборів учасників ТОВ «ЮВЕНТА АГРО-ЕКО» від 05.09.2017;

Після цього, невстановлена особа, у невстановлений слідством точний час, 06 вересня 2017 року, подала до Шевченківської районної в місті Києві державної адміністрації, за адресою: м. Київ, Шевченківський район, вул. Гоголівська, буд. 22-24, заяву про державну реєстрацію створення юридичної особи ТОВ «ЮВЕНТА АГРО-ЕКО» та підписані ОСОБА_5 установчі документи, про що 06.09.2017 внесено відповідний запис до Єдиного державного реєстру про проведення державної реєстрації юридичної особи шляхом її створення за № 10741020000069310 від 06.09.2017, та відповідно ОСОБА_5 став засновником та директором ТОВ «ЮВЕНТА АГРО-ЕКО».

Таким чином, 06 вересня 2017 року проведено державну реєстрацію по створенню юридичної особи ТОВ «ЮВЕНТА АГРО-ЕКО» у Шевченківській районній в місті Києві державній адміністрації.

Вчинення ОСОБА_5 злочинних дій, пов`язаних зі сприянням у створенні ТОВ «ЮВЕНТА АГРО-ЕКО», як засновника та директора вказаного підприємства на своє ім`я, надало змогу невстановленим слідством особам здійснювати незаконну діяльність, використовуючи реквізити вказаної юридичної особи.

Дії ОСОБА_5 , щодо сприяння у створенні ТОВ «ЮВЕНТА АГРО-ЕКО» на своє ім`я, здійснювалися у порушення законодавчих актів України, що регулюють діяльність суб`єктів підприємництва, а саме: пункту 3 статті 8 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні»; статей 81, 87, 88, 89 Цивільного Кодексу України, статей 56, 57, 89 Господарського кодексу України; статті 4 Закону України «Про господарські товариства».

Крім того, відповідно до відомостей Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань ОСОБА_5 зареєстрований як фізична особа-підприємець (ІПН 3199612413).

Незважаючи на те, ФОП ОСОБА_5 зареєстрований 02.10.2017 в державних органах влади, останній сприяв у здійсненні такої реєстрації, шляхом внесення в установчі документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації, завідомо неправдивих відомостей, без мети здійснення господарської діяльності.

Так, у жовтні 2017 року, перебуваючи в місті Києві, у невстановлений точний час та місці, ОСОБА_5 за попередньою змовою з невстановленою слідством особою на ім`я ОСОБА_6 , на виконання раніше розробленого злочинного плану, усвідомлюючи противоправний характер своїх дій, відсутність освіти і досвіду для виконання обов`язків фізичної особи-підприємця, а також не маючи навиків та наміру здійснювати господарську діяльність, діючи з корисливих мотивів, за грошову винагороду, передав невстановленій слідством особі на ім`я ОСОБА_6 копії свого паспорту громадянина України серії НОМЕР_1 , виданого 22.10.2003 року Гадяцьким РВ УМВС України в Полтавській області та довідки про присвоєння ідентифікаційного номеру (іпн) № НОМЕР_2 , та підписав довіреність № 3118 від 15.09.2017, з метою подальшої реєстрації його як фізичної особи-підприємця, яка містила завідомо неправдиві відомості про таку реєстрацію.

У подальшому, у невстановлений слідством точний час, 02 жовтня 2017 року, за попередньою змовою, на виконання раніше розробленого злочинного плану, невстановлена слідством особа, за сприяння ОСОБА_5 , на підставі довіреності та документів, що посвідчують особу останнього, подала до Броварської районної державної адміністрації, за адресою: м. Бровари, вул. Гагаріна, 15, заяву про державну реєстрацію фізичної особи-підприємця від 02.10.2017 та опис документів, що надаються фізичною особою-підприємцем державному реєстратору для проведення реєстраційної дії «Державна реєстрація фізичної-особи-підприємця», які містили завідомо неправдиві відомості про таку реєстрацію та мету здійснення ОСОБА_5 господарської діяльності, про що державним реєстратором внесено відповідний запис до Єдиного державного реєстру про проведення державної реєстрації фізичної особи-підприємця за №23550000000020784 від 02.10.2017.

Такими умисними діями, ОСОБА_5 за попередньою змовою з невстановленою слідством особою, сприяв в умисному внесенні в документи, які подаються для проведення державної реєстрації фізичної особи-підприємця завідомо неправдиві відомостей про таку реєстрацію, мету здійснення

ОСОБА_5 господарської діяльності, місцезнаходження та видів діяльності фізичної особи-підприємця, що фактично не відповідає дійсності та сприяв в умисному поданні таких документів державному реєстратору.

Дії ОСОБА_5 здійснювалися у порушення п. 4 ст. 1, ч. 1 ст. 17 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань» від 15.05.2003.

Крім того, у січні 2019 року (точний час та місце досудовим розслідуванням не встановлено) перебуваючи в с. Калинівка Броварський району, Київської області продовжуючи злочинну діяльність на пропозицію від невстановленої особи на ім`я ОСОБА_6 , повторно здійснив пособництво фіктивному підприємництву, а саме надав засоби для перереєстрації в органах державної влади на своє ім`я суб`єктів підприємницької діяльності з організаційно-правовою формою юридичної особи ТОВ «АЛЬТІКС-ПРОМ» (код 42576359) та ТОВ «АГРОВІТАС» (код ЄДРПОУ 42776001) з метою прикриття незаконної діяльності інших осіб.

Так, ОСОБА_5 , за пропозиціями невстановленої слідством особи на ім`я ОСОБА_6 , повинен був надавати свої анкетні дані, документи, що посвідчують особу та підписати статутні та інші установчі документи по придбанні (перереєстрації) підприємств ТОВ «АЛЬТІКС-ПРОМ» та ТОВ «АГРОВІТАС», за що отримав одноразову грошову винагороду.

У свою чергу, невстановлена слідством особа на ім`я ОСОБА_6 , відповідно до відведеної їй злочинної ролі, повинна підготувати документи необхідні для перереєстрації підприємства в органах державної влади.

Так, перебуваючи в місті Київ, у січні 2019 року, у невстановлений точний час та місці, ОСОБА_5 передав невстановленій слідством особі на ім`я ОСОБА_6 НОМЕР_1 , виданого 22.10.2003 року Гадяцьким РВ УМВС України в Полтавській області та довідки про присвоєння ідентифікаційного номеру (іпн) № НОМЕР_2 та підписав наступні установчі документи:

- опис документів, що надаються юридичною особою державному реєстратору ТОВ «Альтікс-Пром» від 29.01.2019;

- акт приймання-передачі частки в статутному капіталі ТОВ «Альтікс-Пром» від 28.01.2019;

- заяву про державну реєстрацію змін ТОВ «Альтікс-Пром» від 29.01.2019;

- опис документів, що надаються юридичною особою держаному реєстратору ТОВ «Агровітас»;

- наказ №2 про призначення на посаду директора ТОВ «Агровітас» від 26.03.2019;

- статут ТОВ «Агровітас»;

Після цього, невстановлена особа, за сприяння ОСОБА_5 , у невстановлений слідством точний час, 29 січня 2019 року, повторно подала до приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу ОСОБА_7 , за адресою: м. Київ, вул. Тургенєвська, буд. 69, прим. 10 заяву про державну реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу ТОВ «Альтікс-Пром» та підписані ОСОБА_5 установчі документи, про що 30.01.2019 внесено відповідний запис до Єдиного державного реєстру про зміну складу або інформації про засновників за № 10741050001080442 від 30.01.2019, та відповідно до внесених змін до відомостей про юридичну особу ТОВ «Альтікс-Пром», ОСОБА_5 став засновником та директором ТОВ «Альтікс-Пром».

Таким чином, 30 січня 2019 року проведено державну реєстрацію змін до реєстраційних документів ТОВ «Альтікс-Пром» у приватного нотаріуса ОСОБА_7 .

Також, невстановлена особа у невстановлений слідством точний час, 25 березня 2019 року, повторно подала до Комунального підприємства «Реєстраційне бюро», за адресою: м. Київ, вул. Городецького, буд. 12/13, кв. 38 заяву про державну реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу ТОВ «Агровітас» та підписані ОСОБА_5 установчі документи, про що 25.03.2019 внесено відповідний запис до Єдиного державного реєстру про зміну складу або інформації про засновників за № 10711070001043437 від 25.03.2019, та відповідно до внесених змін до відомостей про юридичну особу ТОВ «Агровітас», ОСОБА_5 став засновником та директором ТОВ «Агровітас».

Таким чином, 25 березня 2019 року проведено державну реєстрацію змін до реєстраційних документів ТОВ «Агровітас» у комунальному підприємстві «Реєстраційне бюро».

Вчинення ОСОБА_5 злочинних дій, пов`язаних з перереєстрацією ТОВ «Альтікс-Пром» та ТОВ «Агровітас», як засновника та директора вказаного підприємства на своє ім`я, надало змогу невстановленим слідством особам здійснювати незаконну діяльність, використовуючи реквізити вказаних юридичних осіб.

Дії ОСОБА_5 щодо сприяння у придбанні (перереєстрації) ТОВ «Альтікс-Пром» та ТОВ «Агровітас», на своє ім`я, здійснювались у порушення законодавчих актів України, що регулюють діяльність суб`єктів підприємництва, а саме: пункту 3 статті 8 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні»; статей 81,87,88,89 Цивільного Кодексу України, статей 56, 57, 89 Господарського кодексу України; статті 4 Закону України «Про господарські товариства».

15.07.2019 ОСОБА_5 повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 27 ч. 1 ст. 205 (пособництво фіктивному підприємництву, тобто сприння у створенні суб`єкта підприємницької діяльності (юридичної особи) з метою прикриття незаконної діяльності),

ч. 5 ст. 27 ч. 2 ст.205 (пособництво у фіктивному підприємництві, вчинене повторно, тобто повторне сприяння у придбанні суб`єктів підприємницької діяльності (юридичних осіб) з метою прикриття незаконної діяльності),

ч. 5 ст. 27 ч. 2 ст. 205-1 (сприяння у внесенні в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації фізичної особи-підприємця завідомо неправдивих відомостей, сприяння в умисному поданні державному реєстратору для проведення такої реєстрації документів, які містять завідомо неправдиві відомості, за попередньою змовою групою осіб) КК України.

Обвинувальний акт у даному кримінальному провадженні надійшов на адресу суду разом із угодою про визнання винуватості, укладеною у відповідності до статей 468, 469, 472 КПК України 15.07.2019 між прокурором відділу нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби управління нагляду за додержанням законів у кримінальному провадженні та координації правоохоронної діяльності прокуратури Київської обласіт ОСОБА_3 , якому надані права процесуального керівника у кримінальному провадженні №32019110000000092, та обвинуваченим ОСОБА_5 , за участю захисника ОСОБА_4 .

Згідно даної угоди прокурор та обвинувачений повністю дійшли згоди щодо правової кваліфікації дій ОСОБА_5 за ч. 5 ст. 27, ч. 1 ст. 205, ч. 5 ст. 27 ч. 2 ст. 205, ч. 5 ст. 27 ч. 2 ст. 205-1 КК України, істотних для даного кримінального провадження обставин, обвинувачений зобов`язався визнати свою винуватість у вчиненні інкримінованих злочинів в обсязі підозри в судовому провадженні.

Вищевказаною угодою сторонами кримінального провадження узгоджене покарання за

- за ч. 5 ст. 27 ч. 1 ст. 205 КК України у виді штрафу у розмірі 500 (п`ятсот) неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що становить 8 500 гривень;

- за ч. 5 ст. 27 ч. 2 ст. 205 КК України у виді штрафу у розмірі 3000 (три тисячі) неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що становить 51 000 гривень;

- за ч. 5 ст. 27 ч. 2 ст. 205-1 КК України - у виді 3 (трьох) років обмеження волі з позбавленням права займатись підприємницькою діяльністю один рік.

На підставі ч. 1 ст. 70 КК України призначити ОСОБА_5 остаточне покарання за сукупністю злочинів шляхом поглинання менш суворого покарання більш суворим у виді 3 (трьох) років обмеження волі з позбавленням права займатись підприємницькою діяльністю один рік.

Погоджено звільнення ОСОБА_5 від відбування покарання з випробуванням із встановленням іспитового строку 1 рік та покладенням обов`язків відповідно до п.п. 1, 2 ч. 1 ст. 76 КК України, а саме: повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання та періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації.

В угоді передбачені наслідки укладення та затвердження угоди про визнання винуватості, встановлені ч. 2 ст. 473 КПК України, та наслідки її невиконання.

Судом роз`яснені обвинуваченому наслідки укладення та затвердження угоди про визнання винуватості, передбачені ч. 2 ст. 473 КПК України, а також положення ст. 474 КПК України.

Суд, заслухавши думку учасників судового провадження, вивчивши обвинувальний акт та реєстр матеріалів досудового розслідування, дослідивши угоду про визнання винуватості, укладену між прокурором та обвинуваченим, надходить до наступних висновків.

Дане кримінальне провадження підсудне Печерському районному суду м. Києва відповідно до ст. ст. 32, 33 КПК України.

Згідно п. 1 ч. 3 ст. 314 КПК України при прийнятті рішення у підготовчому судовому засіданні суд має право, зокрема, затвердити угоду.

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 468 КПК України у кримінальному провадженні може бути укладена угода між прокурором та підозрюваним чи обвинуваченим про визнання винуватості.

В судовому засіданні обвинувачений ОСОБА_5 підтвердив суду, що він беззаперечно визнає вину у вчиненні злочинів, що йому інкримінуються, за викладених в обвинувальному акті обставин.

При цьому в судовому засіданні судом з`ясовано, що обвинувачений цілком розуміє права, визначені п. 1 ч. 4 ст. 474 КПК України, наслідки укладення та затвердження даної угоди, передбачені ч. 2 ст. 473 КПК України, характер обвинувачення, вид покарання, а також інші заходи, які будуть застосовані до нього у разі затвердження угоди судом.

Суд переконався, що укладення угоди сторонами є добровільним, тобто не є наслідком застосування насильства, примусу, погроз або наслідком обіцянок чи дій будь-яких інших обставин, ніж ті, що передбачені в угоді.

Також судом встановлено, що умови даної угоди відповідають вимогам Кримінального процесуального Кодексу України та Кримінального кодексу України.

З урахуванням тяжкості вчиненого злочину (злочин невеликої тяжкості), особи винного, який раніше в силу ст. 89 КК Україн не судимий, має постійне місце проживання, на обліку нарколога, психіатра не перебуває, відсутності обставин, що обтяжують покарання, наявності декількох обставин, що пом`якшують покарання та істотно знижують ступінь тяжкості вчиненого злочину: визнання вини, щире каяття, активне сприяння розкриттю злочину, суд вважає, що покарання сторонами угоди у вигляді обмеження волі на строк 3 роки з позбавленням права займатись підприємницькою діяльністю один рік та зі звільненням від відбування основного покарання з випробуванням на підставі ст. 75 КК України визначено у відповідності до положень ст. ст. 50, 65-67 КК України.

Виходячи з викладеного, суд дійшов до висновку про наявність правових підстав для затвердження угоди про визнання винуватості та призначення обвинуваченому узгодженої сторонами міри покарання, зі звільненням від його відбування.

На стадії досудового розслідування запобіжний захід щодо ОСОБА_5 не застосовувався та підстави для застосування запобіжного заходу до набрання вироком суду законної сили відсутні.

Процесуальні витрати, речові докази у кримінальному провадженні відсутні, цивільний позов не заявлявся.

Керуючись ст. ст. 314, 373, 374, 475 КПК України, суд, -

З А С У Д И В :

Затвердити угоду про визнання винуватості, укладену 12 січня 2018 року між прокурором відділу нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби управління нагляду за додержанням законів у кримінальному провадженні та координації правоохоронної діяльності прокуратури Київської області ОСОБА_3 та обвинуваченим ОСОБА_5 , за участю захисника ОСОБА_4 .

ОСОБА_5 визнати винуватим у вчиненні злочинів, передбачених ч. 5 ст. 27, ч. 1 ст. 205, ч. 5 ст. 27 ч. 2 ст. 205, ч. 5 ст. 27 ч. 2 ст. 205-1 КК України, та призначити йому узгоджене сторонами угоди покарання:

- за ч. 5 ст. 27 ч. 1 ст. 205 КК України у виді штрафу у розмірі 500 (п`ятсот) неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що становить 8 500 гривень;

- за ч. 5 ст. 27 ч. 2 ст. 205 КК України у виді штрафу у розмірі 3000 (три тисячі) неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що становить 51 000 гривень;

- за ч. 5 ст. 27 ч. 2 ст. 205-1 КК України - у виді 3 (трьох) років обмеження волі з позбавленням права займатись підприємницькою діяльністю один рік.

На підставі ч. 1 ст. 70 КК України призначити ОСОБА_5 остаточне покарання за сукупністю злочинів шляхом поглинання менш суворого покарання більш суворим у виді 3 (трьох) років обмеження волі з позбавленням права займатись підприємницькою діяльністю один рік.

На підставі ст. 75 КК України звільнити ОСОБА_5 від відбування основного покарання з випробуванням, з іспитовим строком 1 (один) рік.

На підставі ст. 76 КК України на період іспитового строку покласти на ОСОБА_5 обов`язки:

- періодично з`являтись для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації;

- повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи або навчання.

До набрання вироком суду законної сили запобіжний захід до ОСОБА_5 не застосовувати.

Процесуальні витрати, речові докази у кримінальному провадженні відсутні, цивільний позов не заявлявся.

Вирок набирає законної сили через тридцять днів з моменту його оголошення, у разі неподання на нього апеляції.

Вирок може бути оскаржений з підстав, передбачених ст. 394 КПК України, до Київського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом 30 днів з дня його оголошення через Печерський районний суд м. Києва.

Обмеження права оскарження даного вироку визначені ч.2 ст. 473 КПК України.

Копія вироку видається учасникам кримінального провадження після його оголошення.

Суддя ОСОБА_1

СудПечерський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення15.08.2019
Оприлюднено21.02.2023
Номер документу83694693
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини у сфері господарської діяльності Фіктивне підприємництво

Судовий реєстр по справі —757/37021/19-к

Ухвала від 17.03.2020

Кримінальне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Телепенько А. Д.

Ухвала від 12.03.2020

Кримінальне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Телепенько А. Д.

Ухвала від 18.07.2019

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Шапутько С. В.

Вирок від 15.08.2019

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Шапутько С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні