Ухвала
від 06.09.2019 по справі 461/6622/19
ГАЛИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЛЬВОВА

Справа № 461/6622/19

Провадження № 1-кс/461/7747/19

УХВАЛА

іменем України

06.09.2019 р. м.Львів

Слідчий суддя Галицького районного суду м. Львова ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , розглянувши погоджене з прокурором відділу процесуального керівництва при провадженні досудового розслідування територіальними органами поліції та підтримання державного обвинувачення управління нагляду у кримінальному провадженні прокуратури Львівської області ОСОБА_3 клопотання слідчого СУ ГУНП у Львівській області ОСОБА_4 про тимчасовий доступ до речей тадокументів які містять охоронювану законом таємницю у кримінальному провадженні за № 12019140000000581 від 27.06.2019 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.368 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

Слідчий СУ ГУНП у Львівській області ОСОБА_4 , за погодженням із прокурором відділу процесуального керівництва при провадженні досудового розслідування територіальними органами поліції та підтримання державного обвинувачення управління нагляду у кримінальному провадженні прокуратури Львівської області ОСОБА_3 звернувся до суду із клопотанням, в якому просить надати тимчасовий доступ до речей і документів, а саме виїмки інформації графічного та текстового змісту, яка міститься у вхідних та вихідних повідомленнях, інтернет-переписках у мобільних месенджерах, а також в інших мобільних програмах, наявних на мобільному телефоні марки Iphone XS з ІМЕІ НОМЕР_1 із сім-карткою абонентський номер якої НОМЕР_2 , який перебував у користуванні ОСОБА_5 ІНФОРМАЦІЯ_1 жит. АДРЕСА_1 , та який було вилучено 13.08.2019 під час проведення обшуку автомобіля марки «Toyota RAV 4» р.н. НОМЕР_3 з можливістю вилучення (здійснення виїмки) такої інформації.

Клопотання мотивує тим, що досудовим розслідуванням установлено, що Досудовим розслідуванням встановлено, що ОСОБА_5 , обіймаючи, у відповідності до наказу начальника ІНФОРМАЦІЯ_2 №85к від 03.07.2017, посаду заступника начальника відділу, державного реєстратора ІНФОРМАЦІЯ_3 , будучи, згідно примітки до ст.368 КК України, службовою особою, яка займає відповідальне становище, та наділеною організаційно-розпорядчими та адміністративно-господарськими функціями, і згідно з «Посадовою інструкцією державного реєстратора ІНФОРМАЦІЯ_3 », затвердженою 03.01.2017 начальником ІНФОРМАЦІЯ_2 , зокрема, здійснює державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно відповідно до закону, перевіряє документи на наявність підстав для зупинення розгляду заяви про державну реєстрацію прав, відмови у державній реєстрації прав та приймає відповідні рішення, під час проведення державної реєстрації прав на земельні ділянки, використовує відомості Державного земельного кадастру шляхом безпосереднього доступу до нього, формує документи за результатом розгляду заяв у сфері державної реєстрації прав, приймає та видає документи, пов`язані з проведенням державної реєстрації речових прав на нерухоме майно, здійснює інші повноваження, відповідно до законодавства, виконує інші завдання у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно, спільно з адвокатом ОСОБА_6 , що виступала в якості пособника, умисно, з корисливих мотивів, з метою одержання неправомірної вигоди для себе, вимагали та одержали в ОСОБА_7 неправомірну вигоду в сумі 300 доларів США за сприяння в пришвидшеному розгляді поданих документів та позитивному прийнятті рішення про реєстрацію права власності на земельну ділянку належну ОСОБА_8 , що розміщена на території с.Солонка Пустомитівського району Львівської області.

Так, реалізовуючи спільний злочинний умисел спрямований на одержання неправомірної вигоди за вчинення дій ОСОБА_5 з використанням наданої їй влади та службових повноважень, 13.08.2019 о 09.19 год. ОСОБА_6 перебуваючи в офісі, що за адресою: АДРЕСА_2 , в ході розмови з ОСОБА_7 повідомила, що може допомогти її подрузі ОСОБА_8 в позитивному вирішенні питання про державну реєстрацію права власності на земельну ділянку в максимально стислі терміни (2-3 дні) та при цьому висловила незаконну вимогу, щодо передачі їй грошових коштів в сумі 300 доларів США (що згідно курсу НБУ становить 7547,5 грн.) та 2000 гривень з яких грошові кошти в розмірі 2000 гривень будуть використані для проведення офіційних проплат за реєстраційні послуги, а решту коштів в розмірі 300 доларів США планувала розподілити з ОСОБА_5 .

Будучи поставленою в умови за яких не надання неправомірної вигоди могло потягнути порушення законних прав ОСОБА_9 , ОСОБА_7 погодилась на незаконні вимоги ОСОБА_6 .

Продовжуючи реалізовувати свій злочинний умисел, ОСОБА_6 13.08.2019 о 11.26 год., перебуваючи в приміщенні офісу останньої, що за адресою: АДРЕСА_2 , під час домовленої зустрічі з ОСОБА_7 , діючи умисно, переслідуючи корисливий мотив одержала грошові кошти в розмірі 300 доларів США (що згідно курсу НБУ становить 7547,5 грн.), в якості неправомірної вигоди за сприяння ОСОБА_5 в пришвидшеному розгляді поданих документів та позитивному прийнятті рішення про реєстрацію права власності на земельну ділянку належну ОСОБА_8 , що розміщена на території с.Солонка, Пустомитівського району Львівської області та 2000 гривень для здійснення оплати реєстраційних процедур.

На виконання взятих на себе зобов`язань, ОСОБА_6 передала одержані в ОСОБА_7 документи та грошові кошти в сумі 2000 гривень невстановленій досудовим розслідуванням на даний час особі, що на виконання вказівки ОСОБА_5 забрала їх біля приміщення ІНФОРМАЦІЯ_4 .

В подальшому, того ж дня о 17.00 ОСОБА_6 бажаючи довести злочинний умисел до кінця, прибула на своєму автомобілі Toyota RAV 4 р.н. НОМЕР_4 до території стоянки прилеглої до будівлі АДРЕСА_3 в якому знаходиться ІНФОРМАЦІЯ_3 та під час зустрічі з ОСОБА_5 в салоні вказаного автомобіля розподілила неправомірну вигоду надавши останній її частину в розмірі 100 доларів США (що згідно курсу НБУ становить 2515,8 грн.), після чого правоохоронними органами була припинена протиправна діяльність ОСОБА_5 та ОСОБА_6 , а предмет неправомірної вигоди вилучено.

13.08.2019 року керуючись ст.ст. 233, 234 КПК України було проведено обшук автомобіля марки «Toyota RAV 4» р.н. НОМЕР_3 та особистий обшук гр. ОСОБА_5 ІНФОРМАЦІЯ_1 жит. АДРЕСА_1 з підстав невідкладного випадку, а саме: врятуванням майна та безпосереднього переслідування осіб підозрюваних у вчиненні кримінального правопорушення та з метою можливого виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання речей, предметів та документів, які будуть використанні як докази у кримінальному провадженні.

В ході проведення обшуку вилучено: мобільний телефон марки Iphone XS з ІМЕІ НОМЕР_1 із сім-карткою абонентський номер якої НОМЕР_2 .

14.08.2019 слідчим суддею Галицького районного суду м.Львова ОСОБА_10 надано дозвіл на проведення обшуку з метою виявлення та вилучення речей та документів в тому числі зазначеного мобільного телефону.

В ході досудового розслідування у даному кримінальному провадженні, виникла необхідність провести огляд інформації, яка міститься на вище зазначеному мобільному телефоні марки Iphone XS з ІМЕІ НОМЕР_1 із вмонтованою сім-карткою абонентський номер якої НОМЕР_2 , який перебував у користуванні ОСОБА_5 ІНФОРМАЦІЯ_1 жит. АДРЕСА_1 , з метою отримання даних щодо інтернет-переписки у мобільних месенджерах підозрюваної з іншими особами, зокрема з іншою підозрюваною у даному кримінальному провадженні ОСОБА_6 , щодо спільних злочинних дій пов`язаних з одержанням службовою особою, яка займає відповідальне становище, неправомірної вигоди для себе та третьої особи за вчинення такою службовою особою в інтересах третьої особи, будь-якої дії з використанням свого службового становища, поєднаного з вимаганням такої вигоди.

Інтернет-переписка у мобільному месенджері мобільного телефону, що знаходився в особи, відноситься до особистого листування особи та інших записів особистого характеру, а тому належить до охоронюваної законом таємниці.

Слідчий у судове засідання не з`явився, подав клопотання про проведення розгляду клопотання без його участі.

Власник мобільного телефону у судове засідання не викликався на підставі ч.2 ст.163 КПК України. Згідно положень ч.4 ст. 107 КПК України фіксування розгляду за допомогою технічних засобів кримінального провадження не здійснювалось.

Вивчивши матеріали клопотання, слідчий суддя приходить до висновку, що клопотання є обґрунтованим, але підлягає частковому задоволенню з огляду на таке.

Згідно ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Тимчасовий доступ до електронних інформаційних систем або їх частин, мобільних терміналів систем зв`язку здійснюється шляхом зняття копії інформації, що міститься в таких електронних інформаційних системах або їх частинах, мобільних терміналах систем зв`язку, без їх вилучення.

Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Згідно приписів ч.1 ст. 160 КПК України сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у статті 161 цього Кодексу. Слідчий має право звернутися із зазначеним клопотанням за погодженням з прокурором.

Відповідно до п.6 ч.1 ст.162 КПК України особисте листування особи та інші записи особистого характеру належать до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах.

Відповідно до ч.6 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Доступ особи до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, здійснюється в порядку, визначеному законом.

Слідчим суддею встановлено, що у провадженні СУ ГУНП у Львівській області перебуває кримінальне провадження №12019140000000581 від 27.06.2019 року за підозрою ОСОБА_5 у вчиненні злочину, передбаченого ч.3 ст.368 КК України.

В ході проведення досудового розслідування зазначеного провадження

13.08.2019 року керуючись ст.ст. 233, 234 КПК України було проведено обшук автомобіля марки «Toyota RAV 4» р.н. НОМЕР_3 та особистий обшук гр. ОСОБА_5 ІНФОРМАЦІЯ_1 жит. АДРЕСА_1 з підстав невідкладного випадку, а саме: врятуванням майна та безпосереднього переслідування осіб підозрюваних у вчиненні кримінального правопорушення та з метою можливого виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання речей, предметів та документів, які будуть використанні як докази у кримінальному провадженні.

В ході проведення обшуку вилучено: мобільний телефон марки Iphone XS з ІМЕІ НОМЕР_1 із сім-карткою абонентський номер якої НОМЕР_2 .

14.08.2019 слідчим суддею Галицького районного суду м.Львова ОСОБА_10 надано дозвіл на проведення обшуку з метою виявлення та вилучення речей та документів в тому числі зазначеного мобільного телефону.

В ході досудового розслідування, виникла необхідність провести огляд інформації, яка міститься на вище зазначеному мобільному телефоні.

Інтернет-переписка у мобільному месенджері мобільного телефону, що знаходився в особи, відноситься до особистого листування особи та інших записів особистого характеру, а тому належить до охоронюваної законом таємниці.

Беручи до уваги вище викладене та враховуючи, що у матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вказана інформація має суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, а саме підтвердження того, що було вчинено кримінальне правопорушення, злочинні зв`язки підозрюваного з іншими особами, то слідчий суддя вважає необхідним надати тимчасовий доступ до зазначеної інформації, які містять охоронювану законом таємницю, шляхом зняття її копії з електронної інформаційної системи, в якій він зберігаються, та вилучення (здійснення виїмки) зазначеної копії.

В свою чергу клопотання слідчого про можливість саме вилучення інформації наявної на мобільному телефоні (інших мобільних програмах наявних на мобільному телефоні) є необґрунтованим оскільки тимчасовий доступ до останньої, згідно положень ст. 159 КПК України, здійснюється виключно шляхом зняття копії інформації з електронної інформаційної системи, в якій вона зберігається, тому в задоволенні цієї частини клопотання слідчий суддя вважає необхідним відмовити.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 131, 132, 159, 162 166, 369, 372 КПК України, слідчий суддя,-

у х в а л и в :

Клопотання слідчого СУ ГУНП у Львівській області ОСОБА_4 про тимчасовий доступ до речей тадокументів які містять охоронювану законом таємницю у кримінальному провадженні за № 12019140000000581 від 27.06.2019 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.368 КК України задовольнити частково.

Надати слідчому СУ ГУНПу Львівськійобласті ОСОБА_4 дозвіл на тимчасовий доступ до речей і документів, а саме виїмки інформації графічного та текстового змісту, яка міститься у вхідних та вихідних повідомленнях, інтернет-переписках у мобільних месенджерах, а також в інших мобільних програмах, наявних на мобільному телефоні марки Iphone XS з ІМЕІ НОМЕР_1 із сім-карткою абонентський номер якої НОМЕР_2 , який перебував у користуванні ОСОБА_5 ІНФОРМАЦІЯ_1 жит. АДРЕСА_1 , та який було вилучено 13.08.2019 під час проведення обшуку автомобіля марки «Toyota RAV 4» р.н. НОМЕР_3 з можливістю вилучення (здійснення виїмки) такої інформації.

В задоволенні іншої частини клопотання відмовити за необґрунтованістю.

Строк дії ухвали до 06.10.2019 р.

Роз`яснити, що у випадку невиконання цієї ухвали, слідчий суддя за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку.

Контроль за виконанням ухвали покласти на слідчого СУ ГУНП у Львівській області ОСОБА_4 ,

Ухвала остаточна, оскарженню в апеляційному порядку не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення06.09.2019
Оприлюднено21.02.2023

Судовий реєстр по справі —461/6622/19

Ухвала від 06.09.2019

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Радченко В. Є.

Ухвала від 06.09.2019

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Радченко В. Є.

Ухвала від 03.09.2019

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Радченко В. Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні