Ухвала
від 20.08.2019 по справі 908/2189/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

20.08.2019 Справа № 908/2189/19

м.Запоріжжя Запорізької області

Суддя Господарського суду Запорізької області Смірнов О.Г.,

розглянувши матеріали позовної заяви

за позовом: Концерну Міські теплові мережі (юридична адреса: 69091, м. Запоріжжя, бул. Гвардійський, буд. 137, фактична адреса: 69009, м. Запоріжжя, вул. Адмірала Ушакова, буд. 251)

до відповідача: Регіональної організації Політичної партії Опозиційний блок в Запорізькій області (69001, м. Запоріжжя, бульвар Шевченка, буд. 23)

про стягнення 16713,23 грн.

ВСТАНОВИВ

Концерн Міські теплові мережі звернувся до Господарського суду Запорізької області з позовною заявою за вих. № б/н від 12.08.2019 до Регіональної організації Політичної партії Опозиційний блок в Запорізькій області про стягнення основного боргу в сумі 14421,68 грн., пені в сумі 1770,32 грн., трьох відсотків річних в сумі 149,35 грн. та інфляційних витрат в сумі 371,88 грн., що разом складає 16713,23 грн.

При цьому в пункті 1 прохальної частини поданої позовної заяви позивач просить справу визнати малозначною та розглядати за правилами спрощеного позовного провадження.

Відповідно до витягу з протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 16.08.2019 наведену вище позовну заяву передано для розгляду судді Смірнову О.Г.

Дослідивши матеріали позовної заяви та додані до неї документи, суд дійшов висновку, що позовна заява подана без додержання вимог, викладених у статей 162 та 164 Господарського процесуального кодексу України, далі ГПК України, що є підставою для залишення позовної заяви без руху відповідно до ч. 1 ст. 174 ГПК України.

Відповідно до положень пунктів 6, 7, 9 ч. 3 ст. 162 Господарського процесуального кодексу України, далі ГПК України, позовна заява повинна містити:

- відомості про вжиття заходів досудового врегулювання спору - у випадку, якщо законом встановлений обов`язковий досудовий порядок урегулювання спору;

- відомості про вжиття заходів забезпечення доказів або позову до подання позовної заяви, якщо такі здійснювалися;

- попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які позивач поніс і які очікує понести в зв`язку із розглядом справи.

Проте, позовна заява Концерну Міські теплові мережі за вих. б/н від 12.08.2019 не містить:

- відомості про вжиття заходів досудового врегулювання спору;

- відомості про вжиття заходів забезпечення доказів або позову до подання позовної заяви, якщо такі здійснювалися;

- попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які позивач поніс і які очікує понести в зв`язку із розглядом справи.

Згідно із п. 1 ч. 1 ст. 164 ГПК України до позовної заяви додаються документи, які підтверджують відправлення іншим учасникам справи копії позовної заяви і доданих до неї документів.

Згідно із ст. 172 ГПК України позивач, особа, яка звертається з позовом в інтересах іншої особи, зобов`язані до подання позовної заяви надіслати учасникам справи її копії та копії доданих до неї документів листом з описом вкладення. Такий самий обов`язок покладається на позивача у разі залучення судом до участі у справі іншого відповідача, заміни неналежного відповідача, залучення або вступу у справу третьої особи.

За змістом п. 19 Правил надання послуг поштового зв`язку, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 05.03.2009 року № 270 (з наступними змінами та доповненнями), внутрішні поштові відправлення з оголошеною цінністю можуть прийматися для пересилання з описом вкладення та/або з післяплатою.

Відповідно до п. 61 вказаних Правил, у разі приймання внутрішніх поштових відправлень з оголошеною цінністю з описом вкладення бланк опису заповнюється відправником у двох примірниках. Працівник поштового зв`язку повинен перевірити відповідність вкладення опису, розписатися на обох його примірниках і проставити відбиток календарного штемпеля. Один примірник опису вкладається до поштового відправлення, другий видається відправникові. На примірнику опису, що видається відправникові, працівник поштового зв`язку повинен зазначити номер поштового відправлення. За бажанням відправника на примірнику опису, що вкладається до поштового відправлення, вартість предметів може не зазначатися.

Згідно із пунктом 3.2.1.2 Порядку пересилання поштових відправлень, затвердженого наказом Українського державного підприємства поштового зв`язку Укрпошта від 12.05.2006 року № 211 при прийманні листа (бандеролі) з оголошеною цінністю з описом вкладення працівник зв`язку звіряє вкладення з описом ф. 107 (рис. 27), а також перевіряє відповідність місця призначення, найменування адресата та суми оголошеної цінності, зазначених на відправленні та примірнику опису, розписується на ньому і проставляє відбиток календарного штемпеля. Форма опису вкладення (ф. 107) передбачає, що внесення виправлень до опису вкладення не допускається, про що зазначено безпосередньо на бланку опису вкладення.

Так, належним доказом направлення копії позовної заяви з додатками відповідачу(ам) та іншим учасникам справи відповідно до Правил надання послуг поштового зв`язку, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 05.03.2009 року № 270 , є оригінали розрахункового документу (оригінал поштової квитанції чи фінансового чека) та опису вкладення у цінний лист з поіменним переліком документів, видані відправникові поштового відправлення.

Частиною 1 ст. 73 ГПК України визначено, що доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Згідно із ч. 3 ст. 74 ГПК України докази подаються сторонами та іншими учасниками справи.

Відповідно до ч. 1 ст. 76 ГПК України належними є докази, на підставі яких можна встановити обставини, які входять в предмет доказування. Суд не бере до розгляду докази, які не стосуються предмета доказування.

Позивачем в якості доказу направлення на адресу відповідача копії позовної заяви з додатками наданий опис вкладення за № 6910602666490 у засвідченій копії , а також накладна № 6910602666490 від 12.08.2019 та фіскальний чек від 12.08.2019у засвідчених копіях. Оригінали опису вкладення, фіскального чеку та накладної разом з позовом позивачем суду не надані. При цьому зі змісту вказаних опису, фіскального чеку та накладної вбачається, що вони засвідчені юрисконсультом ОСОБА_1 .

Проте докази на підтвердження права юрисконсульта ОСОБА_1 засвідчувати власним підписом вірність копії документів позивач суду не надав.

Зі змісту вказаного опису вкладення вбачається, що в графі найменування предметів відсутнє зазначення про направлення на адресу відповідача копій статутних документів позивача та копії довіреності (додатки № 3 та № 4 до позовної заяви).

Враховуючи викладене суд позбавлений можливості прийняти вищевказані документи в якості належних доказів надіслання копії позовної заяви за вих. б/н від 12.08.2019 з додатками на адресу відповідача.

Таким чином, позивач порушив приписи ст. 172 та п. 1 ч. 1 ст. 164 ГПК України.

Відповідно до ч. 2 ст. 164 Господарського процесуального кодексу України, далі ГПК України, позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази , що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів).

Частиною 1 ст. 73 ГПК України визначено, що доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Позивач в поданій суду позовній заяві за вих. б/н від 12.08.2019 зазначає, факт постачання теплової енергії підтверджується позивачем рахунками, актами приймання-передачі теплової енергії, рішеннями про початок та закінчення опалювальних сезонів у м. Запоріжжя.

Втім, копії рішень про початок та закінчення опалювальних сезонів у м. Запоріжжя за спірний період стягнення з відповідача заборгованості, а саме: 2018 - 2019 позивач суду не надав.

Таким чином, позивачем при поданні позовної заяви порушено вимоги ч. 2 ст. 164 ГПК України щодо подання доказів.

Відповідно до ч. 1 ст. 174 ГПК України суддя встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Відповідно до ч. 2 ст. 174 ГПК України в ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Отже, позивачем при подачі позовної заяви порушено вимоги п. 6, 7, 9 ч. 3 ст. 162, п. 1 ч. 1 та ч. 2 ст. 164, 172 ГПК України.

Крім того, позивач в позовній заяві вказує, що надсилав на адресу споживача розрахункові документи (копії доказів відправлення/вручення документів додаються). До позову позивачем додані документи з назвою Рахунки та акти приймання-передачі теплової енергії, надання послуг з централізованого постачання гарячої води за листопад 2018 - квітень 2019 .

Приписами ч. 4 ст. 74 ГПК України визначено, що суд не може збирати докази, що стосуються предмета спору, з власної ініціативи, крім витребування доказів судом у випадку, коли він має сумніви у добросовісному здійсненні учасниками справи їхніх процесуальних прав або виконанні обов`язків щодо доказів.

Враховуючи викладене суд вважає за необхідне зобов`язати позивача надати письмові пояснення щодо документів, які підтверджують надсилання відповідачу рахунків та актів за спірний період, в яких пояснити яким чином відповідач отримав вказані документи нарочно чи поштою (документально підтвердити).

Приписами ч. 2 ст. 91 ГПК України визначено, що письмові докази подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії, якщо інше не передбачено цим Кодексом. Якщо для вирішення спору має значення лише частина документа, подається засвідчений витяг з нього.

Згідно із ч. 4 ст. 91 ГПК України копії документів вважаються засвідченими належним чином, якщо їх засвідчено в порядку, встановленому чинним законодавством.

При засвідченні документів сторонам необхідно враховувати вимоги до змісту та розташування реквізитів документів встановлені п. 5 Уніфікованої системи організаційно-розпорядчої документації (ДСТУ 4163-2003), затвердженої Наказом Держспоживстандарту України 07.04.2003 року № 55.

Пунктом 5.27 цієї Уніфікованої системи встановлено, що відмітку про засвідчення копії документа складають зі слів «Згідно з оригіналом» , назви посади, особистого підпису особи, яка засвідчує копію, її ініціалів та прізвища, дати засвідчення копії і проставляють нижче реквізиту 23 (підпису).

Проте, додана до позовної заяви копія виписки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань щодо позивача від 08.07.2016 не засвідчена позивачем належним чином, що є порушенням вимог чинного законодавства України.

Разом з тим суд звертає увагу позивача на те, що додані до позову документи засвідчені юрисконсультом ОСОБА_1 . Однак докази на підтвердження права юрисконсульта ОСОБА_1 засвідчувати власним підписом вірність копії документів позивач суду не надав.

Виявлені судом недоліки позовної заяви є підставою для залишення позовної заяви без руху з наданням строку для усунення вказаних недоліків.

Для усунення недоліків позовної заяви позивачу необхідно надати:

- відомості про вжиття заходів досудового врегулювання спору;

- відомості про вжиття заходів забезпечення доказів або позову до подання позовної заяви, якщо такі здійснювалися;

- попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які позивач поніс і які очікує понести в зв`язку із розглядом справи;

- оригінали опису вкладення за № 6910602666490 від 12.08.2019, накладної № 6910602666490 від 12.08.2019 та фіскального чеку від 12.08.2019;

- докази направлення на адресу відповідача копій статутних документів позивача та копії довіреності № 430/20-19 від 02.01.2019 (опис вкладення в оригіналі );

- докази на підтвердження права юрисконсульта ОСОБА_1 засвідчувати власним підписом вірність копії документів, доданих до позовної заяви (в належним чином засвідченій копії);

- рішення про початок та закінчення опалювальних сезонів у м. Запоріжжя за спірний період стягнення з відповідача заборгованості, а саме: 2018 - 2019 (в належним чином засвідчених копіях);

- письмові пояснення щодо документів, які підтверджують надсилання відповідачу рахунків та актів за спірний період, в яких пояснити яким чином відповідач отримав вказані документи нарочно чи поштою (документально підтвердити);

- копію виписки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань щодо позивача від 08.07.2016 у належним чином засвідченій копії.

Враховуючи вищевикладене, позовна заява підлягає залишенню без руху з наданням строку для усунення вказаних недоліків.

Керуючись п. п. 6, 7, 9 ч. 3 ст. 162, п. 1 ч. 1 та ч. 2 ст. 164, ч. 1 ст. 174, 234, 235 ГПК України, суд

У Х В А Л И В

Позовну заяву Концерну Міські теплові мережі за вих. № б/н від 12.08.2019 залишити без руху.

Повідомити позивача про необхідність усунути зазначені недоліки до 02.09.2019 року проте не більше 10 днів з дня вручення позивачу ухвали суду про залишення позовної заяви без руху та подати до суду відповідні докази, а саме:

- відомості про вжиття заходів досудового врегулювання спору;

- відомості про вжиття заходів забезпечення доказів або позову до подання позовної заяви, якщо такі здійснювалися;

- попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які позивач поніс і які очікує понести в зв`язку із розглядом справи;

- оригінали опису вкладення за № 6910602666490 від 12.08.2019, накладної № 6910602666490 від 12.08.2019 та фіскального чеку від 12.08.2019;

- докази направлення на адресу відповідача копій статутних документів позивача та копії довіреності № 430/20-19 від 02.01.2019 (опис вкладення в оригіналі );

- докази на підтвердження права юрисконсульта ОСОБА_1 засвідчувати власним підписом вірність копії документів, доданих до позовної заяви (в належним чином засвідченій копії);

- рішення про початок та закінчення опалювальних сезонів у м. Запоріжжя за спірний період стягнення з відповідача заборгованості, а саме: 2018 - 2019 (в належним чином засвідчених копіях);

- письмові пояснення щодо документів, які підтверджують надсилання відповідачу рахунків та актів за спірний період, в яких пояснити яким чином відповідач отримав вказані документи нарочно чи поштою (документально підтвердити);

- копію виписки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань щодо позивача від 08.07.2016 у належним чином засвідченій копії.

Роз`яснити позивачу, що при невиконанні вимог даної ухвали, позовна заява вважається неподаною та повертається позивачу.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею - 20.08.2019 та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду. Заперечення на ухвали, що не підлягають оскарженню окремо від рішення суду, включаються до апеляційної скарги на рішення суду.

Суддя О.Г.Смірнов

Дата ухвалення рішення20.08.2019
Оприлюднено22.08.2019
Номер документу83789723
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 16713,23 грн

Судовий реєстр по справі —908/2189/19

Судовий наказ від 26.11.2019

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Смірнов О.Г.

Судовий наказ від 26.11.2019

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Смірнов О.Г.

Рішення від 04.11.2019

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Смірнов О.Г.

Ухвала від 02.09.2019

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Смірнов О.Г.

Ухвала від 20.08.2019

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Смірнов О.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні