Рішення
від 02.08.2019 по справі 361/3645/18
БРОВАРСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 361/3645/18

Провадження № 2/361/455/19

02.08.2019

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

02 серпня 2019 року Броварський міськрайонний суд Київської області в складі:

судді - Сердинського В.С.

при секретарях - Латенко Л.П., Мищенко С.Л., Семінська Х.О.,

Маслорвська А.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду цивільну справу за позовом громадянина Республіки Польщі ОСОБА_1 до Красилівської сільської ради Броварського району Київської області та Приватного акціонерного товариства Дніпрометалсервіс про відновлення дії договору, скасування договору оренди землі та заборони вчиняти певні дії,

установив:

В червні 2018 року громадянин Республіки Польщі ОСОБА_2 звернувся з позовом до Красилівської сільської ради Броварського району Київської області та ПрАТ Дніпрометалсервіс про відновлення дії договору, скасування договору оренди землі та заборони вчиняти певні дії.

Позивач зазначав, що у 1997 році в с. Красилівка Броварського району Київської області Броварською районною державною адміністрацією Київської області зареєстровано ТОВ Фермой-KІ зі 100% іноземними інвестиціями, засновниками якого виступили належна громадянину Республіки Польщі ОСОБА_3 Ірландська компанія Клан вест лімітед з часткою в статутному капіталі 99,95% і ТОВ Магнет Республіки Польща з часткою в статутному капіталі 0,05%. Для виконання договору Про діяльність підприємства з іноземною інвестицією , будівництва і введення в експлуатацію в с. Красилівка заводу з виробництва морозива та налагодження мережі збуту продукції ТОВ Фермой-KІ в особі ОСОБА_4 внесло до статутного фонду товариства промислове й торговельне обладнання, транспортні засоби та інше майно.

Також, 30.09.1998 р. між Красилівською сільською радою Броварського району Київської області та ТОВ Фермой-KІ укладено договір оренди № 4 земельної ділянки загальною площею 6,8 га, яка розташована в с. Красилівка Броварського району Київської області, для тимчасового користування терміном на 49 років, для будівництва заводу по виробництву морозива, заморожених овочів, фруктів та ягід, маргарину та супутніх продовольчих товарів і наступної експлуатації заводу.

В подальшому, для формування в повному обсязі статутного капіталу і завершення будівництва заводу Збігнєв Врублевський протягом 2000-2001 років підшукував стратегічних партнерів, які змогли б профінансувати завершення будівництва заводу, при цьому був введений в оману службовими особами ТОВ Кіб-Сервіс ПП Європа Плюс , представниками в Україні компанії Avango Enterprises Limited Республіки Кіпр, компанії АУГУСТО , Республіки Польща, тому підписав декілька документів щодо змін до вищевказаного договору і статуту ТОВ Фермой-KІ .

Зловживаючи довірою ОСОБА_4 , названі особи в 2001-2002 роках зареєстрували зміни в державних органах влади, оформивши незаконний перехід права власності на іноземні інвестиції на свою користь, та шляхом обману увійшли до складу учасників ТОВ Фермой-KІ .

В результаті шахрайських дій частка ОСОБА_4 в статутному фонді ТОВ Фермой-KІ була штучно зменшена до 0,15%, а в подальшому він був виключений зі складу учасників без компенсації інвестицій. Частину незаконно отриманого майна та коштів вказані вище особи реалізували протягом 2002-2003 років та передали як внески до статутних фондів ТОВ Торговий дім Морозко та ТОВ Інкон , в тому числі 01.07.2002 р. ТОВ Фермой-KІ в особі нових учасників незаконно передало, як свій внесок у статутний фонд ТОВ Інкон об`єкт незавершеного будівництва по АДРЕСА_1 , внаслідок чого ОСОБА_5 був позбавлений права власності на належне йому майно ТОВ Фермой-KІ на загальну суму близько 11 500 000 доларів США, чим завдано йому матеріальні збитки, що більше ніж в шістсот разів перевищують неоподаткований мінімум доходів громадян на момент вчинення злочину.

Крім того, після незаконного позбавлення ОСОБА_4 майна та незаконного припинення юридичної особи ТОВ Фермой-KІ , як власників незавершеного будівництва, в подальшому воно неодноразово було відчужене та 17.12.2008 р. на підставі договору купівлі-продажу, укладеного між ЗАТ Ерлан та ЗАТ Дніпрометалсервіс об`єкт нерухомого майна - комплекс незавершеного будівництва, готовністю об`єкту - 83%, що знаходиться по АДРЕСА_1 , перейшло у власність ЗАТ Дніпрометалсервіс .

Після незаконного припинення права власності ТОВ Фермой-KІ на об`єкт нерухомого майна - комплекс незавершеного будівництва, готовністю об`єкту - 83%, що знаходиться по АДРЕСА_1 , також не було в законний спосіб припинено право оренди земельною ділянкою площею 6,8 га в с. Красилівка Броварського району Київської області.

Згідно Інформації Державного земельного кадастру про право власності та речові права на земельну ділянку від 31.01.2018 р., земельна ділянка з кадастровим номером НОМЕР_1 , площею 6,8 га, яка розташована по АДРЕСА_1 перебуває у комунальній власності Красилівської сільської ради Броварського району Київської області та з 08.02.2011 р. передана в оренду ЗАТ Дніпрометалсервіс (ЄДРПОУ 01881051), юридична адреса: Дніпропетровська область, м. Дніпро, вул. Героїв Сталінграда, буд. 122, відповідно до договору оренди земельної ділянки № 287 від 08.02.2011 р., посвідченого приватним нотаріусом Броварського районного нотаріального округу Базир В.Г.

Посилаючись на викладене, позивач просив суд зобов`язати Красилівську сільську раду Броварського району Київської області поновити дію безпідставно розірваного договору оренди №4 від 30.09.1998 р. земельної ділянки з кадастровим номером НОМЕР_1 , площею 6,8 га, яка розташована по АДРЕСА_1 що перебуває у комунальній власності Красилівської сільської ради та з 30.09.1998 р. укладено договір оренди № 4 між Красилівською сільською радою та ТОВ Фермой-КІ , правовий статус якої відновлено за рішеннями судів та внесено в Державний реєстр України, скасувати договір оренди землі від 08.02.2011 р., укладеного між орендодавцем Красилівською сільською радою Броварського району Київської області та орендарем ЗАТ Дніпрометалсервіс та заборонити користуватися і володіти земельною ділянкою з кадастровим номером НОМЕР_1 , площею 6,8 га, яка розташована по АДРЕСА_1 перебуває у комунальній власності Красилівської сільської ради Броварського району Київської області (ЄДРПОУ 4358684).

В судовому засіданні представники позивача ОСОБА_6 та ОСОБА_7 заявлені вимоги підтримали, додатково пояснили, що згідно витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності №175453612 від 29 липня 2019 року, за ТОВ Фермой-КІ зареєстровано право приватної власності на об`єкт незавершеного будівництва, що складається із нерухомого майна: промисловий комплекс - А-1 , КНС - Б , водонапірна башня - В , водонапірна башня - Г , огорожа - N , який розташований за адресою: АДРЕСА_1 с АДРЕСА_1 , вул. Київська, 2. Просили про задоволення позовних вимог в повному обсязі.

В судовому засіданні представники позивача ПрАТ Дніпрометалсервіс Кришеник Я.В. та Власов Д.О. позовні вимоги не визнали, заперечували проти їх задоволення в повному обсязі, зазначали, що позовна заява являє собою хаотичне викладення обставин, подій, фактів, міркувань, які жодним чином не пов`язані з позовними вимогами та не мають жодного відношення до предмету доказування по справі. В позові не наведено та не обґрунтовано належними та допустимими доказами жодної підстави, передбаченої чинним законодавством України, для поновлення дії договору оренди землі, скасування договору оренди землі, заборони користуватися та володіти земельною ділянкою. 11 червня 2019 року представник відповідача звернувся до суду із заявою про застосування строків позовної давності, оскільки рішенням Красилівської сільської ради Броварського району Київської області №43 від 05.11.2002 р. розірвано договір оренди земельної ділянки з підприємством з іноземними інвестиціями у формі ТОВ Фермой-КІ від 04.06.1997 р. та вказану земельну ділянку передано на умовах оренди ЗАТ Інкон . З приводу скасування вищенаведеного рішення позивач ОСОБА_2 звертався до Красилівської сільської ради зі зверненням 03.05.2007 р. Отже, позивачу не пізніше 03.05.2007 р. стало відомо про припинення дії договору оренди землі від 04.06.1997 р., укладеного між Красилівською сільською радою Броварського району Київської області та підприємством з іноземними інвестиціями у формі ТОВ Фермой-КІ . Позивач звернувся з позовом по цій справі 18.06.2018 р., тобто через 11 років з моменту, коли позивачу стало відомо про припинення дії договору оренди землі від 04.06.1997 р., поновити дію якого позивач просить суд по цій справі.

В судовому засіданні представник відповідача Красилівської сільської ради Броварського району Київської області Рябченко Ю.А. позовні вимоги не визнала, заперечувала проти їх задоволення в повному обсязі, зазначала, що на час укладення договору оренди землі між Красилівською сільською радою та ПрАТ Дніпрометалсервіс власником незавершеного будівництвом будівель і споруд був ПрАТ Дніпрометазсервіс . 23 грудня 2010 року сесія Красилівської сільської ради, керуючись ст.ст. 12, 124, 156, 207 Земельного кодексу України, п.34 ст.26 Закону України Про місцеве самоврядування , ст.5 Закону України Про оренду землі , Закону України Про внесення змін до деяких законодавчих актів України №309 від 03.06.2008 р., прийняла рішення №48 про дострокове розірвання, за згодою сторін, договору оренди земельної ділянки площею 6,8 га, розташованої за адресою: АДРЕСА_1 , укладеного з ЗАТ Інкон , в зв`язку з переходом права власності на нерухоме майно, що знаходиться на орендованій ділянці, до ЗАТ Дніпрометалсервіс . Надання в строкове платне користування ЗАТ Дніпрометалсервіс земельної ділянки площею 6,8 га, розташованої за адресою: АДРЕСА_1 по фактичному місцезнаходженню нерухомого майна (незавершеного будівництва) належного ЗАТ Дніпрометалсервіс для здійснення будівництва, реконструкції та обслуговування придбаних будівель та споруд (фабрики по виробництву морозива, заморожених овочів, фруктів та ягід, маргарину та супутній продовольчих товарів). На виконання вказаного рішення, 08.02.2011 р. між Красилівською сільською радою Броварського району Київської області та ЗАТ Дніпрометалсервіс укладено та нотаріально посвідчено договір оренди вказаної земельної ділянки. Вказаний договір зареєстровано в книзі записів державної реєстрації за №322128444000005 від 17 березня 2011 року. Відповідно до Порядку державної реєстрації договорів оренди землі , затвердженого постановою Кабінету Міністрів України №2073 від 25.12.1998 р., державна реєстрація договорів оренди є офіційним визнанням і підтвердженням державою факту виникнення або припинення права оренди земельних ділянок (п.2). Таким чином, рішення Красилівської сільської ради №48 від 23.12.2010 р. на цей час є виконаним і законних підстав для скасування або розірвання договору оренди на земельну ділянку з кадастровим номером НОМЕР_1 Красилівська сільська рада не вбачає.

Посилаючись на викладене, просила суд відмовити в задоволенні позовних вимог в повному обсязі.

Судом встановлено, що 30 вересня 1998 року між Красилівською сільською радою Броварського району Київської області та ТОВ Фермой-КІ укладено договір про оренду №4 земельної ділянки загальною площею 6,8 га, яка розташована в с. Красилівка Броварського району Київської області, для тимчасового користування терміном на 49 років, для будівництва заводу по виробництву морозива, заморожених овочів, фруктів та ягід, маргарину та супутніх продовольчих товарів і наступної експлуатації заводу (а.с.10-15 том І).

Враховуючи рішення загальних зборів учасників підприємства з іноземною інвестицією у формі ТОВ Фермой-КІ (протокол №1/02 від 25 березня 2002 року), та позитивний висновок державної землевпорядної експертизи, рішенням ІY сесії XXIY скликання (позачергова) №43 від 05 листопада 2002 року розірвано договір оренди земельної ділянки площею 6,8 га з підприємством з іноземною інвестицією у формі ТОВ Фермой-КІ від 04 червня 1997 року. Вирішено передати ЗАТ Інкон на умовах оренди в тимчасове довгострокове користування строком на 49 років земельну ділянку площею 6,8 га, для будівництва фабрики по виробництву морозива, заморожених овочів, фруктів та ягід, маргарину та супутніх продовольчих товарів в межах села Красилівка (а.с.32 том І).

19 листопада 2002 року було укладено та нотаріально посвідчено договір оренди земельної ділянки загальною площею 6,8 га, яка розташована в с. Красилівка Броварського району Київської області, для тимчасового користування терміном на 49 років між Красилівською сільською радою Броварського району Київської області та ЗАТ Інкон (а.с.20-24 том І).

Рішенням колегії суддів судової палати в цивільних справах Апеляційного суду Київської області від 24 вересня 2004 року у справі за позовом ОСОБА_1 до Броварської районної державної адміністрації Київської області, треті особи: ТОВ Фермой-КІ , компанія Кланвест лімітед , ТОВ Кіб-сервіс , ОСОБА_8 , Avango Enterprises Limited про визнання недійсними рішень про державну реєстрацію змін до договору про діяльність підприємства з іноземною інвестицією у формі ТОВ Фермой-КІ , залишеним без змін ухвалою Верховного Суду України від 22 лютого 2006 року, задоволено позов ОСОБА_4 до Броварської районної державної адміністрації про визнання незаконними затверджених головою Броварської районної державної адміністрації від 17.04.2001 р., 19.09.2001 р., 08.07.2002 р., змін та доповнень №1 від 23.03.2001 р., №2 від 24.03.2001 р., №3 від 29.06.2001 р. до договору про діяльність підприємства з іноземною інвестицією у формі ТОВ Фермой-КІ .

17 березня 2006 року, на підставі заяви ОСОБА_4 , Броварською районною державною адміністрацією було прийнято розпорядження №171 щодо скасування реєстрації головою Броварської районної державної адміністрації від 17 квітня 2001 року змін №1 від 23 березня 2001 року, №2 від 24 березня 2001 року та додаткової угоди №3 від 29 червня 2001 до договору про діяльність підприємства з іноземними інвестиціями у формі ТОВ Фермой-КІ (а.с.33 том І).

Додатковим рішенням колегії суддів судової палати в цивільних справах Апеляційного суду Київської області від 24 жовтня 2017 року у цивільній справі № 2-др/780/45/17 зобов`язано Броварську районну державну адміністрацію Київської області подати до податкового органу, органу статистики, відповідного реєстру відомості про скасування вказаних змін та доповнення (а.с.45-48 том І).

20 грудня 2017 року державним реєстратором Броварської районної державної адміністрації Київської області ТОВ Фермой-КІ включено до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, що підтверджено інформацією з Державного реєстру.

Рішенням сесії Красилівської сільської ради Броварського району Київської області від 14.08.2007 р. №155-XY-Y рішення №43 від 05 листопада 2002 року Про передачу земельної ділянки в оренду ЗАТ Інкон для будівництва фабрики по виробництву морозива, заморожених овочів, фруктів та ягід, маргарину та супутніх продовольчих товарів , за зверненням ОСОБА_4 , скасовано (а.с.31 том І).

08 лютого 2011 року між Красилівською сільською радою Броварського району Київської області та ЗАТ Дніпрометалсервіс укладено та нотаріально посвідчено договір оренди земельної ділянки загальною площею 6,8 га, яка розташована в с. Красилівка Броварського району Київської області (а.с.16-19 том І).

Укладаючи зазначений договір оренди землі, Красилівська сільська рада Броварського району Київської області виходила з того, що на той час власником незавершеного будівництвом будівель і споруд був ПрАТ Дніпрометазсервіс , так як п.3 ст.7 ЗУ Про оренду землі визначено перехід права оренди на земельну ділянку до особи, якій перейшло право власності на житловий будинок, будівлю або споруду, що розташовані на орендованій земельній ділянці, також переходить право оренди на цю земельну ділянку.

Так, в 2006 році ЗАТ Інкон звернулось до Господарського суду Київської області з позовом до Державного комунального підприємства Броварське міжміське бюро технічної інвентаризації про визнання права власності. В обґрунтування своїх вимог зазначило, що 01.07.2002 р. ТОВ Фермой-КІ передало як внесок у статутний капітал ТОВ Інкон , правонаступником якого є ЗАТ Інкон , об`єкт незавершеного будівництва, а саме: А-1 - промисловий корпус; Б - КНС; В - водонапірну башню; Г - водонапірну башню; N - огорожу. Рішенням Господарського суду Київської області від 09 серпня 2006 року позов задоволено повністю.

Відповідно до інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборони відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна № 112419924 від 31.01.2018 р., комплекс, незавершене будівництво, готовністю 83%, розташований за адресою: АДРЕСА_1 , реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 15892825, з 20.02.2009 р. на праві приватної власності належить ЗАТ Дніпрометалсервіс (ЄДРПОУ 01881051), юридична адреса: Дніпропетровська область, м. Дніпро, вул. Героїв Сталінграда, буд. 122, відповідно до договору купівлі-продажу № 3125 від 17.12.2008 р., завіреного приватним нотаріусом Дніпропетровського міського нотаріального округу Міхеєвою Т.М.

ПрАТ Дніпрометалсервіс придбало спірне майно у ЗАТ Ерлан за договором купівлі-продажу від 17 грудня 2007 року та передане актом приймання-передачі від 17 грудня 2007 року, який, в свою чергу, придбав його у ЗАТ Інкон за договором купівлі-продажу № 14049 від 21 грудня 2006 року.

До ЄРДР внесено кримінальне провадження №12013100130000537 про вчинення кримінального правопорушення за ст.190 ч.2 КК України по відношенню до ТОВ Фермой-КІ (а.с.119 том ІІ).

За апеляційною скаргою Підприємства з іноземними інвестиціями у формі ТОВ Фермой-КІ постановою Північного апеляційного господарського суду від 21 лютого 2019 року зазначене вище рішення Господарського суду Київської області від 09 серпня 2006 року скасовано та ухвалено нове рішення, яким в задоволенні позову ЗАТ Інкон відмовлено повністю (а.с.198-201 том ІІ).

На підставі постанови Північного апеляційного господарського суду від 21 лютого 2019 року, державним реєстратором виконавчого комітету Броварської міської ради Київської області Мурашко О.В. прийнято рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень на нерухоме майно, а саме: об`єкт незавершеного будівництва, що складається із: промисловий комплекс - А-1 , КНС - Б , водонапірна башня - В , водонапірна башня - Г , огорожа - N , який розташований за адресою: АДРЕСА_1 на праві приватної власності за ТОВ Фермой-КІ .

Згідно із приписами ст. 13 Закону від 06.10.1998 р. № 161-XIV Про оренду землі (далі - Закон № 161) договір оренди землі - це договір, за яким орендодавець зобов`язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння та користування на певний строк, а орендар зобов`язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства.

Статтею 31 Закону України Про оренду землі визначено правові підстави припинення договору оренди землі. Так, договір оренди землі припиняється у разі: закінчення строку, на який його було укладено; ліквідації юридичної особи-орендаря; набуття права власності на житловий будинок, будівлю або споруду, що розташовані на орендованій іншою особою земельній ділянці; припинення дії договору, укладеного в рамках державно-приватного партнерства (щодо договорів оренди землі, укладених у рамках такого партнерства). При цьому, зазначений перелік підстав є невичерпним.

Відповідно до ст. ст. 7, 31 Закону України Про оренду землі № 161-XIV від 06.10.1998 р., ст. ст. 120, 141 Земельного кодексу України № 2768-ІІІ від 25.10.2001 р., до особи, якій перейшло право власності на житловий будинок, будівлю або споруду, що розташовані на орендованій земельній ділянці, також переходить право оренди на цю земельну ділянку. Договором, який передбачає набуття права власності на житловий будинок, будівлю або споруду, припиняється договір оренди земельної ділянки в частині оренди попереднім орендарем земельної ділянки, на якій розташований такий житловий будинок, будівля або споруда.

Відповідно до ст. 377 Цивільного кодексу України, до особи, яка набула право власності на житловий будинок (крім багатоквартирного), будівлю або споруду, переходить право власності, право користування на земельну ділянку, на якій вони розміщені, без зміни її цільового призначення в обсязі та на умовах, встановлених для попереднього землевласника (землекористувача).

Відповідно до ч.ч.1,5 ст.81 ЦПК України, кожна сторона зобов`язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи.

Згідно ч.ч.1,2 ст. 89 ЦПК України, суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності.

Згідно ч. 3 ст. 12 ЦПК України, кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

12 жовтня 2017 року Європейським судом з прав людини ухвалено рішення у справі Бурмич та інші проти України ( Burmych and Others v. Ukraine , заява №46852/13 та ін.).

У цій справі Європейський суд з прав людини розглянув вимоги ОСОБА_4 щодо тривалого невиконання Україною судового рішення Апеляційного суду Київської області від 24.09.2004 р., залишеного в силі ухвалою колегії суддів судової палати у цивільних справах Верховного Суду України від 22 лютого 2006 року у вищезгаданій цивільній справі № 22а-2567.

ОСОБА_4 зазнав моральних страждань у результаті тривалого періоду непевності, у якому він перебуває через надмірну тривалість його виконання та позбавлення за цей час його права власності на майно у ТОВ Фермой-КІ .

З огляду на вищевикладене, враховуючи постанову Північного апеляційного господарського суду від 21 лютого 2019 року, якою відмовлено в задоволенні позовних вимог ЗАТ Інкон щодо визнання права власності на нерухоме майно, об`єкт незавершеного будівництва, що знаходиться на земельній ділянці площею 6,8 га, яка розташована в с. Красилівка Броварського району Київської області, внаслідок чого подальші правочини відносного вказаного майна є нікчемними, суд дійшов висновку, що договір оренди земельної ділянки загальною площею 6,8 га, яка розташована в с. Красилівка Броварського району Київської області від 08 лютого 2011 року, укладений між Красилівською сільською радою Броварського району Київської області та ЗАТ Дніпрометалсервіс підлягає скасуванню.

Красилівська сільська рада Броварського району Київської області є органом місцевого самоврядування та діє на підставі ЗУ Про місцеве самоврядування , виконавчий комітет та депутати сесійно приймають рішення, керуючись виключно чинним законодавством України.

Суд, перевіряючи рішення, дію чи бездіяльність суб`єкта владних повноважень на відповідність законодавству України, не може втручатися у дискрецію суб`єкта владних повноважень в межах такої перевірки.

У відповідності з Рекомендаціями № R (80) 2 Комітету Міністрів Ради Європи державам-членам стосовно реалізації адміністративними органами влади дискреційних повноважень від 11.03.1980 р. під дискреційним повноваженням слід розуміти повноваження, яке адміністративний орган, приймаючи рішення, може здійснювати з певною свободою розсуду, тобто, коли такий орган може обирати з кількох юридично допустимих рішень те, яке він вважає найкращим за даних

Таким чином, суд не може зобов`язати Красилівську сільську раду Броварського району Київської області поновити дію розірваного договору оренди №4 від 30.09.1998 р., тому в цій частині позовні вимоги задоволенню не підлягають.

Також слід відмовити в задоволенні позовних вимог щодо заборони користуватися та володіти земельною ділянкою, оскільки як вказав позивач у позові, на земельну ділянку площею 6,8 га з кадастровим № НОМЕР_1 , розташовану по АДРЕСА_1 , що перебуває у комунальній власності Красилівської сільської ради Броварського району Київської області, судом накладено арешт шляхом заборони власникам та іншим особам від їх імені розпоряджатися вказаним нерухомим майном, у тому числі в будь-який спосіб відчужувати його, до прийняття остаточного рішення в кримінальному провадженні №12013100130000537.

За таких умов, прийняття будь-якого рішення щодо обтяженої судом земельної ділянки є протиправним.

Щодо заяви представника відповідача ПрАТ Дніпрометалсервіс Власова Д.О. про застосування строків позовної давності, то задоволенню вона не підлягає, оскільки лише рішенням Північного апеляційного господарського суду від 21 лютого 2019 року у справі № 278/20-06 підтверджено факт вибуття майна з володіння позивача ОСОБА_1 не з його волі. Таким чином, правові підстави для звернення до суду з даним позовом виникли у позивача 21 лютого 2019 року, а тому строк загальної позовної давності, встановлений статтею 257 Цивільного кодексу України, ним не пропущено.

За таких обставин, дослідивши докази в їх сукупності, суд дійшов обґрунтованого висновку про часткове задоволення позовних вимог.

Крім того, керуючись ст.141 ЦПК України, суд вважає необхідним стягнути із відповідачів на користь позивача витрати по сплаті судового збору в розмірі по 352,40 грн. з кожного.

На підставі викладеного та керуючись Конституцією України, Закону України Про оренду землі № 161-XIV від 06.10.1998 р., ст.ст. 3, 4, 76, 79, 80, 81, 82, 89, 141, 258-259, 263-265, 354, 355 ЦПК України, суд

вирішив:

Позов задовольнити частково.

Скасувати договір оренди землі від 08 лютого 2011 року, укладений між Красилівською сільською радою Броварського району Київської області та Закритим акціонерним товариством Дніпрометалсервіс .

В решті позовних вимог - відмовити.

Стягнути з Красилівської сільської ради Броварського району Київської області, код ЄДРПОУ 04358684, та Приватного акціонерного товариства Дніпрометалсервіс , код ЄДРПОУ 01881051, на користь громадянина Республіки Польщі ОСОБА_1 витрати по сплаті судового збору в розмірі по 352,40 грн. з кожного.

Рішення може бути оскаржене до Київського апеляційного суду через Броварський міськрайонний суд Київської області шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Суддя В. С. Сердинський

СудБроварський міськрайонний суд Київської області
Дата ухвалення рішення02.08.2019
Оприлюднено27.08.2019
Номер документу83831504
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —361/3645/18

Ухвала від 28.11.2019

Цивільне

Київський апеляційний суд

Мельник Ярослав Сергійович

Постанова від 21.11.2019

Цивільне

Київський апеляційний суд

Мельник Ярослав Сергійович

Ухвала від 22.10.2019

Цивільне

Київський апеляційний суд

Мельник Ярослав Сергійович

Ухвала від 03.10.2019

Цивільне

Київський апеляційний суд

Мельник Ярослав Сергійович

Ухвала від 17.09.2019

Цивільне

Київський апеляційний суд

Мельник Ярослав Сергійович

Рішення від 02.08.2019

Цивільне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Сердинський В. С.

Рішення від 02.08.2019

Цивільне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Сердинський В. С.

Ухвала від 26.02.2019

Цивільне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Сердинський В. С.

Ухвала від 26.02.2019

Цивільне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Сердинський В. С.

Ухвала від 11.12.2018

Цивільне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Сердинський В. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні