Ухвала
від 21.08.2019 по справі 923/578/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРCОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул.Театральна,18, м. Херсон, 73000,

тел./0552/26-47-84, 49-31-78, факс 49-31-78, веб сторінка: ks.arbitr.gov.ua/sud5024/


У Х В А Л А

21 серпня 2019 року Справа № 923/578/19

Господарський суд Херсонської області у складі судді Нікітенка С.В. при секретарі Короткій Ю.А., розглянувши справу

за позовом: Приватного спеціалізованого монтажно-налагоджувального підприємства "Газкотлоспецмонтажналадка", місцезнаходження: м. Херсон,

до відповідача-1: Комунальної установи з капітального будівництва та експлуатації Херсонської міської ради, м. Херсон,

до відповідача-2: Приватного підприємства "Теплосервіс-Сокол", м. Херсон,

про визнання недійсним рішення тендерного комітету, договору про закупівлю робіт за бюджетні кошти, зобов`язання вчинити дії.

від позивача - Тетерич Н.В. - адвокат, посвідчення 000558 від 22.03.2019р.;

від відповідача-1 - Собянін А.В., довіреність № 02 від 03.01.2019р.;

від відповідача-2 - Заремба М.В. - адвокат, посвідчення № 5343/10 від 29.04.2015р..

в с т а н о в и в:

Приватне спеціалізоване монтажно-налагоджувальне підприємство "Газкотлоспецмонтажналадка" звернулось до Господарського суду Херсонської області з позовом до Комунальної установи з капітального будівництва та експлуатації Херсонської міської ради, м. Херсон та Приватного підприємства "Теплосервіс-Сокол" про визнання недійсним рішення тендерного комітету, договору про закупівлю робіт за бюджетні кошти, зобов`язання вчинити дії.

Ухвалою від 18 липня 2019 року суд прийняв позовну заяву до розгляду та відкрив провадження у справі. Розгляд справи 923/578/19 визначено здійснювати за правилами загального позовного провадження.

Ухвалою від 26 липня 2019 року у зв`язку із зміненою складу суду, суддею Нікіткнко C.В. прийнято справу до свого провадження, розгляд справи визначено здійснювати за правилами загального позовного провадження та призначено підготовче засідання на 21 серпня 2019 року о 10:40 год., за адресою: м. Херсон, вул. Театральна, 18, зала судових засідань № 207.

Цією ж ухвалою суд запропонував учасникам провадження у встановленні строки надати до суду: відповідачам відзив на позовну заяву з документальним обґрунтуванням викладених в ньому обставин та копії реєстраційних документів, позивачу у разі отримання відзиву відповідь на відзив.

15 серпня 2019 року на адресу суду від Комунальної установи з капітального будівництва та експлуатації Херсонської міської ради надійшов відзив на позовну заяву, відповідно до якого відповідач-1 просить суд відмовити позивачу у задоволені позову, наводячи доводи на підтвердження своїх тверджень.

Від Приватного підприємства "Теплосервіс-Сокол" 15 серпня 2019 року через відділ документального забезпечення Господарського суду Херсонської області надійшов відзив на позовну заяву, відповідачем-2 позовні вимоги не визнаються з підстав викладених у відзиви, наводяться доводи в обґрунтування своєї правової позиції.

20 серпня 2019 року від відповідача-1 надійшло клопотання про залучення до участі у справі, у якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача-2 - Товариства з обмеженою відповідальністю "Голопристанське управління спеціальних, монтажних та проектних робіт". За твердженням відповідача-1 прийняте рішення по даній справі може вплинути на їх права або обов`язки даного товариства.

В обґрунтування поданого клопотання відповідачем-1 зазначено наступне.

Відповідно Довідки Комунальної установи з капітального будівництва та експлуатації Херсонської міської ради Про залучення до проведення робіт, що є предметом закупівлі, субпідрядної організації: "Приватне підприємство "Теплосервіс-Сокол" планує залучити до виконання робіт субпідрядну організацією - Товариство з обмеженою відповідальністю "Голопристанське управління спеціальних, монтажних та проектних робіт". Субпідрядник має будівельну ліцензію № 55-л видану Державною архітектурно-будівельною інспекцією України 22.11.2017 року. Обсяг робіт, що планується доручити субпідряднику, складає більше 20% відсотків від вартості договору про закупівлю. Таким чином на підставі зазначено на думку відповідача -1 у разі вирішення справи по суті, існує ризик порушення прав та законних інтересів - Товариства з обмеженою відповідальністю "Голопристанське управління спеціальних, монтажних та проектних робіт" який виражається у понесенні значних збитків через втрату замовлення та прибутку.

Представник відповідача-1 у судовому засіданні підтримав клопотання про залучення до участі у справі кості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача-2 - Товариства з обмеженою відповідальністю "Голопристанське управління спеціальних, монтажних та проектних робіт", оцінює надані докази на свою користь.

Представник позивача заперечив проти задоволення вищевказаного клопотання, вважає, що відповідачем-1 не надано належних доказів стосовно необхідності залучення до участі у справі зазначеного учасника.

Щодо заявленого відповідачем-1 клопотання про залучення до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору Головного управління державної казначейської служби України в Херсонській області, суд зазначає наступне.

Відповідно до статті 50 ГПК України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї із сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи.

Якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення господарського суду може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

У заявах про залучення третіх осіб і у заявах третіх осіб про вступ у справу на стороні позивача або відповідача зазначається, на яких підставах третіх осіб належить залучити до участі у справі.

Таким чином, саме лише зазначення в позовній заяві та/або певної особи як третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, без вирішення судом питання щодо її допущення або залучення до участі у справі не надає їй відповідного процесуального статусу.

Що ж до наявності юридичного інтересу у третьої особи, то у вирішенні відповідного питання суд має з`ясовувати, чи буде у зв`язку з прийняттям судового рішення з даної справи таку особу наділено новими правами чи покладено на неї нові обов`язки, або змінено її наявні права та/або обов`язки, або позбавлено певних прав та/або обов`язків у майбутньому.

Розглянувши клопотання відповідача по залучення третьої особи, судом встановлено, що відповідачем-1 жодним чином необґрунтовано підстав для залучення до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача-2 - Товариства з обмеженою відповідальністю " Голопристанське управління спеціальних, монтажних та проектних робіт", не зазначено, на які права та обов`язки вказаної особи може вплинути ухвалене рішення з даного спору та не надано на підтвердження своїх тверджень відповідних доказів.

За приписами ч. 1 ст. 73 ГПК України, доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Згідно ст. 74, 77 ГПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень. Обставини, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.

Відповідно до ч. 1 ст. 86 ГПК України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

За таких обставин, суд відмовляє відповідачу у задоволені клопотання про залучення до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на боці відповідача - Товариства з обмеженою відповідальністю "Голопристанське управління спеціальних, монтажних та проектних робіт".

У судовому засіданні представником позивача заявлено усне клопотання про відкладення розгляду справи, для надання можливості ознайомитись з матеріалами справи та надати відповідь на відзив.

Відповідно до п. 3 ч. 2 ст. 183 ГПК України, суд відкладає підготовче засідання в межах визначеного цим Кодексом строку підготовчого провадження, в інших випадках, коли питання, визначені частиною другою статті 182 цього Кодексу, не можуть бути розглянуті у даному підготовчому засіданні.

У зв`язку з необхідністю подання учасниками провадження додаткових доказів в обґрунтування своїх правової позиції, суд не має можливості з`ясувати всі питання, визначені ч. 2 ст. 182 ГПК України.

При розгляді даної справи судом враховано, що за приписами статті 17 Закону України "Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини" суди застосовують при розгляді справ Конвенцію та практику Суду як джерело права.

Згідно практики Європейського суду з прав людини, реалізуючі положення Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод, необхідно уникати занадто формального ставлення до передбачених законом вимог, так як доступ до правосуддя повинен бути не лише фактичним, але і реальним. Надмірний формалізм при вирішені питання щодо прийняття позовної заяви або скарги є порушенням права на справедливий судовий захист.

При здійсненні правосуддя суд має виходити з необхідності дотримання основних засад господарського судочинства, зазначених в ст.ст. 2, 4 Господарського процесуального кодексу України, стосовно забезпечення права сторін на розгляд справ у господарському суді після їх звернення до нього у встановленому порядку, гарантованому чинним законодавством та всебічно забезпечити дотримання справедливого, неупередженого та своєчасного вирішення судом спорів з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав і законних інтересів фізичних та юридичних осіб, держави.

З огляду на вищезазначене, у зв`язку з необхідністю забезпечення реалізації всіма учасниками процесу своїх процесуальних прав і обов`язків, з метою повного, об`єктивного, всебічного розгляду справи, суд відкладає судове засідання для надання можливості представнику позивача ознайомитись з матеріалами справи та надати відповіді на відзиви відповідачів.

Присутні у судовому засіданні 21.08.2019р. представники сторін повідомлені про місце, дату та час проведення наступного підготовчого засідання.

На підставі викладено та керуючись ст.ст.50, 182, 183, 202, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд -

п о с т а н о в и в:

1. Відмовити відповідачу-1 у задоволені клопотання про залучення до участі у справі, у якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача-2 - Товариства з обмеженою відповідальністю "Голопристанське управління спеціальних".

2. Відкласти підготовче засідання у справі на 25 вересня 2019 року на 10:00 год., яке відбудеться в залі судових засідань № 207 господарського суду (м. Херсон, вул. Театральна, 18).

4. Роз`яснити учасникам справи про їх обов`язок повідомляти суд про причини неявки у судове засідання і, що у разі їх неявки, наступають наслідки передбачені, ст. 202 Господарського процесуального кодексу України.

4. Копію ухвали надіслати сторонам у справі.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею і не може бути оскаржена окремо від рішення суду.

Ухвалу підписано 23.08.2019р.

Суддя С.В. Нікітенко

СудГосподарський суд Херсонської області
Дата ухвалення рішення21.08.2019
Оприлюднено27.08.2019
Номер документу83822507
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —923/578/19

Рішення від 16.12.2019

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Нікітенко С. В.

Рішення від 17.12.2019

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Нікітенко С. В.

Ухвала від 19.11.2019

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Нікітенко С. В.

Ухвала від 07.10.2019

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Нікітенко С. В.

Ухвала від 25.09.2019

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Нікітенко С. В.

Ухвала від 21.08.2019

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Нікітенко С. В.

Ухвала від 25.07.2019

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Нікітенко С. В.

Ухвала від 17.07.2019

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Остапенко Т.А.

Ухвала від 12.07.2019

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Остапенко Т.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні