Рішення
від 05.09.2019 по справі 1.380.2019.003587
ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

справа № 1.380.2019.003587

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05 вересня 2019 року м. Львів

Львівський окружний адміністративний суд в складі:

головуючого - судді Мричко Н.І.,

за участю секретаря судового засідання Кулик С.В.,

представника позивача Куцика В.Б.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку загального позовного провадження адміністративну справу за позовом керівника Городоцької місцевої прокуратури Львівської області в інтересах держави до Відділу освіти Городоцької районної державної адміністрації Львівської області про визнання протиправною бездіяльність, зобов`язання вчинити дії, -

в с т а н о в и в:

керівник Городоцької місцевої прокуратури Львівської області в інтересах держави (далі - Позивач) звернувся до Львівського окружного адміністративного суду із позовом до Відділу освіти Городоцької районної державної адміністрації Львівської області (далі -Відповідач), в якому просить суд:

- визнати протиправною бездіяльність Відділу освіти Городоцької районної державної адміністрації Львівської області щодо невжиття заходів по оформленню правовстановлюючих документів на земельні ділянки, що перебувають у користуванні Повітненської ЗОШ І-ІІ ст., Долинянського НВК загальною площею 6,0 га;

- зобов`язати Відділ освіти Городоцької районної державної адміністрації Львівської області вчинити дії щодо оформлення правовстановлюючих документів на земельні ділянки, що перебувають у користуванні Повітненської ЗОШ І-ІІ ст., Долинянського НВК загальною площею 6,0 га.

Ухвалою судді від 17.07.2019 відкрито провадження у справі та призначено справу до розгляду в порядку загального позовного провадження.

04.09.2019 на адресу суду від Відповідача надійшли заяви про визнання позову (арк. справи 34, 37, 41).

Ухвалою суду від 05.08.2019 закрито підготовче провадження та призначено справу до судового розгляду.

При обґрунтуванні позовних вимог Позивач зазначив, що під час вивчення стану законності з питань дотримання земельного законодавства України встановлено, що станом на 19.06.2019 відсутні правовстановлюючі документи на земельні ділянки, а саме: Долинянський НВК, який має в користуванні земельну ділянку, площею 3,1 га та Повітненська ЗОШ І-ІІ ст. - 2,9 га. Зазначає, що згідно з інформацією наданою Городоцькою районною радою № 581 від 12.06.2019, протягом 2018-2019 років листів від відділу освіти Городоцької РДА щодо виділення коштів на оформлення правовстановлюючих документів на земельні ділянки, які перебувають у користування дошкільних та загальноосвітніх закладів Городоцького району в районну раду не надходило. Вважає, що причиною не виготовлення правовстановлюючих документів на землю є виключно бездіяльність Відповідача, яка виразилась у не вжитті належних заходів щодо оформлення правовстановлюючих документів на земельні ділянки навчальних закладів, що у свою чергу створює передумови для зловживань щодо розпорядження такими та може призвести до негативних наслідків.

Крім того наголошує, що в ході перевірки встановлено, що Відповідачем не внесено жодної пропозиції до районної ради щодо проекту районного бюджету про виділення коштів на проведення вищевказаних робіт, у тому числі і на 2018 та 2019 роки. Тому, на думку Позивача, заходи щодо оформлення правовстановлюючих документів не вживалися.

Відповідач правом на подання відзиву проти позову не скористався. 05.08.2019, 01.08.2019 та 04.09.2019 на адресу суду надіслав заяви про визнання позову, згідно з якими повністю визнає заявлені Позивачем позовні вимоги і не заперечує проти ухвалення судом рішення про задоволення позову. Одночасно просить суд розгляд справи проводити у відсутності Відповідача (арк. справи 34, 37, 41).

У судовому засіданні представник Позивача позовні вимоги підтримав з підстав, наведених у позовній заяві. Просив позовні вимоги задовольнити в повному обсязі.

Заслухавши пояснення представника Позивача, дослідивши матеріали справи на підтвердження й спростування заявлених вимог в їх сукупності, надавши їм юридичну оцінку, суд встановив наступне.

11.06.2019 керівником Городоцької місцевої прокуратури скеровано на адресу голови Городоцької районної ради запит № 05/25-364-вих-19 про надання інформації та документів в порядку ст. 23 Закону України Про прокуратуру (арк. справи 18).

12.06.2019 у відповідь на вказаний запит Городоцька районна рада, листом від 12.06.19 № 581 надала відповідь, в якій повідомила, що на сесіях районної ради рішення про оформлення правовстановлюючих документів на земельні ділянки, які перебувають у користування дошкільних та загальноосвітніх закладів району в 2018-2019 роках не приймалось, листів щодо розгляду таких питань до Городоцької районної ради від відділу освіти Городоцької РДА не надходило (арк. справи 19).

18.06.2019 керівником Городоцької місцевої прокуратури скеровано на адресу керівника відділу освіти Городоцької районної адміністрації, начальника в Городоцькому районі Головного управління Держгеокадастру у Львівській області запити № 05-25/372-вих-19, № 05-25/373-вих-19 про надання інформації та документів в порядку ст. 23 Закону України Про прокуратуру (арк. справи 14, 16).

20.06.2019 у відповідь на запит Позивача відділ освіти Городоцької РДА, листом від 20.06.2019 № 653/01-14 надав інформацію (арк. справи 15), в якій повідомив про наступне:

1. На території Городоцького району функціонують наступні заклади освіти: дошкільної освіти - 11; загальної середньої освіти - 36, інформацію про по кожному закладу із зазначенням площі земельної ділянки, яка перебуває у їх користуванні надаємо на Додатку 1 до листа.

2. Засновником (власником) Долинянського НВК, Повітненської ЗОШ І-ІІ ступенів є Городоцька районна ради Львівської області.

3. Заклади освіти (загальної середньої та дошкільної освіти) Городоцького району перебувають на балансі відділу освіти Городоцької районної державної адміністрації Львівської області.

4. Видатки щодо оформлення правовстановлюючих документів на земельні ділянки, які перебувають та закріплені за закладами освіти району можуть фінансуватися з коштів державного, місцевого бюджетів.

5. У 2017-2019 роках коштів на фінансування оформлення правовстановлюючих документів на земельні ділянки закладів освіти району не було закладено.

21.06.2019 у відповідь на запит Позивача відділ у Городоцькому районі Головного управління Держгеокадастру у Львівській області, листом від 21.06.2019 № 10-13-0.21-223/103-19 (арк. справи 17) повідомив, що згідно земельно-облікових даних за Повітненською ЗОШ І-ІІ ступенів облікується - 2,9000 га (правовстановлюючі документи відсутні) та за Долинянським НВК (земельна ділянка не облікується і правовстановлюючі документи відсутні).

Невжиття заходів по оформленню правовстановлюючих документів на земельні ділянки, що перебувають у користуванні Повітненської ЗОШ І-ІІ ст., Долинянського НВК, загальною площею 6,0 га, стало підставою звернення Позивача до суду з таким позовом в інтересах держави.

При вирішенні спору, суд виходить з наступного.

Відповідно до частини 1 статті 3 Земельного кодексу України земельні відносини регулюються Конституцією України, цим Кодексом, а також прийнятими відповідно до них нормативно-правовими актами.

Згідно із статтею 14 Конституції України земля є основним багатством, що перебуває під особливою охороною держави. Це право набувається і реалізується громадянами, юридичними особами та державою виключно відповідно до закону.

Право постійного користування земельною ділянкою - це право володіння і користування земельною ділянкою, яка перебуває у державній або комунальній власності, без встановлення строку (частина 1 статті 92 Земельного кодексу України).

Згідно з пунктом а частини 2 статті 92 Земельного кодексу України права постійного користування земельною ділянкою із земель державної та комунальної власності набувають підприємства, установи та організації, що належать до державної та комунальної власності.

Статтею 125 Земельного кодексу України передбачено, що право власності на земельну ділянку, а також право постійного користування та право оренди земельної ділянки виникають з моменту державної реєстрації цих прав.

Право власності, користування земельною ділянкою оформлюється відповідно до Закону України Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень (стаття 126 Земельного кодексу України).

Відповідно до Закону України Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень державна реєстрація прав є обов`язковою. Інформація про права на нерухоме майно та їх обтяження підлягає внесенню до Державного реєстру прав.

З наведеного слідує, що обов`язковою умовою фактичного використання земельної ділянки є наявність правовстановлюючих документів на земельну ділянку, оформлених у відповідності до вимог закону. При цьому відсутність правовстановлюючих документів порушує передбачені державою принципи раціонального й ефективного використання та охорони земель та призводить до неефективного управління земельними ресурсами та землекористуванням.

Крім того, відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 17.10.2012 № 802-р Про здійснення протягом 2012 і 2013 років заходів, пов`язаних з проведенням землевпорядних робіт, оформленням правовстановлюючих документів на земельні ділянки, на яких розміщені дошкільні та загальноосвітні навчальні заклади на органи виконавчої влади покладено обов`язок здійснення протягом вказаного часу заходів пов`язаних з проведенням землевпорядних робіт, оформленням правовстановлюючих документів на земельні ділянки, на яких розміщені дошкільні та загальноосвітні навчальні заклади.

Суд встановив, що згідно з інформацією, наданої відділом освіти Городоцької РДА, оформленої листом від 20.06.2019 № 653/01-14, на території Городоцького району функціонують заклади освіти, зокрема, Повітненська ЗОШ І-ІІ ступенів та Долинянський НВК засновником яких є Городоцька районна ради Львівської області. Вказані заклади освіти перебувають на балансі відділу освіти Городоцької РДА Львівської області.

Як видно з інформації, наданої відділом у Городоцькому районі Головного управління Держгеокадастру у Львівській області від 21.06.2019 № 10-13-0.21-223/103-19, правовстановлюючі документи на земельні ділянки, які облікуються за Повітненською ЗОШ І-ІІ ступенів та Долинянським НВК, загальною площею 0,6 га - відсутні.

Відповідно до підпунктів 1.1., 1.2. пункту 1 Положення про відділ освіти Городоцької районної державної адміністрації Львівської області, затвердженого розпорядженням голови районної державної адміністрації від 29.01.2018 № 77 (далі - Положення), відділ освіти Городоцької районної державної адміністрації Львівської області є структурним підрозділом районної державної адміністрації, який утворюється головою районної державної адміністрації, входить до її складу і в межах відповідної адміністративно-територіальної одиниці забезпечує виконання покладених на відділ завдань, є підзвітним і підконтрольним департаменту освіти і науки Львівської обласної державної адміністрації, а також з питань здійснення контролю за діяльністю підпорядкованих закладів освіти - Державній службі якості освіти.

Пункт 3 Положення передбачає, що основними завданнями відділу є забезпечення реалізації державної політики у сфері освіти на території району.

Згідно з підпунктом 3.30. пункту 3 Положення відділ розробляє пропозиції щодо встановлення нормативів бюджетних асигнувань на утримання закладів освіти комунальної форми власності та соціальний захист учасників навчально-виховного процесу.

Крім цього, відділ розробляє і подає на розгляд райдержадміністрації пропозиції до проектів фінансування та матеріально-технічного забезпечення виконання програм і здійснення заходів, спрямованих на поліпшення становища освіти району (підпункт 3.38. пункту 3 Положення).

Таким чином, матеріалами справи підтверджується, що Повітненська ЗОШ І-ІІ ступенів та Долинянський НВК перебувають у комунальній власності Городоцької районної ради Львівської області, яка є його засновником. При цьому Повітненська ЗОШ І-ІІ ступенів та Долинянський НВК перебувають на балансі відділу освіти Городоцької районної державної адміністрації Львівської області та фінансується за рахунок коштів районного бюджету.

Отже, відділ освіти Городоцької районної державної адміністрації Львівської області зобов`язаний вживати заходи щодо оформлення правовстановлюючих документів, а районна рада на пленарних засідання розглядає внесені пропозиції до бюджету та приймає відповідне рішення.

Проте, як видно із доданих до позовної заяви документів, Відповідачем не внесено жодної пропозиції щодо проекту районного бюджету на виділення коштів на проведення вищевказаних робіт та заходи щодо оформлення правовстановлюючих документів не вживалися.

Також Відповідачем не надано доказів вжиття заходів, спрямованих на належне оформлення правовстановлюючих документів на земельні ділянки, що перебувають у користуванні Повітненської ЗОШ І-ІІ ступенів та Долинянського НВК, загальною площею 6,0 га.

Таким чином, внаслідок бездіяльності відділу освіти Городоцької районної державної адміністрації Львівської області правовстановлюючі документи на земельні ділянки, що перебувають у користуванні Повітненської ЗОШ І-ІІ ступенів та Долинянського НВК упродовж тривалого часу не оформлені, що є порушенням норм чинного законодавства.

Відповідно до частини 1 статті 77 Кодексу адміністративного судочинства України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 78 цього Кодексу.

Згідно частиною 4 статті 189 Кодексу адміністративного судочинства України, позивач може відмовитися від позову, а відповідач - визнати позов на будь-якій стадії провадження у справі, зазначивши про це в заяві по суті справи або в окремій письмовій заяві. У разі визнання позову відповідачем повністю або частково суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову повністю або у відповідній частині вимог.

Таким чином, виходячи з заявлених позовних вимог, системного аналізу положень чинного законодавства України та доказів поданих сторонами, визнання позову Відповідачем, суд дійшов висновку про обґрунтованість позовних вимог та вважає їх такими, що підлягають задоволенню повністю.

Щодо розподілу судових витрат, суд зазначає наступне.

Прокурор звертаючись до суду з позовом, діяв як посадова особа органу державної влади, виступаючи в інтересах держави.

Відповідно до частини 2 статті 139 Кодексу адміністративного судочинства України при задоволенні позову суб`єкта владних повноважень з відповідача стягуються виключно судові витрати суб`єкта владних повноважень, пов`язані із залученням свідків та проведенням експертиз.

З огляду на наведене, оскільки Позивачем не надано суду доказів понесення інших судових витрат ніж сплата судового збору, підстави для їх стягнення з Відповідача відсутні.

Керуючись статтями 2, 6, 8-10, 13, 14, 72-77, 139, 241-246, 250, 262 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

ВИРІШИВ:

адміністративний позов задовольнити повністю.

Визнати протиправною бездіяльність Відділу освіти Городоцької районної державної адміністрації Львівської області (місцезнаходження: 81500, Львівська обл., м. Городок, вул. Джерельна, буд. 16, код ЄДРПОУ: 02144594) щодо невжиття заходів по оформленню правовстановлюючих документів на земельні ділянки, що перебувають у користуванні Повітненської ЗОШ І-ІІ ст., Долинянського НВК, загальною площею 6,0 га.

Зобов`язати Відділ освіти Городоцької районної державної адміністрації Львівської області (місцезнаходження: 81500, Львівська обл., м. Городок, вул. Джерельна, буд. 16, код ЄДРПОУ: 02144594) вчинити дії щодо оформлення правовстановлюючих документів на земельні ділянки, що перебувають у користуванні Повітненської ЗОШ І-ІІ ст., Долинянського НВК, загальною площею 6,0 га.

Судові витрати зі сторін стягненню не підлягають.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги, рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана протягом тридцяти днів з дня складення повного тексту судового рішення до Восьмого апеляційного адміністративного суду через Львівський окружний адміністративний суд. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до Восьмого апеляційного адміністративного суду.

Повний текст рішення складений 11.09.2019.

Суддя Мричко Н.І.

Дата ухвалення рішення05.09.2019
Оприлюднено13.09.2019
Номер документу84161194
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправною бездіяльність, зобов`язання вчинити дії

Судовий реєстр по справі —1.380.2019.003587

Рішення від 05.09.2019

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Мричко Наталія Іванівна

Ухвала від 05.08.2019

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Мричко Наталія Іванівна

Ухвала від 17.07.2019

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Мричко Наталія Іванівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні