Ухвала
від 28.08.2019 по справі 364/342/18
ВОЛОДАРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 364/342/18

Провадження № 1-кп/364/8/19

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28.08.2019 р. Володарський районний суд Київської області у складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

при секретарі судового засідання ОСОБА_2 ,

за участю:

прокурора ОСОБА_3 ,

обвинуваченого ОСОБА_4 ,

його захисника ОСОБА_5 ,

потерпілих ОСОБА_6 , ОСОБА_7 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду Володарського районного суду Київської області в смтВолодарка Київської області клопотання захисника обвинуваченого про тимчасовий доступ до речей та документів у кримінальному провадженні, внесеному 27.12.2014р. до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12014110160000378, по обвинуваченню:

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м.Лубни Полтавської області, громадянина України, зареєстрованого та фактично проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимого,

у вчиненні злочину, передбаченого частиною другою статті272 Кримінального кодексу України (далі КК України),

ВСТАНОВИВ:

У провадженні Володарського районного суду Київської області перебуває зазначене кримінальне провадження за обвинуваченням ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у вчиненні злочину, передбаченого частиною другою статті272 КК України.

Захисником обвинуваченого ОСОБА_5 18.06.2019р. подано до суду письмове клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів (т.2, а.п.157-158), а саме: відеозапису з камер відеоспотереження Товариства з обмеженою відповідальністю « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (далі ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 ») за 27.12.2014р., тобто за той день, коли сталася подія, що є предметом дослідження в даному кримінальному провадженні та внаслідок якої загинув працівник цього підприємства ОСОБА_8 . Як зазначено в клопотанні захисника, згаданий відеозапис вилучався під час досудового розслідування для приєднання до матеріалів кримінального провадження, проте наразі самого відеозапису в якості доказів у матеріалах справи немає.

З метою вирішення клопотання захисника та з`ясування наведених обставин, зокрема щодо наявності зазначеного відеозапису та місця його знаходження судом за клопотанням сторони захисту був викликаний та в порядку частини тринадцятої статті352 Кримінального процесуальногокодексу України(далі КПК України) у судовому засіданні 28.08.2019р. був повторно допитаний свідок ОСОБА_9 , який є директором ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 ».

Названий свідок ОСОБА_9 під час повторного допиту надав суду показання про обладнання території очолюваного ним ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » системою відеоспотередження, зокрема встановлено 5 відеокамер у приміщенні цеху, де сталася згадана подія. Також свідок повідомив про механізм роботи системи відеоспостереження та автоматичне знищення записів через 2місяці. Проте вказав, що стосовно трагічної події 27.12.2014р. ним було надано доступ працівникам правоохоронних органів до системи відеоспостереження, а також зроблено копію відеозапису за названий день, що зберігається в нього на власному комп`ютері вдома, тому він може надати її суду.

У судовому засіданні обвинувачений та його захисник підтримали подане клопотання, вказавши, що зазначений відеозапис подій має значення для правильного вирішення справи та встановлення обставин події 27.12.2014р., зокрема поведінки загиблого ОСОБА_8 , у тому числі й з огляду на обставини, що повідомлялися допитаними в суді свідками.

Прокурор у цілому не заперечував проти задоволення зазначеного клопотання, проте вказав, що такий тимчасовий доступ до речей і документів, у разі задоволення клопотання судом, має бути проведений відповідно до визначеного законом порядку, тому просив надати відповідне доручення органу досудового розслідування слідчому відділу Володарського відділення поліції Сквирського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Київській області, контроль покласти на прокурора.

Потерпілі не заперечували проти задоволення зазначеного клопотання та пропозиції прокурора.

Вирішуючи заявлене стороною захисту клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів, суд виходить з такого.

За загальним правилом частини першої статті333 КПК України заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються під час судового провадження згідно з положеннями розділуІІ цього Кодексу з урахуванням особливостей, встановлених цим розділом.

Відповідно до норм статті159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку); тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Згідно з положеннями частин четвертої, п`ятої, сьомої статті163 КПК України слідчий суддя, суд розглядає клопотання за участю сторони кримінального провадження, яка подала клопотання, та особи, у володінні якої знаходяться речі і документи, крім визначених законом випадків. Слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: 1)перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2)самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; 3)не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Крім того, з вимогами частини другої статті333 КПК України під час розгляду клопотання про надання тимчасового доступу до речей і документів суд також враховує причини, через які доступ не був здійснений під час досудового розслідування. Якщо судом під час судового провадження прийнято рішення про надання доступу до речей і документів, суд відкладає судовий розгляд на строк, достатній для здійснення такого заходу забезпечення кримінального провадження та ознайомлення учасників судового провадження з його результатами. Особа, яка під час судового провадження отримала речі і документи внаслідок здійснення тимчасового доступу до них, зобов`язана надати до них доступ у порядку, передбаченому статтею290 цього Кодексу.

Зважаючи на наведене та враховуючи, що згаданий у клопотанні сторони захисту відеозапис з камер відеоспостережння ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » перебуває у володінні директора цього підприємства ОСОБА_9 , цей відеозапис сам по собі та/або в сукупності з іншими матеріалами судового провадження має значення для встановлення важливих обставин у даному кримінальному провадженні, а саме: щодо обставин загибелі ОСОБА_8 , у тому числі дій (поведінки) самого загиблого з огляду на покази свідків, що надавалися під час їх допиту в суді, беручи до уваги відсутність цього відеозапису в матеріалах кримінального провадження, тому суд вважає наявними підстави для задоволення клопотання захисника обвинуваченого та ухвалення рішення про надання тимчасового доступу до цього відеозапису, копія якого зберігається на комп`ютері директора ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » за адресою його місця проживання.

Водночас суд вбачає необхідним передбачити виконання цієї ухвали не в порядку добровільного надання суду згаданого відеозапису свідком ОСОБА_9 , а в передбаченому статтею333 КПК України порядку шляхом надання відповідного доручення органу досудового розслідування, процесуального оформлення результатів та виконання вимог статті290 КПК України, на що слушно звернуто увагу прокурором у судовому засіданні.

Керуючись статтями159, 163-166, 333, 369-372, 392, 532 КПК України, суд

УХВАЛИВ:

Клопотання захисника обвинуваченого, адвоката ОСОБА_5 про тимчасовий доступ до речей та документів задовольнити.

Надати слідчим слідчого відділу Володарського відділення поліції Сквирського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Київській області ОСОБА_10 та ОСОБА_11 , якими за даними обвинувального акту здійснювалося досудове розслідування в кримінальному провадженні, внесеному 27.12.2014р. до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12014110160000378, по обвинуваченню ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у вчиненні злочину, передбаченого частиною другою статті272 КК України, або іншим слідчим названого слідчого відділу за дорученням начальника цього слідчого відділу тимчасовий доступ до речей і документів з можливістю ознайомлення з ними, виготовлення їх копії та вилучення їх (здійснення їх виїмки), а саме: до відеозапису(ів) за 27.12.2014р. з камер відеоспотереження, що розташовані в приміщенні цеху № НОМЕР_1 Товариства з обмеженою відповідальністю « ІНФОРМАЦІЯ_2 », який(і) зберігається(ються) за адресою місця проживання директора названого підприємства ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , по АДРЕСА_2 .

Контроль за виконанням цієї ухвали суду покласти на прокурора Володарського відділу Білоцерківської місцевої прокуратури Київської області ОСОБА_3 , який підтримує державне обвинувачення в даному кримінальному провадженні в суді.

Посадовій(им) особі(ам) органу досудового розслідування, якою(ими) буде отримано речі і документи внаслідок здійснення тимчасового доступу до них, і прокурору забезпечити надати до них доступ у порядку, передбаченому статтею290 КПК України, та надати їх суду в строкне пізнішедесяти днів з дня закінчення строку дії цієї ухвали суду.

Строк дії цієї ухвали суду один місяць з дня її постановлення, тобто до 28.09.2019р.

Судове засідання з розгляду кримінального провадження, внесеного 27.12.2014р. до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12014110160000378, по обвинуваченню ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у вчиненні злочину, передбаченого частиною другою статті272 КК України, відкласти до 10год. 30хв. 16жовтня 2019року.

Копії цієї ухвали суду видати (надіслати) учасникам справи до відома, а також невідкладно надіслати до Володарського відділення поліції Сквирського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Київській області до виконання та прокурору для здійснення контролю за виконанням.

Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення та не підлягає оскарженню.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення28.08.2019
Оприлюднено20.02.2023
Номер документу83881726
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовий доступ до речей та документів у кримінальному провадженні, внесеному 27.12.2014р. до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12014110160000378, по обвинуваченню: ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м.Лубни Полтавської області, громадянина України, зареєстрованого та фактично проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимого, у вчиненні злочину, передбаченого частиною другою статті272 Кримінального кодексу України (далі КК України

Судовий реєстр по справі —364/342/18

Вирок від 20.01.2020

Кримінальне

Володарський районний суд Київської області

Макаренко Л. А.

Ухвала від 28.08.2019

Кримінальне

Володарський районний суд Київської області

Макаренко Л. А.

Ухвала від 05.04.2019

Кримінальне

Володарський районний суд Київської області

Макаренко Л. А.

Ухвала від 03.05.2018

Кримінальне

Володарський районний суд Київської області

Макаренко Л. А.

Ухвала від 28.03.2018

Кримінальне

Володарський районний суд Київської області

Макаренко Л. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні