Ухвала
від 09.09.2019 по справі 554/8012/19
ОКТЯБРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ПОЛТАВИ

Дата документу 09.09.2019 Справа № 554/8012/19

Провадження № 1кс/554/13223/2019

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

09 вересня 2019 року cлідчий суддя Октябрського районного суду м. Полтави ОСОБА_1 , при секретарі - ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду в м. Полтаві клопотання слідчого СВ Полтавського ВП ГУНП в Полтавській області лейтенанта поліції ОСОБА_3 , погоджене прокурором Полтавської місцевої прокуратури ОСОБА_4 , про тимчасовий доступ до речей і документів у кримінальному провадженні, внесеному до ЄРДР за № 42019171010000186від 31.07.2019року заознаками кримінальногоправопорушення,передбаченого ч.1ст.367 КК України,-

В С Т А Н О В И В:

Слідчий СВ ПолтавськогоВП ГУНПв Полтавськійобласті лейтенантаполіції ОСОБА_3 звернувся до суду з клопотанням, погодженим прокурором Полтавської місцевої прокуратури ОСОБА_4 , про тимчасовий доступ до речей і документів у кримінальному провадженні, внесеному до ЄРДР за № 42019171010000186від 31.07.2019року заознаками кримінальногоправопорушення,передбаченого ч.1ст.367 КК України.

У клопотанні порушується питання про необхідність тимчасового доступу до реєстраційної справи (в т.ч. у паперовому вигляді документи, які містяться в електронній формі) про державну реєстрацію юридичної особи - Фермерське господарство « ОСОБА_5 » ( АДРЕСА_1 , ЄДРПОУ НОМЕР_1 )..

Клопотання обґрунтоване тим, що згідно інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо суб`єкта, за Фермерським господарством « ОСОБА_5 » ( АДРЕСА_1 , ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) не зареєстровано право користування земельними ділянками.

Відповідно до листа ФГ « ОСОБА_5 » від 01.06.2019 №1 вказане господарство не використовує земельні ділянки.

Згідно даних Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань ФГ « ОСОБА_5 » зареєстроване 29.12.2004 року за основним видом діяльності код КВЕД 01.11 вирощування зернових культур (крім рису), бобових культур і насіння олійних культур.

Водночас, відповідно до ст.ст. 7,8 Закону України «Про фермерські господарства» (в редакції, чинній на момент виникнення спірних правовідносин) необхідною умовою створення фермерського господарства є отримання (придбання) громадянином у власність або в оренду земельної ділянки державної або комунальної власності.

Лише після одержання державного акта на право власності на земельну ділянку або укладення договору оренди земельної ділянки та його державної реєстрації фермерське господарство підлягає державній реєстрації.

Наведені факти можуть свідчити про порушення вимог законодавства про фермерські господарства при використанні та розпорядженні земельними ділянками, наданими Фермерському господарству « ОСОБА_5 » з метою ведення фермерського господарства.

Згідно даних Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань реєстраційна справа вказаної юридичної особи знаходиться у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Згідно із п. 13 ч. 1 ст. 1 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань» реєстраційна справа - сукупність документів у паперовій та/або електронній формі, що подавалися для проведення реєстраційних дій.

Відповідно до ст. 29 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань» реєстраційна справа формується в паперовій та електронній формі після внесення до Єдиного державного реєстру запису про державну реєстрацію створення юридичної особи, громадського формування, що не має статусу юридичної особи, державну реєстрацію фізичної особи - підприємця і державну реєстрацію включення відомостей про юридичну особу та фізичну особу - підприємця.

Тимчасовий доступ до документів з реєстраційної справи здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду в порядку, визначеномуКримінальним процесуальним кодексом України.

З метою проведення перевірки, у слідства виникла необхідність у здійсненні тимчасового доступу до документів та вилучення (виїмки) належним чином завірених їх копій, що знаходяться у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 ( АДРЕСА_2 ), а саме доступу до реєстраційної справи (в т.ч. у паперовому вигляді документи, які містяться в електронній формі) про державну реєстрацію юридичної особи - Фермерське господарство « ОСОБА_5 » ( АДРЕСА_1 , ЄДРПОУ НОМЕР_1 ).

Таким чином в ході досудового розслідування кримінального провадження виникла необхідність в отриманні та долученні до матеріалів провадження реєстраційної справи (в т.ч. у паперовому вигляді документи, які містяться в електронній формі) про державну реєстрацію юридичної особи - Фермерське господарство « ОСОБА_5 » ( АДРЕСА_1 , ЄДРПОУ НОМЕР_1 ).

Отримати доступ до зазначеної документації можливо лише шляхом застосування такого заходу забезпечення кримінального провадження як тимчасовий доступ до речей та документів. Застосування інших передбачених законодавством заходів (наприклад, направлення письмового запиту про надання документів) може призвести до пошкодження, втрати або знищення документів, які необхідно отримати та долучити до матеріалів кримінального провадження.

Тимчасовий доступ до вказаних документів і їх вилучення має суттєве значення у кримінальному провадженні та може слугувати доказами причетності службових осіб до вчинення ними ряду кримінальних правопорушень, у тому числі передбаченого ст. 367 КК України.

З метою повного, швидкого та неупередженого дослідження обставин вчиненого кримінального правопорушення, які мають доказове значення у кримінальному провадженні, виникла необхідність у отриманні тимчасового доступу до зазначених документів, які знаходяться у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 . З цих підстав слідчий звернувся до слідчого судді із клопотанням.

З огляду на наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення речей та документів, зазначених у клопотанні, розгляд даного клопотання слідчий суддя вважає за необхідне проводити відповідно до ч. 2 ст.163 КПК України без виклику особи, у володінні якої вони знаходяться.

Слідчий ОСОБА_3 у судове засідання не з`явився, надіслав до суду заяву про розгляд клопотання за його відсутності, у зв`язку із зайнятістю на роботі, прохав розглядати клопотання за наявними матеріалами та задовольнити клопотання.

Відповідно до ч.4 ст. 107 ЦПК України фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження під час розгляду питань слідчим суддею, крім вирішення питання про проведення негласних слідчих (розшукових) дій, та в суді під час судового провадження є обов`язковим. У разі неприбуття в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, чи в разі, якщо відповідно до положень цього Кодексу судове провадження здійснюється судом за відсутності осіб, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснюється.

Слідчий суддя, дослідивши надані докази, приходить до наступного висновку.

Згідно п. 5 ч. 2ст.131КПК України заходом забезпечення кримінального провадження є тимчасовий доступ до речей і документів.

Відповідно до ч.1 ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Зі змісту ч.1 ст. 160 КПК України слідує, що сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених устатті 161цього Кодексу. Слідчий має право звернутися із зазначеним клопотанням за погодженням з прокурором.

У клопотанні зазначаються:

1) короткий виклад обставин кримінального правопорушення, у зв`язку з яким подається клопотання;

2) правова кваліфікація кримінального правопорушення із зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність;

3) речі і документи, тимчасовий доступ до яких планується отримати;

4) підстави вважати, що речі і документи перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи;

5) значення речей і документів для встановлення обставин у кримінальному провадженні;

6) можливість використання як доказів відомостей, що містяться в речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів, у випадку подання клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю;

7) обґрунтування необхідності вилучення речей і оригіналів або копій документів, якщо відповідне питання порушується стороною кримінального провадження.

Відповідно до ч.5 ст. 163 КПК України, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: 1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; 3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Частиною 6 цієї норми визначено, що слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Судом установлено, що у провадженні СВ ПолтавськогоВП ГУНПв Полтавськійобласті перебувають матеріали кримінального провадження внесеного до ЄРДР за № 42019171010000186від 31.07.2019року заознаками кримінальногоправопорушення,передбаченого ч.1ст.367 КК України.

З витягу з ЄРДР вбачається, що 01.08.2019 року до ЄРДР були внесені відомості про те, що внаслідок неналежного виконання службовими особами ІНФОРМАЦІЯ_2 своїх службових обов`язків з державної власності безпідставно вибули земельні ділянки сільськогосподарського призначення, що виділені повторно декільком громадянам для ведення фермерського господарства на пільговій основі в обхід проведення аукціону (земельних торгів).

Таким чином,з витягуне вбачається,що саме Фермерськомугосподарству « ОСОБА_5 » ( АДРЕСА_1 ,ЄДРПОУ НОМЕР_1 ). повторно виділялись земельні ділянки сільськогосподарського призначення.

В клопотаннітакож зазначається,що ФГ« ОСОБА_5 »від 01.06.2019№1не використовуєземельні ділянки,а згідноданих Єдиногодержавного реєструюридичних осіб,фізичних осіб-підприємцівта громадськихформувань ФГ« ОСОБА_5 »зареєстроване 29.12.2004року заосновним видомдіяльності кодКВЕД 01.11вирощування зерновихкультур (крімрису),бобових культурі насінняолійних культур, що не підтверджує яке значення ці обставини мають до встановлення обставин у даному кримінальному провадженні, що є обов`язковим відповідно до п.5 ч.2 ст. 160 КПК України.

Також слідчим не доведено, що інформація, яка міститься у реєстраційній справі про державну реєстрацію юридичної особи - ФГ « ОСОБА_5 »,тимчасовий доступ до якої прохає надати слідчий, має суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів, що є обов`язковим у відповідності до ч.6 ст. 163 КПК України.

Слідчим у клопотанні не зазначено у володінні якої відповідної фізичної або юридичної особи перебувають документи на які слідчий прохає надати тимчасовий доступ.

Таким чином, слідчим не доведено, що самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, зазначені вище документи мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, а тому слідчий суддя вважає, що у задоволенні клопотання необхідно відмовити за безпідставністю.

Керуючись ст. ст. 132,159-166 КПК України, слідчий суддя,-

У Х В А Л И В:

У задоволенні клопотання старшого слідчого СВ Полтавського ВП ГУНП в Полтавській області ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей і документів у кримінальному провадженні внесеному до ЄРДР за № 42019171010000186від 31.07.2019року заознаками кримінальногоправопорушення,передбаченого ч.1ст.367 КК України, а саме до реєстраційної справи (в т.ч. у паперовому вигляді документи, які містяться в електронній формі) про державну реєстрацію юридичної особи - Фермерське господарство « ОСОБА_5 » ( АДРЕСА_1 , ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) відмовити.

Ухвала остаточна та оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудОктябрський районний суд м.Полтави
Дата ухвалення рішення09.09.2019
Оприлюднено21.02.2023
Номер документу84165158
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —554/8012/19

Ухвала від 30.07.2020

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Тімошенко Н. В.

Ухвала від 16.06.2020

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Гольник Л. В.

Ухвала від 07.10.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко Л. І.

Ухвала від 07.10.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко Л. І.

Ухвала від 10.09.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко Л. І.

Ухвала від 09.09.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко Л. І.

Ухвала від 09.09.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко Л. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні