Ухвала
від 09.08.2019 по справі 569/23805/18
РІВНЕНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 569/23805/18

1-кс/569/6750/19

УХВАЛА

09 серпня 2019 року м. Рівне

Слідчий суддя Рівненського міського суду Рівненської області ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , розглянувши клопотання старшого слідчого з ОВС СУФР ГУ ДФС у Рівненській області майора податкової міліції ОСОБА_3 , яке погоджено із прокурором відділу нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби прокуратури Рівненської області ОСОБА_4 , про тимчасовий доступ до речей і документів, у кримінальному провадженні за №32018180000000024 від 11.05.2018, -

ВСТАНОВИВ:

Старший слідчий з ОВС СУФР ГУ ДФС у Рівненській області ОСОБА_3 звернувся до Рівненського міського суду із клопотанням про тимчасовий доступ до документів щодо діяльності ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » код НОМЕР_1 АДРЕСА_1 та вилучити їх копії, які знаходяться у володінні АТ« ІНФОРМАЦІЯ_2 » АДРЕСА_2 .

Клопотання мотивоване тим, що невстановлені особи без наміру здійснювати господарську діяльність пов`язаної з продажем товарно-матеріальних цінностей, виконанням робіт, наданням послуг, придбали та створили ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код НОМЕР_2 ), ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код НОМЕР_4 ), ТзОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код НОМЕР_5 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код НОМЕР_6 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код НОМЕР_7 ) та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (код НОМЕР_8 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (код НОМЕР_9 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (код НОМЕР_10 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » (код НОМЕР_11 ), ПП « ОСОБА_5 » (код НОМЕР_12 ), ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код НОМЕР_1 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_13 » (код НОМЕР_13 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_14 » (код НОМЕР_14 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_15 » (код НОМЕР_15 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_16 » (код НОМЕР_16 ), ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_17 » (код НОМЕР_17 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_18 » (код НОМЕР_18 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_19 » (код НОМЕР_19 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_20 » (код НОМЕР_20 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_21 » (код НОМЕР_21 ), ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_22 » (код НОМЕР_22 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_23 » (код НОМЕР_23 ), які в подальшому використовувались для прикриття незаконної діяльності, що полягала в безпідставному формуванні податкового кредиту з податку на додану вартість реально діючим СГД.

Від імені вищевказаних СГД, у період з 2017 року по даний час укладаються фіктивні фінансово-господарські угоди з суб`єктами підприємницької діяльності реального сектору економіки щодо псевдо постачання товарів (робіт, послуг), що призвело до зменшення податкових зобов`язань з ПДВ та завдано шкоду державі у формі несплати податків. У останніх відсутні наймані працівники, відсутнє рухоме та нерухоме майно, відповідно до зареєстрованих податкових накладних, номенклатура товарів по придбанню та реалізації не відповідає дійсності, а службові особи постійно змінюються.

Службові особи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_24 », які діючи за попередньою змовою з службовими особами ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_25 », шляхом документального оформлення безтоварних операцій з купівлі-продажу порошку мінерального неактивованого з штучним завищенням ціни та імітацією законності його походження в період 2017 року вчинили заволодіння бюджетними коштами.

Крім того, невстановлені особи із через ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 », ТзОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » з метою конвертації коштів у готівку, суб`єктами підприємницької діяльності реального сектору економіки на банківські рахунки вищевказаних підприємств перераховуються кошти за нібито придбаний товар, в подальшому перераховані кошти від СПД знімаються у банківських установах.

Для встановлення осіб, якими використовувались кошти суб`єкта господарської діяльності, фактичного обігу грошових коштів, законності їх перерахування необхідно провести аналіз інформації про рух грошових коштів по рахунках з метою подальшого використання вході проведення документальної перевірки, досліджень та експертиз ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_1 ».

Відповідно до інформації АІС «Податковий блок» ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » володіє рахунками № НОМЕР_24 (українська гривня), № НОМЕР_25 (українська гривня), № НОМЕР_26 (українська гривня), відкритими у Філії-Рівненське обласне управління публічного акціонерного товариства « ІНФОРМАЦІЯ_26 » (МФО НОМЕР_27 ), які використовуються для протиправної діяльності з переведення безготівкових коштів підприємств легального сектору економіки у готівку, без здійснення товарних операцій, а також переведення грошових коштів з готівкової форми у безготівкову, з метою легалізації доходів одержаних від поза облікової реалізації.

Одним з джерел перевірки законності проведених операцій, встановлення реальних обсягів проведених фінансових операцій та механізму проведених взаєморозрахунків з контрагентами є дані про рух грошових коштів по рахунках вказаного товариства.

Оскільки інформація, яка міститься по даним рахункам, відкритим у Філії-Рівненське обласне управління публічного акціонерного товариства « ІНФОРМАЦІЯ_26 », та в платіжних дорученнях ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » на списання коштів з вищевказаних рахунків має істотне значення для встановлення істини у кримінальному провадженні і є банківською таємницею, слідчий просив клопотання задовольнити.

До початку розгляду клопотання слідчим ОСОБА_3 подана заява про розгляд клопотання у його відсутність, у заяві зазначено, що клопотання підтримує в повному обсязі, із підстав, наведених у ньому та просить задовольнити.

Представник АТ« ІНФОРМАЦІЯ_2 » в судове засідання не з"явився, про час та день розгляду справи був повідомлений належним чином.

Їх неявка у відповідності дост. 163 КПК Українине перешкоджає розгляду вказаного вище клопотання.

Дослідивши клопотання та додані до нього матеріали кримінального провадження, слідчий суддя дійшов висновку, що клопотання підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Слідчим управлінням фінансових розслідувань ГУ ДФС у Рівненській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному проваджені за фактом придбання та створення суб`єктів підприємницької діяльності з метою прикриття незаконної діяльності та заволодіння бюджетними коштами, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 205, ч.3 ст.191 КК України.

Відповідно до ч. 1ст. 159 КК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Відповідно до ч. 5ст. 163 КПК України, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв"язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Відповідно до ст. 60 Закону України «Про банки та банківську діяльність» інформація щодо діяльності та фінансового стану клієнта, яка стала відома банку у процесі обслуговування клієнта та взаємовідносин з ним чи третіми особами при наданні послуг банку і розголошення якої може завдати матеріальної чи моральної шкоди клієнту, є банківською таємницею.

Згідно зі ст. 62 Закону України «Про банки та банківську діяльність» інформація щодо юридичних осіб, яка містить банківську таємницю, розкривається банками з письмового дозволу власника такої інформації або за рішенням суду.

Слідчим суддею враховується, що в інший спосіб одержати відомості, які містять банківську таємницю, в межах досудового розслідування неможливо.

Згідно з ч. 7ст. 163 КПК України, слідчий суддя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

В клопотанні доведено наявність достатніх підстав вважати, що документи, до яких слідчий просить надати тимчасовий доступ, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному проваджені, окрім того, відомості, що містяться в документах, можуть бути використані як докази у даному кримінальному провадженні.

Керуючись ст.ст.159,163-166,309 КПК України, -

УХВАЛИВ:

Клопотання задовольнити.

Надати старшому слідчому з ОВС СУФР ГУ ДФС у Рівненській області ОСОБА_3 тимчасовий доступ до документів щодо діяльності ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » код НОМЕР_1 АДРЕСА_1 та вилучити їх копії, які знаходяться у володінні АТ« ІНФОРМАЦІЯ_2 » АДРЕСА_2 , та містять відомості, які можуть становити банківську таємницю по рахункам (відкритті у Філії-Рівненське обласне управління публічного акціонерного товариства « ІНФОРМАЦІЯ_26 » МФО НОМЕР_27 АДРЕСА_3 ): № НОМЕР_24 (українська гривня) з 25.05.2018 по 26.12.2018 включно, № НОМЕР_25 (українська гривня) з 19.12.2018 по 31.12.2018 включно, № НОМЕР_26 (українська гривня) з 25.05.2018 по 31.12.2018 включно, а саме:

- справи з юридичного оформлення рахунків в тому числі, договори щодо відкриття, обслуговування рахунків, заяви, доручення від імені товариства; картки зі зразками підписів і відбитку печатки товариства; платіжних доручень щодо списання коштів з рахунків; грошових чеків на зняття коштів з рахунків;

- розгорнутого руху коштів в паперовому (розмір шрифту не менше 12) та магнітному (електронному) вигляді з зазначенням дати проведення операції, назви та коду контрагента, суми та призначення платежу;

- протоколів системи «Банк-Клієнт», в яких міститься інформація про дату та час з`єднання (включаючи години, хвилини та секунди з`єднання), електронне ім`я користувача, назва операції та IP адреса клієнта (у тому числі на електронних носіях);

- матеріалів фото, відеофіксації осіб, які знімали готівкові кошти із рахунків у відділеннях банку та через мережу банкоматів.

Зобов`язати АТ« ІНФОРМАЦІЯ_2 » здійснити виконання ухвали та вилучення документів у Філії-Рівненське обласне управління публічного акціонерного товариства « ІНФОРМАЦІЯ_26 » МФО НОМЕР_27 АДРЕСА_3 .

Встановити строк дії ухвали терміном один місяць з моменту постановлення ухвали.

Особа, яка пред`являє ухвалу про тимчасовий доступ до речей і оригіналів або копій документів, зобов`язана залишити володільцю речей і оригіналів або копій документів опис речей і оригіналів або копій документів, які були вилучені на виконання ухвали слідчого судді, суду.

На вимогу володільця особою, яка пред`являє ухвалу про тимчасовий доступ до речей і документів, має бути залишено копію вилучених оригіналів документів. Копії документів, які вилучаються або оригінали яких вилучаються, виготовляються з використанням копіювальної техніки, електронних засобів володільця (за його згодою) або копіювальної техніки, електронних засобів особи, яка пред`являє ухвалу про тимчасовий доступ до речей і документів.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цьогоКодексуз метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя

Рівненського міського суду ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення09.08.2019
Оприлюднено21.02.2023
Номер документу83836938
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовий доступ до речей і документів, у кримінальному провадженні за №32018180000000024 від 11.05.2018

Судовий реєстр по справі —569/23805/18

Ухвала від 20.11.2019

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Ореховська К. Е.

Ухвала від 09.08.2019

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Ореховська К. Е.

Ухвала від 09.08.2019

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Ореховська К. Е.

Ухвала від 09.08.2019

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Ореховська К. Е.

Ухвала від 09.08.2019

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Ореховська К. Е.

Ухвала від 09.08.2019

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Ореховська К. Е.

Ухвала від 09.08.2019

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Ореховська К. Е.

Ухвала від 09.08.2019

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Ореховська К. Е.

Ухвала від 09.08.2019

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Ореховська К. Е.

Ухвала від 03.06.2019

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Наумов С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні