Ухвала
від 27.08.2019 по справі 916/1999/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

65119, м. Одеса, просп. Шевченка, 29, тел.: (0482) 307-983, e-mail: inbox@od.arbitr.gov.ua

веб-адреса: http://od.arbitr.gov.ua


УХВАЛА

"27" серпня 2019 р.м. Одеса Справа № 916/1999/19

Господарський суд Одеської області у складі судді Желєзної С.П., розглянувши заяву державного підприємства «Морський торговельний порт «Чорноморськ» про вжиття заходів забезпечення позову (вх. №2-3956/19 від 22.08.2019р.) по справі, -

за позовом: державного підприємства «Морський торговельний порт «Чорноморськ»

до відповідача: товариства з обмеженою відповідальністю «Європіан Агро Інвестмент Юкрейн»

за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача: Регіонального відділення Фонду державного майна України по

Одеській області

про стягнення 747553,60 грн.

ВСТАНОВИВ:

В провадженні господарського суду Одеської області у складі судді Петрова В.С. знаходиться справа №916/1999/19 за позовом державного підприємства «Морський торговельний порт «Чорноморськ» до товариства з обмеженою відповідальністю «Європіан Агро Інвестмент Юкрейн» , за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача: Регіонального відділення Фонду державного майна України по Одеській області, про стягнення заборгованості в загальній сумі 747 553,60 грн., яка складається із суми основної заборгованості у розмірі 660 704,47 грн., пені у розмірі 67 372,20 грн., збитків від інфляції у розмірі 13 279,36 грн. та трьох відсотків річних у розмірі 6 197,57 грн. В обґрунтування заявлених вимог позивач посилається на неналежне виконання відповідачем зобов`язань, прийнятих на себе за умовами договору оренди нерухомого майна №18/208-о/д від 13.06.2018р. в частині здійснення щомісячного коригування орендної плати на індекс інфляції відповідно до вимог п. 3.1 договору.

Ухвалою від 17.07.2019р. дана справа була призначена до розгляду за правилами загального позовного провадження з повідомленням (викликом) учасників судового процесу.

22.08.2019р. до господарського суду від державного підприємства «Морський торговельний порт «Чорноморськ» надійшла заява про забезпечення позову, відповідно до якої позивач просить суд вжити заходів забезпечення позову шляхом:

1. накладення арешту на грошові кошти товариства з обмеженою відповідальністю «Європіан Агро Інвестмент Юкрейн» в межах ціни позову в розмірі 747 533,60 грн., які знаходяться на рахунках: № НОМЕР_1 в AT БАНК АЛЬЯНС , МФО 300119; № НОМЕР_2 в AT БАНК АЛЬЯНС , МФО 300119; № НОМЕР_3 в ПАТ МТБ БАНК , МФО 328168; № НОМЕР_4 в ПАТ МТБ БАНК , МФО 328168; № НОМЕР_5 в ПАТ МТБ БАНК , МФО 328168; № НОМЕР_6 в ПАТ МТБ БАНК , МФО 328168; № НОМЕР_7 в ПАТ МТБ БАНК , МФО 328168; № НОМЕР_8 в AT ПУМБ , МФО 334851; № НОМЕР_9 в AT ПУМБ , МФО 334851; № НОМЕР_10 в AT ПУМБ , МФО 334851; № НОМЕР_11 в АКБ ІНДУСТРІАЛБАНК , МФО 313849; № НОМЕР_12 в АКБ ІНДУСТРІАЛБАНК , МФО 313849; № НОМЕР_13 в АКБ ІНДУСТРІАЛБАНК , МФО 313849; № НОМЕР_14 в ПАТ БАНК ВОСТОК , МФО 307123; № НОМЕР_15 в AT РАЙФФАЙЗЕН БАНК АВАЛЬ у м. Києві, МФО 380805 та усіх інших банківських рахунках, які належать відповідачу в будь-яких банківських або в інших кредитно-фінансових установах, крім грошових коштів, звернення стягнення на які заборонено законом.

2. накладення арешту на частку у статутному капіталі товариства з обмеженою відповідальністю „Європіан логістик» (код ЄДРПОУ: 42445266), що належить товариству з обмеженою відповідальністю «Європіан Агро Інвестмент Юкрейн» .

3. заборони товариству з обмеженою відповідальністю «Європіан Агро Інвестмент Юкрейн» відчужувати у будь-який спосіб свої корпоративні права (частку у статутному капіталі товариства з обмеженою відповідальністю „Європіан логістик» ), передавати в заставу або іншим чином забезпечувати виконання своїх власних зобов`язань перед третіми особами за рахунок корпоративних прав товариства з обмеженою відповідальністю „Європіан логістик» .

4. заборони товариству з обмеженою відповідальністю «Європіан Агро Інвестмент Юкрейн» вносити зміни до статуту товариства з обмеженою відповідальністю „Європіан логістик» щодо розміру статутного капіталу.

5. накладення арешту на майнові права товариства з обмеженою відповідальністю „Європіан Агро Інвестмент Юкрейн» на об`єкти нерухомого майна: будівлю електромеханічного цеху з вбудованим тепловим вузлом, розташовану за адресою: Одеська обл., м. Чорноморськ, вулиця Сухолиманська, будинок 35-В; будівлі та споруди розташовані за адресою: Одеська обл., м. Чорноморськ, вулиця Сухолиманська, будинок 35; АДРЕСА_1 обл., м. Чорноморськ, вулиця Сухолиманська, будинок АДРЕСА_2 ; автодорогу розташовану за адресою: Одеська обл. АДРЕСА_3 м АДРЕСА_4 , вулиця Сухолиманська, АДРЕСА_5 ; що виникли на підставі договору оренди нерухомого майна, що належить до державної власності, від 13.06.2018р.

6. заборони товариству з обмеженою відповідальністю «Європіан Агро Інвестмент Юкрейн» відчужувати у будь-який спосіб свої майнові права, що виникли на підставі договору оренди, нерухомого майна, що належить до державної власності, від 13.06.2018р., а також передавати в заставу або іншим чином забезпечувати виконання своїх власних зобов`язань перед третіми особами за рахунок майнових прав, що виникли на підставі вказаного договору.

В обґрунтування поданої заяви позивачем було наголошено, що невжиття заходів забезпечення позову може реально утруднити виконання рішення суду, що, за переконанням державного підприємства «Морський торговельний порт «Чорноморськ» (далі по тексту - ДП «Морський торговельний порт «Чорноморськ» ), пов`язано з наступними обставинами.

Так, 11.02.2019р. уповноваженим з антикорупційної діяльності Пилипенко Р.А. було проведено антикорупційну перевірку ділового партнера ДП «Морський торговельний порт «Чорноморськ» , а саме: товариства з обмеженою відповідальністю «Європіан Агро Інвестмент Юкрейн» (далі по тексту - ТОВ «Європіан Агро Інвестмент Юкрейн» ), та зроблено висновок про наявність ризику несплати або несвоєчасної сплати товариством грошових коштів, сплата яких передбачена умовами укладених між сторонами по справі договорів.

ДП «Морський торговельний порт «Чорноморськ» у поданій до суду заяві посилається на наявність корпоративного конфлікту між засновниками ТОВ «Європіан Агро Інвестмент Юкрейн» та третіми особами, що пов`язано з наявною у позивача інформацією щодо незаконного відсторонення колишнього керівника товариства від управління товариством та внесенням державним реєстратором до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань запису про товариство за відсутності передбачених чинним законодавством підстав. При цьому, як вказано позивачем, після зміни керівника ТОВ «Європіан Агро Інвестмент Юкрейн» обсяг перевантаження останнім вантажів значно скоротився.

Крім того, позивачем також було вказано про надсилання державним підприємством „Адміністрація морських портів України» повідомлення на адресу ТОВ «Європіан Агро Інвестмент Юкрейн» про розірвання договору №331-П-АМПУ-18 від 03.09.2018р. про забезпечення доступу портового оператора до причалів з 29.08.2019р., що, відповідно, матиме наслідком неможливість здійснення вантажно-розвантажувальних операцій відповідачем та використання орендованого нерухомого майна, розташованого в морському порту Чорноморськ.

ДП «Морський торговельний порт «Чорноморськ» було наголошено, що заборгованість відповідача перед позивачем за різними договорами складає більше 27 мільйонів грн., частина з яких вже була стягнута господарським судом за результатами вирішення справ №916/1093/19, №916/986/19, №916/1092/19.

Наведені обставини, за переконанням позивача, у своїй сукупності дозволяють дійти висновку про згортання відповідачем своєї господарської діяльності в порту, що матиме наслідком створення реальної загрози невиконання відповідачем судового рішення по даній справі та є підставою вжиття заходів забезпечення позовних вимог. При цьому, обрані заходи забезпечення позову, за твердження позивача, є співмірними із заявленими позовними вимогами.

На підставі протоколу повторного автоматизованого розподілу, проведеного у зв`язку з перебуванням судді Петрова В.С. у відпустці, дану заяву було передано на розгляд судді Желєзній С.П.

27.08.2019р. до господарського суду надійшли заперечення ТОВ «Європіан Агро Інвестмент Юкрейн» на заяву позивача про вжиття заходів забезпечення позову, відповідно до яких відповідач просить суд відмовити у задоволенні поданої ДП «Морський торговельний порт «Чорноморськ» заяви. При цьому, розгляд заяви позивача про вжиття заходів забезпечення позову ТОВ «Європіан Агро Інвестмент Юкрейн» просить провести у судовому засіданні.

Згідно з ч. 1, 3 ст. 140 ГПК України заява про забезпечення позову розглядається судом не пізніше двох днів з дня її надходження без повідомлення учасників справи. Залежно від обставин справи суд може забезпечити позов повністю або частково. Суд, розглядаючи заяву про забезпечення позову, може викликати особу, що подала заяву про забезпечення позову, для надання пояснень або додаткових доказів, що підтверджують необхідність забезпечення позову, або для з`ясування питань, пов`язаних із зустрічним забезпеченням.

За результатами надання оцінки заяві ДП «Морський торговельний порт «Чорноморськ» про вжиття заходів забезпечення позову та запереченням відповідача, суд вважає за доцільне провести їх розгляд без повідомлення учасників справи.

Розглянувши заяву ДП «Морський торговельний порт «Чорноморськ» про вжиття заходів забезпечення позову господарський суд дійшов наступного висновку.

Відповідно до ст. 136 ГПК України господарський суд за заявою учасника справи має право вжити передбачених статтею 137 цього Кодексу заходів забезпечення позову. Забезпечення позову допускається як до пред`явлення позову, так і на будь-якій стадії розгляду справи, якщо невжиття таких заходів може істотно ускладнити чи унеможливити виконання рішення суду або ефективний захист або поновлення порушених чи оспорюваних прав або інтересів позивача, за захистом яких він звернувся або має намір звернутися до суду.

Згідно зі ст. 137 ГПК України позов забезпечується, зокрема, накладенням арешту на майно та (або) грошові кошти, що належать або підлягають передачі або сплаті відповідачу і знаходяться у нього чи в інших осіб; забороною відповідачу вчиняти певні дії. Суд може застосувати кілька заходів забезпечення позову. Заходи забезпечення позову, крім арешту морського судна, що здійснюється для забезпечення морської вимоги, мають бути співмірними із заявленими позивачем вимогами. Заходи забезпечення позову не повинні порушувати прав інших акціонерів (учасників) господарського товариства. Зокрема, крім випадків, передбачених частиною дев`ятою цієї статті, заборона вчиняти дії має стосуватися лише акцій або корпоративних прав, безпосередньо пов`язаних з предметом спору. Не допускається вжиття заходів забезпечення позову, які за змістом є тотожними задоволенню заявлених позовних вимог, якщо при цьому спір не вирішується по суті.

За приписами абзацу 3 п. 3 Постанови Пленуму Вищого господарського суду України від 26.12.2011 року №16 «Про деякі питання практики застосування заходів до забезпечення позову» адекватність заходу до забезпечення позову, що застосовується господарським судом, визначається його відповідністю вимогам, на забезпечення яких він вживається. Оцінка такої відповідності здійснюється господарським судом, зокрема, з урахуванням співвідношення прав (інтересу), про захист яких просить заявник, з вартістю майна, на яке вимагається накладення арешту, або майнових наслідків заборони відповідачеві вчиняти певні дії.

Як зазначалось вище по тексту ухвали, ДП «Морський торговельний порт «Чорноморськ» обґрунтовує заявлені позовні вимоги фактом неналежного виконання відповідачем зобов`язань, прийнятих на себе за умовами договору оренди нерухомого майна №18/208-о/д від 13.06.2018р. в частині здійснення щомісячного коригування орендної плати на індекс інфляції відповідно до вимог п. 3.1 договору. При цьому, у поданій до суду позовній заяві позивачем було вказано про сплату відповідачем 12.07.2018р. орендної плати шляхом перерахування авансового платежу у розмірі 15 039 420,00 грн. в рахунок орендної плати за наступні 12 місяців. Таким чином, предметом спору по даній справі є стягнення заборгованості за договором оренди нерухомого майна №18/208-о/д від 13.06.2018р.

В свою чергу, ТОВ «Європіан Агро Інвестмент Юкрейн» у поданому до суду відзиві на позовну заяву було наголошено про відсутність будь-якої заборгованості перед позивачем за договором оренди №18/208-о/д від 13.06.2018р.

Як вбачається з доданого позивачем до заяви про вжиття заходів забезпечення позову листа уповноваженого з антикорупційної діяльності Пилипенко Р.А. від 11.02.2019р., який містить рекомендації щодо антикорупційної перевірки ТОВ «Європіан Агро Інвестмент Юкрейн» , станом на 07.02.2019р. у відповідача відсутній податковий борг; інформації щодо репутації засновника товариства та керівника товариства, діяльність яких може бути пов`язана з корупцією не встановлено; станом на 11.02.2019р. у відповідача перед позивачем наявна дебіторська заборгованість на загальну суму 11 221 608,87 грн.

За переконанням уповноваженого з антикорупційної діяльності Пилипенка Р.А., у зв`язку з наявністю дебіторської заборгованості відповідача перед позивачем існує ризик несплати або несвоєчасної сплати ТОВ „Європіан Агро Інвестмент Юкрейн» грошових коштів за договорами, а, отже, наявний корупційний ризик щодо не доброчесності з боку ділового партнера ДП «Морський торговельний порт «Чорноморськ» .

12.03.2019р. перший заступник директора ТОВ «Європіан Агро Інвестмент Юкрейн» Доброва О ОСОБА_1 . звернулась до ДП «Морський торговельний порт «Чорноморськ» із листом, відповідно до якого повідомляла про неправомірне призначення директором товариства Шубко О.Ю., відомості про призначення якої директором були внесені до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань із порушенням вимог закону. Наведене, за твердженням ОСОБА_2 , свідчить про наявність обставин, які свідчать про рейдерське захоплення ТОВ «Європіан Агро Інвестмент Юкрейн» та намагання нового керівництва товариства захопити державне майно, отримане в оренду на підставі договору оренди №18/208-о/д від 13.06.2018р.

Крім того, з наданого позивачем листа державного підприємства „Адміністрація морських портів України» №2630/10-03-01/вих від 29.07.2019р. вбачається повідомлення відповідача про дострокове припинення дії договору №331-П-АМПУ-18 від 03.09.2018р. про забезпечення доступу портового оператора до причалів з 29.08.2019р.

Враховуючи обрання позивачем кількох заходів забезпечення позову, зокрема, шляхом накладення арешту на частку у статутному капіталі товариства з обмеженою відповідальністю „Європіан логістик» , що належить ТОВ «Європіан Агро Інвестмент Юкрейн» ; заборони ТОВ «Європіан Агро Інвестмент Юкрейн» відчужувати у будь-який спосіб свої корпоративні права (частку у статутному капіталі товариства з обмеженою відповідальністю „Європіан логістик» ), передавати в заставу або іншим чином забезпечувати виконання своїх власних зобов`язань перед третіми особами за рахунок корпоративних прав товариства з обмеженою відповідальністю „Європіан логістик» ; заборони ТОВ «Європіан Агро Інвестмент Юкрейн» вносити зміни до статуту товариства з обмеженою відповідальністю „Європіан логістик» щодо розміру статутного капіталу, господарський суд вважає за необхідне дослідити питання доцільності та адекватності обраних заходів, виходячи із предмета спору.

Господарський суд зауважує, що заходи забезпечення позову не повинні порушуватися права осіб, які не є учасниками судового процесу або встановлювати обмеження, не пов`язані з предметом спору, що відповідає висновкам наведеним у постанові Верховного Суду від 22.02.2018р. по справі №910/15811/17. При цьому, заходи забезпечення позову повинні узгоджуватися з предметом та підставами позову, а особа, що заявляє про необхідність вжиття заходів забезпечення позову судом, зобов`язана довести зв`язок між неприйняттям таких заходів і утрудненням чи неможливістю виконання судового рішення.

В порушення вищенаведених вимог процесуального законодавства ДП «Морський торговельний порт «Чорноморськ» не було наведено суду достатніх та обґрунтованих доводів щодо наявності підстав для застосування вищенаведених заходів забезпечення позову. При цьому, суд зазначає, що обрані позивачем заходи забезпечення позову у названій частині не узгоджуються із предметом та підставами позову, оскільки, як зазначалось вище по тексту ухвали, предметом спору по даній справі є стягнення заборгованості за договором оренди нерухомого майна №18/208-о/д від 13.06.2018р.

Відповідно до ч. 9 ст. 139 ГПК України суд, який вирішує спір про право власності на акції (частки, паї) товариства, права акціонера (учасника), реалізація яких залежить від відносної вартості акцій (розміру частки) в статутному капіталі товариства , може постановити ухвалу про забезпечення позову шляхом встановлення заборони на внесення змін до статуту цього товариства щодо розміру статутного капіталу .

Оскільки предметом спору по даній справі є стягнення заборгованості за договором, підстави для застосування такого заходу забезпечення позову як заборона ТОВ «Європіан Агро Інвестмент Юкрейн» вносити зміни до статуту товариства з обмеженою відповідальністю „Європіан логістик» щодо розміру статутного капіталу відсутні в силу прямої вказівки ч. 9 ст. 139 ГПК України, так як спір, який виник між сторонами по справі не є корпоративним.

Підсумовуючи вищенаведене, враховуючи, що спір виник між сторонами по справі під час виконання договірного зобов`язання, а, отже, не є корпоративним, господарський суд дійшов висновку про відсутність підстав для задоволення поданої заяви в частині вжиття заходів забезпечення позову шляхом накладення арешту на частку у статутному капіталі товариства з обмеженою відповідальністю „Європіан логістик» , що належить ТОВ «Європіан Агро Інвестмент Юкрейн» ; заборони ТОВ «Європіан Агро Інвестмент Юкрейн» відчужувати у будь-який спосіб свої корпоративні права (частку у статутному капіталі товариства з обмеженою відповідальністю „Європіан логістик» ), передавати в заставу або іншим чином забезпечувати виконання своїх власних зобов`язань перед третіми особами за рахунок корпоративних прав товариства з обмеженою відповідальністю „Європіан логістик» ; заборони ТОВ «Європіан Агро Інвестмент Юкрейн» вносити зміни до статуту товариства з обмеженою відповідальністю „Європіан логістик» щодо розміру статутного капіталу.

Вирішуючи питання про наявність підстав для вжиття заходів забезпечення позову шляхом накладення арешту на грошові кошти та майнові права ТОВ „Європіан Агро Інвестмент Юкрейн» , а також заборони відповідачу відчужувати у будь-який спосіб свої майнові права, що виникли на підставі договору оренди нерухомого майна, що належить до державної власності, від 13.06.2018р., суд виходить з наступного.

Зі змісту доданих до заяви про забезпечення позову документів, зокрема, листа уповноваженого з антикорупційної діяльності Пилипенко Р.А. від 11.02.2019р., листа Служби Безпеки України за №65/3/3-1197 від 14.03.2019р., а також листа першого заступника директора ТОВ «Європіан Агро Інвестмент Юкрейн» Добрової О.М. від 12.03.2019р. не вбачається за можливе встановити існування обставин, які ускладнюють або призведуть до неможливості виконання судового рішення і порушення прав позивача.

Доводи щодо виникнення між ТОВ «Європіан Агро Інвестмент Юкрейн» конфлікту з третіми особами, незаконного звільнення колишнього директора товариства та внесення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань відповідних відомостей судом оцінюються критично як не підтверджені належними, допустимими та достатніми доказами.

При цьому, господарський суд зазначає, що як розірвання договірних відносин між ТОВ «Європіан Агро Інвестмент Юкрейн» з третіми особами, так і зменшення кількості операції щодо перевантаження вантажу, не свідчить про наявність обставин, які можуть ускладнити виконання рішення суду по даній справі. Крім того, суд зазначає, що наявність заборгованості відповідача перед позивачем та задоволення судом у межах інших судових справ вимог ДП «Морський торговельний порт «Чорноморськ» до ТОВ «Європіан Агро Інвестмент Юкрейн» без надання доказів невиконання відповідачем таких судових рішень не може визнаватись судом достатньою підставою для задоволення поданої заяви.

Підсумовуючи вищенаведене, враховуючи обрання позивачем заходів забезпечення позову, які не узгоджуються із предметом та підставами позову та не доведення ДП «Морський торговельний порт «Чорноморськ» суду існування обставин, які можуть істотно ускладнити чи унеможливити виконання рішення суду або ефективний захист або поновлення порушених чи оспорюваних прав або інтересів позивача, за захистом яких він звернувся або має намір звернутися до суду, господарський суд дійшов висновку про необхідність відмови ДП «Морський торговельний порт «Чорноморськ» у задоволенні заяви про вжиття заходів забезпечення позову.

Керуючись ст.ст. 136, 137, 140 Господарського процесуального кодексу України , суд, -

У Х В А Л И В :

У задоволенні заяви про вжиття заходів забезпечення позову (вх. №2-3956/19 від 22.08.2019р.) державному підприємству «Морський торговельний порт «Чорноморськ» - відмовити.

Ухвала набирає законної сили в порядку ст. 235 ГПК України та може бути оскаржена шляхом подачі апеляційної скарги протягом 10 днів з дня її підписання.

Суддя С.П. Желєзна

Дата ухвалення рішення27.08.2019
Оприлюднено28.08.2019
Номер документу83872542
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 747553,60 грн

Судовий реєстр по справі —916/1999/19

Рішення від 17.10.2019

Господарське

Господарський суд Одеської області

Петров В.С.

Ухвала від 30.09.2019

Господарське

Господарський суд Одеської області

Петров В.С.

Ухвала від 17.09.2019

Господарське

Господарський суд Одеської області

Петров В.С.

Ухвала від 03.09.2019

Господарське

Господарський суд Одеської області

Петров В.С.

Ухвала від 27.08.2019

Господарське

Господарський суд Одеської області

Желєзна С.П.

Ухвала від 05.08.2019

Господарське

Господарський суд Одеської області

Петров В.С.

Ухвала від 05.08.2019

Господарське

Господарський суд Одеської області

Петров В.С.

Ухвала від 17.07.2019

Господарське

Господарський суд Одеської області

Петров В.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні