Ухвала
від 05.09.2019 по справі 923/517/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРCОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул.Театральна,18, м. Херсон, 73000,

тел./0552/26-47-84, 49-31-78, факс 49-31-78, веб сторінка: ks.arbitr.gov.ua/sud5024/


УХВАЛА

05 вересня 2019 року справа № 923/517/19

Господарський суд Херсонської області у складі судді Литвинової В.В. за участю секретаря судового засідання Горголь О. М.

за позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю "Кищенці-Фрутс", с. Червоний Кут Черкаської області

до: Товариство з обмеженою відповідальністю "Агроальянс Південь"м. Каховка Херсонської області

про стягнення заборгованості в сумі 17 354 560,50 грн

Та за зустрічним позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю "Агроальянс Південь", м. Каховка Херсонської області

до: Товариства з обмеженою відповідальністю "Кищенці-Фрутс", с. Червоний Кут

Черкаської області, Жашківського району

про стягнення 1658153,44 грн

за участю представників:

від позивача: адвокат Корчма Ю. О.;

від відповідача: адвокат Мовчан В. О.

встановив:

24.06.2019 до Господарського суду Херсонської області надійшла позовна заява від 24.06.2019 Товариства з обмеженою відповідальністю "Кищенці-Фрутс", в якій просить стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Агроальянс Південь" заборгованість у розмірі 17 354 560,50 за договором зберігання № 0110181 від 01.10.2018.

Відповідно до витягу з протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 24.06.2019 року, справу розподілено судді Литвиновій В.В.

Ухвалою Господарського суду Херсонської області від 25.06.2018 судом відкрито провадження у справі № 923/517/19, постановлено розгляд справи вирішив здійснювати за правилами загального позовного провадження. Підготовче судове засідання у справі призначено на 09.07.2019.

Ухвалою Господарського суду Херсонської області від 09.07.2019 підготовче судове засідання у справі відкладено до 05.09.2019, цією ж ухвалою, у зв"язку із відпусткою судді продовжено строк підготовчого провадження у справі на тридцять днів.

22.07.2019 до Господарського суду Херсонської області надійшла зустрічна позовна заява № б/н від 15.07.2019 Товариства з обмеженою відповідальністю "Агроальянс Південь" (позивач) до Товариства з обмеженою відповідальністю "Кищенці Фрутс" (відповідач) про стягнення заборгованості за договором зберігання №0110181 у розмірі 1658153,44 грн.

Ухвалою Господарського суду Херсонської області від 04.09.2019 прийнято для спільного розгляду з первісним позовом зустрічний позов Товариства з обмеженою відповідальністю "Агроальянс Південь" до Товариства з обмеженою відповідальністю "Кищенці-Фрутс" про стягнення 1658153,44 грн. Вимоги за зустрічним позовом об"єднано в одне провадження з первісним позовом, продовжено розгляд справи за правилами загального позовного провадження, підготовче судове засідання призначено 05.09.2019.

На визначену судом дату - 05.09.2019 у судове засідання прибули уповноважені представники обох сторін.

31.07.2019 від відповідача за основним позовом надійшов відзив на позовну заяву з додатками, у поданому відзиві відповідач за основним позовом у задоволенні позовних вимог заперечує у повному обсязі. Поданий відзив, судом прийнято до розгляду та залучено до матеріалів справи.

28.08.2019 від позивача за основним позовом надійшла відповідь на відзив, з додатками. Подані документи, судом прийнято до розгляд та залучено до матеріалів справи.

28.08.2019 від позивача за основним позовом відповідача за зустрічною позовною заявою надійшло клопотання про витребування доказів, а саме: Товариство з обмеженою відповідальністю "Кищенці-Фрутс" просить суд витребувати у ТОВ "БФ "Енерго" інформацію щодо того ким (і на якій підставі) було вивезено із складів (Камери №№70,71) 862 контейнера морква (яка належала ТОВ "Кищенці-Фрутс") в разі наявності облікової документації надати належним чином засвідчені копії документів. До поданого клопотання додано докази самостійного звернення з відповідним листом до ТОВ "БФ "Південь", але відповіді наразі досі не отримано.

В обґрунтування поданого клопотання заявник зазначає наступне. Відповідач за основним позовом у відзиві на позов вказує на те, що Товариство з обмеженою відповідальністю "Кищенці-Фрутс" у період з 24.04.2019 по 10.05.2019 отримало всю моркву зі складу, який розташований у селищі Мартусівка Бориспільського району Київської області, зазначене, як стверджує позивач за основним позовом не відповідає дійсності, у зв"язку з означеним позивач за основним позовом просить суд витребувати у Товариства з обмеженою відповідальністю "БФ "Енерго" інформацію щодо того хто здійснював вивезення моркви зі складу.

В ході підготовчого судового засідання представник позивача за основним позовом підтримав подане клопотання у повному обсязі.

Представник відповідача за основним позовом, позивача за зустрічною позовною заявою заперечував у повному обсязі проти задоволення даного клопотання.

Суд задовольняє подане клопотання з огляду на наступне.

Відповідно до частини 1 статті 236 Господарського процесуального кодексу України судове рішення повинно ґрунтуватися на засадах верховенства права, бути законним і обґрунтованим.

При цьому, обґрунтованим є рішення, ухвалене на підставі повно і всебічно з`ясованих обставин, на які сторони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень, підтверджених тими доказами, які були досліджені в судовому засіданні, з наданням оцінки всім аргументам учасників справи (частина 5 статті 236 Господарського процесуального кодексу України).

Частиною 3 статті 2 Господарського процесуального кодексу України визначено, що однією з основних засад господарського судочинства є змагальність сторін.

Положення частини 3 статті 13 та частини 1 статті 74 Господарського процесуального кодексу України визначають, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Обов`язок подання доказів сторонами та іншими учасниками справи встановлений частиною 3 статті 74 Господарського процесуального кодексу України.

За приписами статті 91 Господарського процесуального кодексу України письмовими доказами є документи (крім електронних документів), які містять дані про обставини, що мають значення для правильного вирішення спору. Якщо подано копію (електронну копію) письмового доказу, суд за клопотанням учасника справи або з власної ініціативи може витребувати у відповідної особи оригінал письмового доказу.

Відповідно до ч.ч. 1-5 ст. 81 ГПК України учасник справи у разі неможливості самостійно надати докази вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Таке клопотання повинно бути подане в строк, зазначений в частинах другій та третій статті 80 цього Кодексу. Якщо таке клопотання заявлено з пропуском встановленого строку, суд залишає його без задоволення, крім випадку, коли особа, яка його подає, обґрунтує неможливість його подання у встановлений строк з причин, що не залежали від неї.

У клопотанні повинно бути зазначено: 1) який доказ витребовується; 2) обставини, які може підтвердити цей доказ, або аргументи, які він може спростувати; 3) підстави, з яких випливає, що цей доказ має відповідна особа; 4) заходи, яких особа, яка подає клопотання, вжила для отримання цього доказу самостійно, докази вжиття таких заходів та (або) причини неможливості самостійного отримання цього доказу; 5) причини неможливості отримати цей доказ самостійно особою, яка подає клопотання.

З метою забезпечення законності та обґрунтованості судового рішення на місцевий господарський суд покладено обов`язок всебічно та повно з`ясувати і дослідити обставини справи, що мають значення для її вирішення по суті, у зв`язку з чим суд наділений правом вживати заходів до всебічного й повного встановлення обставин спору, одним з яких процесуальним законом визначено витребування доказів як у учасників судового процесу, так і у інших осіб, які не беруть участі у справі.

У разі задоволення клопотання суд своєю ухвалою витребовує відповідні докази. Суд може витребувати докази також до подання позову як захід забезпечення доказів у порядку, встановленому статтями 110 - 112 цього Кодексу. Суд може уповноважити на одержання витребуваних ним доказів заінтересовану сторону. Будь-яка особа, в якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду.

Дослідивши подане клопотання про витребування доказів (зареєстроване за вх. № 7873/18 від 28.08.2019), заслухавши пояснення учасників судового процесу, з метою повного та всебічного розгляду справи, суд задовольняє дане клопотання шляхом витребування у ТОВ "БФ "Енерго" інформацію щодо того, ким (і на якій підставі) було вивезено із складів (Камери №№70,71) 862 контейнера моркви; в разі наявності облікової документації - надати належним чином засвідчені копії документів.

05.09.2019 від відповідача за основним позовом, позивача за зустрічною позовною заявою подані заперечення на відповідь на відзив на позовну заяву. Надані документи судом прийнято до розгляду та залучено до матеріалів справи.

Частиною 2 ст. 183 ГПК України визначені підстави для відкладення підготовчого судового засідання. Так, за змістом зазначеної статті, суд відкладає підготовче засідання в межах визначеного цим Кодексом строку підготовчого провадження у випадках: визначених частиною другою статті 202 цього Кодексу; залучення до участі або вступу у справу третьої особи, заміни неналежного відповідача, залучення співвідповідача; в інших випадках, коли питання, визначені частиною другою статті 182 цього Кодексу, не можуть бути розглянуті у даному підготовчому засіданні.

З огляду на викладене, за результатами проведеного судового засідання, враховуючи задоволення клопотання про витребування доказів, прийняття до розгляду зустрічної позовної заяви Товариства з обмеженою відповідальністю "Агроальянс Південь" необхідністю надання відповідачу за зустрічною позовною заявою часу для підготовки відзиву на позов, з метою підготовки справи до розгляду по суті - суд дійшов висновку про відкладення підготовчого засідання.

На підставі викладеного, керуючись статтями 81, 177, 182, 183, 202, 234, 235, ГПК України, суд

постановив:

1. Клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю Товариства з обмеженою відповідальністю "Кищенці-Фрутс" про витребування доказів задовольнити.

2. Витребувати у Товариства з обмеженою відповідальністю "БФ Енерго" інформацію щодо того, ким (і на якій підставі) було вивезено із складів (Камери №№70,71) 862 контейнера моркви; в разі наявності облікової документації - надати належним чином засвідчені копії документів.

Зобов`язати Товариство з обмеженою відповідальністю "БФ Енерго" невідкладно надати суду витребувані докази в строк до 08.10.2019.

Одночасно суд звертає увагу, що відповідно до положень статті 81 Господарського процесуального кодексу України, будь-яка особа, в якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду. Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали. У разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, або неподання таких доказів без поважних причин, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом.

3. Відкласти підготовче судове засідання.

4. Призначити розгляд справи у підготовчому судовому засіданні на 08 жовтня 2019 року о 10:30 за адресою: м. Херсон, вул. Театральна, 18, зал судових засідань № 326

5. Явку в засідання представників сторін з доказами про повноваження, визначеними ст. 60 ГПК України, визнати обов`язковою.

6. Встановити граничний строк для подання заяв по суті справи - 21.09.2019.

7. Запропонувати сторонам:

Позивачу за зустрічною позовною заявою надати суду відповідь на відзив на зустрічну позовну заяву з доказами направлення копій відповіді іншій стороні;

Відповідачу за зустрічною позовною заявою надати суду відзив на зустрічну позовну заяву з доказами направлення іншій стороні;

- за наявності заяв та клопотань, які відповідно до ч. 2 ст. 182 ГПК України мають бути вирішені у підготовчому засіданні, а також досягнення сторонами мирової угоди, - надати такі заяви чи клопотання до суду у строк до 21.09.2019 разом з доказами направлення копій вказаних заяв та/чи клопотань на адресу іншої сторони.

8.Роз`яснити учасникам, що відповідні заяви по суті справи повинні відповідати вимогам ст. 161-168 ГПК України та мають бути подані у строк, визначений в ухвалі.

9. Дана ухвала набирає законної сили з дня її оголошення у відповідності до ст. 235 Господарського процесуального кодексу України та не може бути оскаржена в апеляційному порядку окремо від рішення суду.

10. Копію ухвали направити учасникам судового процесу рекомендованим листом з поштовим повідомленням та Товариству з обмеженою відповідальністю"БФ "Енерго" (08343, с. Мартусівка Бориспільського району Київської області, вул. Мойсеєва (Промислова), 75).

Дата складання повного тексту ухвали суду 10.09.2019

Суддя В.В.Литвинова

СудГосподарський суд Херсонської області
Дата ухвалення рішення05.09.2019
Оприлюднено11.09.2019
Номер документу84124268
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —923/517/19

Ухвала від 20.01.2020

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Поліщук Л.В.

Ухвала від 16.12.2019

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Поліщук Л.В.

Судовий наказ від 02.12.2019

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Литвинова В.В.

Рішення від 30.10.2019

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Литвинова В.В.

Ухвала від 08.10.2019

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Литвинова В.В.

Ухвала від 04.10.2019

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Литвинова В.В.

Ухвала від 05.09.2019

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Литвинова В.В.

Ухвала від 04.09.2019

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Литвинова В.В.

Ухвала від 09.07.2019

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Литвинова В.В.

Ухвала від 25.06.2019

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Литвинова В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні