Ухвала
від 17.09.2019 по справі 927/270/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

17 вересня 2019 року м. ЧернігівСправа № 927/270/19

Господарський суд Чернігівської області у складі судді Лавриненко Л.М., розглянувши лист №52946 від 09.09.2019 державного виконавця Новозаводського відділу Державної виконавчої служби міста Чернігова Антоніни Васильченко

вул. Шевченка, 118, м. Чернігів, 14030

Про затвердження мирової угоди в процесі виконання рішення

у справі №927/270/19

Стягувач: Фізична особа-підприємець Заідов Техміраз Адам ОСОБА_1

АДРЕСА_1

Боржник: Товариство з обмеженою відповідальністю «Чернігівська маслосирбаза»

вул. Ріпкинська, 27, м. Чернігів, 14021

Про стягнення 200000,00грн.

ВСТАНОВИВ:

Державний виконавець Новозаводського відділу Державної виконавчої служби міста Чернігова Антоніна Васильченко звернулась до Господарського суду Чернігівської області з листом №52946 від 09.09.2019, згідно з яким керуючись ч.1 ст. 434 Цивільного процесуального кодексу України, ч.2 ст. 19 Закону України Про виконавче провадження , направляє для затвердження мирову угоду, укладену між Товариством з обмеженою відповідальністю «Чернігівська маслосирбаза» та ОСОБА_2 , на підставі наказу №927/270/19, виданого Господарським судом Чернігівської області 25.06.2019 про стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю "Чернігівська маслосирбаза" (вул. Ріпкинська, 27, м. Чернігів, 14000, код ЄДРПОУ 30647913) на користь ОСОБА_2 ( АДРЕСА_1 , ІНП: НОМЕР_1 ) заборгованості у сумі 200000,00 грн.

За приписами ст. 330 Господарського процесуального кодексу України, мирова угода, укладена між сторонами, або заява про відмову стягувача від примусового виконання в процесі виконання рішення подається в письмовій формі державному або приватному виконавцеві, який не пізніше триденного строку передає її для затвердження до суду, який видав виконавчий документ. Питання затвердження мирової угоди у процесі виконання рішення, задоволення заяви про відмову стягувача від примусового виконання рішення вирішується судом протягом десяти днів з дня надходження до суду відповідної заяви, про що постановляється ухвала. Суд має право відмовити у затвердженні мирової угоди у процесі виконання рішення з підстав, визначених статтею 192 цього Кодексу, а у задоволенні заяви про відмову від примусового виконання рішення з підстав, визначених статтею 191 цього Кодексу.

Згідно з положеннями ст.11 Господарського процесуального кодексу України, яка закріплює один з основних принципів господарського судочинства «верховенство права» , визначено, що якщо спірні відносини не врегульовані законом і відсутній звичай ділового обороту, який може бути до них застосований, суд застосовує закон, що регулює подібні відносини (аналогія закону), а за відсутності такого - виходить із загальних засад і змісту законодавства (аналогія права).

Відповідно до норм чинного законодавства, подані до суду заяви повинні відповідати загальним вимогам, визначеним Господарським процесуальним кодексом України, а також містити відомості, передбачені Законом України "Про виконавче провадження" (аналогічні положення викладенні в п.3 постанови Пленуму Верховного Суду України № 14 від 26.12.2003 "Про практику розгляду судами скарг на рішення, дії або бездіяльність органів і посадових осіб державної виконавчої служби та звернень учасників виконавчого провадження").

З урахуванням вищевикладеного, суд доходить висновку, що до заяв (подань) учасників виконавчого провадження застосовуються положення ГПК України, якими врегульовано аналогічні питання.

Статтею 169 Господарського процесуального кодексу України визначено, що при розгляді справи судом учасники справи викладають свої вимоги, заперечення, аргументи, пояснення, міркування щодо процесуальних питань у заявах та клопотаннях, а також запереченнях проти заяв і клопотань. Заяви, клопотання і заперечення подаються в письмовій або усній формі. У випадках, визначених цим Кодексом, або на вимогу суду заяви і клопотання подаються тільки в письмовій формі. Заяви, клопотання і заперечення подаються та розглядаються в порядку, встановленому цим Кодексом. У випадках, коли цим Кодексом такий порядок не встановлений, він встановлюється судом.

Загальні вимоги до форми та змісту письмової заяви, клопотання, заперечення, викладені в ст. 170 Господарського процесуального кодексу України, а саме: будь-яка письмова заява, клопотання, заперечення повинні містити: 1) повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові) (для фізичних осіб) особи, яка подає заяву, клопотання або заперечення, її місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), вказівку на статус фізичної особи - підприємця (для такої фізичної особи), ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України; 2) найменування суду, до якого вона подається; 3) номер справи, прізвище та ініціали судді (суддів), якщо заява (клопотання, заперечення) подається після постановлення ухвали про відкриття провадження у справі; 4) зміст питання, яке має бути розглянуто судом, та прохання заявника; 5) підстави заяви (клопотання, заперечення); 6) перелік документів та інших доказів (за наявності), що додаються до заяви (клопотання, заперечення); 7) інші відомості, які вимагаються цим Кодексом. Вимога вказати в заяві по суті справи, скарзі, заяві, клопотанні або запереченні ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України стосується лише юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України. Іноземна юридична особа подає документ, що є доказом її правосуб`єктності за відповідним іноземним законом (сертифікат реєстрації, витяг з торгового реєстру тощо). Письмові заява, клопотання чи заперечення підписуються заявником чи його представником. Учасник справи має право додати до письмової заяви, клопотання проект ухвали, постановити яку він просить суд. Суд, встановивши, що письмову заяву (клопотання, заперечення) подано без додержання вимог частини першої або другої цієї статті, повертає її заявнику без розгляду.

Подана Державним виконавцем Новозаводського відділу Державної виконавчої служби міста Чернігова Антоніною Васильченко заява, викладена в листі №52946 від 09.09.2019, не відповідає вимогам ст. 170 Господарського процесуального кодексу України, а саме: заявником не зазначено повного найменування юридичної особи боржника; прізвище, ім`я та по батькові стягувача; їх місцезнаходження, місце проживання чи перебування; поштовий індекс; ідентифікаційний код юридичної особи боржника та реєстраційний номер облікової картки платника податків стягувача; вказівку на статус фізичної особи-підприємця стягувача; відомі номери засобів зв`язку, офіційної електронної адреси та адреси електронної пошти сторін; номер справи, прізвище та ініціали судді (суддів), якщо заява (клопотання, заперечення) подається після постановлення ухвали про відкриття провадження у справі; зміст питання, яке має бути розглянуто судом та прохання заявника; підстави заяви (клопотання, заперечення).

Також у порушення ст.164,170 Господарського процесуального кодексу України, заявником до поданої заяви не подано належних документів, які підтверджують відправлення іншим учасникам справи копії заяви про затвердження мирової угоди в процесі виконання рішення.

Питання затвердження мирової угоди у процесі виконання рішення господарського суду врегульовані ст. 330 Господарського процесуального кодексу України, а тому посилання державним виконавцем на ч.1 ст. 434 Цивільного процесуального кодексу України є безпідставним, оскільки справа №927/270/19 розглядалась Господарським судом Чернігівської області у порядку, визначеному Господарським процесуальним кодексом України.

За таких обставин, лист №52946 від 09.09.2019 державного виконавця Новозаводського відділу Державної виконавчої служби міста Чернігова Антоніни Васильченко підлягає поверненню без розгляду.

Повернення зазначеного листа без розгляду не перешкоджає повторному зверненню до господарського суду в загальному порядку після усунення зазначених недоліків.

Керуючись ст.11,164,169,170,330,234,235 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

УХВАЛИВ:

1. Лист №52946 від 09.09.2019 державного виконавця Новозаводського відділу Державної виконавчої служби міста Чернігова Антоніни Васильченко (вул. Шевченка, 118, м. Чернігів, 14030) про затвердження мирової угоди в процесі виконання рішення, повернути заявнику без розгляду.

2. Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання.

3. Ухвала може бути оскаржена до Північного апеляційного господарського суду протягом десяти днів з дня її підписання в порядку ст.256 Господарського процесуального кодексу України та підпункту 17.5 п. 17 Перехідних положень Господарського процесуального кодексу України.

4. Копію ухвали направити сторонам та Новозаводському відділу Державної виконавчої служби міста Чернігова.

5. Ухвала складена та підписана 17.09.2019.

Додаток: лист №52946 від 09.09.2019 з додатками на 12 арк.

Повідомити учасників справи про можливість одержання інформації по справі зі сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: http://court.gov.ua/ або у Єдиному державному реєстрі судових рішень: http://reyestr.court.gov.ua/.

Суддя Л. М. Лавриненко

Дата ухвалення рішення17.09.2019
Оприлюднено17.09.2019
Номер документу84284110
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 200000,00грн

Судовий реєстр по справі —927/270/19

Ухвала від 16.01.2020

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Белов С.В.

Ухвала від 09.01.2020

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Белов С.В.

Ухвала від 17.09.2019

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Лавриненко Л.М.

Ухвала від 23.08.2019

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Оленич Т.Г.

Ухвала від 16.08.2019

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Оленич Т.Г.

Рішення від 04.06.2019

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Белов С.В.

Ухвала від 08.05.2019

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Белов С.В.

Ухвала від 16.04.2019

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Белов С.В.

Ухвала від 01.04.2019

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Белов С.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні