Ухвала
від 19.08.2019 по справі 909/853/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 909/853/19

У Х В А Л А

про залишення позовної заяви без руху

19.08.2019 м. Івано-Франківськ

Господарський суд Івано-Франківської області у складі судді Михайлишина В. В., розглянувши матеріали позовної заяви

за позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю "Мега Бокс"

(вул. Військових Ветеранів, буд. 3а/25, м. Івано-Франківськ, 76000)

до відповідачів: ОСОБА_1

(

АДРЕСА_1 );

Товариства з обмеженою відповідальністю "Лев - Девелопмент"

(вул. Галицька, 32, м. Івано-Франківськ, 76019)

про :

- розірвання договору купівлі - продажу частки в статутному капіталі Товариства з обмеженою відповідальністю "Лев - Девелопмент" від 25.01.2018, укладеного між Товариством з обмеженою відповідальністю "Мега Бокс" та ОСОБА_1 ;

- стягнення (повернення з володіння) 28 % частки в статутному капіталі;

- визнання недійсним рішення загальних зборів Товариства з обмеженою відповідальністю "Лев - Девелопмент" від 25.01.2018 в частині включення до складу його учасників ОСОБА_1 та перерозподілу на її користь частки у розмірі 280 000, 00 гривень, що становить 28 % статутного капіталу товариства;

В С Т А Н О В И В:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Мега Бокс" звернулось до Господарського суду Івано-Франківської області з позовною заявою до відповідачів ОСОБА_1 , Товариства з обмеженою відповідальністю "Лев - Девелопмент" про:

- розірвання договору купівлі - продажу частки в статутному капіталі Товариства з обмеженою відповідальністю "Лев - Девелопмент" від 25.01.2018, укладеного між Товариством з обмеженою відповідальністю "Мега Бокс" та ОСОБА_1 ;

- стягнення (повернення з володіння) 28 % частки в статутному капіталі;

- визнання недійсним рішення загальних зборів Товариства з обмеженою відповідальністю "Лев - Девелопмент" від 25.01.2018 в частині включення до складу його учасників ОСОБА_1 та перерозподілу на її користь частки у розмірі 280 000, 00 гривень, що становить 28 % статутного капіталу товариства.

Дослідивши позовну заяву із додатками, суд дійшов до висновку про наявність підстав для залишення позовної заяви без руху, виходячи з наступного.

Щодо відправлення відповідачам копії позовної заяви і доданих до неї документів.

Відповідно до приписів частини 1 статті 164 Господарського процесуального кодексу України, до позовної заяви додаються документи, які підтверджують, зокрема, відправлення іншим учасникам справи копії позовної заяви і доданих до неї документів.

Згідно із частиною 1 статті 172 Господарського процесуального кодексу України, позивач, особа, яка звертається з позовом в інтересах іншої особи, зобов`язані до подання позовної заяви надіслати учасникам справи її копії та копії доданих до неї документів листом з описом вкладення.

Правилами надання послуг поштового зв`язку, затверджених Постановою Кабінету Міністрів України від 05.03.2009 за № 270 встановлено, що підтвердженням прийняття для пересилання поштового відправлення є розрахунковий документ, що підтверджує надання такої послуги (касовий чек, розрахункова квитанція тощо). Крім того, надається опис вкладення, зразок бланка такого опису затверджується уповноваженим центральним органом виконавчої влади в галузі зв`язку, бланк опису вкладення заповнюється відправником у двох примірниках із зазначенням адреси одержувача, кількості предметів, вартості кожного з цих предметів. Обидва примірники опису підписуються відправником. Працівник об`єкта поштового зв`язку повинен перевірити відповідність вкладення опису, розписатися на обох його примірниках і проставити відбиток календарного штемпеля. Один примірник опису видається відправникові, другий вкладається до поштового відправлення. На примірнику опису, що видається відправникові, працівник поштового зв`язку повинен зазначити номер поштового відправлення.

Отже, при поданні позовної заяви позивачем має бути доданий фіскальний чек відділення поштового зв`язку та опис вкладення з переліком документів, що направляються відповідачам, за підписом працівника об`єкта поштового зв`язку із зазначенням адреси одержувача, кількості предметів, вартості кожного з цих предметів.

З позовної заяви вбачається, що позивачем пред`явлено позов до відповідачів: ОСОБА_1 , Товариства з обмеженою відповідальністю "Лев - Девелопмент", однак доказів направлення копій позовних заяв не додано, чим порушено приписи частини 1 статті 172 Господарського процесуального кодексу України.

Щодо судового збору.

Згідно з пунктом 2 частини 1 статті 164 Господарського процесуального кодексу України, до позовної заяви додаються документи, які підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі.

Дослідженням матеріалів позовної заяви встановлено, що позивачем заявлено дві вимоги немайнового характеру, а саме:

- про розірвання договору купівлі - продажу частки в статутному капіталі Товариства з обмеженою відповідальністю "Лев - Девелопмент" від 25.01.2018, укладеного між Товариством з обмеженою відповідальністю "Мега Бокс" та ОСОБА_1 ;

- про визнання недійсним рішення загальних зборів Товариства з обмеженою відповідальністю "Лев - Девелопмент" від 25.01.2018 в частині включення до складу його учасників ОСОБА_1 та перерозподілу на її користь частки у розмірі 280 000, 00 гривень, що становить 28 % статутного капіталу товариства;

та одну вимогу майнового характеру - про стягнення (повернення з володіння) 28 % частки в статутному капіталі.

Відповідно до частини 1 статті 4 Закону України "Про судовий збір", судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Відповідно до статті 7 Закону України "Про Державний бюджет України на 2019 рік" з 1 січня 2019 року прожитковий мінімум для працездатних осіб становить 1 921, 00 гривень.

Як вбачається із копії квитанції про сплату № 19255 від 13.08.2019, позивачем сплачено судовий збір в розмірі 1 921, 00 гривень.

Статтею 4 Закону України "Про судовий збір" визначено розміри ставок судового збору. За подання до господарського суду позовної заяви немайнового характеру ставка судового збору становить 1 розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб, а майнового характеру - 1, 5 відсотка ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб і не більше 350 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

У разі коли в позовній заяві об`єднано дві і більше вимог немайнового характеру, судовий збір сплачується за кожну вимогу немайнового характеру (частина 3 стаття 6 Закону України "Про судовий збір").

В пункті 2.10 постанови пленуму Вищого господарського суду України від 21.02.2013 № 7 (із змінами і доповненнями) "Про деякі питання практики застосування розділу VI Господарського процесуального кодексу України" роз`яснено, що у випадках об`єднання в одній заяві вимог як майнового, так і немайнового характеру судовий збір згідно з частиною третьою статті 6 Закону підлягає сплаті як за ставками, встановленими для позовів майнового характеру, так і за ставками, встановленими для розгляду позовних заяв зі спорів немайнового характеру.

Таким чином, позивачем не додержано вимог Закону України "Про судовий збір" та приписів Господарського процесуального кодексу України (що стосується порядку і розміру сплати судового збору).

Отже, за звернення до Господарського суду Івано-Франківської області з вимогами позивач повинен сплатити судовий збір у загальному розмірі 8 042, 00 гривень (3 842, 00 гривень - за дві вимоги немайнового характеру та 4 200, 00 гривень - за вимогу майнового характеру).

Разом із тим, суд звертає увагу позивача не те, що платіжні документи подаються до господарського суду тільки в оригіналі. Аналогічна правова позиція викладена в Постанові пленуму Вищого господарського суду України від 21.02.2013 № 7 (із змінами і доповненнями) "Про деякі питання практики застосування розділу VI Господарського процесуального кодексу України", в якій роз`яснено, що платіжне доручення на безготівкове перерахування судового збору, квитанція установи банку про прийняття платежу готівкою додаються до позовної заяви (заяви, скарги) і мають містити відомості про те, яка саме позовна заява (заява, скарга, дія) оплачується судовим збором. Відповідні документи подаються до господарського суду тільки в оригіналі; копії, у тому числі виготовлені із застосуванням технічних засобів (фотокопії тощо), цих документів не можуть бути належним доказом сплати судового збору. Судовий збір сплачується до територіальних органів Державної казначейської служби України; платники судового збору у платіжних документах на перерахування судового збору повинні в рядку "одержувач" зазначити найменування територіального органу казначейської служби за місцем знаходження господарського суду, який розглядає справу.

Згідно з частинами 1, 2 статті 174 Господарського процесуального кодексу України, суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху. В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху. Якщо ухвала про залишення позовної заяви без руху постановляється з підстави несплати судового збору у встановленому законом розмірі, суд в такій ухвалі повинен зазначити точну суму судового збору, яку необхідно сплатити (доплатити).

Суд зазначає, що після усунення недоліків позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому статтею 176 цього Кодексу.

Керуючись ст. ст. 4, 162, 164, 172, 174, 232-234 Господарського процесуального кодексу України, суд

П О С Т А Н О В И В :

1. Позовну заяву залишити без руху.

2. Позивачу усунути недоліки позовної заяви шляхом подання до суду:

- доказів, які підтверджують відправлення відповідачам копій позовної заяви і доданих до неї документів;

- доказів сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі (загальний розмір сплаченого судового збору повинен становити 8 042, 00 гривень);

- оригіналу квитанції про сплату судового збору № 19255 від 13.08.2019 в розмірі 1 921, 00 гривень.

3. Встановити позивачу строк для усунення недоліків позовної заяви - 5 днів з дня вручення цієї ухвали.

4. Повідомити позивача, що у разі невиконання цієї ухвали у встановлений судом строк, позовна заява вважається неподаною і підлягає поверненню зі всіма доданими до неї документами.

5. Учасники справи можуть отримувати інформацію по справі на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою http://court.gov.ua/fair/sud5010.

6. Ухвала набирає законної сили 19.08.2019 та не підлягає оскарженню.

Суддя В. В. Михайлишин

Дата ухвалення рішення19.08.2019
Оприлюднено20.08.2019
Номер документу83723850
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —909/853/19

Ухвала від 22.10.2019

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Михайлишин В. В.

Ухвала від 11.10.2019

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Михайлишин В. В.

Ухвала від 01.10.2019

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Михайлишин В. В.

Ухвала від 26.09.2019

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Михайлишин В. В.

Ухвала від 04.09.2019

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Михайлишин В. В.

Ухвала від 19.08.2019

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Михайлишин В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні