Рішення
від 27.08.2019 по справі 628/2353/19
КУП'ЯНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 628/2353/19

Провадження № 2-о/628/189/19 р.

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

27 серпня 2019 року Куп`янський міськрайонний суд Харківської області

в складі: головуючого - судді Волчек О.О.

за участю секретаря Дюкової Г.Б.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Куп`янську цивільну справу в порядку окремого провадження за заявоюОСОБА_1 , заінтересована особа: Територіальна громада в особі Піщанської сільської ради Куп`янського району Харківської області про встановлення факту належності правовстановлюючого документу,

В С Т А Н О В И В:

Заявник, ОСОБА_1 ,звернулася до суду з заявою, згідно якої просить суд встановити факт належності правовстановлюючого документу, мотивуючи свої вимоги тим, що на підставі розпорядження Куп`янської районної державної адміністрації за № 195 від 10 серпня 2004 року, 22 вересня 2004 року було видано Державний акт на право власності на земельну ділянку серії НОМЕР_1 , площею 5,2844 га у межах згідно з планом, розташовану на території Піщанської сільської ради Куп`янського району Харківської області, з цільовим призначення - для ведення товарного сільськогосподарського виробництва. Однак, в зазначеному Державному акті, прізвище заявниці значиться як ОСОБА_1 замість правильного ОСОБА_1 .

Згідно паспорту, картки фізичної особи - платника податків заявник значиться як - ОСОБА_1 у зв`язку з чим вона звернулась до суду з наступною заявою.

Встановлення факту належності заявнику Державного акту на право власності на земельну ділянку серії НОМЕР_1 , має юридичне значення, оскільки вона не може реалізувати свого права на розпорядження земельною ділянкою відповідно до діючого законодавства.

Відомості про звернення заявника з аналогічною заявою відсутні.

Ухвалою суду від 05.08.2019 року заява ОСОБА_1 була прийнята до розгляду та відкрите провадження по справі.

Учасники справи в судове засідання не з`явилися, заявник надала суду заяву про розгляд справи у її відсутності, заяву про встановлення факту належності їй правовстановлюючого документу підтримала повністю і просила задовольнити. Представник заінтересованої особи до суду не з`явився, хоча про час і місце розгляду справи сповіщався належним чином, що підтверджується рекомендованим поштовим повідомленням про вручення поштового відправлення. Заяви про відкладення розгляду справи чи заперечень проти встановлення факту належності ОСОБА_1 Державного акту від Піщанської сільської ради до суду не надійшло.

За таких обставин, враховуючи належність повідомлення учасників процесу про слухання справи, суд вважає можливим розглянути її по наявним матеріалам.

Перевіривши письмові докази, судом встановлені такі факти та відповідні до них правовідносини.

Приймаючи рішення по справі, що розглядається, суд виходив з вимог ст. 81 ЦПК України, яка регламентує, що кожна сторона зобов`язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим кодексом.

Крім того, дотримуючись принципу диспозитивності, передбаченого ст. 13 ЦПК України, суд розглядає цивільні справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів поданих учасниками справи.

Судом встановлено, що відповідно до Державного акту на право власності на земельну ділянку серії НОМЕР_1 , зареєстрованого в Книзі записів реєстрації державних актів на право власності на землю та на право постійного користування землею, договорів оренди землі за № 229, ОСОБА_1 , яка проживає в с. Піщане Куп`янський район Харківської області, на підставі розпорядження Куп`янської районної державної адміністрації № 195 від 10 серпня 2004 року, є власником земельної ділянки площею 5,2844 га у межах згідно з планом, розташованої на території Піщанської сільської ради Куп`янського району Харківської області, цільове призначення - для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, дата видачі 22 вересня 2004 року (а.с.10).

Згідно, паспорту та картки фізичної особи - платника податків заявник значиться як - ОСОБА_1 (а.с. 4-6).

Як убачається копії Трудової книжки колгоспника НОМЕР_2 , виданої на ім`я ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та заповненої 06.12.1989 року, заявник 07.09.1989 року була прийнята у члени колгоспу ім.. Щорса Куп`янського району, 15.09.1989 року була направлена на навчання до Куп`янського СПТУ-64, 02.08.1990 року прийнята до колгоспу ім. Щорса весовщиком, 19.03.1996 року прийнята в члени КСП ім. Щорса та робітницею столової, 31.03.2000 року у зв`язку з реформуванням КСП звільнена за власним бажанням на підставі ст. 38 КЗпП України, 01.04.2000 року прийнята диспетчером до ПСП ім. Щорса Куп`янського району, 14.03.2003 року звільнена з роботи у зв`язку з ліквідацією підприємства за ст. 40 п.1 КЗпП України. Крім того, є відмітки про працю заявника на вищезазначених посадах у період з 1990-1991, 1996-2002 роки ( а.с. 7-9).

Відповідно до пункту 6 частини 2 статті 293 ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Відповідно до пункту частини 1 статті 315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім`я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з прізвищем, ім`ям, по батькові, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження.

Нормативними документами, які регулюють процедуру заповнення, видачі державних актів (станом на час видачі заявнику вищезазначеного Державного акту) є: Земельний кодекс України; Інструкція про порядок складання, видачі, реєстрації і зберігання державних актів на право приватної власності на землю, право колективної власності на землю, право власності на землю і право постійного користування землею, договорів на право тимчасового користування землею (в тому числі на умовах оренди) та договорів оренди землі, затверджена наказом Держкомзему України від 04.05.1999 № 43, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 04.06.1999 за № 354/3647 (далі - Інструкція № 43, (втратила чинність).

У п. 2.9 Інструкції № 43 зазначено, що при заповненні державних актів на право власності на земельну ділянку та на право постійного користування земельною ділянкою усі записи мають бути зроблені державною мовою, чітко і розбірливо, виправлення не допускаються.

Слід зазначити, що з 01 січня 2013 року набрав чинності Закон України Про державний земельний кадастр . Відповідно до нього, державні акти на право власності на землю з 01.01.2013 року не видаються. Внесення змін до Державного акту на право приватної власності на землю, а також виготовлення нового Державного акту на земельну ділянку законодавством не передбачено.

Задоволення заяви для заявника має юридичне значення, оскільки вона не може реалізувати свого права на розпорядження земельною ділянкою відповідно до діючого законодавства.

Згідно ст.15 ЦК України кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення.

Таким чином, оцінивши достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності, вимоги норм матеріального та процесуального права, суд приходить до висновку, що вимоги заяви є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню, насамперед як спосіб захисту прав, свобод та інтересів заявника, оскільки наявними доказами підтверджено, що Державний акт на право власності на земельну ділянку серії НОМЕР_1 , зареєстрований в Книзі записів реєстрації державних актів на право власності на землю та на право постійного користування землею, договорів оренди землі за № 229, виданий 22 вересня 2004 року на ім`я ОСОБА_1 на підставі розпорядження Куп`янської районної державної адміністрації № 195 від 10 серпня 2004 року, на земельну ділянку площею 5,2844 га у межах згідно з планом, розташовану на території Піщанської сільської ради Куп`янського району Харківської області, цільове призначення - для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, належить саме заявнику.

Задоволення заяви не порушує прав, свобод та інтересів заінтересованих осіб.

Керуючись 12, 13,81,259, 268, 293,315, 319 ,352,354 ЦПК України, суд,

У Х В А Л И В:

Заяву ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка мешкає за адресою: АДРЕСА_1 , РНОКПП - НОМЕР_3 , заінтересована особа: Територіальна громада в особі Піщанської сільської ради Куп`янського району Харківської області, адреса місця знаходження : Харківська область, Куп`янський район, с. Піщане, вул. Молодіжна, код ЄДРПОУ 04399157, про встановлення факту належності правовстановлюючого документу - задовольнити.

Встановити факт, що ОСОБА_1 , уродженці с. Краснопол`є Краснопольського раону Сумської області, належить Державний акт серії НОМЕР_1 від 22 вересня 2004 року на право власності на земельну ділянку площею 5,2844 га, розташовану на території Піщанської сільської ради Куп`янського району Харківської області, з цільовим призначенням - для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, який був виданий на ім`я ОСОБА_1 .

Рішення може бути оскаржене до Харківського апеляційного суду через Куп`янський міськрайонний суд Харківської області шляхом подачі апеляційної скарги в 30-ти денний строк з дня проголошення рішення.

У відповідності до ч.1 ст. 354 ЦПК України якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення, зазначений вище строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не буде подано.

Повний текст рішення суду виготовлений 03.09.2019 року.

На виконання вимог ч. 10 ст. 272 ЦПК України суд повідомляє учасникам справи веб-адресу сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою вони можуть отримати інформацію по даній справі: http://kpm.hr.court.gov.ua/sud2023/gromadyanam/csz/.

Головуючий О.О.Волчек

Дата ухвалення рішення27.08.2019
Оприлюднено05.09.2019
Номер документу84021449
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту належності правовстановлюючого документу

Судовий реєстр по справі —628/2353/19

Рішення від 27.08.2019

Цивільне

Куп'янський міськрайонний суд Харківської області

Волчек О. О.

Рішення від 27.08.2019

Цивільне

Куп'янський міськрайонний суд Харківської області

Волчек О. О.

Ухвала від 05.08.2019

Цивільне

Куп'янський міськрайонний суд Харківської області

Волчек О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні