Рішення
від 06.09.2019 по справі 160/460/19
ЛОКАЧИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 160/460/19

Провадження № 2/160/176/19

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06 вересня 2019 року смт. Локачі

Локачинський районний суд Волинської області

у складі: головуючого - судді Кідиби Т.О.,

за участю: секретаря - Гупалик А.С.,

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в селищі Локачах цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Затурцівської сільської ради Локачинського району, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні позивача: ОСОБА_2 про визнання права власності на житловий будинок з господарськими будівлями та надвірними спорудами в порядку спадкування,

в с т а н о в и в :

09.07.2019 року позивач звернувся в суд з позовом до Затурцівської сільської ради Локачинського району Волинської області, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні позивача: ОСОБА_2 про визнання права власності на житловий будинок з господарськими будівлями та надвірними спорудами в порядку спадкування.

Позовні вимоги обгрунтовує тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла його мати - ОСОБА_3 . Після її смерті залишилось спадкове майно, зокрема, житловий будинок з господарськими будівлями та надвірними спорудами, що розташований за адресою: АДРЕСА_1 .

Крім позивача, іншим спадкоємцем після смерті ОСОБА_3 є її дочка ОСОБА_2 , яка на спадкове майно не претендує.

20.02.2015 року ОСОБА_3 був складений заповіт, посвідчений секретарем Зубильненської сільської ради Локачинського району, відповідно до якого спадкодавець заповіла йому все своє майно.

21.03.2017 року на підставі заяви позивача про прийняття спадщини була заведена спадкова справа до майна померлої ОСОБА_3 № 44/2017.

25.06.2019 року позивач як спадкоємець за заповітом звернувся до приватного нотаріуса Локачинського районного нотаріального округу з заявою про видачу йому свідоцтва про право на спадщину за заповітом на житловий будинок з господарськими будівлями та надвірними спорудами, однак, нотаріусом йому відмовлено у видачі такого свідоцтва у зв`язку з відсутністю правовстановлюючих документів на вказане спадкове майно.

Просить визнати за ним, в порядку спадкування за заповітом, право власності на житловий будинок з господарськими будівлями та надвірними спорудами, що розташований за адресою: АДРЕСА_1 , який залишився після смерті ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 у с. Семеринське Локачинського району Волинської області.

Позивач у судове засідання не з`явився. Одночасно із позовною заявою подав письмове клопотання про розгляд справи без його участі, позовні вимоги підтримує повністю, не заперечує щодо ухвалення рішення при заочному розгляді справи.

Представник відповідача у судове засідання не з`явився також. 27.08.2019 року через канцелярію суду подав заяву про визнання позову.

Третя особа ОСОБА_2 у підготовче судове засідання не з`явилась, хоча своєчасно та належним чином була повідомлена про дату, час і місце розгляду справи, що стверджується рекомендованим повідомленням про вручення поштового відправлення. Про причини неявки суд не повідомила, будь-яких заяв, клопотань, відзиву на позов не подала.

Відповідно до ч.2 ст. 247 Цивільного процесуального кодексу України (далі - ЦПК України) у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши та оцінивши представлені у справі докази в їх сукупності, матеріали спадкової справи № 44/2017 до майна померлої ОСОБА_3 , суд дійшов висновку, що позов підставний та підлягає до задоволення.

Відповідно до ч. 1 ст. 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, а згідно з ч. 1 ст. 13 ЦПК України суд розглядає цивільні справи не інакше як за зверненням фізичних чи юридичних осіб, поданим відповідно до ЦПК України, в межах заявлених ними вимог і на підставі доказів сторін та інших осіб, які беруть участь у справі.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла мати позивача - ОСОБА_3 , що підтверджується копією свідоцтва про її смерть серії НОМЕР_1 від 23.09.2016 року (а.с. 9).

Після її смерті залишилось спадкове майно, зокрема, житловий будинок з господарськими будівлями та надвірними спорудами, що розташований за адресою: АДРЕСА_1 , що підтверджується довідкою Затурцівської сільської ради Локачинського району № 62 від 20.03.2017 року та випискою з погосподарської книги № 3 за 2019 рік (а.с. 14, 15).

Позивач 21.03.2017 у встановлений законом строк звернувся з заявою у нотаріальну контору про прийняття спадщини після смерті матері ОСОБА_3 (а.с.12) та, як вбачається із матеріалів спадкової справи, не відмовився від спадщини протягом строку, встановленого ст. 1270 Цивільного кодексу України (далі - ЦК України).

Згідно із заповітом від 20.02.2015 року, що посвідчений секретарем Зубильненської сільської ради Локачинського району Волинської області, зареєстрований в реєстрі за № 3, та чинний на даний час, спадкодавець ОСОБА_3 все своє майно заповіла своєму сину ОСОБА_1 (а.с.10).

Інших спадкоємців, які б претендували на житловий будинок з господарськими будівлями та надвірними спорудами, що залишився після смерті ОСОБА_3 , судом не встановлено.

Родинні стосунки позивача і спадкодавця ОСОБА_3 підтверджуються копією свідоцтва про народження позивача серії НОМЕР_2 від 09.10.2014 року (а.с. 8).

Із постанови про відмову у вчиненні нотаріальної дії від 25.06.2019 року вбачається, що ОСОБА_1 звернувся до приватного нотаріуса Локачинського районного нотаріального округу з заявою про видачу йому свідоцтва про право на спадщину за заповітом на житловий будинок з господарськими будівлями та надвірними спорудами, однак позивачу відмовлено у видачі такого свідоцтва, оскільки останнім не подано відповідних правовстановлюючих документів на спадкове майно (а.с. 25).

Відповідно до ч.1 ст. 3 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановеному цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

Згідно із ст. 392 ЦК України власник майна може пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Статтями 1216, 1218 ЦК України передбачено, що спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). До складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Згідно зі ст. 82 ЦПК України обставини, які визнаються учасниками справи, не підлягають доказуванню, якщо суд не має обгрунтованого сумніву щодо достовірності цих обставин або добровільності їх визнання. Обставини, які визнаються учасниками справи, зазначаються в заявах по суті справи, поясненнях учасників справи, іхніх преставників

Представник відповідача позовні вимоги визнав повністю, що стверджується його заявою, поданою до суду 27.08.2019 року (а.с. 43).

Відповідно до ч. 3 ст. 200 ЦПК України за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

Оскільки на момент відкриття спадщини спадкодавцю ОСОБА_3 належало право власності на спірний житловий будинок, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , суд дійшов висновку, що право власності на нього переходить до позивача ОСОБА_1 як спадкоємця за заповітом і за ним необхідно визнати право власності на вищезазначений житловий будинок з господарськими будівлями та надвірними спорудами.

Враховуючи зазначене, а також те, що визнання відповідачем позову не суперечить закону та не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, суд приходить до висновку, що його необхідно прийняти та ухвалити рішення про задоволення позову повністю у підготовчому судовому засіданні.

Керуючись ст.ст. 10-13, 77, 81, 82, 197, 200, 206, 247, 263, 265 ЦПК України, ст.ст. 392, 1216, 1218 ЦК України, суд

у х в а л и в:

Позов задовольнити повністю.

Визнати за ОСОБА_1 право власності на житловий будинок, загальною площею 84,2 кв.м, житловою площею 43,8 кв.м, з господарськими будівлями та надвірними спорудами, що розташований за адресою: АДРЕСА_1 , в порядку спадкування за заповітом після смерті матері - ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Семеринське Локачинського району Волинської області.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Волинського апеляційного суду через Локачинський районний суд шляхом подачі апеляційної скарги в 30 - денний строк з дня його проголошення.

Учасник справи, якому рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому відповідного рішення суду.

Позивач: ОСОБА_1 , адреса місця проживання: АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків - НОМЕР_3 .

Відповідач: Затурцівська сільська рада Локачинського району Волинської області, адреса місцезнаходження: 45523, Волинська обл., Локачинський район, с. Затурці, код ЄДРПОУ 04332087.

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача: ОСОБА_2 , адреса: АДРЕСА_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків - НОМЕР_4 .

Суддя Локачинського районного суду Т.О. Кідиба

Дата ухвалення рішення06.09.2019
Оприлюднено11.09.2019
Номер документу84124666
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —160/460/19

Ухвала від 22.01.2020

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Кучма Костянтин Сергійович

Ухвала від 20.11.2019

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Кучма Костянтин Сергійович

Ухвала від 23.09.2019

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Усенко Є.А.

Ухвала від 11.09.2019

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Гімон М.М.

Ухвала від 11.09.2019

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Гімон М.М.

Рішення від 06.09.2019

Цивільне

Локачинський районний суд Волинської області

Кідиба Т. О.

Ухвала від 13.08.2019

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Шальєва В.А.

Ухвала від 09.08.2019

Цивільне

Локачинський районний суд Волинської області

Кідиба Т. О.

Постанова від 05.08.2019

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Шальєва В.А.

Постанова від 05.08.2019

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Шальєва В.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні