Ухвала
від 29.08.2019 по справі 911/2045/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Симона Петлюри, 16/108, м. Київ, 01032, тел. (044) 235-95-51, е-mail: inbox@ko.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

"29" серпня 2019 р. м. Київ Справа № 911/2045/19

Суддя Господарського суду Київської області Янюк О.С., розглянувши матеріали

позовної заяви Акціонерного товариства Комерційного банку Приватбанк , м.Київ

до 1) Товариства з обмеженою відповідальністю Векторбуд-плюс , м. Бориспіль Київської області

2) ОСОБА_1 , м. Бориспіль Київської області

про стягнення грошових коштів

ВСТАНОВИВ:

12.08.2019 Акціонерне товариство Комерційний банк Приватбанк (далі - позивач, АТ КБ Приватбанк звернулось до Господарського суду Київської області (далі - суд) із позовною заявою до Товариства з обмеженою відповідальністю Векторбуд-плюс (далі - відповідач-1) та ОСОБА_1 (далі - відповідач-2) про солідарне стягнення з останніх заборгованості за кредитним договором б/н від 27.08.2018 у розмірі 79 814,15грн, з яких: 79 555,12грн - заборгованість за кредитом, 151,54грн - заборгованість за відсотками, нарахованими на прострочену заборгованість; 107,49грн - пеня за невчасність виконання зобов`язань за договором. Крім того, позивач просить суд вирішити питання про розподіл судових витрат.

Відповідно до ч.ч. 1, 3 ст. 27 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України), позов пред`являється до господарського суду за місцезнаходженням чи місцем проживання відповідача, якщо інше не встановлено цим Кодексом. Для цілей визначення підсудності відповідно до цього Кодексу місцем проживання фізичної особи, яка не є підприємцем, визнається зареєстроване у встановленому законом порядку місце її проживання або перебування.

Із змісту позовної заяви вбачається, що позивачем було визначено одного із відповідачів фізичну особу - ОСОБА_1 , із зазначенням його адреси: АДРЕСА_1 .

У ч. 6 ст. 176 ГПК України, зокрема, зазначено, що у разі якщо відповідачем у позовній заяві вказана фізична особа, що не є підприємцем, суд звертається до відповідного органу реєстрації місця перебування та місця проживання особи щодо надання інформації про зареєстроване місце проживання (перебування) такої фізичної особи.

На виконання зазначено норми ГПК України, судом було направлено запит від 15.08.2019 №911/2045/19 до Відділу реєстрації місця проживання громадян Бориспільської міської ради щодо встановлення відповідного місця проживання (перебування) ОСОБА_1

27.08.2019 у відповідь на вказаний запит Реєстраційна служба Бориспільської міської ради Київської області листом №2036-5828 повідомила суд, що за даними реєстру територіальної громади м. Борисполя про реєстрацію місця проживання/перебування інформація про місце проживання у м. Борисполі громадянина ОСОБА_1 відсутня.

Відповідно до ч. 10 ст. 176 ГПК України, якщо отримана судом інформація не дає можливості встановити зареєстроване у встановленому законом порядку місце проживання (перебування) фізичної особи, суд вирішує питання про відкриття провадження у справі. Подальший виклик такої особи як відповідача у справі здійснюється через оголошення на офіційному веб-порталі судової влади України.

Зважаючи на те, що місце проживання (перебування) відповідача-2 не вдалось встановити, суд вважає за доцільне вирішити питання про відкриття провадження у справі та розмістити відповідну інформацію про стан розгляду справи на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет.

Відповідно до ч. 1 ст. 176 ГПК України, за відсутності підстав для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви чи відмови у відкритті провадження суд відкриває провадження у справі протягом п`яти днів з дня надходження позовної заяви або заяви про усунення недоліків, поданої в порядку, передбаченому ст. 174 цього Кодексу. Якщо відповідачем вказана фізична особа, яка не є підприємцем, суд відкриває провадження протягом п`яти днів з дня отримання судом у порядку, передбаченому частиною восьмою цієї статті, інформації про зареєстроване у встановленому законом порядку місце проживання (перебування) фізичної особи - відповідача.

Проаналізувавши подану АТ Приватбанк позовну заяву, судом встановлено, що підстави для залишення її без руху у порядку, передбаченому ст. 174 ГПК України відсутні, а відтак суд вважає за можливе прийняти її до розгляду.

Водночас, разом із позовною заявою позивачем було подано суду клопотання про розгляд справи у порядку спрощеного позовного провадження без виклику сторін.

Розглянувши подане клопотання та дослідивши матеріали позовної заяви, суд вважає за необхідне зазначити наступне.

Відповідно до ч. 1 ст. 247 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України), у порядку спрощеного позовного провадження розглядаються малозначні справи.

Згідно ч. 5 ст. 12 ГПК України, для цілей цього Кодексу малозначними справами є, зокрема, справи, у яких ціна позову не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб. При цьому, ч. 7 вказаної статті визначено, що для цілей цього Кодексу розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб вираховується станом на 1 січня календарного року, в якому подається відповідна заява або скарга, вчиняється процесуальна дія чи ухвалюється судове рішення.

Клопотання позивача про розгляд справи в порядку спрощеного позовного провадження подається у письмовій формі одночасно з поданням позовної заяви або може міститися у ній (ч. 1 ст. 249 ГПК України).

Так, із змісту позовної заяви вбачається, що ціна поданого позову не перевищує 100 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, розрахованого станом на 01.01.2019, суд дійшов висновку, що відповідна позовна заява підлягає розгляду у порядку спрощеного позовного провадження, а клопотання позивача - задоволенню.

У силу ч.5 ст.252 ГПК України, суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої із сторін про інше; за клопотанням однієї із сторін або з власної ініціативи суду розгляд справи проводиться в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін.

Клопотань про розгляд справи з повідомленням (викликом) суду подано не було.

Ураховуючи зазначене, керуючись ст.ст. 176, 234-235, 247, 249, 250, 252 ГПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

1. Позовну заяву прийняти до розгляду і відкрити провадження у справі.

2. Здійснювати розгляд справи у порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін.

3. Встановити строк для подання:

відповідачам - відзиву на позов з доказами, які підтверджують обставини, на яких ґрунтуються заперечення відповідача та документів, що підтверджують надіслання відзиву з додатками позивачу - протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення ухвали;

позивачу - відповіді на відзив з доказами в обґрунтування викладених у ньому обставин та доказів направлення копії відповідачу - до 19.09.2019;

відповідачу - заперечення з доказами в обґрунтування його доводів та доказами направлення копій позивачу - до 30.09.2019.

4. Роз`яснити відповідачу, що у разі ненадання відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи у силу ч.2 ст.178 ГПК України.

5. Інформацію по справі сторони можуть отримати на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет (http://court.gov.ua/fair/).

Відповідно до ч. 2 ст.235 ГПК України, ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та окремо від рішення оскарженню не підлягає. Заперечення на ухвалу, що не підлягає оскарженню окремо від рішення суду, можуть бути включені до апеляційної скарги на рішення суду, яка подається у порядку, визначеному ст. 257 ГПК України, з урахуванням підпункту 17.5 п.17 ч.1 Перехідних положень ГПК України.

Суддя О.С. Янюк

Ухвалу підписано 29.08.2019.

Звернути увагу сторін на те, що відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 135 ГПК України, суд може постановити ухвалу про стягнення в дохід державного бюджету з відповідної особи штрафу у сумі від одного до десяти розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб у випадках: невиконання процесуальних обов`язків, зокрема ухилення від вчинення дій, покладених судом на учасника судового процесу; зловживання процесуальними правами, вчинення дій або допущення бездіяльності з метою перешкоджання судочинству; неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, або неподання таких доказів без поважних причин.

Ознайомлення з матеріалами справи здійснюється щочетверга за наявності завчасно поданого через канцелярію суду клопотання, в якому повинні бути зазначені дата та час, коли представник з`явиться до суду для ознайомлення з матеріалами справи.

СудГосподарський суд Київської області
Дата ухвалення рішення29.08.2019
Оприлюднено29.08.2019
Номер документу83900717
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —911/2045/19

Рішення від 31.10.2019

Господарське

Господарський суд Київської області

Янюк О.С.

Ухвала від 29.08.2019

Господарське

Господарський суд Київської області

Янюк О.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні