Ухвала
від 03.09.2019 по справі 461/6622/19
ГАЛИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЛЬВОВА

Справа № 461/6622/19

Провадження № 1-кс/461/7633/19

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03.09.2019 р. м.Львів

Слідчий суддя Галицького районного суду м. Львова ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду у м.Львові клопотання слідчого відділу розслідування злочинів загальнокримінальної спрямованості СУ ГУНП у Львівській області ОСОБА_3 ,про призначення експертизи,

в с т а н о в и в :

До Галицькогорайонного судум.Львовапоступило клопотанняслідчого відділурозслідування злочинівзагальнокримінальної спрямованості СУГУНП уЛьвівській області ОСОБА_3 ,про призначенняекспертизи,в якомуостанній просивслідчого суддюдоручити експертамЛьвівського науково-дослідногоінституту судовихекспертиз заадресою: м. Львів, вул. Липинського,54, проведення судово-криміналістичної експертизи речовин хімічних виробництв та спеціальних хімічних речовин, на вирішення якої поставити наступні запитання:

чи містяться на обеззоленому фільтрі, котрий є зразком (взірцем) спецхімречовини «Светлячок-М» (опечатаний пакет з надписом взірець) нашарування спеціальної хімічної речовини «Светлячок-М»?

- чи містяться на обеззоленому фільтрі, (конверт №2) котрим було проведено змиви з правої руки ОСОБА_4 нашарування спеціальної хімічної речовини «Светлячок-М»?

- чи має виявлений хімічний препарат на обеззоленому фільтрі із конверту №2 спільні родові ознаки із експериментальним зразком спеціального хімічного препарату «Светлячок-М» у пакеті «взірець» представленого для експертних досліджень?

- чи містяться на обеззоленому фільтрі, (конверт №3) котрим було проведено змиви з лівої руки ОСОБА_4 нашарування спеціальної хімічної речовини «Светлячок-М»?

- чи має виявлений хімічний препарат на обеззоленому фільтрі із конверта №3 спільні родові ознаки із експериментальним зразком спеціального хімічного препарату «Светлячок-М» у пакеті «взірець» представленого для експертних досліджень?

- чи містяться на медичних рукавицях, в яких було проведено змиви з обох рук ОСОБА_4 , (пакет №2), нашарування спеціальної хімічної речовини «Светлячок-М»?

- чи має виявлений хімічний препарат на медичних рукавицях, в яких було проведено змиви з обох рук ОСОБА_4 (пакет №2), спільні родові ознаки із експериментальним зразком спеціального хімічного препарату «Светлячок-М» у пакеті «взірець» представленого для експертних досліджень?

- чи містяться на виявленій купюрі номіналом 100 (сто) доларів США з серійним номером «КА 31160513» виявлену в ході обшуку автомобіля «Toyota RAV 4» р.н. НОМЕР_1 , яка знаходяться у (конверті №1) нашарування спеціальної хімічної речовини «Светлячок-М»?

- чи має виявлений спеціальний хімічний препарат на купюрі із конверту №1 спільні родові ознаки із залишками спеціальної хімічної речовини на обеззолених фільтрах із конверту №2 та конверту №3, котрими проводились змиви лівої та правої руки ОСОБА_4 та із експериментальним зразком спеціального хімічного препарату «Светлячок-М» у конверті «взірець» представленого для експертних досліджень?

- чи містяться на медичних рукавицях, в яких було проведено вилучення купюри в ході обшуку автомобіля «Toyota RAV 4» р.н. НОМЕР_1 , (пакет №2), нашарування спеціальної хімічної речовини «Светлячок-М»?

- чи містяться на ватній подушечці, (пакет №1) котрою було проведено змиви з правої руки ОСОБА_5 нашарування спеціальної хімічної речовини «Светлячок-М»?

- чи має виявлений хімічний препарат на ватній подушечці із пакету №1 спільні родові ознаки із експериментальним зразком спеціального хімічного препарату «Светлячок-М» у пакеті «взірець» представленого для експертних досліджень?

- чи містяться на ватній подушечці, (пакет №2) котрою було проведено змиви з лівої руки ОСОБА_5 нашарування спеціальної хімічної речовини «Светлячок-М»?

- чи має виявлений хімічний препарат на ватній подушечці із пакета №2 спільні родові ознаки із експериментальним зразком спеціального хімічного препарату «Светлячок-М» у пакеті «взірець» представленого для експертних досліджень?

- чи містяться на медичних рукавицях, в яких було проведено змиви з обох рук ОСОБА_5 , (пакет №3), нашарування спеціальної хімічної речовини «Светлячок-М»?

- чи має виявлений хімічний препарат на медичних рукавицях, в яких було проведено змиви з обох рук ОСОБА_5 (пакет №3), спільні родові ознаки із експериментальним зразком спеціального хімічного препарату «Светлячок-М» у пакеті «взірець» представленого для експертних досліджень?

- чи містяться грошових купюрах номіналом по 100 (сто) доларів США в загальній кількості 3 (три) штуки із серійними номерами KL41066380D, KB44027194F, HG94995321B виявлених в ході проведення ОМП за участю ОСОБА_5 , які знаходяться у (пакеті №4) нашарування спеціальної хімічної речовини «Светлячок-М»?

- чи має виявлений спеціальний хімічний препарат на грошових купюрах із пакету №4 в ході проведення ОМП за участю ОСОБА_5 , спільні родові ознаки із залишками спеціальної хімічної речовини на ватних подушечках із пакету №1 та пакету №2, котрими проводились змиви лівої та правої руки ОСОБА_5 на ватних подушечках із конверту №2 та конверту №3 котрими проводились змиви з лівої та правої руки ОСОБА_4 та із експериментальним зразком спеціального хімічного препарату «Светлячок-М» у конверті «взірець» представленого для експертних досліджень?

- чи містяться на медичних рукавицях, в яких було проведено вилучення грошових коштів у ОСОБА_5 , (пакет №5), нашарування спеціальної хімічної речовини «Светлячок-М»?

- чи має виявлений спеціальний хімічний препарат на медичних рукавицях, в яких проведено вилучення коштів в ході проведення ОМП за участю ОСОБА_5 , (пакет №5) спільні родові ознаки із залишками спеціальної хімічної речовини на ватних подушечках із пакету №1 та пакету №2, котрими проводились змиви лівої та правої руки ОСОБА_5 , та із експериментальним зразком спеціального хімічного препарату «Светлячок-М» у конверті «взірець» представленого для експертних досліджень?

В клопотанні зазначено, що досудовим розслідуванням установлено, Досудовим розслідуванням встановлено, що ОСОБА_4 , обіймаючи, у відповідності до наказу начальника управління державної реєстрації юридичного департаменту Львівської міської ради №85к від 03.07.2017, посаду заступника начальника відділу, державного реєстратора відділу реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень управління державної реєстрації юридичного департаменту Львівської міської ради, будучи, згідно примітки до ст.368 КК України, службовою особою, яка займає відповідальне становище, та наділеною організаційно-розпорядчими та адміністративно-господарськими функціями, і згідно з «Посадовою інструкцією державного реєстратора відділу реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень управління державної реєстрації юридичного департаменту Львівської міської ради», затвердженою 03.01.2017 начальником управління державної реєстрації юридичного департаменту Львівської міської ради, зокрема, здійснює державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно відповідно до закону, перевіряє документи на наявність підстав для зупинення розгляду заяви про державну реєстрацію прав, відмови у державній реєстрації прав та приймає відповідні рішення, під час проведення державної реєстрації прав на земельні ділянки, використовує відомості Державного земельного кадастру шляхом безпосереднього доступу до нього, формує документи за результатом розгляду заяв у сфері державної реєстрації прав, приймає та видає документи, пов`язані з проведенням державної реєстрації речових прав на нерухоме майно, здійснює інші повноваження, відповідно до законодавства, виконує інші завдання у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно, спільно з адвокатом ОСОБА_5 , що виступала в якості пособника, умисно, з корисливих мотивів, з метою одержання неправомірної вигоди для себе, вимагали та одержали в ОСОБА_6 неправомірну вигоду в сумі 300 доларів США за сприяння в пришвидшеному розгляді поданих документів та позитивному прийнятті рішення про реєстрацію права власності на земельну ділянку належну ОСОБА_7 , що розміщена на території с.Солонка Пустомитівського району Львівської області.

Так, реалізовуючи спільний злочинний умисел спрямований на одержання неправомірної вигоди за вчинення дій ОСОБА_4 з використанням наданої їй влади та службових повноважень, 13.08.2019 о 09.19 год. ОСОБА_5 перебуваючи в офісі, що за адресою: АДРЕСА_1 , в ході розмови з ОСОБА_6 повідомила, що може допомогти її подрузі ОСОБА_7 в позитивному вирішенні питання про державну реєстрацію права власності на земельну ділянку в максимально стислі терміни (2-3 дні) та при цьому висловила незаконну вимогу, щодо передачі їй грошових коштів в сумі 300 доларів США (що згідно курсу НБУ становить 7547,5 грн.) та 2000 гривень з яких грошові кошти в розмірі 2000 гривень будуть використані для проведення офіційних проплат за реєстраційні послуги, а решту коштів в розмірі 300 доларів США планувала розподілити з ОСОБА_4 .

Будучи поставленою в умови за яких не надання неправомірної вигоди могло потягнути порушення законних прав ОСОБА_8 , ОСОБА_6 погодилась на незаконні вимоги ОСОБА_5 .

Продовжуючи реалізовувати свій злочинний умисел, ОСОБА_5 13.08.2019 о 11.26 год., перебуваючи в приміщенні офісу останньої, що за адресою: м.Львів вул.Конотопська, 6, під час домовленої зустрічі з ОСОБА_6 , діючи умисно, переслідуючи корисливий мотив одержала грошові кошти в розмірі 300 доларів США (що згідно курсу НБУ становить 7547,5 грн.), в якості неправомірної вигоди за сприяння ОСОБА_4 в пришвидшеному розгляді поданих документів та позитивному прийнятті рішення про реєстрацію права власності на земельну ділянку належну ОСОБА_7 , що розміщена на території с.Солонка, Пустомитівського району Львівської області та 2000 гривень для здійснення оплати реєстраційних процедур.

На виконання взятих на себе зобов`язань, ОСОБА_5 передала одержані в ОСОБА_6 документи та грошові кошти в сумі 2000 гривень невстановленій досудовим розслідуванням на даний час особі, що на виконання вказівки ОСОБА_4 забрала їх біля приміщення Франківської районної адміністрації Львівської міської ради.

В подальшому, того ж дня о 17.00 ОСОБА_5 бажаючи довести злочинний умисел до кінця, прибула на своєму автомобілі Toyota RAV 4 р.н. НОМЕР_2 до території стоянки прилеглої до будівлі АДРЕСА_2 в якому знаходиться відділ реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень управління державної реєстрації юридичного департаменту Львівської міської ради та під час зустрічі з ОСОБА_4 в салоні вказаного автомобіля розподілила неправомірну вигоду надавши останній її частину в розмірі 100 доларів США (що згідно курсу НБУ становить 2515,8 грн.), після чого правоохоронними органами була припинена протиправна діяльність ОСОБА_4 та ОСОБА_5 , а предмет неправомірної вигоди вилучено..

13.08.2019 року керуючись ст.ст. 233, 234 КПК України було проведено обшук автомобіля марки «Toyota RAV 4» р.н. НОМЕР_1 та особистий обшук гр. ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_1 жит. АДРЕСА_3 з підстав невідкладного випадку, а саме: врятуванням майна та безпосереднього переслідування осіб підозрюваних у вчиненні кримінального правопорушення та з метою можливого виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання речей, предметів та документів, які будуть використанні як докази у кримінальному провадженні.

В ході проведення обшуку вилучено: купюру номіналом 100 доларів США із серійним номером КА 31160513 (упаковано в конверт №1); гумові медичні рукавиці в яких проводився обшук автомобіля «Toyota RAV 4» р.н. НОМЕР_1 (упаковано в пакет №1); обеззолений фільтр із змивом з пальців та долоні правої руки ОСОБА_4 (упаковано в конверт №2); обеззолений фільтр із змивом з пальців та долоні лівої руки ОСОБА_4 (упаковано в конверт №3); гумові медичні рукавиці в яких проводився змив з пальців та долонь правої і лівої руки ОСОБА_4 (упаковано в пакет №2).

Окрім цього 13.08.2019 о 17 год. 55 хв. по вул.Городоцька м.Львів біля будинку №299 за участю ОСОБА_5 розпочато проведення огляду місця події за результатами якого вилучено: ватну подушечку із змивом з пальців та долоні правої руки ОСОБА_5 (поміщено в пакет №1); ватну подушечку із змовом з пальців та долоні лівої руки ОСОБА_5 (поміщено в пакет №2); гумові медичні рукавиці в яких проводились змиви з пальців та долонь лівої та правої руки ОСОБА_5 (поміщено в пакет №3); купюри номіналом 100 доларів США в кількості 3 шт. з серійними номерами KL41066380D, KB44027194F, HG94995321B (поміщено в пакет №4); гумові медичні рукавиці в яких проводився огляд виявлених грошових купюр у ОСОБА_5 (упаковано в пакет №5); гумові медичні рукавиці в яких проводився огляд гаманця в якому виявлено купюри (упаковано в пакет №8).

Слідчий в судове засідання не з`явився. В клопотанні просив проводити розгляд клопотання без його участі та без участі прокурора. Згідно ч.3 ст.244 КПК України, неприбуття особи, яка подала клопотання не перешкоджає розгляду клопотання, крім випадків, коли її участь визнана слідчим суддею обов`язковою.

Дослідивши матеріали клопотання, приходжу до наступного висновку.

27.06.2019 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12019140000000581 внесено відомості про вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.368 КК України

Згідно ч.ч.1, 2 ст. 93 КПК України, збирання доказів здійснюється сторонами кримінального провадження, потерпілим, представником юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, у порядку, передбаченому цим Кодексом.

Сторона обвинувачення здійснює збирання доказів шляхом проведення слідчих (розшукових) дій та негласних слідчих (розшукових) дій, витребування та отримання від органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій, службових та фізичних осіб речей, документів, відомостей, висновків експертів, висновків ревізій та актів перевірок, проведення інших процесуальних дій, передбачених цим Кодексом.

Частиною 1 ст.242 КПК України передбачено, що експертиза проводиться експертною установою, експертом або експертами, за дорученням слідчого судді чи суду, наданим за клопотанням сторони кримінального провадження або, якщо для з`ясування обставин, що мають значення для кримінального провадження, необхідні спеціальні знання. Не допускається проведення експертизи для з`ясування питань права.

Нормою частини 1ст. 243 КПК Українипередбачено, що експерт залучається за наявності підстав для проведення експертизи за дорученням слідчого судді чи суду, наданим за клопотанням сторони кримінального провадження.

У відповідності до положень ч.1 ст.244 КПК України, у разі якщо для з`ясування обставин, що мають значення для кримінального провадження, необхідні спеціальні знання, сторони кримінального провадження мають право звернутися з клопотанням про проведення експертизи до слідчого судді.

Слідчий довівслідчому судді,що спеціальнізнання експертанеобхідні дляпроведення експертизина предметдослідження зазначенихвище об`єктів,з метоювстановленняобставиш, що мають значення для кримінального провадження.

Відтак, під час здійснення досудового розслідування даного кримінального провадження для з`ясування всіх важливих питань є необхідність у призначенні вказаної експертизи.

Відповідно до ч.6ст. 244 КПК України, слідчий суддя задовольняє клопотання, якщо особа, яка звернулася з відповідним клопотанням, доведе, що для вирішення питань, що мають істотне значення для кримінального провадження, необхідне залучення експерта. Слідчий суддя самостійно визначає експерта, якого необхідно залучити, або експертну установу, якій необхідно доручити проведення експертизи.

Частинами 7 та 9 цієї ж статті визначено, що до ухвали слідчого судді про доручення проведення експертизи включаються запитання, поставлені експертові особою, яка звернулася з відповідним клопотанням.

Висновок експерта, залученого слідчим суддею, надається особі, за клопотанням якої він був залучений.

Враховуючи те, що для з`ясування важливих питань, що мають значення для кримінального провадження з метою встановлення природи хімічної речовини, для чого необхідні спеціальні знання, приходжу до висновку про обґрунтованість клопотання слідчого.

Керуючись ст.ст.93, 242-244 КПК України, слідчий суддя

постановив:

Клопотання слідчого слідчого відділу розслідування злочинів загальнокримінальної спрямованості СУ ГУНП у Львівській області ОСОБА_3 , про призначення експертизи - задовольнити.

Призначити укримінальному провадженні№12019140000000581судово-криміналістичноїекспертизиречовин хімічних виробництв та спеціальних хімічних речовин,проведення якоїдоручити експертамЛьвівського науково-дослідногоінституту судовихекспертиз заадресою: м. Львів, вул. Липинського,54.

На вирішення експерта (-ів) поставити такі питання:

- чи містяться на обеззоленому фільтрі, котрий є зразком (взірцем) спецхімречовини «Светлячок-М» (опечатаний пакет з надписом взірець) нашарування спеціальної хімічної речовини «Светлячок-М»?

- чи містяться на обеззоленому фільтрі, (конверт №2) котрим було проведено змиви з правої руки ОСОБА_4 нашарування спеціальної хімічної речовини «Светлячок-М»?

- чи має виявлений хімічний препарат на обеззоленому фільтрі із конверту №2 спільні родові ознаки із експериментальним зразком спеціального хімічного препарату «Светлячок-М» у пакеті «взірець» представленого для експертних досліджень?

- чи містяться на обеззоленому фільтрі, (конверт №3) котрим було проведено змиви з лівої руки ОСОБА_4 нашарування спеціальної хімічної речовини «Светлячок-М»?

- чи має виявлений хімічний препарат на обеззоленому фільтрі із конверта №3 спільні родові ознаки із експериментальним зразком спеціального хімічного препарату «Светлячок-М» у пакеті «взірець» представленого для експертних досліджень?

- чи містяться на медичних рукавицях, в яких було проведено змиви з обох рук ОСОБА_4 , (пакет №2), нашарування спеціальної хімічної речовини «Светлячок-М»?

- чи має виявлений хімічний препарат на медичних рукавицях, в яких було проведено змиви з обох рук ОСОБА_4 (пакет №2), спільні родові ознаки із експериментальним зразком спеціального хімічного препарату «Светлячок-М» у пакеті «взірець» представленого для експертних досліджень?

- чи містяться на виявленій купюрі номіналом 100 (сто) доларів США з серійним номером «КА 31160513» виявлену в ході обшуку автомобіля «Toyota RAV 4» р.н. НОМЕР_1 , яка знаходяться у (конверті №1) нашарування спеціальної хімічної речовини «Светлячок-М»?

- чи має виявлений спеціальний хімічний препарат на купюрі із конверту №1 спільні родові ознаки із залишками спеціальної хімічної речовини на обеззолених фільтрах із конверту №2 та конверту №3, котрими проводились змиви лівої та правої руки ОСОБА_4 та із експериментальним зразком спеціального хімічного препарату «Светлячок-М» у конверті «взірець» представленого для експертних досліджень?

- чи містяться на медичних рукавицях, в яких було проведено вилучення купюри в ході обшуку автомобіля «Toyota RAV 4» р.н. НОМЕР_1 , (пакет №2), нашарування спеціальної хімічної речовини «Светлячок-М»?

- чи містяться на ватній подушечці, (пакет №1) котрою було проведено змиви з правої руки ОСОБА_5 нашарування спеціальної хімічної речовини «Светлячок-М»?

- чи має виявлений хімічний препарат на ватній подушечці із пакету №1 спільні родові ознаки із експериментальним зразком спеціального хімічного препарату «Светлячок-М» у пакеті «взірець» представленого для експертних досліджень?

- чи містяться на ватній подушечці, (пакет №2) котрою було проведено змиви з лівої руки ОСОБА_5 нашарування спеціальної хімічної речовини «Светлячок-М»?

- чи має виявлений хімічний препарат на ватній подушечці із пакета №2 спільні родові ознаки із експериментальним зразком спеціального хімічного препарату «Светлячок-М» у пакеті «взірець» представленого для експертних досліджень?

- чи містяться на медичних рукавицях, в яких було проведено змиви з обох рук ОСОБА_5 , (пакет №3), нашарування спеціальної хімічної речовини «Светлячок-М»?

- чи має виявлений хімічний препарат на медичних рукавицях, в яких було проведено змиви з обох рук ОСОБА_5 (пакет №3), спільні родові ознаки із експериментальним зразком спеціального хімічного препарату «Светлячок-М» у пакеті «взірець» представленого для експертних досліджень?

- чи містяться грошових купюрах номіналом по 100 (сто) доларів США в загальній кількості 3 (три) штуки із серійними номерами KL41066380D, KB44027194F, HG94995321B виявлених в ході проведення ОМП за участю ОСОБА_5 , які знаходяться у (пакеті №4) нашарування спеціальної хімічної речовини «Светлячок-М»?

- чи має виявлений спеціальний хімічний препарат на грошових купюрах із пакету №4 в ході проведення ОМП за участю ОСОБА_5 , спільні родові ознаки із залишками спеціальної хімічної речовини на ватних подушечках із пакету №1 та пакету №2, котрими проводились змиви лівої та правої руки ОСОБА_5 на ватних подушечках із конверту №2 та конверту №3 котрими проводились змиви з лівої та правої руки ОСОБА_4 та із експериментальним зразком спеціального хімічного препарату «Светлячок-М» у конверті «взірець» представленого для експертних досліджень?

- чи містяться на медичних рукавицях, в яких було проведено вилучення грошових коштів у ОСОБА_5 , (пакет №5), нашарування спеціальної хімічної речовини «Светлячок-М»?

- чи має виявлений спеціальний хімічний препарат на медичних рукавицях, в яких проведено вилучення коштів в ході проведення ОМП за участю ОСОБА_5 , (пакет №5) спільні родові ознаки із залишками спеціальної хімічної речовини на ватних подушечках із пакету №1 та пакету №2, котрими проводились змиви лівої та правої руки ОСОБА_5 , та із експериментальним зразком спеціального хімічного препарату «Светлячок-М» у конверті «взірець» представленого для експертних досліджень?

Для дослідження експерту (-ам) направити:

- пакет «взірець» із обеззоленим фільтром котрий є зразком спецхімпрепарату «Светлячок-М»,

- конверти №1, №2, №3 та пакети №1,2 з вищевказаними об`єктами дослідження в упакованому та опечатаному вигляді вилучені в ході обшуку автомобіля за участю ОСОБА_4

- пакети №1, №2, №3, №4, №5 з вищевказаними об`єктами дослідження в упакованому та опечатаному вигляді вилучені в ході ОМП за участю ОСОБА_5 .

Для ознайомлення експерту (-ам) у разі надходження запиту надати матеріали кримінального провадження №12019140000000581 від 27.06.2019.

При проведенні експертизи надати дозвіл на часткове (повне) знищення наданих на дослідження об`єктів.

Попередити експерта про кримінальну відповідальність, передбачену статтями384,385 КК України, за дачу завідомо неправдивого висновку та за відмову без поважних причин від виконання покладених на нього обов`язків.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення03.09.2019
Оприлюднено20.02.2023

Судовий реєстр по справі —461/6622/19

Ухвала від 06.09.2019

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Радченко В. Є.

Ухвала від 06.09.2019

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Радченко В. Є.

Ухвала від 03.09.2019

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Радченко В. Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні