Ухвала
від 11.09.2019 по справі 709/1581/19
ЧОРНОБАЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 709/1581/19

1-кс/709/457/19

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

11 вересня 2019 року смт. Чорнобай

Слідчий суддяЧорнобаївського районногосуду Черкаськоїобласті - ОСОБА_1 ,за участісекретаря судовогозасідання - ОСОБА_2 ,слідчогоСВЧорнобаївського ВПЗолотоніського ВПГУНП вЧеркаській області- ОСОБА_3 , розлянувши клопотання про арешт майна, -

в с т а н о в и в:

Слідчий СВЧорнобаївського ВПЗолотоніського ВПГУНП вЧеркаській області ОСОБА_3 звернулася досуду з клопотанням про арешт майна.

В обґрунтуванняклопотання зазначалося,що в ході досудового розслідування встановлено, що 2 вересня 2019 року на полі № 104, яке перебуває в оренді СТОВ "Лящівка"

(місцезнаходження: вул. Миру, 19-А, с. Лящівка, Чорнобаївський район, Черкаська область, код ЄДРПОУ 03793567) та розташоване між селами Лящівка і Степове Чорнобаївського району Черкаської області, із зернозбиралього комбайну "CASE 2388" (д.н.з. НОМЕР_1 ), умисно, таємно, з корисливих мотивів, здійснено крадіжку зерна соняшника, чим завдано збитків СТОВ "Лящівка".

За данимфактом 3вересня 2019року розпочатокримінальне провадження,яке внесенедо Єдиногореєстру досудовихрозслідувань за№ 12019250280000355за ознакамикримінального правопорушення,передбаченогоч. 1 ст. 185 КК України.

2 вересня 2019 року виїздом слідчо-оперативної групи на місце пригоди проведено огляд поля № 104, розташованого між селами Лящівка і Степове Чорнобаївського району Черкаської області, на якому знаходився вказаний зернозбиральний комбайн, що перебуває у власності СТОВ "Лящівка", у бункері якого знаходилося насіння соняшнику вагою близько

2 т. На ґрунтовій дорозі, що знаходиться з лівої сторони поля, знаходились два автомобілі, а саме марки "Fiat Doblo" (д.н.з. НОМЕР_2 ), що перебуває у власності ОСОБА_4 , в салоні якого, а саме в багажному відділенні знаходився один поліетиленовий мішок з насінням соняшнику, та марки "Богдан 211010" (д.н.з. НОМЕР_3 ), що перебуває у власності ОСОБА_5 , в салоні якого, а саме на задньому сидінні, знаходились три поліетиленові мішки з насінням соняшнику. Крім того, в лісополосі між автомобілями знаходилось ще три поліетиленові мішки з насінням соняшнику.

В ході досудового слідства встановлено, що зернозбиральний комбайн "CASE 2388" (д.н.з. НОМЕР_1 ) перебуває у власності СТОВ "Лящівка"; автомобіль марки "Fiat Doblo" (д.н.з. НОМЕР_2 ) перебуває у власності ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який проживає за адресою: АДРЕСА_1 ; автомобіль марки "Богдан 211010" (д.н.з. НОМЕР_3 ) перебуває у власності ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , який проживає за адресою: АДРЕСА_2 .

3 вересня 2019 року вказані зернозбиральний комбайн, автомобілі та вилучене зерно соняшника визнано речовими доказами у кримінальному проваджені.

За вказаних обставин виникла необхідність для накладення арешту на зазначене майно, у зв`язку з чим до суду подано дане клопотання.

До клопотання додано витяг з ЄРДР щодо кримінального провадження

№ 12019250280000355 від 3 вересня 2019 року, копію рапорту помічника чергового СРПП

№ 2 Чорнобаївського ВП Золотоніського ВП ГУНП в Черкаській області ОСОБА_6 від

3 вересня 2019 року, копію протоколуогляду місцяподії від2вересня 2019року, копії письмових пояснень ОСОБА_7 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 від 2 вересня 2019 року, копію постанови про визнання предмету речовим доказом та приєднання його до матеріалів кримінального провадження від 3 вересня 2019 року, копії свідоцтв про реєстрації транспортних засобів серї НОМЕР_4 та серї НОМЕР_5 .

У судовому засіданні слідчий ОСОБА_3 підтримала подане клопотання, просила задовольнити з підстав, викладених у ньому.

Власники тимчасово вилученого майна у судове засідання не прибули, про час, дату та місце розгляду клопотання повідомлені належним чином, під розписку та засобами телефонного зв`язку.

Разом з тим неприбуття власників майна у судове засідання в силу вимог ч. 1

ст. 172 КПК України не перешкоджає розгляду клопотання.

Заслухавши пояснення слідчого ОСОБА_3 , дослідивши матеріали клопотання, слідчий суддя встановив таке.

Згідно з ч. 1 ст. 131 КПК України заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження.

Відповідно до ч. 1 ст. 132 КПК України заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються на підставі ухвали слідчого судді або суду, за винятком випадків, передбачених цим Кодексом.

Частиною 5 цієї статті Кодексу передбачено, що під час розгляду питання про застосування заходів забезпечення кримінального провадження сторони кримінального провадження повинні подати слідчому судді або суду докази обставин, на які вони посилаються.

У ч. 1 ст. 98 КПК України встановлено, що речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом.

Згідно з ч. 1 ст. 170 КПК України арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку. Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі, відчуження.

Пунктом 1 ч. 2 цієї статті Кодексу встановлено, що арешт майна допускається з метою забезпечення, з-поміж іншого, збереження речових доказів.

Відповідно до ч. 3 ст. 170 КПК України у випадку, передбаченому п. 1 ч. 2 цієї статті, арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним у ст. 98 цього Кодексу.

Слідчим суддею встановлено, що згідно з постановою слідчого від 3 вересня 2019 року зерно соняшника, зернозбиральний комбайн"CASE2388"(д.н.з. НОМЕР_1 ),автомобіль марки"FiatDoblo"(д.н.з. НОМЕР_2 ),автомобіль марки"Богдан211010"(д.н.з. НОМЕР_3 ) визнано речовими доказами у кримінальному провадженні.

Як зазначено у ч. 11 ст. 170 КПК України заборона або обмеження користування, розпорядження майном можуть бути застосовані лише у разі, коли існують обставини, які підтверджують, що їх незастосування призведе до приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі майна.

Згідно з ч. 1 ст. 173 КПК України слідчий суддя, суд відмовляють у задоволенні клопотання про арешт майна, якщо особа, що його подала, не доведе необхідність такого арешту, а також наявність ризиків, передбачених абз. 2 ч. 1 ст. 170 цього Кодексу.

При вирішенні питання про арешт майна слідчий суддя, суд повинен враховувати, з-поміж іншого, правову підставу для арешту майна, можливість використання майна як доказу у кримінальному провадженні (якщо арешт майна накладається у випадку, передбаченому п. 1 ч. 2 ст. 170 цього Кодексу), розумність та співрозмірність обмеження права власності завданням кримінального провадження, наслідки арешту майна для підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб.

У рішенні Європейського суду з прав людини від 7 червня 2007 року у справі "Смирнов проти Росії" висловлено правову позицію про те, що при вирішенні питання про можливість утримання державою речових доказів належить забезпечувати справедливу рівновагу між, з одного боку, суспільним інтересом та правомірною метою, а з іншого боку вимогами охорони фундаментальних прав особи.

Зважаючи на пояснення слідчого СВ Чорнобаївського ВП Золотоніського ВП ГУНП в Черкаській області ОСОБА_3 , дослідивши матеріали клопотання, слідчий суддя вважає, що з метою належного зберігання речових доказів, недопущення їх відчуження або використання будь-яким іншим чином, необхідно накласти арешт на зерно соняшника, що перебуває на зберіганні у СТОВ "Лящівка". Водночас достатні підстави для накладення арешту на автомобіль марки "Fiat Doblo" (д.н.з. НОМЕР_2 ) та автомобіль марки "Богдан 211010"

(д.н.з. НОМЕР_3 ) відсутні. Так, слідчим не доведено наявність ризиків, передбачених абз. 2 ч. 2 ст. 170 КПК України, та не вказано, яким чином вказані автомобілі можуть бути використані у кримінальному провадженні у якості доказів. За таких підстав клопотання слідчого про арешт майна підлягає до задоволення частково.

З огляду на викладене, керуючись ст.ст. 131-132, 170-175, 369-372 КПК України, слідчий суддя -

у х в а л и в:

Клопотання слідчогоСВЧорнобаївського ВПЗолотоніського ВПГУНП вЧеркаській області ОСОБА_3 про арешт майна - задовольнити частково.

Накласти арештна зерносоняшника укількості 7(сім)поліетиленових мішків,що перебуваєна зберіганніу СТОВ"Лящівка"(місцезнаходження:вул.Миру,19-А,с.Лящівка,Чорнобаївський район,Черкаська область,код ЄДРПОУ03793567),та заборонитибудь-кому розпоряджатися та користуватися вказаним майном.

У задоволенні клопотання про арешт майна в іншій частині - відмовити.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку протягом 5 днів з дня її отримання безпосередньо до Черкаського апеляційного суду.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудЧорнобаївський районний суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення11.09.2019
Оприлюднено20.02.2023
Номер документу84165814
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти власності Крадіжка

Судовий реєстр по справі —709/1581/19

Ухвала від 19.09.2019

Кримінальне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Чубай В. В.

Ухвала від 11.09.2019

Кримінальне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Чубай В. В.

Ухвала від 11.09.2019

Кримінальне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Чубай В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні