Рішення
від 13.09.2019 по справі 629/1996/19
ЛОЗІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 629/1996/19

Номер провадження 2-о/629/65/19

РIШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13.09.2019 року м. Лозова

Лозівський міськрайонний суд Харківської області в складі: головуючого судді- Мицик С.А., присяжних- Щеглової О.І., Вдови Н.П., за участю секретаря судового засідання- Заводяної О.Ю., розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за заявою Комунальної установи Панютинський психоневрологічний інтернат , заінтересована особа Орган опіки та піклування Лозівської міської ради Харківської області про визнання фізичної особи недієздатною,-

встановив:

КУ Панютинський психоневрологічний інтернат звернувся до суду із заявою про визнання недієздатним ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який з 04.06.2008 року зареєстрований, постійно мешкає та знаходиться на повному державному забезпеченні в Комунальній установі Панютинський психоневрологічний інтернат . Зазначає, що відповідно довідки до акту огляду медико-соціальної (експертної) комісії 10 ХАР № 017375 від 18.02.2000 року ОСОБА_1 було визнано інвалідом II групи безстроково, в зв`язку з чим він потребує постійного нагляду та догляду. Підопічний страждає помірну розумову відсталість. Свідомість збережена. Продуктивному контакту малодоступний. Фразова мова відсутня, більшість слів вигукує нерозбірливо. Емоційно лабільний. Пам`ять, інтелект різко знижені. Настрій неадекватно підвищений. На обличчі неадекватна посмішка. Критики хвороби не має. В зв`язку з виявленою хворобою ОСОБА_1 неодноразово лікувався в психіатричних закладах охорони здоров`я, однак стан його здоров`я з часом тільки погіршувався. Розумовий стан хворого істотно впливає на його здатність усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, отже ОСОБА_1 може бути визнано недієздатним згідно ст.39 Цивільного кодексу України.

Представник заявника у судове засідання не з`явилась, надала заяву про розгляд справи за її відсутності, зі змісту заяви вбачається, що остання заяву підтримала, просила її задовольнити.

Представник заінтересованої особи в судове засідання не з`явилася, надала заяву про розгляд справи за її відсутності, проти задоволення заявлених вимог не заперечувала.

Дослідивши матеріали справи, суд дійшов висновку, що заявлені вимоги є законними, обґрунтованими і такими, що підлягають задоволенню, виходячи з наступного.

Відповідно до п.1 ч.2 ст.293 ЦПК України, суд розглядає в порядку окремого провадження справи, зокрема, про визнання фізичної особи недієздатною.

Судом встановлено, що з 04.06.2008 року в Комунальній установі Панютинський психоневрологічний інтернат зареєстрований, постійно мешкає та знаходиться на повному державному забезпеченні ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с.5).

Згідно копії довідки МСЕК № 017375 ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , було визнано інвалідом II групи безстроково (а.с.6).

Згідно довідки Комунальної установи Панютинський психоневрологічний інтернат від 13.03.2019 року ОСОБА_1 страждає на помірну розумову відсталість. Психстатус: Свідомість збережено. Продуктивному контакту малодоступний. Фразова мова відсутня, більшість слів вигукує нерозбірливо. Емоційно лабільний. Пам`ять, інтелект різко знижені. Настрій неадекватно підвищений. На обличчі неадекватна посмішка. Критики хвороби не має, незнайоме оточення може негативно вплинути на стан підопічного (а.с.7).

Відповідно до висновку комісійної судово-психіатричної експертизи №436 від 23.07.2019 року, ОСОБА_1 на теперішній час виявляє хронічний, стійкий психічний розлад у формі помірної розумової відсталості. ОСОБА_1 відповідно до свого психічного стану на теперішній час нездатен усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними.

Статтею 30 ЦК України встановлено, що цивільну дієздатність має фізична особа, яка усвідомлює значення своїх дій та може керувати ними. Цивільною дієздатністю фізичної особи є її здатність своїми діями набувати для себе цивільних прав і самостійно їх здійснювати, а також здатність своїми діями створювати для себе цивільні обов`язки, самостійно їх виконувати та нести відповідальність у разі їх невиконання. Обсяг цивільної дієздатності фізичної особи встановлюється цим Кодексом і може бути обмежений виключно у випадках і в порядку, встановлених законом.

Відповідно до ст. 39 ЦК України, фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними. Порядок визнання фізичної особи недієздатною встановлюється Цивільним процесуальним кодексом України.

Згідно ч.1 ст. 40 ЦК України, фізична особа визнається недієздатною з моменту набрання законної сили рішення суду про це.

На підставі викладеного, суд вважає вимоги заявника законними, обґрунтованими, підтвердженими матеріалами справи, в зв`язку з чим заява про визнання особи недієздатною підлягає задоволенню.

Суд також вважає за необхідне зазначити, що згідно ч.ч.6-7 ст. 300 ЦПК України, строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною визначається судом, але не може перевищувати двох років.

Керуючись ст.ст.30,39-41 ЦК України, ст.ст.258,264,265,293,299,300 ЦПК України, суд, -

вирішив:

Заяву Комунальної установи Панютинський психоневрологічний інтернат , заінтересована особа Орган опіки та піклування Лозівської міської ради Харківської області, про визнання фізичної особи недієздатною - задовольнити.

Визнати недієздатним ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с. Шарівка Валківського району Харківської області, ідентифікаційний номер НОМЕР_1 , зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 .

Встановити строк дії рішення суду про визнання ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , недієздатним- до 13.09.2021 року, включно.

Роз`яснити заявнику, що клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення такого строку.

Рішення може бути оскаржено до Харківського апеляційного суду через Лозівський міськрайонний суд Харківської області протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду. Учасник справи, якому повне рішення не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Заявник - Комунальна установа Панютинський психоневрологічний інтернат , адреса: Харківська область, м. Лозова, смт. Панютине, вул. Івана Середи, буд.10, ЄДРПОУ 03189647.

Заінтересована особа - Орган опіки та піклування Лозівської міської ради Харківської області, місцезнаходження за адресою: Харківська область, м. Лозова, вул. Ярослава Мудрого,1, ЄДРПОУ 06716633.

Суддя С.А. Мицик

Присяжні О.І. Щеглова

Н.П.Вдова

СудЛозівський міськрайонний суд Харківської області
Дата ухвалення рішення13.09.2019
Оприлюднено17.09.2019
Номер документу84252642
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —629/1996/19

Ухвала від 08.04.2024

Цивільне

Лозівський міськрайонний суд Харківської області

ТКАЧЕНКО О. А.

Ухвала від 26.03.2024

Цивільне

Лозівський міськрайонний суд Харківської області

ТКАЧЕНКО О. А.

Ухвала від 26.12.2023

Цивільне

Лозівський міськрайонний суд Харківської області

ТКАЧЕНКО О. А.

Ухвала від 21.12.2023

Цивільне

Лозівський міськрайонний суд Харківської області

ТКАЧЕНКО О. А.

Рішення від 13.09.2019

Цивільне

Лозівський міськрайонний суд Харківської області

Мицик С. А.

Ухвала від 05.08.2019

Цивільне

Лозівський міськрайонний суд Харківської області

Мицик С. А.

Ухвала від 06.06.2019

Цивільне

Лозівський міськрайонний суд Харківської області

Мицик С. А.

Ухвала від 30.04.2019

Цивільне

Лозівський міськрайонний суд Харківської області

Мицик С. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні