Рішення
від 27.08.2019 по справі 453/583/19
СКОЛІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 453/583/19

№ провадження 2/453/304/19

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

(заочне)

27 серпня 2019 року Сколівський районний суд Львівської області у складі: головуючого - судді Микитина В.Я. ,

секретаря судового засідання Корнута Т.Б. ,

з участю позивача ОСОБА_1 ,

її представника - адвоката Сопотуха В.В. ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі суду у місті Сколе Львівської області за правилами загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , з участю третьої особи - Гребенівської сільської ради Сколівського району Львівської області, про визнання особи такою, що втратила право користування житловим приміщенням,-

в с т а н о в и в:

Позивач ОСОБА_1 в особі належним чином уповноваженого представника - адвоката Сопотуха В.В. (ордер серії ЛВ № 019039 від 15.05.2019 року) 16.05.2019 року звернулася у суд із позовом, в якому просить визнати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 такою, що втратила право користування житловим приміщенням у будинку АДРЕСА_1 . Судові витрати у справі позивач просить покласти на відповідача.

Ухвалою судді від 03.06.2019 року, після отримання у встановленому порядку інформації про зареєстроване місце проживання (перебування) відповідача, яка не є підприємцем, вказаний позов прийнято до розгляду та відкрито провадження у справі. Справу призначено до розгляду за правилами загального позовного провадження із визначенням дати підготовчого засідання.

Ухвалою підготовчого судового засідання у даній справі від 03.07.2019 року підготовче провадження закрито, а справа призначена до судового розгляду.

Судовий розгляд справи по суті відбувся 27.08.2019 року, без учасників справи.

Позов обґрунтовано тим, що відповідач як попередній власник була зареєстрована у вказаному житловому будинку, однак з квітня 2018 року, після відчуження належної їй частини спірного житла, фактично не проживає у такому будинку. Позивач стверджує, що вона на даний час є одноосібним власником житлового будинку, розташованого у АДРЕСА_1 , котрий у 2017 році та 2018 році прийняла у дар у відповідних частинах від відповідача (своєї сестри), без будь-яких застережень. Позивач у такому будинку зареєстрована та проживає. У свою чергу відповідач не є членом сім`ї позивача у розумінні положень ч. 2 ст. 64 ЖК УРСР. Тому, із посиланням на норми ст. 150 ЖК УРСР та ст. 405 ЦК України, позивач вказує про припинення у відповідача права користування житловим приміщенням у згаданому вище будинку, так як вона не є членом її сім`ї, хоча і була зареєстрована там свого часу як попередній власник. Позивач звертає увагу суду також на ту обставину, що відповідач, будучи зареєстрованою у належному їй на даний час житловому будинку та фактично проживаючи за кордоном, не являючись при цьому членом її сім`ї, тим самим чинить їй перешкоди, зокрема порушує її право власності щодо вказаного житлового будинку, тобто право вільно ним користуватись і розпоряджатись, так як добровільно відмовляється знятися з реєстрації. Відтак позивач, виходячи з положень ст. ст. 16, 383, 391, 405 ЦК України, була змушена звертатись до суду із даним позовом, у котрому обрала спосіб захисту - визнання особи такою, що втратила право на користування житловим приміщенням.

Позивач у судове засідання з`явилася та забезпечила явку свого уповноваженого представника - адвоката Сопотуха В.В., обоє позовні вимоги підтримують з підстав, викладених у позовній заяві, просять позов задовольнити у повному обсязі, не заперечують щодо заочного розгляду справи. Позивач допитна судом за її згодою як свідок.

Відповідач, будучи належним чином повідомленою про дату, час та місце судового розгляду справи (у спосіб розміщення оголошення на веб-сайті судової влади України), у судове засідання не з`явилася, про причини неявки суд не повідомила і заяви про розгляд справи у її відсутності не подавала. Відзиву на позовну заяву відповідачем подано не було.

Третя особа - Гребенівська сільська рада Сколівського району Львівської області явку уповноваженого представника у судове засідання не забезпечила, про причини неявки такого не повідомила, письмових пояснень на позовну заяву у запропоновані судом строки та порядку не подала.

З огляду на вказане, суд, виходячи з положень ст. ст. 280-281 ЦПК України, постановив ухвалу про заочний розгляд справи, на підставі наявних у ній доказів.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши позивача, допитаної як свідка, показання свідка ОСОБА_3 , давши належну оцінку дослідженим письмовим доказам по справі, суд вважає, що позовні вимоги є обґрунтованими та підлягають до задоволення, з таких підстав.

Так, у судовому засіданні встановлено, що позивач є одноосібним власником житлового будинку з господарськими будівлями та спорудами, розташованого у АДРЕСА_1 , що підтверджується договором дарування Ѕ частини житлового будинку та Ѕ частини земельної ділянки від 07.12.2017 року та договором дарування Ѕ частини житлового будинку та Ѕ частини земельної ділянки від 04.04.2018 року, посвідчених приватним нотаріусом Сколівського районного нотаріального округу Львівської області Батлюком О.І., реєстрові номери 1773 та 463 відповідно, а також витягами з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності, номер запису про право власності 25590652.

Позивач має зареєстроване місце проживання у вищевказаному житловому будинку з народження, що стверджується будинковою книгою для прописки громадян, що проживають по АДРЕСА_1 .

У свою чергу, відповідач, яка є рідною сестрою позивача, була зареєстрована у належному на даний час позивачу домоволодінні як його попередній власник.

Згідно довідки про склад сім`ї або зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку) осіб, виданій 09.10.2018 року Гребенівською сільською радою Сколівського району Львівської області за вих. № 206, позивач у належному їй житловому будинку зареєстрована та проживає разом із чоловіком та сином. Окрім позивача, у вищевказаному домоволодіння зареєстрована також відповідач, яка приходиться позивачеві рідною сестрою.

Доказів фактичного проживання відповідача за вказаною адресою судом не здобуто.

Натомість, з наданої суду за відповідним запитом інформації від 21.05.2019 року вих. № 02-30/83 Гребенівської сільської ради Сколівського району Львівської області, а також показань свідка ОСОБА_3 , яка є матір`ю сторін у справі, вбачається, що відповідач, відчуживши позивачеві у квітні 2018 року належну їй частину спірного будинку, виїхала з нього, перебуває на даний час за кордоном, звідкіля більше не поверталася і наміру цього робити не має, так як створила там свою сім`ю.

Відповідач, в силу положень ч. 2 ст. 64 ЖК Української РСР (у редакції, чинній на дату виникнення спірних правовідносин) не відноситься і не може відноситись до членів сім`ї позивача як власника житлового будинку по АДРЕСА_1 , так як встановлено, що відповідач, хоча є сестрою позивача, однак кожна з них досягла повноліття.

Крім того встановлено, що позивач не веде спільного господарства з відповідачем.

Відповідно до ч. 1 ст. 383 ЦК України та ст. 150 ЖК Української РСР (у редакції, чинній на дату виникнення спірних правовідносин) власник має право використовувати помешкання для власного проживання, проживання членів сім`ї та інших осіб і розпоряджатися своїм житлом на власний розсуд. Обмеження чи втручання у право власника можливе лише з підстав, передбачених законом.

Статтею 41 Конституції України та ст.1 Першого протоколу до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, до якої Україна приєдналася 17.07.1997 року відповідно до Закону № 475/97-ВП від 17.07.1997 року Про ратифікацію Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року та Протоколів № 2, 4, 7, 11 до Конвенції закріплено принцип непорушності права приватної власності, який означає право особи на безперешкодне користування своїм майном та закріплює право власника володіти, користуватися і розпоряджатися належним йому майном, на власний розсуд учиняти щодо свого майна будь-які угоди, відповідно до закону за своєю волею, незалежно від волі інших осіб.

Про зазначене також йдеться у ст. ст. 316, 317, 319 та 321 ЦК України, згідно з якими правом власності є право особи на річ (майно), яке вона здійснює відповідно до закону за своєю волею, незалежно від волі інших осіб. Власникові належить право володіння, користування та розпорядження своїм майном. Власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд. Право власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні. Відповідно до ст. ст. 16, 386, 387 та 391 вказаного Кодексу власник, який має підстави передбачати можливість порушення свого права власності іншою особою, може звернутися до суду з вимогою про заборону вчинення нею дій, які можуть порушити його право, або з вимогою про вчинення певних дій для запобігання такому порушенню. Власник має право витребувати своє майно від особи, яка незаконно, без відповідної правової підстави заволоділа ним. Власник майна має право вимагати усунення перешкод у здійсненні ним права користування та розпорядження своїм майном.

В силу ч. 2 ст. 405 ЦК України, член сім`ї власника житла втрачає право на користування цим житлом у разі відсутності члена сім`ї без поважних причин понад один рік, або якщо інше не встановлено домовленістю між ним і власником житла або законом.

Судом встановлено та вбачається з матеріалів справи, що відповідач, яка до того ж не є членом сім`ї позивача як власника житла, відсутня понад один рік, з повідомлення про причини своєї відсутності - проживання за кордоном та створення своєї сім`ї.

Таким чином, враховуючи ту обставину, що відповідач не є членом сім`ї позивача як власника житлового будинку по АДРЕСА_1 , як і не проживає у вказаному житловому будинку з квітня 2018 року, а це більше року, то її право користування житловим приміщенням у цьому житловому будинку слід вважати припиненим, а її саму слід визнати такою, що втратила право на користування житловим приміщенням.

Відтак, позовні вимоги підлягають до задоволення у повному обсязі.

Одночасно, у зв`язку із задоволенням позовних вимог у повному обсязі, з відповідача на користь позивача підлягає до стягнення документально підтверджені судові витрати у справі, котрі полягають у сплаті судового збору за подання позовної заяви у розмірі 768 грн. 40 коп. (квитанція № 1 від 16.05.2019 року).

Керуючись ст. ст. 4-5, 12-13, 81, 89-90, 95, 141, 258-259, 264-265, 268, 280-281 ЦПК України, суд, -

у х в а л и в:

Позовні вимоги ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , з участю третьої особи - Гребенівської сільської ради Сколівського району Львівської області, про визнання особи такою, що втратила право користування житловим приміщенням, -задовольнити.

Визнати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , такою, що втратила право користування житловим приміщенням у будинку АДРЕСА_1 .

Стягнути з ОСОБА_2 на користь ОСОБА_1 768 (сімсот шістдесят вісім) грн. 40 коп. судових витрат у справі.

Заочне рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання заяви про його перегляд чи апеляційної скарги на таке рішення, якщо заяву про перегляд заочного рішення чи апеляційну скаргу не було подано.

Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Позивач та інші особи, які беруть участь у справі, мають право оскаржити заочне рішення у загальному порядку, встановленому ЦПК України, тобто шляхом подання до Львівського апеляційного суду апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд, якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду. Строк на подання заяви про перегляд заочного рішення може бути також поновлений у разі пропуску з інших поважних причин.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, яка подається безпосередньо до Сколівського районного суду Львівської області.

Апеляційна скарга на рішення суду подається безпосередньо до Львівського апеляційного суду. До дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційна скарга подається учасниками справи через Сколівський районний суд Львівської області.

Повне найменування сторін та інших учасників справи:

Позивач: ОСОБА_1 ; зареєстроване та фактичне місце проживання фізичної особи: АДРЕСА_2 ;реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_1 .

Відповідач: ОСОБА_2 ; зареєстроване місце проживання фізичної особи: АДРЕСА_2 ; фактичне місце проживання невідоме; реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_2 .

Третя особа на стороні відповідача без самостійних вимог на предмет спору: Гребенівська сільська рада Сколівського району Львівської області; місцезнаходження юридичної особи: 82634, Львівська область, Сколівський район, с. Гребенів; ідентифікаційний код у Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України: 22391372.

Суддя В.Я. Микитин

Повне заочне рішення суду складене 27 серпня 2019 року.

Дата ухвалення рішення27.08.2019
Оприлюднено28.08.2019
Номер документу83863627
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —453/583/19

Рішення від 27.08.2019

Цивільне

Сколівський районний суд Львівської області

Микитин В. Я.

Рішення від 27.08.2019

Цивільне

Сколівський районний суд Львівської області

Микитин В. Я.

Ухвала від 27.08.2019

Цивільне

Сколівський районний суд Львівської області

Микитин В. Я.

Ухвала від 03.07.2019

Цивільне

Сколівський районний суд Львівської області

Микитин В. Я.

Ухвала від 03.06.2019

Цивільне

Сколівський районний суд Львівської області

Микитин В. Я.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні