Ухвала
від 27.08.2019 по справі 921/101/18
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

27 серпня 2019 року м. ТернопільСправа № 921/101/18 Господарський суд Тернопільської області

у складі судді Боровця Я.Я.

розглянув заяву №2294 від 19.08.2019 (вх. №14787 від 22.08.2019) приватного виконавця Виконавчого округу міста Києва Міністерства юстиції України Лисенка Сергія Олексійовича про заміну сторони виконавчого провадження

у справі №921/101/18

за позовом Публічного акціонерного товариства "УКРАЇНСЬКИЙ ПРОФЕСІЙНИЙ БАНК" в особі Уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на здійснення ліквідації ПАТ "УПБ" Грошової С.В., вул. Марини Раскової, буд.15, м. Київ

до відповідача 1: Товариства з обмеженою відповідальністю "ФК АУРУМ ФІНАНС", вул. Княжий Затон, буд. 9-А,офіс 369, м. Київ

відповідача 2: Товариства з обмеженою відповідальністю "КОМПАНІЯ З УПРАВЛІННЯ АКТИВАМИ "ПРАКТИКА", вул. Івана Мазепи, буд.10, м. Київ

відповідача 3: Приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округа Смолянівни Олени Ярославівни, проспект Ак. Глушкова, буд. 31, офіс 4, м. Київ

треті особи, які не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідачів:

1. Приватне агропромислове підприємство "ВІДРОДЖЕННЯ", вул. Данила Галицького, 33/15, смт. Підволочиськ, Тернопільська область,

2. Товариство з обмеженою відповідальністю " РАЙЗ М", вул. Данила Галицького, 33/15, смт. Підволочиськ, Тернопільська область.

про відновлення становища ПАТ "УПБ", яке існувало до укладення Договору про відступлення прав вимоги за реєстровим №1619 від 28.05.2015, а саме: - визнати ПАТ "УПБ" Іпотекодержателем Приватного агропромислового підприємства "ВІДРОДЖЕННЯ" за Іпотечним договором за реєстровим №4804 від 03.12.2014; - визнати ПАТ "УПБ" Іпотекодержателем Товариства з обмеженою відповідальністю "РАЙЗ М" за Іпотечним договором за реєстровим №4802 від 03.12.2014; - зобов`язати приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округа Смолянівну Олену Ярославівну внести зміни до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

ВСТАНОВИВ:

22.08.2019 приватний виконавець Виконавчого округу міст Києва Міністерства юстиції України Лисенко Сергій Олексійович звернувся до Господарського суду Тернопільської області з заявою про заміну сторони виконавчого провадження у справі №921/101/18, в якій просить суд замінити сторону (боржника) приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу Смолянінову О.Я. у виконавчому провадженні щодо виконання рішення Господарського суду Тернопільської області від 09.07.2018 у справі №921/101/18, його правонаступником Відділ державної реєстрації Підволочиської районної державної адміністрації Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області, що знаходиться за адресою: 47800, м. Підволочиськ вул. Івана Франка, 8, Тернопільська область.

Відповідно до частин 1-3 статті 334 Господарського процесуального кодексу України у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження суд замінює таку сторону її правонаступником. Заяву про заміну сторони її правонаступником може подати сторона (заінтересована особа), державний або приватний виконавець. Суд розглядає заяву про заміну сторони її правонаступником у десятиденний строк з дня її надходження до суду у судовому засіданні з повідомленням учасників справи та заінтересованих осіб.

Згідно з пунктом 6.1 Постанови пленуму Вищого господарського суду України від 17.10.2012 № 9 "Про деякі питання практики виконання рішень, ухвал, постанов господарських судів України" розгляд заяви про заміну сторони виконавчого провадження її правонаступником здійснюється за загальними правилами позовного провадження у межах розглянутої судом справи з урахуванням особливостей щодо суб`єктного складу учасників процесу, передбачених згаданою нормою Закону України "Про виконавче провадження" (стягувач, боржник, державний виконавець, правонаступник стягувача або боржника).

Пунктами 2 та 4 частини 3 статті 2 Господарського процесуального кодексу України рівність всіх учасників судового процесу перед законом і судом, а також змагальність сторін визначено як основні засади (принципи) господарського судочинства.

Відповідно до частини 2 статті 13 Господарського процесуального кодексу України учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених цим Кодексом.

Так, пунктом 1 частини 1 статті 164 Господарського процесуального кодексу України, передбачено, що до заяви додаються документи, які підтверджують відправлення іншим учасникам справи копії заяви і доданих до неї документів.

Як визначено статтею 172 Господарського процесуального кодексу України, позивач, особа, яка звертається з заявою, зобов"язані до подання заяви надіслати учасникам справи її копії та копії доданих до неї документі з листом з описом вкладення.

Правилами надання послуг поштового зв`язку, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 05.03.2009 № 270 встановлено, що підтвердженням прийняття для пересилання поштового відправлення є розрахунковий документ, що підтверджує надання такої послуги (розрахункова квитанція тощо). Також надається опис вкладення, який заповнюється відправником у двох примірниках із зазначенням адреси одержувача, кількості предметів, вартості кожного з цих предметів. Працівник об`єкта поштового зв`язку повинен перевірити відповідність вкладення опису, розписатися на обох його примірниках і проставити відбиток календарного штемпеля. Один примірник опису видається відправникові, другий вкладається до поштового відправлення (п. 61 Правил).

Із наведених норм вбачається, що належним доказом направлення копії позовної заяви та доданих до неї документів відповідачеві у справі є бланк опису вкладення , завірений відповідним відділенням зв`язку, разом з фіcкальним чеком/квитанцією про відправлення. Працівник поштового зв`язку повинен перевірити відповідність вкладення опису, розписатися на обох його примірниках і проставити відбиток календарного штемпеля. Один примірник опису вкладається до поштового відправлення, другий видається відправникові. На примірнику опису, що видається відправникові, працівник поштового зв`язку повинен зазначити номер поштового відправлення.

Однак, як вбачається із заяви та доданих до неї документів, заявник не надіслав відповідні копії для інших учасників справи.

Для забезпечення рівності учасників судового процесу та змагальності Господарський процесуальний кодекс України передбачає, серед іншого, обов`язок осіб, які звертаються до суду з позовною заявою, заявами по суті справи, надсилати копії таких заяв та доданих до них документів іншим учасникам справи. Незважаючи на відсутність в Господарському процесуальному кодексі України прямої вказівки про необхідність надсилання копії заяви про заміну сторони виконавчого провадження іншим учасникам справи, з метою дотримання вищезазначених принципів господарського судочинства, заявник повинен надіслати копію заяви та доданих до неї документів іншим учасникам справи.

Суд звертає увагу заявника, що згідно з положеннями статті 334 Господарського процесуального кодексу України суд розглядає заяву про заміну сторони її правонаступником у десятиденний строк з дня її надходження до суду у судовому засіданні з повідомленням учасників справи та заінтересованих осіб.

Отже, неотримання учасниками справи та заінтересованою особою копії заяви про заміну сторони її правонаступником позбавляє їх можливості відповідним чином скористатися своїми правами (заперечити проти заяви, надати суду свої пояснення тощо) у судовому засіданні, чим порушуються їхні процесуальні права.

Не подання доказів відправлення іншим учасникам справи копії заяви і доданих до неї документів (пункт 1 частини 1 статті 164 ГПК України) є підставою для залишення вказаної заяви без руху на підставі статті 174 ГПК України.

Також, суд звертає увагу заявника на наступне:

28 травня 2019 року приватний виконавець Виконавчого округу міст Києва Міністерства юстиції України Лисенко Сергій Олексійович звернувся до Господарського суду Тернопільської області з заявою про заміну сторони виконавчого провадження у справі №921/101/18, в якій просить суд замінити сторону (боржника) приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу Смолянінову О.Я. у виконавчому провадженні щодо виконання рішення Господарського суду Тернопільської області від 09.07.2018 у справі №921/101/18, його правонаступником Відділ державної реєстрації Підволочиської районної державної адміністрації Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області, що знаходиться за адресою: 47800, м. Підволочиськ вул. Івана Франка, 8, Тернопільська область.

Ухвалою суду від 03.06.2019 заяву приватного виконавця Виконавчого округу міста Києва Міністерства юстиції України Лисенка Сергія Олексійовича залишено без руху, для надання можливості заявнику усунути недоліки даної заяви, шляхом подання до суду доказів надсилання копії заяви та доданих до неї документів учасникам справи та заінтересованій особі. Даною ухвалою встановлено строк для усунення недоліків - до 19.06.2019.

Ухвалою суду від 25.06.2019 заяву №1483 від 22.05.2019 (вх. №9294 від 28.05.2019) про заміну сторони виконавчого провадження у справі №921/101/18 повернуто приватному виконавцю Виконавчого округу міста Києва Міністерства юстиції Укрїни Лисенко Сергію Олексійовичу, на підставі частини 4 статті 174 Господарського процесуального кодексу України (якщо позивач не усунув недоліки заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із заявою).

Проте, як вбачається із поданої заяви №2294 від 19.08.2019 (вх. №14787 від 22.08.2019) заявником - приватним виконавцем Виконавчого округу міста Києва Міністерства юстиції України Лисенком Сергієм Олексійовичем знову не подано доказів надсилання копії заяви та доданих до неї документів учасникам справи та заінтересованій особі.

Отже, у зв`язку із наведеним, заява підлягає залишенню без руху на підставі частини 1 статті 174 ГПК України, для надання можливості заявником усунути недоліки заяви, шляхом подання до суду - доказів надсилання копії заяви та доданих до неї документів учасникам справи та заінтересованій особі.

Керуючись статями 2, 13, 164, 172, 232-235, 334 Господарського процесуального кодексу України, суд, -

УХВАЛИВ:

1. Заяву №2294 від 19.08.2019 (вх. №14787 від 22.08.2019) приватного виконавця Виконавчого округу міста Києва Міністерства юстиції України Лисенка Сергія Олексійовича про заміну сторони виконавчого провадження у справі №921/101/18 - залишити без руху.

2. Встановити заявнику строк для усунення недоліків заяви - до "16" вересня 2019 року.

3. Попередити заявника про наслідки недотримання вимог ухвали про залишення заяви без руху, передбачені ч. 4 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України.

4 . Копію ухвали надіслати приватному виконавцю Виконавчого округу міста Києва Міністерства юстиції Укрїни Лисенка Сергія Олексійовича (вул. Фрометівська, 2, м. Київ), рекомендованою кореспонденцією з повідомленням про вручення поштового відправлення.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Ухвалу підписано "29" серпня 2019 року.

Учасники справи можуть отримати інформацію у справі на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб - адресою: https://te.court.gov.ua/sud5022.

Суддя Я.Я. Боровець

Дата ухвалення рішення27.08.2019
Оприлюднено30.08.2019
Номер документу83901299
СудочинствоГосподарське
Сутьвідступлення прав вимоги за реєстровим №1619 від 28.05.2015, а саме: - визнати ПАТ "УПБ" Іпотекодержателем Приватного агропромислового підприємства "ВІДРОДЖЕННЯ" за Іпотечним договором за реєстровим №4804 від 03.12.2014; - визнати ПАТ "УПБ" Іпотекодержателем Товариства з обмеженою відповідальністю "РАЙЗ М" за Іпотечним договором за реєстровим №4802 від 03.12.2014; - зобов`язати приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округа Смолянівну Олену Ярославівну внести зміни до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно

Судовий реєстр по справі —921/101/18

Ухвала від 12.12.2019

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Боровець Я.Я.

Ухвала від 02.12.2019

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Боровець Я.Я.

Ухвала від 07.11.2019

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Боровець Я.Я.

Ухвала від 17.10.2019

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Боровець Я.Я.

Ухвала від 03.10.2019

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Боровець Я.Я.

Ухвала від 25.09.2019

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Боровець Я.Я.

Ухвала від 25.09.2019

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Боровець Я.Я.

Ухвала від 27.08.2019

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Боровець Я.Я.

Ухвала від 25.06.2019

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Боровець Я.Я.

Ухвала від 03.06.2019

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Боровець Я.Я.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні