Рішення
від 03.09.2019 по справі 160/312/19
ЛОКАЧИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 160/312/19

Провадження № 2/160/132/19

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03 вересня 2019 року смт. Локачі

Локачинський районний суд Волинської області

у складі: головуючого - судді Кідиби Т.О.,

за участю: секретаря - Гупалик А.С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в селищі Локачах цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Затурцівської сільської ради Локачинського району Волинської області про визнання права власності на житловий будинок з господарськими будівлями та надвірними спорудами в порядку спадкування,

в с т а н о в и в :

04 травня 2019 року позивач звернулась в суд з позовом до Затурцівської сільської ради Локачинського району Волинської області про визнання права власності на житловий будинок з господарськими будівлями та надвірними спорудами в порядку спадкування.

Позовні вимоги обгрунтовує тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер її брат - ОСОБА_2 . Після його смерті відкрилась спадщина на його майно, зокрема, на житловий будинок з господарськими будівлями та надвірними спорудами по АДРЕСА_1 .

22 серпня 2016 року ОСОБА_2 був складений заповіт за № 65, посвідчений секретарем Затурцівської сільської ради Локачинського району, відповідно до якого спадкодавець заповів їй все своє майно.

11 грудня 2017 року у приватного нотаріуса Локачинського районного нотаріального округу була заведена спадкова справа № 250/2017 до майна померлого ОСОБА_2

11 квітня 2019 року позивач як спадкоємець за заповітом звернулась до приватного нотаріуса Локачинського районного нотаріального округу з заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину за заповітом на житловий будинок з господарськими будівлями та надвірними спорудами, що належав ОСОБА_2 , проте, нотаріусом їй відмовлено у видачі такого свідоцтва у зв`язку з відсутністю правовстановлюючих документів на вказане спадкове майно.

Просить визнати за нею, в порядку спадкування за заповітом, право власності на житловий будинок з господарськими будівлями та надвірними спорудами, що розташований за адресою: АДРЕСА_1 , що залишився після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

03 вересня 2019 року позивач у судове засідання не з`явилась. Одночасно із позовною заявою подала письмове клопотання від 03 травня 2019 року про розгляд справи без її участі, позовні вимоги підтримує повністю, не заперечує щодо ухвалення заочного рішення у справі.

Представник відповідача у судове засідання не з`явився також, через канцелярію суду 27 серпня 2019 року подав заяву про розгляд справи без його участі, позовні вимоги визнає, не заперечує щодо задоволення позову.

Відповідно до ч.2 ст. 247 Цивільного процесуального кодексу України (далі - ЦПК України) у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши та оцінивши представлені у справі докази в їх сукупності, оглянувши матеріали спадкової справи № 250/2017 до майна померлого ОСОБА_2 , суд дійшов висновку, що позов підставний та підлягає до задоволення.

Відповідно до ч. 1 ст. 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, а згідно з ч. 1 ст. 13 ЦПК України суд розглядає цивільні справи не інакше як за зверненням фізичних чи юридичних осіб, поданим відповідно до ЦПК України, в межах заявлених ними вимог і на підставі доказів сторін та інших осіб, які беруть участь у справі.

Судом встановлено, що ОСОБА_2 помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджується копією свідоцтва про його смерть серії НОМЕР_1 від 20 червня 2017 року (а.с. 8).

Після його смерті залишилось спадкове майно, зокрема, житловий будинок з господарськими будівлями та надвірними спорудами, що розташований за адресою: АДРЕСА_1 , що підтверджується довідкою Затурцівської сільської ради Локачинського району № 1959 від 11 грудня 2017 року та витягом з погосподарської книги № 7 за 2017 рік (а.с. 11,12).

ІНФОРМАЦІЯ_2 на підставі поданої позивачем заяви про прийняття спадщини у приватного нотаріуса Локачинського районного нотаріального округу була заведена спадкова справа № 250/2017 до майна померлого ОСОБА_2 Позивач не відмовилась від спадщини протягом строку, встановленого ст. 1270 Цивільного кодексу України (далі - ЦК України).

Відповідно до заповіту від 22 серпня 2016 року, що посвідчений секретарем Затурцівської сільської ради Локачинського району Волинської області, зареєстрований в реєстрі за № 65, та чинний на даний час, спадкодавець ОСОБА_2 все спадкове майно заповів своїй сестрі - ОСОБА_1 (а.с. 9).

Крім позивача, інших спадкоємців, які б претендували на спадкове майно, що залишилось після смерті ОСОБА_2 , судом не встановлено.

Родинні відносини позивача і спадкодавця ОСОБА_2 підтверджуються копією свідоцтва про народження позивача від 20 березня 1956 року, копією свідоцтва про шлюб від 15 березня 2011 року, з якого вбачається, що після реєстрації шлюбу прізвище позивача змінено з "Свідрак" на " ОСОБА_3 " (а.с. 6,7), а також матеріалами спадкової справи № 250/2017.

Із постанови про відмову у вчиненні нотаріальної дії від 11 квітня 2019 року вбачається, що ОСОБА_1 звернулась до приватного нотаріуса Локачинського районного нотаріального округу з заявою про видачу їй свідоцтва про право на спадщину за заповітом на житловий будинок з господарськими будівлями та надвірними спорудами, що розташований у АДРЕСА_1 , що належав ОСОБА_2 , однак, позивачу відмовлено у видачі такого свідоцтва, оскільки останньою не подано відповідних правовстановлюючих документів на житловий будинок (а.с. 22).

Відповідно до ч.1 ст. 3 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

Згідно із ст. 392 ЦК України власник майна може пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Статтями 1216, 1218 ЦК України передбачено, що спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). До складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Згідно зі ст. 82 ЦПК України обставини, які визнаються учасниками справи, не підлягають доказуванню, якщо суд не має обгрунтованого сумніву щодо достовірності цих обставин або добровільності їх визнання. Обставини, які визнаються учасниками справи, зазначаються в заявах по суті справи, поясненнях учасників справи, іхніх преставників

Представник відповідача позовні вимоги визнав повністю, що стверджується його заявою, поданою до суду 27 серпня 2019 року (а.с. 43).

Оскільки на момент відкриття спадщини спадкодавцю ОСОБА_2 належало право власності на спірний житловий будинок з господарськими будівлями та надвірними спорудами, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , суд дійшов висновку, що право власності на нього переходить до позивача ОСОБА_1 як спадкоємця за заповітом і за нею необхідно визнати право власності на вищезазначений житловий будинок з господарськими будівлями та надвірними спорудами.

Враховуючи зазначене, а також те, що визнання відповідачем позову не суперечить закону та не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, суд приходить до висновку, що його необхідно прийняти та ухвалити рішення про задоволення позову.

Керуючись ст.ст. 10-13, 77, 81, 82, 247, 263, 265 ЦПК України, ст. 392, 1216, 1218 ЦК України, суд

у х в а л и в:

Позов задовольнити повністю.

Визнати за ОСОБА_1 право власності на житловий будинок, загальною площею 51,6 кв.м, житловою площею 16,8 кв.м, з господарськими будівлями та надвірними спорудами, що розташований за адресою: АДРЕСА_1 , в порядку спадкування за заповітом, після смерті брата - ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 у с. Затурці Локачинського району Волинської області.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Волинського апеляційного суду через Локачинський районний суд шляхом подачі апеляційної скарги в 30 - денний строк з дня його проголошення.

Учасник справи, якому рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому відповідного рішення суду.

Позивач: ОСОБА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків - НОМЕР_2 , адреса місця проживання: АДРЕСА_2 .

Відповідач: Затурцівська сільська рада Локачинського району, адреса місцезнаходження: с. Затурці, вул. Липинського, 66 Локачинського району Волинської області, код ЄДРПОУ 04332087.

Суддя Локачинського районного суду Т.О. Кідиба

Дата ухвалення рішення03.09.2019
Оприлюднено06.09.2019
Номер документу84039085
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —160/312/19

Рішення від 03.09.2019

Цивільне

Локачинський районний суд Волинської області

Кідиба Т. О.

Ухвала від 06.08.2019

Цивільне

Локачинський районний суд Волинської області

Кідиба Т. О.

Ухвала від 12.07.2019

Цивільне

Локачинський районний суд Волинської області

Кідиба Т. О.

Ухвала від 13.06.2019

Цивільне

Локачинський районний суд Волинської області

Кідиба Т. О.

Ухвала від 14.05.2019

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Божко Л.А.

Ухвала від 04.04.2019

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Божко Л.А.

Рішення від 19.03.2019

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Бондар Марина Володимирівна

Ухвала від 15.01.2019

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Бондар Марина Володимирівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні