Постанова
від 05.07.2007 по справі 5/320ад
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

5/320ад

ГОСПОДАРСЬКИЙ

СУД

Луганської області

91016, м.Луганськ

пл.Героїв ВВВ 3а

тел.55-17-32

ХОЗЯЙСТВЕННЫЙ

СУД

Луганской области

91016, г.Луганск

пл.Героев ВОВ 3а

тел.55-17-32

П О С Т А Н О В А

Іменем України

05.07.07                                                                                 Справа № 5/320ад.

Суддя Лісовицький Є.А., розглянувши матеріали справи за позовом прокурора м.Свердловська в інтересах держави в особі Відділення виконавчої Дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м.Свердловську, м. Свердловськ

до Підприємства Свердловської виправної колонії № 38 управління Державного департаменту України з питань виконання покарань у Луганській області, м.Свердловськ, с.Ленінське

про стягнення 8618 грн. 81 коп.

при секретарі Андрущенко Г.М.

за участю представників сторін:

від позивача –Білоусова І.А., дов. № 420/06 від 01.02.07

від відповідача –Ігнатенко Л.Д., дов. № 32/6216 від 04.02.07

прокурор –Кострицька М.В.

Суть спору: прокурором заявлена вимога про стягнення з Свердловської виправної колонії № 38 на користь позивача суми заборгованості по сплаті страхових внесків 8618 грн. 81 коп.

Прокурором та позивачем у судовому засіданні 05.07.07 подано заяву про заміну первісного відповідача належним відповідачем –підприємством Свердловської виправної колонії № 38 управління Державного департаменту України з питань виконання покарань у Луганській області.

Дана заява задовольняється, первісний відповідач заміняється належним відповідачем - підприємством Свердловської виправної колонії № 38 управління Державного департаменту України з питань виконання покарань у Луганській області.

Відповідач у відзиві на позовну заяву позов визнав.

Дослідивши матеріали справи, додатково надані документи, вислухавши представників сторін, суд, -

В С Т А Н О В И  В:

Згідно зі статтею 45 Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності», роботодавці як страхувальники зобов'язані в повному обсязі сплачувати страхові внески до Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України.

Відповідно до п.4.1 Інструкції "Про порядок перерахування, обліку та витрачення страхових коштів Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України" (далі-інструкція), затвердженої постановою правління Фонду від 20,04.01, сума страхового внеску, що підлягає сплаті, розраховується згідно зі страховим тарифом, встановленим Законом України "Про страхові тарифи на загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності", виходячи з класу професійного ризику галузі національної економіки, до якого віднесений страхувальник.

Пунктом 4.12 зазначеної Інструкції визначено, що страхові внески сплачуються юридичними особами (страхувальниками) щомісячно в день одержання коштів на оплату праці в установах банків.

Згідно з п.4.13 Інструкції страхові внески сплачуються страхувальниками шляхом перерахування відповідних сум на розрахунковий рахунок Фонду.

Як вбачається з матеріалів справи, відповідач зареєстрований у відділенні виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м.Свердловську, прийняв на себе зобов'язання страхувальника зі сплати страхових внесків до Фонду, але свої зобов'язання належним чином не виконує, у зв'язку з чим за ним утворилась заборгованість зі сплати страхових внесків (недоїмка) за період з 01.01.07 по 01.04.07 у сумі 8618 грн. 81 коп., яку прокурор просить стягнути з відповідача на користь позивача.

Оцінивши обставини справи у їх сукупності , суд вважає позов обґрунтованим та таким, що підлягає до задоволення з огляду на наступне.

Ненадходження грошових коштів від сплати страхових внесків підприємствами тягне за собою скорочення фінансування соціальних програм з організації та здійснення заходів, спрямованих на попередження нещасних випадків, усунення загрози здоров'ю працівників, викликаною умовами праці, на створення належних, безпечних умов праці, чим порушуються інтереси держави, яка гарантувала своїм громадянам належні, безпечні та здорові умови праці. Також, несплата страхових внесків не дає можливості нарахувати та виплатити потерпілим щомісячно страхові виплати та здійснити інші види соціальної допомоги.

Відповідно до ч.2 ст. 124 Конституції України юрисдикція судів поширюється на всі правовідносини, що виникають у державі. Відповідно до ст.2 Закону України "Про судоустрій" суд здійснює правосуддя згідно з принципами верховенства права, забезпечуючи захист гарантованих Конституцією України і законами прав та законних інтересів юридичних осіб. У ч. З ст. З цього Закону зазначається, що судова система забезпечує доступ правосуддя для кожної особи в порядку, установленому Конституцією України і законами. Таким чином відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м.Лисичанську як юридична особа має право на звернення до суду для захисту своїх прав безпосередньо на підставі Конституції України.

Відповідачем позов визнаний у сумі недоїмки –8618 грн. 81 коп.

Згідно зі ст. ст. 112, 136 КАС України у разі визнання відповідачем адміністративного позову суд приймає рішення про задоволення адміністративного позову за умови, що дії відповідача не суперечать закону або не порушують чиї - небудь права, свободи або інтереси.

Судом встановлено, що дії відповідача у справі не суперечать закону та не порушують прав, свобод та інтересів інших осіб.

Позовні вимоги у сумі 8618 грн. 81 коп. документально обґрунтовані, підтверджені матеріалами справи, відповідають чинному законодавству, визнані відповідачем, тому підлягають до задоволення.

За згодою сторін справу розглянуто по суті у попередньому засіданні.

Питання щодо розподілу судових витрат не вирішується, оскільки ст. 94 КАС України у даному випадку не передбачено стягнення судового збору.

Згідно ст. 160 Кодексу адміністративного судочинства України у судовому засіданні, в якому закінчився розгляд справи, оголошено вступну та резолютивну частини постанови та повідомлено представника позивача про те, що постанову у повному обсязі буде виготовлено протягом п'ятиденного строку.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 2, 17, 52, 87, 94, 98, 112, 136, п. 2 ч,1 ст. 157, ст. ст. 158 - 163 Кодексу адміністративного судочинства України,   суд

П О С Т А Н О В И В:

1.Позов задовольнити.

2.Стягнути з Підприємства Свердловської виправної колонії № 38 управління Державного департаменту України з питань виконання покарань у Луганській області, м.Свердловськ, с.Ленінське, ідентифікаційний код 08680394,

- на користь Відділення виконавчої Дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м.Свердловську, м. Свердловськ, вул.Ленінського комсомолу, 1, ідентифікаційний код 24045556   недоїмку зі сплати страхових внесків - 8618 грн. 81 коп.

Постанова  набирає законної сили після  закінчення строку подання заяви про апеляційне оскарження,  встановленого Кодексом адміністративного судочинства України, якщо таку заяву не було подано.

Постанову складено у повному обсязі та підписано 06.07.2007р.

Про апеляційне оскарження рішення  суду  першої  інстанції спочатку  подається  заява.  Обґрунтування  мотивів  оскарження  і вимоги до суду апеляційної інстанції  викладаються  в  апеляційній скарзі.

Заява  про  апеляційне  оскарження  та  апеляційна  скарга подаються до адміністративного суду  апеляційної  інстанції  через суд  першої  інстанції,  який  ухвалив оскаржуване судове рішення. Копія апеляційної скарги одночасно  надсилається  особою,  яка  її подає, до суду апеляційної інстанції.

Заява  про  апеляційне  оскарження  постанови  суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення,  а в разі   складення   постанови  у  повному  обсязі  відповідно  до статті 160 цього Кодексу -  з  дня  складення  в  повному  обсязі. Апеляційна  скарга  на  постанову  суду першої інстанції подається протягом  двадцяти  днів  після  подання  заяви   про   апеляційне оскарження.

Апеляційна   скарга  може  бути  подана  без  попереднього подання заяви про апеляційне оскарження,  якщо скарга подається  у строк, встановлений для подання заяви про апеляційне оскарження.

Суддя                                                                                      Є.А.Лісовицький

Дата ухвалення рішення05.07.2007
Оприлюднено23.08.2007
Номер документу837931
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5/320ад

Ухвала від 20.04.2018

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

А.Г. Секірська

Ухвала від 13.04.2018

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

А.Г. Секірська

Ухвала від 15.06.2016

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

Т.І. Ковальова

Ухвала від 09.06.2016

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

Т.І. Ковальова

Ухвала від 08.07.2015

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

А.Г. Секірська

Ухвала від 02.07.2015

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

А.Г. Секірська

Постанова від 05.07.2007

Господарське

Господарський суд Луганської області

Лісовицький Є.А.

Ухвала від 21.05.2007

Господарське

Господарський суд Луганської області

Закропивний О.В.

Ухвала від 11.06.2007

Господарське

Господарський суд Луганської області

Лісовицький Є.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні