Ухвала
від 30.08.2019 по справі 202/3212/19
ІНДУСТРІАЛЬНИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 202/5833/19

Провадження № 1-кс/202/9133/2019

ІНДУСТРІАЛЬНИЙ РАЙОННИЙ СУД м. ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

УХВАЛА

30 серпня 2019 року м. Дніпро

Слідчий суддя Індустріального районного суду м. Дніпропетровська ОСОБА_1 за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання прокурора відділу прокуратури Дніпропетровської області ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей і документів по кримінальному провадженню №42018040000001347 від 26.10.2018 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

Прокурор відділу прокуратуриДніпропетровської області ОСОБА_3 звернувсядо судуз клопотанням,в якомупросить надатийому,а такожслідчим таспівробітникам оперативногопідрозділу,що користуютьсяповноваженнями слідчого,за йогодорученням упорядку ст.ст.36,41та ч.6ст.218КПК України,тимчасовий доступз можливістювилучення інформації,яка міститьохоронювану закономтаємницю,про власниката користувачабанківського розрахунковогорахунку: № НОМЕР_1 , яка знаходяться у володінні АБ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО № НОМЕР_2 ), адреса розташування: АДРЕСА_1 , а саме: роздруківки руху коштів (на паперовому та електронному носіях) по вказаному рахунку за період з 01.01.2017 року по 01.02.2018 року із зазначенням наступних відомостей:

- дати проведення фінансово - господарської операції;

- суми фінансово - господарської операції;

- призначення платежу;

- назви та коди банківських установ, де відкриті банківські рахунки, що використовувались для здійснення відповідної фінансово - господарської операції;

- адрес банкоматів (кас відділень банків), де знімались кошти з вищевказаних рахунків;

- фотографій та відео-файлів, які створювались в ході цих операцій.

Розглянути це клопотання без виклику осіб, у володінні яких знаходиться вищезазначена інформація.

Клопотання обґрунтовано тим, що посадові особи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » під час будівництва ПС « ІНФОРМАЦІЯ_3 », яка розташована за адресою: АДРЕСА_2 , завищили вартість виконаних робіт, придбаного обладнання тощо.

Проведеними під час досудового розслідування заходами встановлено, що директором ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » ОСОБА_4 протягом 2017 року здійснювалося привласнення грошових коштів АТ « ІНФОРМАЦІЯ_4 », шляхом завищення вартості виконаних робіт, завищення вартості придбання електричного обладнання і будівельних матеріалів та привласнення будівельних матеріалів.

Так, після закриття актів виконаних робіт АТ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » перераховують грошові кошти на рахунки ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », частина з яких в подальшому перераховується на рахунки фіктивних підприємств у вигляді безповоротної фінансової допомоги.

В ході досудового розслідування виникла необхідність у тимчасовому доступі до документації АБ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО № НОМЕР_2 ), адреса розташування: АДРЕСА_1 , а саме до інформації, яка містить охоронювану законом таємницю, про власника та користувача банківського розрахункового рахунку: № НОМЕР_1 , відкритого ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » код ЄДРПОУ НОМЕР_3 , юридична адреса: АДРЕСА_3 , а саме: роздруківки руху коштів (на паперовому та електронному носіях) по вказаному рахунку за період з 01.01.2017 року по 01.02.2018 року з можливістю ознайомитися з цими документами та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

У судове засідання прокурор не з`явився, надав заяву про розгляд клопотання в його відсутність.

Відповідно до ч. 2ст. 163 КПК Українислідчий суддя розглядає клопотання без виклику особи, у володінні якої знаходяться речі та документи, про тимчасовий доступ до яких ставиться питання.

Дослідивши матеріали клопотання, слідчий суддя приходить до висновку, що клопотання прокурора про тимчасовий доступ до речей і документів підлягає частковому задоволенню за наступних підстав:

Слідчим суддею встановлено, що Слідчим управлінням Головного управління Національної поліції в Дніпропетровській області проводиться досудове розслідування у кримінальному проваджені № 42018040000001347 від 26.10.2018 року за ознаками кримінальних правопорушень, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України.

За змістом частини 1 статті 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Відповідно до частини першої статті 160 КПК Українисторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених устатті 161 цього Кодексу.

Частиною п`ятою статті 163 КПК України визначено, що слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження в своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: 1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; 3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Згідно з частиною 6 статті 163 КПК Українислідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Відповідно до частини сьомої статті 163 КПК України слідчий суддя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Слідчий суддя вважає доведеним, що інформація, до якої прокурор просить надати тимчасовий доступ, може перебувати у володінні АБ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », має суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні та відомості, які містяться в цих документах, можуть бути використані як докази та в іншій спосіб довести обставини, які передбачається довести за допомогою цієї інформації, неможливо, що виправдовує застосування такого заходу забезпечення кримінального провадження.

Отже, клопотання прокурора в частині надання тимчасового доступу до вищевказаної інформації підлягає задоволенню.

Клопотання прокурора в частині надання тимчасового доступу до документів оперуповноваженому задоволенню не підлягає, оскільки тимчасовий доступ до речей і документів є заходом забезпечення кримінального провадження, а не слідчою дією, а тому він не може надаватися оперативним підрозділам.

Таким чином, клопотання прокурора необхідно задовольнити частково.

Керуючись ст. ст. 159, 163-164, 369-372 КПК України, слідчий суддя

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання прокурора задовольнити частково.

АБ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО № НОМЕР_2 ), адреса розташування: АДРЕСА_1 , надати прокурору відділу прокуратури Дніпропетровської області ОСОБА_3 слідчому СУ ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_5 , яким здійснюється досудове розслідування кримінального провадження № 42018040000001347 від 26.10.2018 року, тимчасовий доступ до інформації, яка містить охоронювану законом таємницю, про власника та користувача банківського розрахункового рахунку № НОМЕР_1 , яка знаходиться у володінні АБ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО № НОМЕР_2 ), а саме: роздруківки руху коштів (на паперовому та електронному носіях) по вказаному рахунку за період з 01.01.2017 року по 01.02.2018 року із зазначенням наступних відомостей:

- дати проведення фінансово - господарської операції;

- суми фінансово - господарської операції;

- призначення платежу;

- назви та коди банківських установ, де відкриті банківські рахунки, що використовувались для здійснення відповідної фінансово - господарської операції;

- адрес банкоматів (кас відділень банків), де знімались кошти з вищевказаних рахунків;

- фотографій та відео-файлів, які створювалися в ході цих операцій.

В іншій частині клопотання відмовити.

Строк дії ухвали слідчого судді до 28.09.2019 року.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення30.08.2019
Оприлюднено21.02.2023

Судовий реєстр по справі —202/3212/19

Ухвала від 30.08.2019

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Марченко Н. Ю.

Ухвала від 22.05.2019

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Кухтін Г. О.

Ухвала від 22.05.2019

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Кухтін Г. О.

Ухвала від 22.05.2019

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Кухтін Г. О.

Ухвала від 17.05.2019

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Кухтін Г. О.

Ухвала від 17.05.2019

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Кухтін Г. О.

Ухвала від 17.05.2019

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Кухтін Г. О.

Ухвала від 17.05.2019

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Кухтін Г. О.

Ухвала від 24.05.2019

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Кухтін Г. О.

Ухвала від 17.05.2019

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Кухтін Г. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні