Ухвала
від 05.09.2019 по справі 910/8888/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

про залишення позову без розгляду

м. Київ

05.09.2019Справа № 910/8888/19

За позовом Громадської організації "Київська міська організація Українського товариства сліпих"

до 1. Комунального підприємства "Київпастранс"

2. Департаменту міського благоустрою виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації)

3. Комунального підприємства "Київблагоустрій"

про усунення перешкод в користуванні зупинкою громадського транспорту

Суддя Котков О.В.

Представники учасників справи:

від позивача Бойчук І.В. (адвокат);

від відповідача-1 не з`явились;

від відповідача-2 Ходорич О.М. (представник за довіреністю);

від відповідача-3 Кір`яков А.С. (адвокат).

Вільний слухач Бойчук Н.П.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

08 липня 2019 року до Господарського суду міста Києва від Громадської організації "Київська міська організація Українського товариства сліпих" (позивач) надійшла позовна заява б/н від 04.07.2019 року до Комунального підприємства "Київпастранс" (відповідач-1), Департаменту міського благоустрою виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) (відповідач-2), Комунального підприємства "Київблагоустрій" (відповідач-3), в якій викладені позовні вимоги, щоб в судовому порядку:

1. зобов`язати Комунальне підприємство "Київпастранс", Департамент міського благоустрою виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації), Комунальне підприємство "Київблагоустрій" усунути порушення облаштування зупинки громадського транспорту по вул. Попудренко, в м. Києві, біля метро "Дарниця", приведенням зупинок у відповідність до:

- п. 27 Єдиних правил розвитку автомобільних доріг, вулиць, залізничних переїздів, правил користування ними та охорони, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 30.03.1994 року №198, відповідно до яких у населених пунктах малі архітектурні форми (крім кіосків для продажу проїзних квитків на зупинках громадського транспорту) розміщуються за межею тротуару, пішохідних доріжок, алей на відстані не менше ніж метр, але не ближче ніж 5 метрів до проїзної частини доріг і вулиць;

- п. 35 Єдиних правил розвитку автомобільних доріг, вулиць, залізничних переїздів, правил користування ними та охорони, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 30.03.1994 року №198, відповідно до яких забороняється розміщувати малі архітектурні форми ближче ніж за 20 метрів до перехресть вулиць, в охоронних зонах інженерних мереж, на зупинці громадського транспорту на відставні ближче ніж 20 метрів в обидва боки по тротуару від установленого дорожнього знака, що її позначає;

2. зобов`язати Комунальне підприємство "Київпастранс", Департамент міського благоустрою виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації), Комунальне підприємство "Київблагоустрій", з метою усунення порушення облаштування зупинок громадського транспорту по вул. Попудренко, в м. Києві, біля метро "Дарниця", вчинити дії, визначені пунктами 13.2.5,13.3.1,13-3-2,13-3-3 Правил благоустрою міста Києва, затверджених рішенням Київської міської ради від 25.12.2008 року (із змінами і доповненнями), а саме:

- КП "Київпастранс" (код ЄДРПОУ 31725604) перевірити облаштування зупинки громадського транспорту по вул. Попудренко, в м. Києві, біля метро "Дарниця" на предмет розміщення на ній тимчасових споруд торговельного, побутового, соціально-культурного чи іншого призначення для здійснення підприємницької діяльності та ' малі архітектурні форми з порушенням законодавства та Правил благоустрою м. Києва та надати інформацію до Департаменту містобудування та архітектури виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації), Департаменту міського благоустрою та збереження природного середовища виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) та районних в місті Києві державних адміністрацій для відповідного реагування;

- Департаменту міського благоустрою виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) (код ЄДРПОУ 34926981) винести припис власникам (особі, яка здійснила встановлення) самовільно встановлених тимчасових споруд для здійснення підприємницької діяльності з вивіскою "Продукти", що розташовані на зупинці громадського транспорту по вул. Попудренко, в м. Києві, біля метро "Дарниця" з вимогою усунення порушень шляхом демонтажу об`єктів протягом одного робочого дня з обов`язковим відновленням благоустрою території.

- КП "Київблагоустрій" (код ЄДРПОУ: 26199708) здійснити демонтаж тимчасових споруд для здійснення підприємницької діяльності з вивіскою "Продукти", що розташовані на зупинці громадського транспорту по вул. Попудренко, в м. Києві, біля метро "Дарниця" та скласти відповідний акт демонтажу.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що відповідачі, в порушення Правил благоустрою м. Києва, не вчинили дій по усуненню існуючих порушень облаштування зупинки громадського транспорту по вул. Попудренко в м. Києві, біля станції метро "Дарниця", чим продовжуються чинитися перешкоди у користуванні особами з вадами зору та сліпими зупинкою громадського транспорту, розташованої в м. Києві по вул. Попудренка, біля станції метро "Дарниця".

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 12.07.2019 року у справі № 910/8888/19 позовну заяву б/н від 04.07.2019 року Громадської організації "Київська міська організація Українського товариства сліпих" до 1. Комунального підприємства "Київпастранс", 2. Департаменту міського благоустрою виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації), 3. Комунального підприємства "Київблагоустрій" усунення перешкод в користуванні зупинкою громадського транспорту залишено без руху, надано Громадській організації "Київська міська організація Українського товариства сліпих" строк для усунення встановлених недоліків позовної заяви протягом 5 (п`яти) днів з дня вручення даної ухвали.

Так, поштове відправлення з ухвалою суду у даній справі було направлене Громадській організації "Київська міська організація Українського товариства сліпих" за адресою: 02156, м. Київ, вул. Жукова, 31, яка вказана в позовній заяві та відповідає адресі місцезнаходження товариства у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

У відповідності до відомостей з офіційного веб-сайту Державного підприємства "Укрпошта" за поштовим ідентифікатором № 0103050140788 вбачається, що поштове відправлення з ухвалою суду від 12.07.2019 року у справі № 910/8888/19 не вручено з підстав "інші причини" - 16.07.2019 року.

19 липня 2019 року через відділ діловодства суду від Громадської організації "Київська міська організація Українського товариства сліпих" надійшла заява № 3117/19 від 18.07.2019 року на виконання вимог ухвали Господарського суду міста Києва від 12.07.2019 року.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 24.07.2019 року прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі, ухвалено розгляд справи № 910/8888/19 здійснювати в порядку загального позовного провадження, підготовче засідання призначено на 20.08.2019 року.

В підготовчих засіданнях 20.08.2019 року та 27.08.2019 року судом оголошувалася перерва.

27.08.2019 року через відділ діловодства суду від Громадської організації "Київська міська організація Українського товариства сліпих" надійшла заява б/н від 27.08.2019 року Про залишення частини позовних вимог без розгляду , в якій позивач просить п. 2 позовних вимог, викладених в п. 2 прохальної частини позовної заяви залишити без розгляду на підставі п. 5 ч. 1 ст. 226 ГПК України.

Розглянувши заяву б/н від 27.08.2019 року Про залишення частини позовних вимог без розгляду Громадської організації "Київська міська організація Українського товариства сліпих", а також матеріали справи в цілому, суд дійшов висновку про задоволення вказаної заяви, виходячи з наступного.

Відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 42 Господарського процесуального кодексу України, учасники справи мають право подавати заяви та клопотання, надавати пояснення суду, наводити свої доводи, міркування щодо питань, які виникають під час судового розгляду, і заперечення проти заяв, клопотань, доводів і міркувань інших осіб.

Положеннями ч. 2 ст. 185 Господарського процесуального кодексу України визначено, що за результатами підготовчого засідання суд постановляє ухвалу, зокрема, про залишення позовної заяви без розгляду.

Згідно п. 5 ч. 1 ст. 226 Господарського процесуального кодексу України, суд залишає позов без розгляду, якщо позивач до початку розгляду справи по суті подав заяву про залишення позову без розгляду.

Залишення позову без розгляду - це форма закінчення розгляду господарським судом справи без прийняття рішення суду в зв`язку з виявленням обставин, які перешкоджають розглядові справи, але можуть бути усунуті в майбутньому.

Як вбачається із наведених норм, вказане право позивача може бути реалізоване ним лише до початку розгляду справи по суті та є абсолютним, тобто, не залежить від мотивів позивача чи волі інших сторін у справі.

Подання вказаної заяви є формою реалізації процесуальних прав учасників справи, передбачених ст. 42 Господарського процесуального кодексу України.

Суд відзначає, що станом на дату звернення позивача із даною заявою розгляд справи № 910/8888/19 не розпочато по суті, а відтак Громадська організація "Київська міська організація Українського товариства сліпих" звернулася до суду із заявою про залишення частини позовних вимог без розгляду в межах визначеного господарським процесуальним законом строку.

З огляду на вказані вище обставини, взявши до уваги той факт, що заява позивача про залишення частини позовних вимог без розгляду подана до суду на стадії підготовчого провадження; підписана представником, адвокатом Бойчук І.В. (ордер на надання правової допомоги серії КВ № 782546); в матеріалах справи відсутні докази, які б свідчили, що така заява суперечить правам та законним інтересам сторін, суд дійшов висновку про задоволення вказаної заяви та про залишення позову без розгляду в частині позовних вимог, викладених в п. 2 прохальної частини позовної заяви на підставі п. 5 ч. 1 ст. 226 Господарського процесуального кодексу України .

За приписами ч. 2 ст. 226 Господарського процесуального кодексу України про залишення позову без розгляду постановляється ухвала, в якій вирішуються питання про розподіл між сторонами судових витрат, про повернення судового збору з бюджету.

Правові засади справляння судового збору, платників, об`єкти та розміри ставок судового збору, порядок сплати, звільнення від сплати та повернення судового збору визначено Законом України "Про судовий збір".

Відповідно до п. 4 ч. 1 ст. 7 Закону України "Про судовий збір", сплачена сума судового збору повертається за клопотанням особи, яка його сплатила за ухвалою суду в разі залишення заяви або скарги без розгляду (крім випадків, якщо такі заяви або скарги залишені без розгляду у зв`язку з повторним неприбуттям або залишенням позивачем судового засідання без поважних причин та неподання заяви про розгляд справи за його відсутності, або неподання позивачем витребуваних судом матеріалів, або за його заявою (клопотанням).

Отже, перелік підстав для повернення судового збору, визначений в п. 4 ч. 1 ст. 7 Закону України "Про судовий збір", є вичерпним і розширеному тлумаченню не підлягає.

За таких обставин, суд дійшов висновку про відсутність підстав для повернення позивачу сплаченої суми судового збору, з огляду на те, що залишення позову без розгляду за заявою позивача, не тягне за собою наслідків у вигляді повернення сплаченої суми судового збору.

Керуючись ст.ст. 185, п. 5 ч. 1 ст. 226, ст.ст. 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, Господарський суд міста Києва, -

УХВАЛИВ:

Позовну заяву б/н від 04.07.2019 року Громадської організації "Київська міська організація Українського товариства сліпих" до Комунального підприємства "Київпастранс", Департаменту міського благоустрою виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації), Комунального підприємства "Київблагоустрій" про усунення перешкод в користуванні зупинкою громадського транспорту в частині позовних вимог, викладених в п. 2 прохальної частини позовної заяви, а саме:

зобов`язати Комунальне підприємство "Київпастранс", Департамент міського благоустрою виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації), Комунальне підприємство "Київблагоустрій", з метою усунення порушення облаштування зупинок громадського транспорту по вул. Попудренко, в м. Києві, біля метро "Дарниця", вчинити дії, визначені пунктами 13.2.5,13.3.1,13-3-2,13-3-3 Правил благоустрою міста Києва, затверджених рішенням Київської міської ради від 25.12.2008 року (із змінами і доповненнями), а саме:

- КП "Київпастранс" (код ЄДРПОУ 31725604) перевірити облаштування зупинки громадського транспорту по вул. Попудренко, в м. Києві, біля метро "Дарниця" на предмет розміщення на ній тимчасових споруд торговельного, побутового, соціально-культурного чи іншого призначення для здійснення підприємницької діяльності та ' малі архітектурні форми з порушенням законодавства та Правил благоустрою м. Києва та надати інформацію до Департаменту містобудування та архітектури виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації), Департаменту міського благоустрою та збереження природного середовища виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) та районних в місті Києві державних адміністрацій для відповідного реагування;

- Департаменту міського благоустрою виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) (код ЄДРПОУ 34926981) винести припис власникам (особі, яка здійснила встановлення) самовільно встановлених тимчасових споруд для здійснення підприємницької діяльності з вивіскою "Продукти", що розташовані на зупинці громадського транспорту по вул. Попудренко, в м. Києві, біля метро "Дарниця" з вимогою усунення порушень шляхом демонтажу об`єктів протягом одного робочого дня з обов`язковим відновленням благоустрою території;

- КП "Київблагоустрій" (код ЄДРПОУ: 26199708) здійснити демонтаж тимчасових споруд для здійснення підприємницької діяльності з вивіскою "Продукти", що розташовані на зупинці громадського транспорту по вул. Попудренко, в м. Києві, біля метро "Дарниця" та скласти відповідний акт демонтажу - залишити без розгляду.

Ухвала набирає законної сили 05 вересня 2019 року.

Ухвала підлягає оскарженню в порядку передбаченому ст.ст. 254, 255 Господарського процесуального кодексу України.

Повний текст ухвали складено 10 вересня 2019 року.

Суддя О.В. Котков

Дата ухвалення рішення05.09.2019
Оприлюднено11.09.2019
Номер документу84123325
СудочинствоГосподарське
Сутьусунення перешкод в користуванні зупинкою громадського транспорту

Судовий реєстр по справі —910/8888/19

Постанова від 04.02.2020

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Зубець Л.П.

Ухвала від 04.02.2020

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Зубець Л.П.

Ухвала від 14.01.2020

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Зубець Л.П.

Ухвала від 17.12.2019

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Зубець Л.П.

Ухвала від 25.11.2019

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Зубець Л.П.

Ухвала від 22.10.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Котков О.В.

Ухвала від 05.09.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Котков О.В.

Ухвала від 05.09.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Котков О.В.

Ухвала від 27.08.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Котков О.В.

Ухвала від 24.07.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Котков О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні