Рішення
від 15.08.2019 по справі 558/59/19
ДЕМИДІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 558/59/19

номер провадження 2/558/46/19

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

15 серпня 2019 року смт. Демидівка

Демидівський районний суд Рівненської області , в складі судді одноособово Феха Т.С., при секретарі судових засідань Ковальській Л.С., з участю представника позивача ОСОБА_1 - адвоката Новосада В.О., представника відповідача ОСОБА_2 , представника третьої особи Кондратюк К.І.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Демидівської районної державної адміністрації, Демидівської селищної ради Рівненської області, третя особа - Головне управління Держгеокадастру у Рівненській області, в особі Відділу Держгеокадастру у Демидівському районі, про визнання права на земельну частку (пай) в порядку спадкування ,-

в с т а н о в и в:

Позивач ОСОБА_1 звернулася до суду з позовною заявою до відповідачів Демидівської районної державної адміністрації, Демидівської селищної ради Рівненської області, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору - Головне управління Держгеокадастру у Рівненській області, в особі Відділу Держгеокадастру у Демидівському районі, про визнання права на земельну частку (пай) в порядку спадкування.

У позовній заяві позивач ОСОБА_1 просила визнати за нею в порядку спадкування за законом після смерті матері ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 право на земельну частку (пай) розміром 3,64 умовних кадастрових гектарів у землях, що були виділені Колективному сільськогосподарському підприємству Україна (далі - КСГП Україна ) с. Княгинине, Демидівського району Рівненської області.

В обґрунтування позовних вимог позивач ОСОБА_1 у позовній заяві посилається на те, що вона є єдиним спадкоємцем після смерті матері ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 . При зверненні до нотаріальної контори з заявою про видачу їй свідоцтва про право на спадщину за законом, а саме: на земельну частку (пай), їй було відмовлено приватним нотаріусом у видачі такого свідоцтва, оскільки відсутні документи, що підтверджували б належність спадкодавцеві права на земельну частку (пай).

Право на земельну частку (пай) належало її бабі ОСОБА_4 , оскільки вона працювала в КСГП Україна с. Княгинине, Демидівського району Рівненської області, була включена до списку громадян - членів КСГП Україна , що підтверджується додатком до державного акта на право колективної власності на землю № 39. Однак, ІНФОРМАЦІЯ_2 її баба ОСОБА_4 померла. За життя ОСОБА_4 сертифікат на право на земельну частку (пай) не був виданий.

Після смерті ОСОБА_4 спадщину прийняв її чоловік ОСОБА_5 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_3 , не оформивши спадкових прав після смерті ОСОБА_4 на земельну частку (пай).

У позовній заяві позивач ОСОБА_1 зазначає, що після смерті її діда ОСОБА_5 спадщину прийняла її мати, а дочка ОСОБА_5 - ОСОБА_3

Позивач ОСОБА_1 , вважає, що оскільки її баба ОСОБА_4 набула право на земельну частку (пай) та не втратила такого права за життя, а спадщину після смерті ОСОБА_4 прийняв її чоловік ОСОБА_5 та після смерті ОСОБА_5 спадщину прийняла її мати ОСОБА_3 , то вона має право на таку земельну частку (пай) в порядку спадкування після смерті матері.

Під час розгляду справи представник позивача ОСОБА_1 - адвокат Новосад В.О. позовні вимоги позивача підтримав з підстав, викладених у позовній заяві, просив позов задовільнити.

В судовому засіданні представник відповідача Демидівської селищної ради Рівненської області Мисяйло Н.С. позовні вимоги позивача не визнала, вважала їх безпідставними та пояснила, що ОСОБА_4 дійсно працювала в колгоспі Ленінський шлях , який пізніше змінив назву на колгосп Україна , а ще згодом - на КСГП Україна смт. Демидівка.

18 листопада 1995 року КСГП Україна було видано державний акт на право колективної власності на землю та баба позивача ОСОБА_4 дійсно була включена у список громадян - членів КСГП Україна , як член підприємства, яка мала право на земельну частку (пай). Однак, ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_4 померла. У 1997 році КСГП Україна було розукрупнено та утворилося КСГП Відродження , яке діяло на території Княгининської сільської ради Демидівського району Рівненської області, а до КСГП Україна відійшли землі смт. Демидівка, Рівненської області. Оскільки, ОСОБА_4 померла, то вона не була включена до списку членів КСГП Відродження , коли такому підприємству видавався державний акт на право колективної власності на землю. Сертифікати на право на земельну частку (пай) видавалися пізніше. Вважає, що оскільки ОСОБА_4 померла та за життя не отримала сертифіката на право на земельну частку (пай), то нею було втрачене таке право у зв`язку з смертю.

Представник відповідача Демидівської селищної ради Рівненської області Мисяйло Н.С. просила відмовити позивачеві у задоволенні позовних вимог, оскільки ОСОБА_4 за життя не отримувала сертифіката на право на земельну частку (пай), а тому втратила право на земельну частку (пай). Крім того, ОСОБА_2 пояснила, що після утворення об`єднаної територіальної громади, Княгининська сільська рада Демидівського району Рівненської області увійшла до складу Демидівської селищної ради Рівненської області.

Представник відповідача Демидівської районної державної адміністрації на судовий розгляд справи не з`явився. Від відповідача Демидівської районної державної адміністрації до суду надійшла заява з проханням справу розглянути без участі представника відповідача. Крім того, у такій заяві зазначалося про те, що відповідач Демидівська районна державна адміністрація позовні вимоги позивача не визнає, вважає себе неналежним відповідачем, оскільки виділення земельних ділянок належить до повноважень сільських, селищних, міських рад (а.с. 125).

У листі № 02-12/987/19 представник відповідача Демидівської районної державної адміністрації просив відмовити у задоволенні позовних вимог позивача ОСОБА_1 , посилаючись на те, що включення ОСОБА_4 до державного акта на право колективної власності на землю серії НОМЕР_1 є недостатньою підставою для набуття права на земельну частку (пай) за відсутності інших доказів, що підтверджували б членство ОСОБА_4 в КСГП Україна (а.с. 82).

Представник третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору - Головного управління Держгеокадастру у Рівненській області, в особі Відділу Держгеокадастру у Демидівському районі, ОСОБА_6 в судовому засіданні пояснила, що позовні вимоги позивача ОСОБА_1 вважає обґрунтованими, оскільки включення ОСОБА_4 , яка є бабою позивача, до державного акта на право колективної власності на землю КСГП Україна (списку членів підприємства) підтверджує, як те, що вона була членом такого підприємства, так і набуття нею права на земельну частку (пай). ОСОБА_4 набула право на земельну частку (пай), а та обставина, що вона померла і не отримала у зв`язку з смертю сертифікат на право на земельну частку (пай) не свідчить про втрату ОСОБА_4 такого права.

Суд, заслухавши представників сторін, третьої особи, вивчивши матеріали справи, дослідивши докази по справі та оцінивши їх, як кожен окремо, так і в їх сукупності за внутрішнім переконанням, приходить до висновку, що позов підлягає до задоволення з наступних підстав.

Суд вирішив справу в межах заявлених позивачем позовних вимог та на підставі доказів, наданих сторонами по справі.

Під час підготовчого засідання представник відповідача Демидівської селищної ради Рівненської області Мисяйло Н.С. заявила клопотання про витребування у третьої особи копії державного акта на право колективної власності на землю серії НОМЕР_1 , що виданий КСГП Україна 18 листопада 1995 року, та копії державного акта на право колективної власності на землю серії НОМЕР_2 , що виданий КСГП Відродження 28 листопада 1997 року.

Таке клопотання представника відповідача Демидівської селищної ради Рівненської області Мисяйло Н.С. було задоволено судом.

В ході розгляду справи представник відповідача Демидівської селищної ради Рівненської області Мисяйло Н.С. та представник третьої особи Кондратюк К. ОСОБА_7 . заявили клопотання про долучення до матеріалів цивільної справи копій документів.

Клопотання представника відповідача Демидівської селищної ради Рівненської області Мисяйло Н.С. та представника третьої особи Кондратюк К.І. задоволено судом та до матеріалів цивільної справи були долучені: копія державного акта на право колективної власності на землю серії НОМЕР_2 , що видане КСГП Відродження 28 листопада 1997 року, копія Розпорядження голови Демидівської районної державної адміністрації № 227 Про затвердження вартості та розміру земельної частки (паю) по КСГП Відродження , копія рішення сесії Демидівської селищної ради № 116, копія рішення № 78 сесії Княгининської сільської ради від 2 жовтня 1997 року Про передачу земель у колективну власність на постійне користування КСГП Відродження , копія рішення Демидівської районної ради від 20 серпня 1999 року Про затвердження проекту розукрупнення КСГП Україна , копія витягу з протоколу загальних зборів уповноважених членів КСГП Відродження від 12 липня 1997 року, копія висновку Демидівської селищної ради № 33 від 30 липня 1997 року Про погодження проекту розукрупнення КСГП Україна , копія основних показників проекту розукрупнення КСГП Україна (а.с. 132-151).

Сторони (їх представники), представник третьої особи інших заяв та/чи клопотань до суду не подавали.

Судом не вирішувалося питання про забезпечення доказів, не вживалися заходи забезпечення позову, зупинення і поновлення провадження тощо.

Під час розгляду справи судом встановлені такі факти та відповідні їм правовідносини.

Із змісту свідоцтва про народження серії НОМЕР_3 , свідоцтва про укладення шлюбу НОМЕР_4 (а.с. 8), свідоцтва про народження серії НОМЕР_5 (а.с. 9), свідоцтва про укладення шлюбу серії НОМЕР_6 (а.с. 11) встановлено, що ОСОБА_4 є бабою позивача ОСОБА_1 . Крім того, такі документи підтверджують те, що ОСОБА_4 була дружиною ОСОБА_5 та матір`ю ОСОБА_3 .

Із змісту посвідчення № НОМЕР_7 (а.с. 13), виданого колгоспом Україна 5 січня 1984 року, встановлено, що ОСОБА_4 , 1928 року народження, була призначена пенсія по старості з 14 листопада 1983 року відповідно до Положення про порядок призначення і виплати пенсій членам колгоспів в розмірі 55 крб.

Архівною довідкою № 150/04-01 від 25 березня 2019 року підтверджено те, що у 1979 році колгосп Ленінський шлях с. Княгинин приєднано до колгоспу Україна смт. Демидівка та господарство отримало назву - колгосп Україна смт. Демидівка. У червні 1994 року колгосп Україна смт. Демидівка перейменовано в КСГП Україна смт. Демидівка. У 1997 році КСГП Україна смт. Демидівка розукрупнено і утворено КСГП Відродження с. Княгинин. У 2000 році КСГП Відродження реформовано у СФГ Відродження с. Княгинин (а.с. 54).

Як встановлено із змісту державного акта на право колективної власності на землю серії НОМЕР_1 від 18 листопада 1995 року КСГП Україна , розташованого на території Демидівської селищної ради та Княгининської сільської ради (а.с. 21-23), ОСОБА_4 була включена до списку громадян - членів КСГП Україна , які мали право на земельну частку (пай) із земель КСГП Україна , запис за номером 1039.

На час видачі КСГП Україна державного акта на право колективної власності на землю серії НОМЕР_1 від 18 листопада 1995 року ОСОБА_4 досягла пенсійного віку (а.с. 13).

Відповідно до розпорядження голови Демидівської районної державної адміністрації № 287 (а.с. 26) розмір земельної частки (паю) у КСГП "Україна" складав 3,64 умовних кадастрових гектарів.

Згідно свідоцтва про смерть серії НОМЕР_8 (а.с. 7) встановлено, що ОСОБА_4 померла ІНФОРМАЦІЯ_2 в с. Перекалі, Демидівського району Рівненської області.

Відповідно до довідки № 954, виданої Демидівською селищною радою 28 листопада 2018 року (а.с. 15), встановлено, що спадщину після смерті ОСОБА_4 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 , прийняв її чоловік ОСОБА_5 .

Свідоцтво про смерть серії НОМЕР_9 (а.с. 10) підтверджує те, що ОСОБА_5 помер ІНФОРМАЦІЯ_3 в м. Костопіль, Рівненської області.

Інформаційна довідка № 54429062 (а.с. 16), свідоцтво про право на спадщину за законом від 19 січня 2010 року (а.с. 58) підтверджують те, що ОСОБА_8 прийняла спадщину та успадкувала майно після смерті батька ОСОБА_5 .

Відповідно до свідоцтва про смерть серії НОМЕР_10 (а.с. 6) ОСОБА_8 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 в м. Костопіль, Рівненської області.

Свідоцтва про право на спадщину за законом від 30 жовтня 2017 року № 1818, № 1819 та № 1820 (а.с. 55, 59, 62), витяги про реєстрацію в Спадковому реєстрі № 49654342, № 49654429 та № 49654632 (а.с. 56, 60, 63), витяги з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності № НОМЕР_11 , № 101955106 та № НОМЕР_12 (а.с. 57, 61, 64), підтверджують те, що позивач ОСОБА_1 прийняла спадщину та успадкувала майно після смерті матері ОСОБА_8

Дослідженими доказами у справі встановлено, що після смерті ОСОБА_4 спадщину на належне їй майно прийняв її чоловік ОСОБА_5 . Після смерті ОСОБА_5 спадщину прийняла та отримала у власність спадкове майно його дочка ОСОБА_8 . Після смерті ОСОБА_8 спадщину прийняла її дочка - позивач ОСОБА_1 .

Відповідно до пункту 2 Указу Президента України від 8 серпня 1995 року № 720/95 Про порядок паювання земель, переданих у колективну власність сільськогосподарським підприємствам і організаціям право на частку (пай) мають члени колективного сільськогосподарського підприємства, сільськогосподарського кооперативу, сільськогосподарського акціонерного товариства, в тому числі пенсіонери, які раніше працювали в ньому і залишилися членами зазначеного підприємства, кооперативу, товариства, відповідно до списку, що додається до державного акта на право колективної власності на землю.

Пунктом 11 постанови Пленуму Верховного Суду України від 30 травня 2008 року № 7 Про судову практику у справах про спадкування судам роз`яснено, що при вирішенні спору про спадкування права на земельну частку (пай) основним документом, що посвідчує таке право, є сертифікат про право на земельну частку (пай).

Водночас відповідно до роз`яснень, що містяться в пункті 24 постанови Пленуму Верховного Суду України від 16 квітня 2004 року № 7 Про практику застосування судами земельного законодавства при розгляді цивільних справ , член колективного сільськогосподарського підприємства, включений до списку, що додається до державного акта на право колективної власності на землю, набуває права на земельну частку (пай) з дня видачі цього акта, і в разі його смерті успадкування права на земельний пай здійснюється за нормами ЦК України, у тому числі й у випадку, коли з різних причин ця особа не отримала сертифікат на право на земельну частку (пай).

Дослідженими доказами по справі встановлено, що ОСОБА_4 , будучи членом КСГП Україна та будучи включеною у списки громадян, які мають право на земельну частку (пай), що додається до державного акта на право колективної власності на землю КСГП Україна серії РВ НОМЕР_13 від 18 листопада 1995 року, набула право на земельну частку (пай).

Проте, ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_4 померла, не отримавши за життя сертифікат на право на земельну частку (пай).

З урахуванням встановлених обставин справи, суд приходить до висновку, що чоловік ОСОБА_4 - ОСОБА_5 успадкував належне ОСОБА_4 право на земельну частку (пай).

Після смерті ОСОБА_5 право на земельну частку (пай) прийняла його дочка ОСОБА_8 .

Відповідно до постанови приватного нотаріуса Костопільського районного нотаріального округу Рівненської області від 11 грудня 2018 року (а.с. 29) позивачеві ОСОБА_1 відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на земельну частку (пай) за рахунок земель КСГП Україна с. Княгинине, Демидівського району Рівненської області, у зв`язку з ненаданням правовстановлюючих документів.

Отже, позивач ОСОБА_1 , у порядку та строки передбачені ст.ст. 1268-1270 ЦК України, прийняла спадщину після смерті матері ОСОБА_8 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Аналізуючи досліджені докази, суд вважає, що є всі підстави для визнання за позивачем ОСОБА_1 в порядку спадкування за законом після смерті матері ОСОБА_8 права на земельну частку (пай), що належало ОСОБА_4 .

Таким чином, враховуючи, що позивач не може реалізувати своє право на земельну частку (пай), тому у відповідності до ст. 16 ЦК України, суд може захистити цивільне право позивача шляхом ухвалення рішення про визнання за позивачем права на земельну частку (пай).

П. 21 розділу Х Перехідних положень Земельного кодексу України установлено, що з дня набрання чинності Законом України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вирішення питання колективної власності на землю, удосконалення правил землекористування у масивах земель сільськогосподарського призначення, запобігання рейдерству та стимулювання зрошення в Україні" землі колективних сільськогосподарських підприємств, що припинені (крім земельних ділянок, які на день набрання чинності зазначеним Законом перебували у приватній власності), вважаються власністю територіальних громад, на території яких вони розташовані. Зазначений Закон є підставою для державної реєстрації права комунальної власності на земельні ділянки, сформовані за рахунок земель, які в силу зазначеного Закону переходять до комунальної власності.

Відповідно до ст.ст. 1268-1270 ЦК України, ст.ст. 258, 259, 265, 268 ЦПК України, суд, -

в и р і ш и в:

Позовну заяву ОСОБА_1 (місце проживання: АДРЕСА_1 , РНОКПП - НОМЕР_14 ) до Демидівської районної державної адміністрації (місцезнаходження: смт. Демидівка, вул. Луцька, буд. 3, Рівненської області, код - 22586294), Демидівської селищної ради Рівненської області (місцезнаходження: смт. Демидівка, вул. Миру, буд. 21, Рівненської області, код - 04386321), третя особа - Головне управління Держгеокадастру у Рівненській області, в особі Відділу Держгеокадастру у Демидівському районі (місцезнаходження: смт. Демидівка, вул. П. Орлика, буд. 28, Рівненської області, код - 39768252), про визнання права на земельну частку (пай) в порядку спадкування, задовільнити.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 (РНОКПП - НОМЕР_14 , зареєстрованою за адресою: АДРЕСА_1 ), в порядку спадкування право на земельну частку (пай) розміром 3,64 в умовних кадастрових гектарах за рахунок земель Колективного сільськогосподарського підприємства Україна с. Княгинине, Демидівського району Рівненської області, що належало ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Рівненського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги в тридцятиденний строк з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя Т.С. Феха.

Повний текст рішення складено 23 серпня 2019 року.

Дата ухвалення рішення15.08.2019
Оприлюднено30.08.2019
Номер документу83923601
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —558/59/19

Рішення від 15.08.2019

Цивільне

Демидівський районний суд Рівненської області

Феха Т.С.

Ухвала від 28.03.2019

Цивільне

Демидівський районний суд Рівненської області

Феха Т.С.

Ухвала від 28.03.2019

Цивільне

Демидівський районний суд Рівненської області

Феха Т.С.

Ухвала від 15.02.2019

Цивільне

Демидівський районний суд Рівненської області

Феха Т.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні