Ухвала
від 16.08.2019 по справі 905/1469/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

61022, м. Харків, пр. Науки, 5, тел.: (057) 702-07-99, E-mail: inbox@dn.arbitr.gov.ua

У Х В А Л А

про залишення позовної заяви без руху

16.08.2019 Справа № 905/1469/19

Господарський суд Донецької області у складі судді Фурсової С.М. розглянувши матеріали позовної заяви товариства з обмеженою відповідальністю Ін-Транс ЛТД (юридична адреса: 02660, місто Київ, вулиця Попудренка, будинок №52, корпус А, офіс №911-Б, адреса для листування: 21020, місто Вінниця, вулиця Магістратська, будинок №84, офіс №26; код ЄДРПОУ -39446364)

до товариства з обмеженою відповідальністю Ларгус Україна (84313, Донецька область, місто Краматорськ, бульвар Машинобудівників, будинок №30; код ЄДРПОУ 38355182)

про стягнення 310 246,52 гривень, -

В С Т А Н О В И В

Товариство з обмеженою відповідальністю Ін-Транс ЛТД звернулось до господарського суду Донецької області з позовом до товариства з обмеженою відповідальністю Ларгус Україна про стягнення 310 246,52 гривень.

Дослідивши матеріали позовної заяви та додані до неї документи, суд дійшов висновку, що позовна заява не відповідає вимогам ст. 164 Господарського процесуального кодексу України з наступних підстав.

Судом встановлено, що позовну заяву підписано представником товариства з обмеженою відповідальністю Ін-Транс ЛТД адвокатом Юрцевим В.С., на підтвердження повноважень якого надано копію договору про правову допомогу №01-24/07/2019 від 29.07.2019 та копію титульної сторінки ордеру серії ВН №4970 від 29.07.2019, відповідність якої оригіналу засвідчена його підписом.

Згідно із частиною 1 статті 26 Закону України Про адвокатуру та адвокатську діяльність документами, що посвідчують повноваження адвоката на надання правової допомоги, можуть бути: 1) договір про надання правової допомоги; 2) довіреність; 3) ордер; 4) доручення органу (установи), уповноваженого законом на надання безоплатної правової допомоги.

Ордер - письмовий документ, що у випадках, встановлених цим Законом та іншими законами України, посвідчує повноваження адвоката на надання правової допомоги. Ордер видається адвокатом, адвокатським бюро або адвокатським об`єднанням та повинен містити підпис адвоката (частина 2 статті 26 Закону України Про адвокатуру та адвокатську діяльність ).

Відповідно до пункту 4 частини 1 статті 1 Закону України Про адвокатуру та адвокатську діяльність договір про надання правової допомоги це домовленість, за якою одна сторона (адвокат, адвокатське бюро, адвокатське об`єднання) зобов`язується здійснити захист, представництво або надати інші види правової допомоги другій стороні (клієнту) на умовах і в порядку, що визначені договором, а клієнт зобов`язується оплатити надання правової допомоги та фактичні витрати, необхідні для виконання договору.

Згідно частини 3 статті 26 Закону України Про адвокатуру та адвокатську діяльність повноваження адвоката як захисника або представника в господарському, цивільному, адміністративному судочинстві, кримінальному провадженні, розгляді справ про адміністративні правопорушення, а також як уповноваженого за дорученням у конституційному судочинстві підтверджуються в порядку, встановленому законом.

Частиною 4 статті 26 Закону України Про адвокатуру та адвокатську діяльність встановлено, що адвокат зобов`язаний діяти в межах повноважень, наданих йому клієнтом, у тому числі з урахуванням обмежень щодо вчинення окремих процесуальних дій.

Відповідно до пунктів 4, 5, 14, 15 Положення про ордер на надання правової допомоги та порядок ведення реєстру ордерів, затвердженого рішенням Ради адвокатів України від 17 грудня 2012 року №36, ордер видається адвокатом, адвокатським бюро, адвокатським об`єднанням та повинен містити обов`язкові реквізити, передбачені цим Положенням. В Україні встановлюється єдина, обов`язкова для всіх адвокатів, типова форма ордера, яку затверджує Рада адвокатів України.

Ордер встановленої цим Положенням форми є належним та достатнім підтвердженням правомочності адвоката на вчинення дій в інтересах клієнта. Про обмеження правомочності адвоката, встановлені угодою про надання правової допомоги, останній або керівник адвокатського об`єднання (бюро) зобов`язані вказати на звороті ордера.

Ордер містить наступні реквізити: серію, порядковий номер ордера; прізвище, ім`я, по батькові або найменування особи, якій надається правова допомога; посилання на договір про надання правової допомоги / доручення органу (установи), уповноважених законом на надання безоплатної правової допомоги, номер (у випадку наявності) та дату цього документа; назву органу, у якому надається правова допомога адвокатом із зазначенням, у випадку необхідності, виду адвокатської діяльності, відповідно до статті 19 Закону Про адвокатуру та адвокатську діяльність ; прізвище, ім`я, по батькові адвоката, який надає правову допомогу на підставі ордера, номер та дату його свідоцтва про право на зайняття адвокатською діяльністю, найменування органу, який його видав (КДКА відповідного регіону, з 1 січня 2013 року радою адвокатів відповідного регіону); номер посвідчення адвоката України, ким та коли воно видане; ким ордер виданий (назву організаційної форми): адвокатом, який здійснює адвокатську діяльність індивідуально (із зазначенням адреси робочого місця); адвокатським бюро, адвокатським об`єднанням (повне найменування адвокатського бюро/адвокатського об`єднання та його місцезнаходження); адресу робочого місця адвоката, якщо вона відрізняється від адреси місцезнаходження адвокатського бюро/адвокатського об`єднання, яке видає ордер; дату видачі ордера; підпис адвоката, який видав ордер, у разі здійснення ним індивідуальної діяльності (у графі Адвокат ); підпис адвоката, який правову допомогу, якщо ордер виданий адвокатським бюро, адвокатським об`єднанням (у графі Адвокат ); підпис керівника адвокатського бюро/адвокатського об`єднання, відтиск печатки адвокатського бюро/адвокатського об`єднання у випадку, якщо ордер видається адвокатським бюро/адвокатським об`єднанням.

Аналіз наведених положень законодавства дає підстави для висновку, що, по-перше, повноваження представника позивача, яким є адвокат, повинні бути підтверджені оригіналом ордеру виданого на ведення справи в суді або довіреністю; по-друге, ордер на відміну від довіреності не вказує обсяг повноважень, наданих адвокату.

В порушення вказаних норм, ордер серія ВН №119604 не містить відомостей щодо посвідчення адвоката (номеру, дати видачі та найменування органу, який його видав).

Слід також зазначити, що за умовами п.4.1.7. договору про надання правової допомоги №01-24/07/2019 від 24.07.2019, укладеного між товариством з обмеженою відповідальністю Ін-Транс ЛТД та адвокатом Юрцевим В.С., передбачено обов`язкова видача довіреності на виконання предмету договору.

Відповідно до статті 62 ЦПК України, повноваження адвоката як представника підтверджуються довіреністю або ордером, виданим відповідно до Закону України Про адвокатуру і адвокатську діяльність . Відповідність копії документа, що підтверджує повноваження представника, оригіналу може бути засвідчена підписом судді. Оригінали документів, зазначених у цій статті, копії з них, засвідчені суддею, або копії з них, засвідчені у визначеному законом порядку, приєднуються до матеріалів справи.

Згідно з вимогами статті 62 ЦПК України ордер, який посвідчує повноваження адвоката як представника, подається в оригіналі. Відповідність оригінала копії ордеру може бути посвідчена підписом судді, після чого копія приєднується до матеріалів справи.

Можливості посвідчення відповідності оригіналу копії ордеру самостійно адвокатом положеннями ЦПК України і Закону України Про адвокатуру і адвокатську діяльність не передбачено.

Вказана правова позиція висловлена Касаційним господарським судом у складі Верховного суду в ухвалі від 29.05.2019 у справі №202/5348/18.

Таким чином, суд зобов`язаний перевірити щонайменше дві складових представництва, а саме факт наявності повноважень на представництво інтересів певної особи та обсяг таких повноважень, зокрема право на звернення з відповідним процесуальним документом до суду у конкретний момент часу.

Проте, всупереч вищевказаних положень діючого законодавства, до позовної заяви не було додано оригіналу відповідного ордеру та довіреності, які б підтверджували наявність у Юрцева В.С. повноважень на підписання від імені позивача позовної заяви.

За таких обставин адвокатом Юрцевим В.С. не надано належних доказів, що підтверджують його повноваження на підписання позовної заяви.

У ч. 1, 2 ст.174 ГПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Залишення позовної заяви без руху - це тимчасовий захід, який застосовується судом з метою усунення позивачем недоліків позовної заяви та дотримання порядку її подання, визначеного Господарським процесуальним кодексом України.

В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Таким чином, позивачу слід усунути зазначені недоліки позовної заяви шляхом надання доказів, що підтверджують наявність у адвоката Юрцева В.С. повноважень на представництво інтересів позивача в органах судової влади, в тому числі підписувати від імені позивача позовну заяву (оригінал ордеру на надання правової допомоги, (оригінал ордеру на надання правової допомоги, що відповідає вимогам викладеним у Положенні про ордер на надання правової допомоги та порядок ведення реєстру ордерів, затвердженого рішенням Ради адвокатів України від 17 грудня 2012 року №36, та довіреність, передбачену умовами договору про надання правової допомоги №01-24/07/2019 від 24.07.2019 ).

Відповідно до приписів ч.ч. 3, 4 ст. 174 ГПК України якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому статтею 176 цього Кодексу. Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

Керуючись ст.ст.164, 174, 234 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд -

У Х В А Л И В

1. Позовну заяву товариства з обмеженою відповідальністю Ін-Транс ЛТД до товариства з обмеженою відповідальністю Ларгус Україна про стягнення 310 246,52 гривень залишити без руху.

2. Встановити товариству з обмеженою відповідальністю Ін-Транс ЛТД строк для усунення недоліків позовної заяви протягом п`яти днів з дня вручення копії ухвали про залишення позовної заяви без руху, але в будь-якому разі не пізніше 27.08.2019 , шляхом надання до суду документів, які підтверджують повноваження адвоката Юрченко В.С. на підписання від імені позивача позовної заяви (оригінал ордеру на надання правової допомоги, що відповідає вимогам викладеним у Положенні про ордер на надання правової допомоги та порядок ведення реєстру ордерів, затвердженого рішенням Ради адвокатів України від 17 грудня 2012 року №36, та довіреність, передбачену умовами договору про надання правової допомоги №01-24/07/2019 від 24.07.2019 ) .

3. Роз`яснити товариству з обмеженою відповідальністю Ін-Транс ЛТД , що при невиконанні вимог даної ухвали, позовна заява вважається неподаною та повертається заявнику.

Ухвала набрала законної сили в момент її підписання - 16.09.2019 та оскарженню не підлягає.

Суддя С.М. Фурсова

СудГосподарський суд Донецької області
Дата ухвалення рішення16.08.2019
Оприлюднено19.08.2019
Номер документу83698225
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —905/1469/19

Ухвала від 06.09.2019

Господарське

Господарський суд Донецької області

Фурсова Світлана Миколаївна

Ухвала від 16.08.2019

Господарське

Господарський суд Донецької області

Фурсова Світлана Миколаївна

Ухвала від 14.08.2019

Господарське

Господарський суд Донецької області

Фурсова Світлана Миколаївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні