Ухвала
від 07.10.2019 по справі 554/8012/19
ОКТЯБРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ПОЛТАВИ

Дата документу 07.10.2019 Справа № 554/8012/19

Провадження № 1кс/554/14661/2019

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

07 жовтня 2019 року cлідчий суддя Октябрського районного суду м. Полтави ОСОБА_1 , при секретарі - ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду в м. Полтаві клопотання слідчого СВ Полтавського ВП ГУНП в Полтавській області лейтенанта поліції ОСОБА_3 , погоджене прокурором Полтавської місцевої прокуратури ОСОБА_4 , про тимчасовий доступ до речей і документів у кримінальному провадженні, внесеному до ЄРДР за № 42019171010000186від 31.07.2019року заознаками кримінальногоправопорушення,передбаченого ч.1ст.367КК України,-

В С Т А Н О В И В:

Слідчий СВ ПолтавськогоВП ГУНПв Полтавськійобласті лейтенантполіції ОСОБА_3 звернувся до суду з клопотанням, погодженим прокурором Полтавської місцевої прокуратури ОСОБА_4 , про тимчасовий доступ до речей і документів у кримінальному провадженні, внесеному до ЄРДР за № 42019171010000186від 31.07.2019року заознаками кримінальногоправопорушення,передбаченого ч.1ст.367КК України.

У клопотанні порушується питання про необхідність тимчасового доступу до реєстраційних справ (в т.ч. у паперовому вигляді документи, які містяться в електронній формі) про державну реєстрацію юридичних осіб - Фермерського господарства « ОСОБА_5 » ( АДРЕСА_1 , ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) та Селянського фермерського господарства « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_2 , адреса: 38730, Україна, Полтавська обл., Полтавський район, с. Брунівка), які перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Клопотання обґрунтоване тим, що згідно даних Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань ФГ « ОСОБА_5 » зареєстроване 29.12.2004 року за основним видом діяльності код КВЕД 01.11 вирощування зернових культур (крім рису), бобових культур і насіння олійних культур.

Відповідно до ст.ст. 7,8 Закону України «Про фермерські господарства» (в редакції, чинній на момент виникнення спірних правовідносин) необхідною умовою створення фермерського господарства є отримання (придбання) громадянином у власність або в оренду земельної ділянки державної або комунальної власності.

Лише після одержання державного акта на право власності на земельну ділянку або укладення договору оренди земельної ділянки та його державної реєстрації фермерське господарство підлягає державній реєстрації.

Однак, всупереч вищезазначеним вимогам законодавства, згідно інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо суб`єкта, за Фермерським господарством « ОСОБА_5 » ( АДРЕСА_1 , ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) не зареєстровано право користування земельними ділянками.

Також, відповідно до листа ФГ « ОСОБА_5 » від 01.06.2019 №1 вказане господарство не використовує земельні ділянки.

Фермерське господарство « ОСОБА_5 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) є правонаступником Фермерського господарства « ОСОБА_6 », засновниками якого до 14.11.2017 року були ОСОБА_6 та ОСОБА_7 .

Водночас, установлено, що згідно інформації ІНФОРМАЦІЯ_3 Розпорядженням голови ІНФОРМАЦІЯ_2 від 28.09.2004 №652 «Про розгляд та затвердження технічної документації із землеустрою щодо встановлення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) для ведення фермерського господарства ОСОБА_6 та передачу в оренду земельної ділянки на території Новоселівської сільської ради Полтавського району», громадянину ОСОБА_6 передано в оренду земельну ділянку площею 8, 0 га для ведення фермерського господарства терміном на 5 років.

У подальшому, між Полтавською райдержадміністрацією та ОСОБА_6 укладено договір оренди землі, який зареєстрований у ІНФОРМАЦІЯ_4 ДП « ІНФОРМАЦІЯ_5 » від 30.09.2004 за №04-04-546-00002.

Розпорядженням голови ІНФОРМАЦІЯ_2 від 30.09.2009 №620 «Про внесення змін до розпорядження голови районної державної адміністрації 28.09.2004 №625» термін оренди продовжено до 30.09.2014 та укладено договір про внесення змін до договору оренди землі від 30.09.2004, який зареєстровано у ІНФОРМАЦІЯ_4 ДП « ІНФОРМАЦІЯ_5 » від 30.12.2009 за №0409546005342.

Таким чином, термін використання вказаної земельної ділянки сплинув 30.09.2014 року.

Однак, чи використовується наразі вищезазначена земельна ділянка площею 8, 0 га для ведення фермерського господарства та яким фермерським господарством не встановлено.

Окрім зазначеного, згідно даних Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо суб`єкта, ОСОБА_6 та ОСОБА_7 , які до 2017 року були засновниками Фермерського господарства « ОСОБА_5 », у 2016 році передали в оренду земельні ділянки площею 4, 0005 га та 4, 0004 га Селянському фермерському господарству « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_2 , адреса: Україна, Полтавська обл., Полтавський район, с. Брунівка), де у подальшому, з 30.01.2018 року також стали засновниками.

Наведені факти можуть свідчити про порушення вимог законодавства про фермерські господарства при розпорядженні та подальшому використанні вказаними земельними ділянками сільськогосподарського призначення, зокрема протиправне передання їх у користування від одного фермерського господарства до іншого, в обхід проведення аукціону.

Згідно ч. 3 ст. 8 Закону України «Про фермерські господарства» (в редакції, чинній на момент виникнення спірних правовідносин) одним із документів, які повинен був подати голова фермерського господарства або уповноважена ним особа для державної реєстраціїфермерського господарства,є копія документа, що засвідчує наявність у громадянина на праві власності чи оренди земельної ділянки сільськогосподарського призначення.

Враховуючи зазначене, інформація про земельні ділянки сільськогосподарського призначення державної та комунальної власності, виділені для ведення фермерського господарства засновникам Фермерського господарства « ОСОБА_6 » (тепер « ІНФОРМАЦІЯ_6 ») та Селянському фермерському господарству « ІНФОРМАЦІЯ_1 », міститься у реєстраційних справах про їх державну реєстрацію.

Окрім зазначеного, в ході досудового розслідування виявлено, що Фермерське господарство « ОСОБА_5 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) є правонаступником Фермерського господарства « ОСОБА_6 », засновниками якого до 14.11.2017 року були ОСОБА_6 та ОСОБА_7 .

З 14.11.2017 засновником вказаного товариства став ОСОБА_8 .

У зв`язку з цим, цією ж датою також змінено адресу вказаної юридичної особи, а саме із село Новоселівка, Полтавський район, 38702 на адресу АДРЕСА_2 .

Згідно приписів ч.ч.1, 5 ст. 1 Закону України «Про фермерські господарства» (в редакції, чинній на момент виникнення спірних правовідносин), фермерське господарство може бути створене одним громадянином України або кількома громадянами України, які є родичами або членами сім`ї, відповідно до закону.

Головою сімейного фермерського господарства може бути лише член відповідної сім`ї.

Залучення сімейним фермерським господарством інших громадян відповідно до статті 27 цього Закону може здійснюватися виключно для виконання сезонних та окремих робіт, які безпосередньо пов`язані з діяльністю господарства і потребують спеціальних знань чи навичок.

Інформація чи є новий засновник ФГ « ОСОБА_5 » ОСОБА_8 членом сім`ї ОСОБА_6 та ОСОБА_7 , які були засновниками до 14.11.2017, також міститься у матеріалах реєстраційної справи вказаної юридичної особи.

Згідно даних Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань реєстраційні справи ФГ « ОСОБА_5 » та ФГ « ОСОБА_9 » знаходяться у володінні ІНФОРМАЦІЯ_2 .

З метою встановлення обставин щодо правових підстав передачі в користування земельних ділянок сільськогосподарського призначення для ведення фермерського господарства ФГ « ОСОБА_5 » та ФГ « ОСОБА_9 », законність зміни засновника та чи є вони членами однієї сім`ї, у слідства виникла необхідність у здійсненні тимчасового доступу до документів та вилучення (виїмки) належним чином завірених їх копій, що знаходяться у володінні ІНФОРМАЦІЯ_2 ( АДРЕСА_3 ), а саме доступу до реєстраційних справ про державну реєстрацію юридичних осіб - Фермерськегосподарство « ІНФОРМАЦІЯ_6 » ( АДРЕСА_1 , ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) та Селянське фермерське господарство « ОСОБА_9 » (ЄДРПОУ НОМЕР_2 , адреса: 38730, Україна, Полтавська обл., Полтавський район, с. Брунівка).

Тимчасовий доступ до вказаних документів і їх вилучення має суттєве значення у кримінальному провадженні та може слугувати доказами причетності службових осіб до вчинення ними ряду кримінальних правопорушень, у тому числі передбаченого ст. 367 КК України.

З метою повного, швидкого та неупередженого дослідження обставин вчиненого кримінального правопорушення, які мають доказове значення у кримінальному провадженні, виникла необхідність у отриманні тимчасового доступу до зазначених документів, які знаходяться у володінні ІНФОРМАЦІЯ_2 . У зв`язку з чим слідчий звернувся до суду з даним клопотанням.

З огляду на наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення речей та документів, зазначених у клопотанні, розгляд даного клопотання слідчий суддя вважає за необхідне проводити відповідно до ч. 2 ст.163 КПК України без виклику особи, у володінні якої вони знаходяться.

Слідчий ОСОБА_3 у судове засідання не з`явився, надіслав до суду заяву про розгляд клопотання за його відсутності, у зв`язку із зайнятістю на роботі, прохав розглядати клопотання за наявними матеріалами та задовольнити клопотання.

Відповідно до ч.4 ст. 107 ЦПК України фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження під час розгляду питань слідчим суддею, крім вирішення питання про проведення негласних слідчих (розшукових) дій, та в суді під час судового провадження є обов`язковим. У разі неприбуття в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, чи в разі, якщо відповідно до положень цього Кодексу судове провадження здійснюється судом за відсутності осіб, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснюється.

Слідчий суддя, дослідивши надані докази, приходить до наступного висновку.

Згідно п. 5 ч. 2ст.131КПК України заходом забезпечення кримінального провадження є тимчасовий доступ до речей і документів.

Відповідно до ч.1 ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Відповідно до ч.5 ст. 163 КПК України, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: 1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; 3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Частиною 6 цієї норми визначено, що слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Судом установлено, що у провадженні СВ ПолтавськогоВП ГУНПв Полтавськійобласті перебувають матеріали кримінального провадження внесеного до ЄРДР за № 42019171010000186від 31.07.2019року заознаками кримінальногоправопорушення,передбаченого ч.1ст.367КК України.

Інформація, яка міститься в реєстраційних справах про державну реєстрацію юридичних осіб - Фермерського господарства « ОСОБА_5 » ( АДРЕСА_1 , ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) та Селянського фермерського господарства « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_2 , адреса: 38730, Україна, Полтавська обл., Полтавський район, с. Брунівка), які перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_2 , має суттєве значення для справи, а саме встановлення обставин щодо правових підстав передачі в користування земельних ділянок сільськогосподарського призначення для ведення фермерського господарства ФГ « ОСОБА_5 » та ФГ « ОСОБА_9 », законність зміни засновника та чи є вони членами однієї сім`ї вказаних земельних ділянок та в подальшому буде слугувати доказами в даному кримінальному провадженні підтвердження або спростування фактів, які на даний час відомо досудовому розслідуванню.

З огляду на викладене, слідчий суддя дійшов до висновку про наявність в матеріалах кримінального провадження достатніх даних, що дають підстави вважати, що вищевказані документи містять дані, що мають значення для встановлення істини у справі, а також з метою забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування, а отримання цих відомостей в інший спосіб неможливо, тому клопотання є обґрунтованим та підлягає задоволенню.

Керуючись ст. ст. 132,159-166 КПК України, слідчий суддя,-

У Х В А Л И В:

Клопотання слідчого задовольнити .

Надати дозвіл процесуальному керівнику прокурору Полтавської місцевої прокуратури Полтавської області юристу 1 класу ОСОБА_4 та слідчому СВ Полтавського ВП ГУНП в Полтавській області ОСОБА_3 на тимчасовий доступ до реєстраційних справ (в т.ч. у паперовому вигляді документи, які містяться в електронній формі) про державну реєстрацію юридичних осіб - Фермерського господарства « ОСОБА_5 » ( АДРЕСА_1 , ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) та Селянського фермерського господарства « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_2 , адреса: 38730, Україна, Полтавська обл., Полтавський район, с. Брунівка), які перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_2 , з можливістю виготовлення їх копій.

Строк дії ухвали становить один місяць з дня її постановлення.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей та документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл про проведення обшуку згідно з положеннями кримінально-процесуального кодексу України з метою відшукування та вилучення зазначених документів.

Роз`яснити, що за умисне невиконання ухвали суду, передбачена відповідальність за ст. 382 КК України.

Ухвала остаточна та оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудОктябрський районний суд м.Полтави
Дата ухвалення рішення07.10.2019
Оприлюднено21.02.2023
Номер документу84819913
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —554/8012/19

Ухвала від 30.07.2020

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Тімошенко Н. В.

Ухвала від 16.06.2020

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Гольник Л. В.

Ухвала від 07.10.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко Л. І.

Ухвала від 07.10.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко Л. І.

Ухвала від 10.09.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко Л. І.

Ухвала від 09.09.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко Л. І.

Ухвала від 09.09.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко Л. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні