Вирок
від 02.09.2019 по справі 280/947/19
КОРОСТИШІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Коростишівський районний суд Житомирської області

Справа № 280/947/19

Провадження № 1-кп/280/311/19

ВИРОК

Іменем України

02 вересня 2019 року м.Коростишів

Коростишівський районний суд Житомирської області у складі: головуючого судді ОСОБА_1 , за участю: секретаря судового засідання ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , прокурора ОСОБА_4 , обвинуваченого ОСОБА_5 , розглянувши у відкритому судовому засіданні у приміщенні Коростишівського районного суду Житомирської області кримінальне провадження, внесене до Єдиного реєстру досудовихрозслідувань за№12018060190000699від 04.09.2018,відносно:

ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с. Новий Завод Червоноармійського району Житомирської області, громадянина України, з середньою освітою, одружений, не працює, депутатом та інвалідом не є, не судимий, який зареєстрований та проживає за адресою: АДРЕСА_1 ,

увчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 263, ч. 1 ст. 263? КК України,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_5 у невстановлений слідством день, час в лісовому масиві неподалік с. Грубське Коростишівського району Житомирської області знайшов нарізну стрілецьку вогнепальну зброю - нарізний карабін «Маузера».

У вказаний день та місці за вказаних обставин, в останнього виник злочинний умисел направлений на незаконне придбання нарізної стрілецької вогнепальної зброї нарізного карабіну «Маузера».

Реалізовуючи свій злочинний умисел спрямований на незаконне придбання вищевказаного карабіну, усвідомлюючи протиправний характер своїх дій та бажаючи їх настання, діючи умисно, посягаючи на громадську безпеку в частині забезпечення дотримання правил обігу (користування населенням) зброї, без передбаченого законом дозволу, підняв та в подальшому переніс до свого місця проживання вищевказану зброю, за адресою: АДРЕСА_1 , де таким чином незаконно придбав та переніс нарізну стрілецьку вогнепальну зброю - нарізний карабін «Маузера».

Надалі, ОСОБА_6 , продовжуючи свою злочинну діяльність перебуваючи по місцю свого проживання здійснив незаконний ремонт нарізного карабіну «Маузера», який виразився в приєднанні до нього прикладу № НОМЕР_1 та оптичного прицілу з маркуванням «made in Ukraine» та зберігав без передбаченого законом дозволу на відповідну вогнепальну зброю.

Також, у ОСОБА_5 , у невстановлений слідством день та час перебуваючи у м. Києві виник злочинний умисел направлений на незаконне придбання набоїв.

Реалізовуючи свій злочинний умисел спрямований на незаконне придбання та в подальшому переніс до свого місця проживання дванадцяти набоїв на яких наявні маркування «8x57JS» та дванадцяти мисливських патронів калібру 8*57JS (8x57мм) з напів-оболонковими кулями, вісім мисливських патронів 12 калібру, один мисливський патрон 16 калібру, один мисливський патрон 20 калібру та гвинтівка.

У вказаний день, час та місці за вказаних обставини, в останнього виник злочинний умисел направлений на незаконне придбання та в подальшому зберігання без передбаченого законом дозволу вищевказаних об`єктів, а саме дванадцяти набоїв на яких наявні маркування «8x57JS», дванадцяти мисливських патронів калібру 8*57JS (8х57мм) з напів-оболонковими кулями, восьми мисливських патронів 12 калібру, одного мисливського патрону 16 калібру, одного мисливського патрону 20 калібру та гвинтівка.

Реалізуючи свій злочинний умисел спрямований на незаконне придбання та зберігання вищевказаних об`єктів, усвідомлюючи протиправний характер своїх дій та бажаючи їх настання, діючи умисно, посягаючи на громадську безпеку в частині забезпечення дотримання правил обігу (користування населенням) зброї, без передбаченого законом дозволу, незаконно придбав дванадцять набоїв на яких наявні маркування «8x57JS», дванадцять мисливських патронів калібру 8x57JS (8x57мм) з напів-оболонковими кулями, вісім мисливських патронів 12 калібру, один мисливський патрон 16 калібру, один мисливський патрон 20 калібру гвинтівку та зберігав їх до 30 травня 2019 року 11 год. 30 хв. за адресою: АДРЕСА_1 .

30 травня 2019 року о 11 годині 30 хвилин у ході проведення санкціонованого обшуку у будинку, в якому проживає ОСОБА_6 за адресою: АДРЕСА_1 працівниками поліції виявлено та вилучено: дванадцять набоїв на яких наявні маркування «8x57JS», дванадцять мисливських патронів калібру 8х57JS (8х57мм) з напів-оболонковими кулями, вісім мисливських патронів 12 калібру, один мисливський патрон 16 калібру, один мисливський патрон 20 калібру, які відповідно до висновку експерта № Vi-153 від 27.06.2019 є боєприпасами стрілецької вогнепальної зброї, а саме:

- надані на дослідження дванадцять набоїв на яких наявні маркування «8x57JS», що були в спеціальному пакеті № 7111697 які були вилучені під час обшуку за місцем проживання ОСОБА_5 за адресою: АДРЕСА_1 , двадцять два патрони відносяться до боєприпасів вогнепальної стрілецької зброї, дванадцять патронів до нарізної вогнепальної стрілецької зброї;

- дванадцять мисливських патронів калібру 8*57JS (8х57мм) з напів-оболонковими кулями, які призначені для використання для стрільби із мисливської нарізної вогнепальної зброї а також можуть використовуватися із гвинтівки «Маузера», які призначені для стрільби з піхотної гвинтівки «Маузера» мод. 1888, яка у подальшому була замінена гвинтівкою «Маузера» мод. 98. Та можуть бути використані для стрільби іншої військової нарізної зброї калібру 8мм (7,92мм) та довжиною патронника 57мм, зброя може бути як напівавтоматична так і не автоматична.

- вісім мисливських патронів 12 калібру, які споряджені шротом, картеччю та кулями, які призначені для стрільби з мисливської гладкоствольної вогнепальної зброї. Зброя може бути як напівавтоматична (самозарядна) так і не автоматична.

- один мисливський патрон 16 калібру який споряджений картеччю та призначений для стрільби з мисливської гладкоствольної вогнепальної зброї. Зброя може бути як напівавтоматична (самозарядна) так і не автоматична.

- один мисливський патрон 20 калібру який споряджений шротом та призначений для стрільби з мисливської гладкоствольної вогнепальної зброї. Зброя може бути як напівавтоматична (самозарядна) так і не автоматична.

Надані на дослідження патрони придатні до стрільби на ураження.

Надані на дослідження дванадцять мисливських патронів калібру 8x57JS, виготовлені промисловим способом. Чотири патрони 12 калібру виготовлені промисловим способом. Чотири патрони 12 калібру, один патрон 16 калібру та один патрон 20 калібру споряджені (виготовлені) саморобним способом з використанням промислово виготовлених складових частин боєприпасів (капсулів, гільз, метального заряду та снарядів).

Надані на дослідження патрони придатні до стрільби на ураження.

Надана на дослідження гвинтівка на лівій стороні прикладу наявне маркування «2582» з оптичним прицілом з маркуванням «made in Ukraine» яка була вилучена під час обшуку за місцем проживання ОСОБА_5 , за адресою: АДРЕСА_1 являється стрілецькою вогнепальною нарізною зброєю.

Надана на дослідження гвинтівка являється нарізним карабіном «Маузера» з повздовжньо-ковзаючим затвором калібру 8х57JS (8х57мм), на складових частинах та деталях наявні цифрові маркування а саме на лівій стороні приклада №2582, на запобіжнику №94, наданий на дослідження карабін справний та придатний до стрільби на ураження, наданий на дослідження карабін виготовлений промисловим способом, наданий на дослідження карабін під нештатний патрон не перероблювався.

Суд розглядає кримінальне провадження в межах висунутого обвинувачення, відповідно до вимог ст.337 КПК України.

У судовому засіданні обвинувачений ОСОБА_5 свою провину у висунутих обвинуваченнях за ч. 1 ст. 263, ч. 1 ст. 263? КК України визнав повністю, у вчиненому щиросердно розкаявся, пояснив суду, що дійсно, при обставинах, зазначених в обвинувальному акті, скоїв інкриміновані діяння, знайшов восени у лісі карабін «Маузер», дату не пам`ятає, приніс додому, почистив ствола, затвора, купив приклад, набої купив на базарі під Києвом.

Обвинувачений ОСОБА_5 , прокурор не заперечували фактичні обставини кримінального провадження і не заперечували проти визнання недоцільним дослідження доказів щодо фактичних обставин кримінального провадження, які ніким не оспорюються. При цьому судом встановлено, що всі учасники судового розгляду правильно розуміють зміст фактичних обставин кримінального провадження, і немає сумнівів у добровільності й істинності їх позиції. Учасникам судового провадження роз`яснено, що в такому випадку вони будуть позбавлені права оскаржувати ці обставини в апеляційному порядку. У зв`язку з викладеним, на підставі ч. 3 ст. 349 КПК України, за згодою учасників судового провадження, судом визнано недоцільним дослідження доказів щодо фактичних обставин кримінального провадження, які ніким не оспорюються.

За таких обставин, сукупність наведених і оцінених судом доказів, дозволяє суду прийти до висновку, що винуватість обвинуваченого ОСОБА_5 доведена, дії обвинуваченого правильно кваліфіковані:

-за ч.1ст.263КК України,як умиснідії,які виразилисьу незаконному зберіганні вогнепальної зброї, бойових припасів без передбаченогозаконом дозволу;

-за ч.1ст.263?КК України,як умиснідії,які виразилисьу незаконному ремонті вогнепальної зброї.

При призначенні виду та міри покарання ОСОБА_5 , суд враховує ступінь тяжкості вчинених останнім кримінальних правопорушень, особу винного та обставини, що пом`якшують і обтяжують покарання. Кримінальні правопорушення за ч. 1 ст. 263 та ч. 1 ст. 263? КК України є тяжкими злочинами, ОСОБА_5 не працює, не судимий, одружений, за місцем проживання характеризується посередньо.

Щире каяття у вчиненні кримінальних правопорушень, є обставиною, яка пом`якшує покарання.

Обставин, які обтяжують покарання, судом не встановлено.

Обираючи вид і міру покарання обвинуваченому ОСОБА_5 , суд враховує обставини кримінального провадження, дані про особу обвинуваченого, його відношення до вчиненого, наслідки, що наступили від вчиненого, і вважає, що його виправлення і перевиховання, попередження з його боку здійснення нових злочинів і досягнення інших цілей покарання можливо без ізоляції від суспільства, останньому слід призначити покарання у виді позбавлення волі в межах санкції статтей Кримінального Закону, остаточно - за правилами, передбаченими ч. 1 ст. 70 КК України, за сукупністю злочинів, шляхом поглинання менш суворого покарання більш суворим, із застосуванням ст. 75 КК України, звільнивши від відбування призначеного покарання з випробуванням, поклавши на нього обов`язки, передбачені ст. 76 КК України.

Відповідно довимог ч.2ст.65КК України,особі,яка вчинилазлочин,має бутипризначене покарання,необхідне ідостатнє длявиправлення тапопередження новихзлочинів, виходячи із принципів справедливості, співмірності та індивідуалізації покарання має бути відповідним характеру вчинених дій, їх небезпечності та даним про особу.

Відповідно до вимог ч. 2 ст. 50 КК України, покарання має на меті не тільки кару, а й виправлення засуджених, а також запобігання вчиненню нових злочинів як засудженими, так і іншими особами.

На думкусуду,застосування звільненнявід покаранняз випробуванняму даномувипадку,є більшдієвим заходомвпливу наобвинуваченого,саме такепокарання єпокаранням,що маєпсихологічний впливна виннуособу,підтверджуючи докірдержавою неправомірноїповедінки тапопереджаючи проневигідність танебезпечність подальшоговчинення злочинів,відповідатиме меті покарання, буде справедливим, а також необхідним і достатнім для виправлення обвинуваченого та попередження вчинення ним нових злочинів.

Запобіжний захід обвинуваченому ОСОБА_5 у кримінальному провадженні не обирався.

Цивільний позов у кримінальному провадженні не заявлений.

Питання про скасування арешту майна необхідно вирішити в порядку ч. 4 ст. 174 КПК України.

Питання про процесуальні витрати та речові докази у кримінальному провадженні необхідно вирішити відповідно до вимог ст. ст. 100, 124 КПК України.

Керуючись ст.ст. 100, 124, ч.3 ст.349, 368, 370, 373, 374 КПК України, суд,

УХВАЛИВ:

ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,визнати винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 263 КК України, та призначити покарання у виді позбавлення волі строком на 3 (три) роки.

ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,визнати винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 263? КК України, та призначити покарання у виді позбавлення волі строком на 4 (чотири) роки.

На підставі ч. 1 ст. 70 КК України, за сукупністю злочинів, шляхом поглинання менш суворого покарання більш суворим, ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , остаточно призначити покарання у виді позбавлення волі строком на 4 (чотири) роки.

Звільнити ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , від відбування покарання у виді позбавлення волі на підставі ст. 75 КК України, з випробуванням, встановити іспитовий строк терміном 1 (один) рік, в період якого, відповідно до ст. 76 КК України зобов`язати його періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації; повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи або навчання; не виїжджати за межі України без погодження з уповноваженим органом з питань пробації.

Стягнути з ОСОБА_5 на користь держави в особі Житомирського НДЕКЦ витрати на проведення судової балістичної експертизи (довідка-висновок від 27.06.2019 №1/4-135) у розмірі 3140,20 гривень.

Скасувати арешт, накладений ухвалою слідчого судді Коростишівського районного суду Житомирської області від 03 червня 2019 року на гвинтівку, на лівій стороні прикладу якої наявне маркування «2582», з оптичним прицілом на якій наявне маркування «made in Ukraine 00248», яку упаковано до двох полімерних мішків, шляхом накладання один на одного та які перев`язані цупкою ниткою білого кольору, на вільні кінці якої наклеєно бирку відповідно правил пакування речових доказів, 12 ( дванадцять) набоїв на яких наявне маркування «8х57JS», які в подальшому поміщені до спец пакету №7111697, 10 (десять) набоїв, ймовірно до гладко ствольної мисливської зброї, які в подальшому поміщені до спец пакету №7111711, 23 (двадцять три) гільзи, які у подальшому поміщені до спец пакету №7111708, 4 (чотири) гільзи на яких наявне маркування «8х57JS», які в подальшому поміщені до спец пакету №7111707 - у виді заборони відчуження, розпорядження та користування цим майном.

Речові докази: гвинтівку, на лівій стороні прикладу якої наявне маркування «2582», з оптичним прицілом на якій наявне маркування «made in Ukraine 00248 », яку упаковано до двох полімерних мішків, шляхом накладання один на одного та які перев`язані цупкою ниткою білого кольору, на вільні кінці якої наклеєно бирку відповідно правил пакування речових доказів, 12 (дванадцять) набоїв на яких наявне маркування «8х57JS», які в подальшому поміщені до спец пакету №7111697, 10 (десять) набоїв, ймовірно до гладко ствольної мисливської зброї, які в подальшому поміщені до спец пакету №7111711, 23 (двадцять три) гільзи, які в подальшому поміщені до спец пакету №7111708, 4 (чотири) гільзи на яких наявне маркування «8х57JS», які в подальшому поміщені до спец пакету №7111707, які знаходяться на зберіганні у кімнаті зберігання речових доказів Коростишівського ВП ГУНП в Житомирській області-знищити.

На вирок може бути подана апеляційна скарга до Житомирського апеляційного суду через Коростишівський районний суд Житомирської області протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Вирок набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги вирок, якщо його не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Суддя ОСОБА_1

СудКоростишівський районний суд Житомирської області
Дата ухвалення рішення02.09.2019
Оприлюднено20.02.2023
Номер документу83961719
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти громадської безпеки Незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами

Судовий реєстр по справі —280/947/19

Ухвала від 24.11.2020

Кримінальне

Коростишівський районний суд Житомирської області

Щербаченко І. В.

Вирок від 02.09.2019

Кримінальне

Коростишівський районний суд Житомирської області

Щербаченко І. В.

Ухвала від 30.07.2019

Кримінальне

Коростишівський районний суд Житомирської області

Щербаченко І. В.

Ухвала від 12.07.2019

Кримінальне

Коростишівський районний суд Житомирської області

Щербаченко І. В.

Рішення від 10.04.2019

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Стрельнікова Наталя Вікторівна

Ухвала від 10.06.2019

Кримінальне

Коростишівський районний суд Житомирської області

Василенко Р. О.

Ухвала від 11.03.2019

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Стрельнікова Наталя Вікторівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні