Рішення
від 19.08.2019 по справі 748/1190/19
ЧЕРНІГІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Провадження №2/748/531/19 Єдиний унікальний № 748/1190/19

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"19" серпня 2019 р.м. Чернігів

Чернігівський районний суд Чернігівської області

у складі:

Головуючого - судді Меженнікової С.П.,

при секретарі Красній О.А.,

розглянувши у відкритому підготовчому засіданні в залі суду в місті Чернігові цивільну справу за позовом ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 до територіальної громади с. Піски Чернігівського району Чернігівської області в особі Пісківської сільської ради Чернігівського району Чернігівської області про визнання права власності на житловий будинок із господарськими будівлями та спорудами, третя особа, що не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача: Чернігівська районна державна нотаріальна контора, -

В С Т А Н О В И Л А:

Позивачі ОСОБА_1 , ОСОБА_2 та ОСОБА_3 , звертаючись до суду з вказаним вище позовом, просять визнати право власності на житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами, що розташований за адресою: АДРЕСА_1 , а саме: Ѕ частину - за ОСОБА_1 як за спадкоємицею за заповітом після померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_4 ; за ОСОБА_3 та за ОСОБА_2 - по 1/4 частині за кожним як за членами колишнього колгоспного двору, мотивуючи свої вимоги тим, що у свідоцтві на право власності на вказане домоволодіння, що видано на ім`я голови колгоспного двору ОСОБА_4 , не зазначені інші члени колгоспного двору, які також мають право на частку в майні колгоспного двору, а тому позивачі не мають можливості належним чином оформити свої права на зазначене домоволодіння, і вимушені звернутись з позовом до суду.

Учасники справи в підготовче засідання не з`явилися. Представником позивачів ОСОБА_1 , ОСОБА_2 та ОСОБА_3 - адвокатом Кравченком В.В. та Відповідачем надані клопотання про розгляд справи у їх відсутності, в яких також зазначили: представник позивачів - про підтримання позову, Відповідач - про визнання позову ( а.с.64,66). Третя особа: Чернігівська районна державна нотаріальна контора свою позицію щодо позову не висловила.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

Як слідує з положень ст. 200 ЦПК України за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

Враховуючи те, що відповідачем позов визнається, про що надана письмова заява, суд вважає можливим розглянути справу у підготовчому засіданні.

Дослідивши матеріали справи, суд приходить до висновку, що позовні вимоги ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 до територіальної громади с. Піски Чернігівського району Чернігівської області в особі Пісківської сільської ради Чернігівського району Чернігівської області про визнання права власності на житловий будинок із господарськими будівлями та спорудами, підлягають задоволенню з наступних підстав.

Згідно п.6 постанови Пленуму Верховного Суду України від 22 грудня 1995 року № 20 (із подальшими змінами) " Про судову практику у справах за позовами про захист права приватної власності", право власності на майно, яке належало колгоспному двору і зберіглося після припинення його існування, мають ті члени двору, котрі до 15 квітня 1991 року не втратили права на частку в його майні.

Судом встановлено, що відповідно до свідоцтва про право особистої власності на житловий будинок, виданого 02 березня 1992 року виконавчим комітетом Чернігівської районної Ради народних депутатів на підставі рішення виконкому Чернігівської районної Ради народних депутатів № 166 від 13 липня 1991 року, житловий будинок по АДРЕСА_1 , належить колгоспному двору, головою якого був ОСОБА_4 (а.с. 34).

Зі змісту вказаного свідоцтва вбачається, що право власності на спірний будинок визнано за ОСОБА_4 , як за головою колгоспного двору, при цьому в свідоцтві не перераховані всі члени двору та не визначені їх частки.

Відповідно до довідки виконкому Пісківської сільської ради Чернігівського району Чернігівської області № 116 від 17.07.2014, станом на 01.07.1990 головою колгоспного двору - по АДРЕСА_1 був ОСОБА_4 ,а членами колгоспного двору були: його дружина - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , мати - ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 та син - ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_4 (а.с. 37).

Згідно ст.120 ЦК УРСР колгоспний двір - це сімейно-трудове об`єднання осіб, які використовують майно двору для ведення підсобного господарства і для сімейних потреб. Майно колгоспного двору належить його членам на праві сумісної власності.

Відповідно до ч. 2 ст. 123 цього Кодексу розмір частки члена двору встановлюється виходячи з рівності часток усіх членів двору, включаючи неповнолітніх і непрацездатних.

Колгоспний двір був припинений 15 квітня 1991 року, коли відповідно до постанови Верховної Ради Української РСР № 885-ХІІ був введений в дію Закон України " Про власність".

Таким чином, ОСОБА_4 ,ОСОБА_3 , ОСОБА_5 та ОСОБА_2 мали рівне право на майно колгоспного двору, а значить, і на вказаний вище житловий будинок з господарськими спорудами, тобто по ј частині.

Як вбачається із копії актового запису про смерть № 22 від 15 вересня 1994 року, складеного виконавчим комітетом Пісківської сільської ради Чернігівського району Чернігівської області, ОСОБА_5 померла ІНФОРМАЦІЯ_5 (а.с. 55).

На день смерті ОСОБА_5 була зареєстрована і проживала по АДРЕСА_1 . Разом з нею були зареєстровані: її син - ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , невістка - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , та онук - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 ( а.с. 22).

Відповідно до копії спадкової справи № 200/2002, яка надійшла із Чернігівського нотаріального архіву Чернігівської області (а.с. 72-73), заведеної після померлої ІНФОРМАЦІЯ_5 ОСОБА_5 , спадщину за законом прийняв її син - ОСОБА_4 .

До спадкового майна спадкодавця ОСОБА_5 належала 1/4 частка домоволодіння по АДРЕСА_1 , яка перейшла до спадкоємця першої черги за законом - до ОСОБА_4

Таким чином, після смерті ОСОБА_5 , її син ОСОБА_4 став мати право у спірному домоволодінні 1/2 частину (1/4 частина як голова колгоспного двору + 1/4 частина, яка була успадкована ними після смерті матері).

Згідно записів у копії свідоцтва про смерть Серії НОМЕР_1 ОСОБА_4 помер ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с. 23).

До спадкового майна спадкодавця ОСОБА_4 належала 1/2 частина домоволодіння по АДРЕСА_1 .

Як вбачається із листа Чернігівської районної державної нотаріальної контори № 2001/01-16 від 23.05.2019, після померлого ОСОБА_4 спадщину за заповітом прийняла його донька - ОСОБА_1 , позивачка по справі, яка звернулася до нотконтори із відповідною заявою. Інші спадкоємці за заповітом відсутні. ОСОБА_3 від права на обов`язкову частку в спадщині після смерті чоловіка відмовилася. 04 листопада 2014 року на ім`я ОСОБА_1 були видані свідоцтва про право на спадщину за заповітом на земельні ділянки ( а.с. 57).

Таким чином, після смерті ОСОБА_4 , до позивача ОСОБА_1 як до спадкоємця за заповітом перейшла 1/2 частина спірного домоволодіння.

18 квітня 2019 року позивачу ОСОБА_1 державним нотаріусом Чернігівської районної державної нотаріальної контори було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом на вказаний вище будинок в зв`язку з тим, що в документі про право власності зазначено лише голову колгоспного двору , а інформація про інших членів колгоспного двору відсутня, про що державним нотаріусом зазначено у постанові про відмову у вчиненні нотаріальної дії № 1556/02-31 ( а.с. 33).

Згідно інформації КП "Чернігівське районне бюро технічної інвентаризації" право власності на спірне домоволодіння зареєстроване за ОСОБА_4 згідно свідоцтва про право власності від 02.03.1992 (а.с. 36).

Як передбачено ст. 328 ЦК України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Відповідно до положень ст. 392 ЦК України власник майна може пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Згідно п.4.15 глави 10 Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженої Наказом МЮУ № 296/5 від 22 лютого 2012 року видача свідоцтва про право на спадщину на майно, яке підлягає реєстрації, провадиться нотаріусом після подання правовстановлюючих документів про належність цього майна.

Отже, виходячи з наведеного, позивачі позбавлені можливості відновити свої права у позасудовому порядку, а тому їх права підлягають судовому захисту, шляхом визнання за ними права власності.

Враховуючи, що спадщина після смерті ОСОБА_5 , відкрилась до набрання чинності новим Цивільним кодексом України, тому, виходячи з Прикінцевих та Перехідних Положень ЦК України та постанови Пленуму ВСУ № 7 від 30.05.2008 року, до даних правовідносин застосуванню підлягає чинне на той час законодавство, зокрема, відповідні правила Цивільного кодексу Української РСР.

Керуючись ст.ст. 10, 12, 13, 76, 81, 141, 200, 206, 247, 258, 263-265,354-355 ЦПК України, п.п. 15.5, п. 15 Перехідних положень ЦПК України, ст. ст. 120, 123, 529, 549 Цивільного кодексу Української РСР, ст.ст. 328, 392, 1216-1218, 1234-1236 ЦК Українисуд, -

В И Р І Ш И В:

Позовні вимоги ОСОБА_1 (реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_2 , адреса зареєстрованого місця проживання: АДРЕСА_2 ), ОСОБА_2 ( реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_3 , адреса зареєстрованого місця проживання: АДРЕСА_3 ), ОСОБА_3 (реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_4 , адреса зареєстрованого місця проживання: АДРЕСА_1 )до територіальної громади с. Піски Чернігівського району Чернігівської області в особі Пісківської сільської ради Чернігівського району Чернігівської області (код ЄДРПОУ 04412774, місцезнаходження: Чернігівська область, Чернігівський район, с. Піски, вул. Нова, буд. 2) про визнання права власності на житловий будинок із господарськими будівлями та спорудами, третя особа, що не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача: Чернігівська районна державна нотаріальна контора ( місцезнаходження: 14000, м. Чернігів, вул. Шевченка, буд. 48) - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 право власності на Ѕ частину житлового будинку з господарськими будівлями та спорудами за адресою: АДРЕСА_1 як за спадкоємицею за заповітом після смерті ОСОБА_4 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Визнати за ОСОБА_2 право власності на ј частину житлового будинку з господарськими будівлями та спорудами за адресою АДРЕСА_1 як за колишнім членом колгоспного двору .

Визнати за ОСОБА_3 право власності на ј частину житлового будинку з господарськими будівлями та спорудами за адресою АДРЕСА_1 як за колишнім членом колгоспного двору .

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Чернігівського апеляційного суду через Чернігівський районний суд Чернігівської області протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому рішення суду не було вручено у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя С. П. Меженнікова

Дата ухвалення рішення19.08.2019
Оприлюднено20.08.2019
Номер документу83721200
СудочинствоЦивільне
Сутьналежність цього майна. Отже, виходячи з наведеного, позивачі позбавлені можливості відновити свої права у позасудовому порядку, а тому їх права підлягають судовому захисту, шляхом визнання за ними права власності. Враховуючи, що спадщина після смерті ОСОБА_5 , відкрилась до набрання чинності новим Цивільним кодексом України, тому, виходячи з Прикінцевих та Перехідних Положень ЦК України та постанови Пленуму ВСУ № 7 від 30.05.2008 року, до даних правовідносин застосуванню підлягає чинне на той час законодавство, зокрема, відповідні правила Цивільного кодексу Української РСР. Керуючись ст.ст. 10, 12, 13, 76, 81, 141, 200, 206, 247, 258, 263-265,354-355 ЦПК України, п.п. 15.5, п. 15 Перехідних положень ЦПК України, ст. ст. 120, 123, 529, 549 Цивільного кодексу Української РСР, ст.ст. 328, 392, 1216-1218, 1234-1236 ЦК Українисуд

Судовий реєстр по справі —748/1190/19

Рішення від 19.08.2019

Цивільне

Чернігівський районний суд Чернігівської області

Меженнікова С. П.

Ухвала від 17.07.2019

Цивільне

Чернігівський районний суд Чернігівської області

Меженнікова С. П.

Ухвала від 16.05.2019

Цивільне

Чернігівський районний суд Чернігівської області

Меженнікова С. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні