Вирок
від 18.09.2019 по справі 475/682/18
ДОМАНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Доманівський районний суд Миколаївської області

вул. Центральна, 35 м. смт. Доманівка Доманівський район Миколаївська область Україна 56400

e-mail: inbox@dm.mk.court.gov.ua

Справа № 475/682/18

Провадження № 1-кп/475/15/19

В И Р О К

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

18.09.2019смт. Доманівка

Доманівський районний суд Миколаївської області у складі:

головуючої судді: ОСОБА_1 ,

за участю секретаря: ОСОБА_2 ,

прокурора : ОСОБА_3

обвинуваченого : ОСОБА_4 ,

захисника : ОСОБА_5 ,

представника потерпілого: ОСОБА_6 , ОСОБА_7

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду смт.Доманівка кримінальне провадження відносно

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродж. смт. Доманівка,Миколаївської області, громадянин України, українець, освіта вища, одружений, має на утриманні сина 2012р.народження, не працюючого, не судимий, зареєстрований та прож. АДРЕСА_1 ,

обвинуваченого у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст.367 КК України,

В С Т А Н О В И В:

Органом досудового розслідування ОСОБА_4 остаточно обвинувачується у вчинені кримінального правопорушення у виді службової недбалості, тобто неналежному виконанні службовою особою своїх службових обовязків через несумлінне ставлення до них, що спричинило тяжкі наслідки охоронюваним законом інтересам юридичної особи, що на думку сторони обвинувачення, підпадає під ознаки ч 2 ст.367 КК України, за таких обставин:

Наказом Головного управління Держгеокадастру у Миколаївській області, № 168-к від 29.10.2015р., ОСОБА_4 - заступника начальника Відділу Держгеокадастру у Доманівському районі Миколаївської області, призначено виконувачем обов`язків начальника зазначеного Відділу починаючи з 30.10.2015року до призначення в установленому порядку начальника цього відділу.

Згідно із наказом відділу Держгеокадастру у Доманівському районі Миколаївської області, №2-к від 30.10.2015року, ОСОБА_4 почато виконання повноважень виконувача обов`язків начальника Відділу Держгеокадастру у Доманівському районі Миколаївської області з 30.10.2015року.

Відповідно до Положення про відділ Держгеокадастру у Доманівському районі Миколаївської області (далі Відділ) затвердженого наказом Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру №14 03.03.2015року, начальник відділу:здійснює керівництво Відділом, несе персональну відповідальність за організацію та результати його діяльності; організовує та забезпечує виконання Відділом Конституції та законів України, постанов Верховної Ради України, прийнятих відповідно до Конституції та законів України, актів Президента України та Кабінету Міністрів України, доручень Прем`єр- міністра України, наказів Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, доручень Віце-прем`єр-міністра України-Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, його першого заступника та заступників, наказів Держгеокадастру, доручень Голови Держгеокадастру та його заступників, наказів Головного управління Держгеокадастру у Миколаївській області, розпоряджень голови місцевої державної адміністрації; забезпечує в установленому порядку дієву взаємодію з місцевою держадміністрацією, здійснює добір кадрів у Відділ, формує кадровий резерв на відповідні посади; призначає на посади та звільняє з посад державних службовців та працівників Відділу, присвоює їм ранги державних службовців, приймає рішення щодо їх заохочення та притягнення до дисциплінарної відповідальності; підписує накази Відділу; затверджує положення про структурні підрозділи Відділу і посадові інструкції працівників; у межах повноважень, передбачених законом, дає обов`язкові для виконання державними службовцями і працівниками Відділу доручення.

Отже, ОСОБА_4 , в силу займаної ним посади виконувача обов`язків начальника Відділу Держгеокадастру у Доманівському районі Миколаївської області, наділений організаційно-розпорядчими та адміністративно-господарськими функціями, а тому, відповідно до ч.3 ст.18 КК України, є службовою особою.

Відповідно до ст.ст.1,5 Закону України Про державний земельний кадастр від 07.11.2011р. № 3613-VI, Державний земельний кадастр- це єдина державна геоінформаційна система відомостей про землі, розташовані в межах державного кордону України, їх цільове призначення, обмеження у їх використанні, а також дані про кількісну і якісну характеристику земель, їх оцінку, про розподіл земель між власниками і користувачами. Державний земельний кадастр ведеться на електронних та паперових носіях.

Згідно з ч 2 ст.20 Закону України Про державний земельний кадастр відомості Державного земельного кадастру є офіційними.

Згідно з п.п.3,4,5 Порядку ведення Державного земельного кадастру, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України 17.10.2012р. № 1051 (далі Порядку) державний земельний кадастр ведеться на електронних та паперових носіях. Ведення Державного земельного кадастру здійснює Держгеокадастр та його територіальні органи. Держателем Державного земельного кадастру є Держгеокадастр. До складу Держгеокадастру та його територіальних органів входять державні кадастрові реєстратори, які здійснюють внесення відомостей до Державного земельного кадастру і надання таких відомостей в межах повноважень, визначених Законом України Про Державний земельний кадастр та цим Порядком.

04.07.2016року на адресу виконуючого обов`язки начальника відділу Держгеокадастру у Доманівському районі ОСОБА_4 , громадянкою ОСОБА_8 надано інформаційний запит, про надання інформації: про власника земельної ділянки площею 8,1501 га.; відомостей про документ на підставі якого виникло та оформлено право власності; відомостей про наявність (відсутність) до 01.01.2013р. обтяжень договірними зобовязаннями земельної ділянки; обтяженість договірними зобовязаннями земельної ділянки з кадастровим номером 4822780500:10:000:0005, розташованої в межах території Олександрівської сільської ради Доманівського району Миколаївської області, яка належить ОСОБА_9 на підставі свідоцтва про право на спадщину за законом від 07.06.2016р., зареєстрованого в реєстрі за № 475.

04.07.2016року, ОСОБА_4 , будучи службовою особою, що виконує обов`язки начальника відділу Держгеокадастру у Доманівському районі Миколаївської області, тобто службовою особою, яка наділена повноваженнями на організацію роботи відділу, розподіл обов`язків між підлеглими працівниками щодо розгляду звернень громадян та підготовки відповіді, перебуваючи у приміщенні службового кабінету відділу Держгеокадастру у Доманівському районі Миколаївської області, що розташований за адресою: Миколаївська область, смт. Доманівка, вул. Радянської Армії, 18, визначив виконання інформаційного запиту ОСОБА_8 за собою.

ОСОБА_4 , будучи службовою особою, згідно з Положенням про Відділ несе персональну відповідальність за організацію та результати його діяльності; організовує та забезпечує виконання Відділом Конституції та Законів України, постанов Верховної Ради України, прийнятих відповідно до Конституції та законів України, достовірно знаючи, що відповідна повна інформація про земельні ділянки , право власності, право користування, перехід права власності, містяться як на паперових так і на електронних носіях, незважаючи на наявність у запиті ОСОБА_8 кадастрового номеру земельної ділянки, інформації про перехід права власності на земельну ділянку в порядку спадкування до ОСОБА_9 особисто здійснив перевірку запитуваної інформації наявної лише на паперових носіях по Книзі записів про державну реєстрацію державних актів на право власності на земельну ділянку та на право постійного користування земельною ділянкою, договорів оренди землі, заведеній по Олександрівській сільській раді Доманівського району Миколаївської області тільки за прізвищем ОСОБА_9 . Перевірку інформації про перехід права власності на земельну ділянку за кадастровим номером 4822780500:10:000:0005, площею 8,15 га до ОСОБА_9 наявну на електронних носіях особисто не перевіряв, відповідне доручення уповноваженому кадастровому реєстратору не надавав. Внаслідок чого не встановив перехід права власності на земельну ділянку від ОСОБА_10 в порядку спадкування до ОСОБА_9 та не перевірив інформацію про наявні обтяження на земельну ділянку договірними зобовязаннями за прізвищем ОСОБА_10 .

Поряд із цим, у Книзі записів про державну реєстрацію державних актів на право власності на земельну ділянку та на право постійного користування земельною ділянкою, договорів оренди землі, яка заведена по Олександрівській сільскій раді Доманівського району Миколаївської області- наявний запис №040901300081 від 11.06.2009року про державну реєстрацію договору оренди земельної ділянки площею 8,15 га, укладений 28.12.2007р. між ОСОБА_10 ФГ Лєна терміном на 10 років. Відповідний запис про реєстрацію вищезазначеного договору вчинено на архівному примірнику договору оренди, який наявний у відділі у Доманівському районі Держгеокадастру у Миколаївській області.

Таким чином, ОСОБА_4 , внаслідок неналежного виконання своїх службових обовязків через несумлінне ставлення до них, проявив службову недбалість та виготовив офіційну довідку, адресовану ОСОБА_8 № ц-484/0-484/0/6-16 від 05.07.2016р., в якій відобразив належним чином не перевірені, недостовірні відомості про те, що земельна ділянка площею 8,1501 га., кадастровий номер 4822780500:10:000:0005, не обтяжена договірними зобов`язаннями та будучи уповноваженою особою виступати від імені відділу Держгеокадастру у Доманівському районі Миколаївської області , засвідчив довідку власним підписом , який завірив гербовою печаткою відділу та видав для подальшої передачі заявнику.

06.07.2016 року, відділом економічного розвитку і торгівлі Доманівської районної державної адміністрації Миколаївської області, проведено подвійну державну реєстрацію права оренди на земельну ділянку площею 8,1501 га. кадастровий номер 4822780500:10:000:0005, розташовану в межах території Олександрівської сільської ради Доманівського району Миколаївської області, під час якої довідка № ц-484/0-484/0/6-16 від 05.07.2016р., слугувала підставою державному реєстратору для проведення реєстраційних дій, якими ОСОБА_11 визнано орендарем вказаної земельної ділянки.

Внаслідок чого Фермерське господарство Берегиня-Р, код ЄДРПОУ №23205822(стара назва СФГ Лєна), за наявності діючого договору оренди, втратило майнове право користуватися орендованою земельною ділянкою площею 8,1501 га., кадастровий номер 4822780500:10:000:0005, вартістю 215 381.02 грн., чим йому спричинено тяжкі наслідки.

На думку сторони обвинувачення, дії ОСОБА_4 підпадають під ознаки кримінального правопорушення ч 2 ст.367 КК України, як службова недбалість, тобто неналежне виконання службовою особою своїх службових обовязків через несумлінне ставлення до них, що спричинило тяжкі наслідки охоронюваним законом інтересам юридичної особи.

В судовому засіданні обвинувачений ОСОБА_4 вину свою не визнав і суду пояснив, що з 30 жовтня 2015р. до кінця липня 2016р. він працював на посаді виконуючого обовязки начальника відділу Держгеокадастру у Доманівському районі Миколаївської області. Загалом в системі Держкомзему віпрацював 25 років. 04 липня 2016р. до Відділу Держгеокадастру надійшла заява від ОСОБА_8 , яка діяла на підставі доручення в інтересах ОСОБА_9 , про надання відомостей про наявність чи відсутність обтяжень щодо земельної ділянки площею 8,15 га, розташованої в межах території Олександрівської сільської ради Доманівського району Миколаївської області, яка належала ОСОБА_9 . Зазначена заява надійшла спочатку до спеціаліста відділу, який разом із документами надав зазначену заяву обвинуваченому. ОСОБА_4 залишив виконання даної заяви за собою. Перевіривши книгу реєстрації договорів оренди земельних ділянок на імя ОСОБА_9 , не знайшовши укладених договорів від імені ОСОБА_9 , ОСОБА_4 надав ОСОБА_8 довідку про те, що зазначена земельна ділянка договірними зобовязаннями не обтяжена. Через деякий час до відділу Держгеокадастру у Доманівському районі звернувся ОСОБА_7 , який діяв від імені фермерського господарства Лєна. При повторній перевірці було виявлено, що спірна земельна ділянка була обтяжена договірними зобовязаннями з фермерським господарством Лєна, а саме- договір оренди спірної земельної ділянки укладався від імені ОСОБА_10 з фермерським господарством Лєна в 2007р., зареєстрованого в 2009р. терміном на 10 років.

ОСОБА_4 вважає, що інформацію на імя ОСОБА_8 він надав відповідно до її запиту, в якому запитувач не зазначила, що ОСОБА_9 земельну ділянку успадкувала після смерті ОСОБА_10 , тому записи в книзі реєстрації договорів перевірялися лише по прізвищу ОСОБА_9 .

Допитана в судовому засіданні в якості свідка ОСОБА_8 суду показала, що вона з метою укладення договору оренди земельної ділянки, діяла за дорученням ОСОБА_9 , нотаріально посвідченим. ОСОБА_9 , будучи власником земельної ділянки площею 8,15 га, отриманої в порядку успадкування, орендну плату не отримувала і вирішила укласти договір оренди землі. Для реєстрації договору оренди землі, ОСОБА_8 від імені ОСОБА_9 , звернулася до Центру надання адміністративних послуг з метою отримання відомостей щодо наявності або відсутності обтяжень даної земельної ділянки. В Центрі надання адміністративних послуг від її імені склали запит до Відділу у Доманівському районі Головного управління Держгеокадастру у Миколаївській області. Зазначений запит вона особисто до відділу не заносила, а передала його через Центр надання адміністративних послуг. Ніякі копії документів до запиту вона не долучала. Через місяць вона отримала відповідь про те, що земельна ділянка площею 8.15 га, що розташована в межах території Олександрівської сільської ради Доманівського району, з кадастровим номером 4822780500:10:000:0005, договірними зобовязаннями не обтяжена. Після отримання даних відомостей, вона від імені ОСОБА_9 зареєструвала договір оренди земельної ділянки с ОСОБА_11 .

Допитаний в якості свідка ОСОБА_12 суду показав, що він працює на посаді державного реєстратора прав на нерухоме майно відділу економічного розвитку і торгівлі Доманівської районної державної адміністрації. В 2016р. він здійснив державну реєстрацію договору оренди земельної ділянки площею 8,15 га, розташовану в межах території Олександрівської сільської ради, Доманівського району, укладену між ОСОБА_9 та ОСОБА_11 . Для реєстрації зазначеного договору сторонами був наданий пакет документів, в тому числі довідка про відсутність обтяжень даної земельної ділянки договірними зобовязаннями. Після здійснення державної реєстрації договору оренди с ОСОБА_11 , через деякий час стало відомо, що вже існує діючий договір оренди даної земельної ділянки з іншим орендарем.

ОСОБА_12 повідомив суду, що для здійснення державної реєстрації договірних зобовязань, крім витребування інформації з відділу Держгеокадастру, вони обовязково перевіряють наявність обтяжень землі і самостійно через електронні носії інформації. До січня 2013р. договірні зобовязанні реєструвалися лише в паперових носіях, після січня 2013р. - в електронних носіях. Так як паперові носії залишилися в управлінні Держгеокадастру, витребовуються відомості із паперових носіїв.

Допитанний в якості представника потерпілого ОСОБА_7 суду показав, що він діє за дорученням фермерського господарства Берегиня-Р, стара назва якого СФГ Лєна. 11.05.2017р. він отримав відомості, надані відділом у Доманівськомиу районі Головного управління Держгеокадастру про те, що земельна ділянка площею 8,15 га, що розташована в межах території Олександрівської сільської ради Доманівського району, з кадастровим номером 4822780500:10:000:0005, обтяжена договірними зобовязаннями ФГ Лєна, згідно запису в Книзі реєстрації договорів оренди, вчиненого 11.06.2009р. терміном на 10 років.

ОСОБА_4 , працюючи на посаді виконуючого обовязки начальника відділу, надав довідку державному реєстратору в липні 2016р. з недостовірними відомостями про те, що дана земельна ділянка договірними зобовязаннями не обтяжена. Зазначена довідка стала підставою для здійснення державної реєстрації договору оренди землі на дану земельну ділянку з іншою особою. Після реєстрації нового договору оренди землі, спірна земельна ділянка вибула із користування фермерського господарства Берегиня-Р( стара назва СФГ Лєна), що спричинило господарству тяжкі наслідки. Спірна земельна ділянка була зайнята багаторічними насадженнями, якими користувалося фермерське господарство та отримувало прибуток. Іншим орендарем багаторічні насадження були викорчувані та частина земельної ділянки засаджена зерном, друга частина підготовлена під посів. Фермерське господарство понесло збитки від неотримання врожаю черешні за 2016-2017рр. на суму 328020 грн.

Представник потерпілого ОСОБА_6 суду показала, що між фермерським господарством Лєна та ОСОБА_10 в 2009р., було зареєстровано договор оренди земельної ділянки площею 8,15 га, розташованої в межах території Олександрівської сільської ради Доманівського району Миколаївської області, терміном на 10 років. В 2016р. , після смерті ОСОБА_10 , дану земельну ділянку прийняла у спадщину ОСОБА_9 . Зареєструвавши спадкові права, ОСОБА_9 вирішила передати успадковану земельну ділянку в оренду. Звернувшись у відділ у Доманівському районі Головного управління Держгеокадастру, вона отримала довідку, що дана земельна ділянка договірними зобовязаннями не обтяжена. ОСОБА_9 в липні 2016р. уклала договір оренди успадкованої земельної ділянки с ОСОБА_11 . Після державної реєстрації зазначеного договору оренди землі, спірна земельна ділянка вибула із користування фермерського господарства Берегиня-Р, стара назва якого СФГ Лєна. До вибуття земельної ділянки із користування фермерського господарства, вона була засаджена багаторічними насадженнями. Інший орендар викорчував багаторічні насадження та засіяв частину земельної ділянки зерном. Вважає, що фермерське господарство, внаслідок вибуття із користування спірної земельної ділянки, отримало збитки із-за неотримання врожаю фруктів.

На підтвердження обвинувачення, інкримінуємого ОСОБА_4 , стороною обвинувачення суду надані письмові докази, які були досліджені в судовому засіданні за участі всіх учасників судового провадження, а саме:

заяву ОСОБА_7 на імя начальника Доманівського ВП Вознесенського ВП ГУНП в Миколаївській області з повідомленням про вчинене кримінальне правопорушення;

лист Відділу у Доманівському районі Головного управління Держгеокадастру у Миколаївській області № 174/142-17 від 11.05.2017р. про те, що земельна ділянка з кадастровим номером 4822780500:10:000:0005 площею 8,1501 га обтяжена договірними зобовязаннями з ФГ Лєна, згідно запису у Книзі реєстрації договорів оренди землі, вчиненого 11 червня 2009р. за № 040901300081, терміном на 10 років;

інформаційну довідку з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчудження обєктів нерухомого майна щодо обєкта нерухомого майна № 86673124 від 10.05.2017р., згідно якого земельна ділянка з кадастровим номером 4822780500:10:000:0005, що належить на праві приватної власності ОСОБА_9 , на підставі свідоцтва про право на спадщину від 07.06.2016р. передана в оренду ОСОБА_11 на підставі договору оренди від 01.07.2016р., зареєстрованого 08.07.2016р. строком дії до 06.07.2065 р.;

витяг з Державного земельного кадастру про земельну ділянку від 10.05.2017р., відповідно до якого ОСОБА_11 зареєстрований орендарем земельної ділянки площею 8,1501га 06.07.2016р.; нормативна грошова оцінка складає 122654.34 грн.;

відповідь на імя ОСОБА_8 за № ц-484/0-484/0/6-16 від 05.07.2016р. за підписом в.о. начальника відділу Держгеокадастру у Доманівському районі ОСОБА_4 про те, що земельна ділянка з кадастровим номером4822780500:10:000:0005, що розташована в межах території Олександрівської сільської ради Доманівського району договірними зобовязаннями не обтяжена;

інформаційний запит ОСОБА_8 на імя в.о.начальника відділу Держгеокадастру у Доманівському районі ОСОБА_4 про надання відомостей про власника земельної ділянки, про документ, на підставі якого виникло та оформлено право власності; про наявність/відсутність до 01.01.2013р. обтяжень договірними зобовязаннями земельної ділянки; обтяжень договірними зобовязаннями земельної ділянки, що розташована в межах території Олександрівської сільської ради: ОСОБА_9 - земельна ділянка площею 8,1501 га багаторічних насаджень, кадастровий номер 4822780500:10:000:0005( свідоцтво про право на спадщину за законом від 07.06.2016р, зареєстрованого в реєстрі за № 475);

копії договору оренди землі від 28.12.2007р., укладеного між ОСОБА_10 та фермерським господарством ЛЄНА на земельну ділянку площею 8.15 га строком на 10 років, зареєстрованого у Доманівському відділі Миколаївської регіональної філії державного підприємства Центр державного земельного кадастру при Держкомземі України, про що у Державному реєстрі земель вчинено запис від 11 червня 2009р. за № 040901300081; нормативна грошова оцінка ділянки становить з урахування індексації 77285.53 грн.;

копії акту приймання передачі земельної ділянки згідно договору оренди землі №040901300081від 11 червня 2009р. підписаний ОСОБА_10 та головою СФГ ЛЄНА;

копією поземельної книги , кадастровий номер земельної ділянки 4822780500:10:000:0005 від 17.05.2016р. з відомостями про те, що земельна ділянка розташована в межах Олександрівської сільської ради, Доманівського району, Миколаївської області, призначена для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, площею 8,1501га, нормативна грошова оцінка станом на 17.05.2016р. складає 122654.34 грн., приватна власність ОСОБА_9 ; кадастровий план земельної ділянки, координати поворотних точок меж земельної ділянки; експлікація земельних угідь- багаторічні насадження; запис про виникнення права від 17.05.2016р. № 003: власник земельної ділянки ОСОБА_10 Державний акт серії МК 0597, дата реєстрації 18.01.2003р. № 215; запис про виникнення права від 09.06.2016р. № 004 власник ОСОБА_9 - право власності зареєстровано 07.06.2016р. за № 14849477 приватним нотаріусом ОСОБА_13 ; запис про виникнення права оренди від 11.07.2016р. № 005, орендар ОСОБА_11 , якому передано в оренду земельну ділянку площею 8.1501 га, дата реєстрації речового права 06.07.2016р., строк дії речового права до 06.07.2065р.;

копією технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості), що знаходилась у приватній власності громадянки України ОСОБА_10 для ведення товарного сільськогосподарського виробництва в межах території Олександрівської сільської ради Доманівського району Миколаївської області зі штампом, що електронний документ перевірено та внесено до Державного земельного кадастру за № 4822780500:10:000:0005 17.05.2016р.;

копією пояснювальної записки, із якої вбачається, що замовником технічної документації є ОСОБА_9 , яка прийняла спадщину шляхом спільного проживання із спадкодавцем на час відкриття спадщини;

копією технічного завдання на встановлення меж земельної ділянки в натурі, в якій зазначено, що власник земельної ділянки ОСОБА_10 , спадкоємець ОСОБА_9 ;

копією акту прийомки-передачі межових знаків на зберігання від 10.05.2016р., відповідно до якого ОСОБА_9 , яка є спадкоємицею земельної ділянки ОСОБА_10 прийняла на зберігання межові знаки, з якими ознайомлена і претензій щодо меж та конфігурацій земельної ділянки не має;

копією наказу від 30.10.2015р. № 2-к про початок виконання обовязків ОСОБА_4 , згідно якого ОСОБА_4 приступає з 30 жовтня 2015р. до виконання обовязків начальника Відділу Держгеокадастру у Доманівському районі Миколаївсьбкої області до призначення в установленому законодавством порядку начальника цього Відділу;

копією наказу від 29.10.2015р. № 168-к, відповідно до якого вважати 30 жовтня 2015р. датою початку виконання ОСОБА_4 , заступником начальника відділу- завідувачем сектору державного земельного кадастру Відділу Держгеокадастру у Доманівському районі Миколаївської області, обовязків начальника відділу Держгеокадастру у Доманівському районі Миколаївської області до призначення в установленому порядку начальника цього Відділу;

копією Положення про відділ Держгеокадастру у Доманівському району Миколаївської області, затвердженого наказом Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру 03.03.2015р. № 14, в якому викладені повноваження начальника відділу;

листом № 859/112-18 від 22.06.2018р. Відділу у Доманівського району, в якому зазначено, що розподіл обовязків та посадові інструкції начальника відділу та заступника начальника відділу у Відділі Держгеокадастру у Доманівському районі не розроблялися та не затверджувалися;

копією довіреності фермерського господарства Берегиня-Р, виданої на імя ОСОБА_7 , якою господарство уповноважує представляти його інтереси як орендаря;

протоколом №1 загальних зборів засновників селянського (фермерського) господарства Лєна від 17.12.2010р., згідно якого змінено юридичну адресу та назву фермерського господарства на Берегиня-Р;

копією довідки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, відповідно до якого здійснено реєстрацію змін назви селянського (фермерського) господарства Лєна на фермерське господарство Берегиня-Р;

копією виписки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань щодо державної реєстрації фермерського господарства Берегиня-Р;

копією ухвали слідчого судді Вознесенського міськрайонного суду від 05.06.2018р. про надання тимчасового доступу на здійснення вилучення реєстраційної справи щодо державної реєстрації договору оренди земельної ділянки з кадастровим номером 4822780500:10:000:0005, укладеного 01.07.2016р.;

копією ухвали слідчого судді Вознесенського міськрайонного суду від 05.06.2018р. про надання тимчасового доступу на здійснення вилучення оригіналу довідки за № ц-484/0-484/0/6-16 від 05.07.2016р. та належним чином завірених копій поземельної книги, витягу з державного реєстру земель, договору оренди землі від 28.12.2007р., документів, що слугували підставою для видачі довідки ОСОБА_8 ;

копією реєстраційної справи № 9412501 48227, власник ОСОБА_9 , оренда ОСОБА_11 , внутрішній опис документів;

листом приватного нотаріуса ОСОБА_13 з описом вкладення документів, актом прийому-передачі від 13.06.2016р., відповідно до якого нотаріус передав керівнику Центру надання адміністративних послуг документи до реєстраційної справи на земельну ділянку з кадастровим номером 4822780500:10:000:0005;

копією заяви про державну реєстрацію прав та їх обтяжень від імені ОСОБА_9 на земельну ділянку з кадастровим номером 4822780500:10:000:0005;

копією паспорту ОСОБА_9 та довідки про присвоєння ідентифікаційного номеру;

копією паспорту ОСОБА_8 та копії картки платника податків;

копією довіреності, виданої ОСОБА_9 на імя ОСОБА_8 з наданням повноважень на оформлення спадщини після смерті ОСОБА_10 та зміни цільового призначення земельної ділянки площею 8.1501 га від 06.06.2016р.;

копією свідоцтва про право на спадщину за законом від 07.06.2016р., відповідно до якого ОСОБА_9 прийняла у спадщину після смерті ОСОБА_10 земельну ділянку площею 8.1501 га, що розташована в межах території Олександрівської сільської ради Доманівського району Миколаївської області, кадастровий номер 4822780500:10:000:0005, вартість спадкового майна становить 35937 грн.;

квитанціями про оплату податків та послуг;

копією витягу з Державного реєстру обтяжень рухомого майна, зробленого за запитом приватного нотаріуса на боржників ОСОБА_10 та ОСОБА_9 , згідно якого обтяжень рухомого майна не виявлено;

копією пошуку заяв у базі даних про реєстрацію заяв та запитів на земельну ділянку з кадастровим номером 4822780500:10:000:0005, згідно якої обтяжень не виявлено;

копією рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень № 29935747 від 07.06.2016р. приватного нотаріуса, згідно якого прийнято рішення про проведення державної реєстрації права власності на земельну ділянку, розташовану в межах території Олександрівської сільської ради, с кадастровим номером 4822780500:10:000:0005;

копією інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію прав та їх обтяжень від 07.06.2016р., який свідчить про державну реєстрацію права власності на земельну ділянку за ОСОБА_9 ;

копією заяви про державну реєстрацію прав та їх обтяжень ОСОБА_11 від 06.07.2016р.;

квитанціями про сплату послуг;

відповідь на імя ОСОБА_8 за № ц-484/0-484/0/6-16 від 05.07.2016р. за підписом в.о. начальника відділу Держгеокадастру у Доманівському районі ОСОБА_4 про те, що земельна ділянка з кадастровим номером4822780500:10:000:0005, що розташована в межах території Олександрівської сільської ради Доманівського району договірними зобовязаннями не обтяжена;

копією договору оренди земельної ділянки від 01.07.2016р., укладеного між ОСОБА_9 та ОСОБА_11 на земельну ділянку площею 8.1501 га з кадастровим номером4822780500:10:000:0005, що розташована в межах території Олександрівської сільської ради Доманівського району Миколаївської області; нормативна грошова оцінка ділянки становить 215381.02 грн.;

копією акту приймання-передачі земельної ділянки згідно договору оренди землі від 01.07.2016р., складеного ОСОБА_9 та ОСОБА_11 ;

копією рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень № 30374239 від 08.07.2016р. державного реєстратора ОСОБА_12 щодо проведення державної реєстрації права на оренду за суб"єктом ОСОБА_11 ;

інформаційною довідкою з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчудження об"єктів нерухомого майна щодо об"єкта нерухомого майна № 63223911 від 11.07.2016р., згідно якої 06.07.2016р. зареєстровано право оренди земельної ділянки строком до 06.07.2065р. за ОСОБА_11 ;

актом від 29.06.2017р., складеного в.о. старости Мостівської сільської ради ОСОБА_14 за участю землевпорядника ОСОБА_15 та голови ФГ Берегиня-Р, згідно якого при обслідуванні спірної земельної ділянки виявлені викорчуванні багаторічні насадження, які вигорнуті на узбіччя ділянки. На частині земельної ділянки засіяна озима пшениця, друга частина підготовлена під обробіток та подальшого використання, як рілля. До акту долученні фотозображення зроблені в присутності членів комісії;

розрахунком розміру збитків завданих ФГ Берегиня-Р, відповідно до якого сума збитків за 2016-2017рр. від неотримання врожаю черешні складає 328020 грн.;

витягом з Єдиного реєстру досудових розслідувань про реєстрацію кримінального провадження за № 12017150210000204 від 24.05.2017р. за ознаками злочину, передбаченого ч 2 ст.364 КК України;

рапортом слідчого СВ Вознесенського ВП ОСОБА_16 з повідомленням про виявлене кримінальне правопорушення, вчинене ОСОБА_4 ;

протоколом огляду документів від 15 червня 2018р., відповідно до якого обєктом огляду являється реєстраційна справа № 9412501 48227 з документами, прошитими та пронумерованими;

протоколом тимчасового доступу до речей і документів від 07.06.2018р., відповідно до якого вилучено реєстраційну справу за № 9412501 48227;

описом речей і документів, які були вилучені на підставі ухвали слідчого судді від 07.06.2018р.;

описом документів, які знаходяться в матеріалах досудового розслідування № 12017150210000204.

Аналізуючи дослідженні в судовому засіданні письмові докази, наданими стороною обвинувачення, суд не погоджується з думкою сторони обвинувачення, щодо наявності в діях ОСОБА_4 ознак кримінального правопорушення, передбаченого частиною 2 статті 367 КК України.

В ході судового розгляду прокурором було змінено обвинувачення з ч 2 ст.364 КК України на ч 2 ст.367 КК України.

Як вбачається зі змісту остаточного обвинувачення, яке розглянуто судом згідно обвинувального акту від 22 січня 2019 року , неналежне виконання ОСОБА_4 , як службової особи, своїх службових обов`язків, через несумлінне ставлення до них, призвело до виготовлення офіційної довідки адресованій ОСОБА_8 , в якій було відображено належним чином не перевірені, недостовірні відомості про те, що земельна ділянка площею 8.1501га, кадастровий номер 4822780500:10:000:0005, не обтяжена договірними зобовязаннями та будучи уповноваженою особою виступати від імені відділу Держгеокадастру у Доманівському районі, засвідчив довідку власним підписом , завірив печаткою відділу та видав для подальшої передачі власнику. Зазначені недостовірні відомості, викладені в офіційній довідці № ц-484/0-484/0/6-16 від 05.07.2016р стали підставою проведення подвійної державної реєстрації права оренди на земельну ділянку площею 8.1501га, кадастровий номер 4822780500:10:000:0005, внаслідок чого фермерське господарство Берегиня-Р ( стара назва СФГ ЛЄНА), втратило майнове право користування орендованою земельною ділянкою, вартістю 215 381 .02 грн., чим йому спричинено тяжкі наслідки .

За змістом диспозиції ч.2ст.367 КК Україниоб`єктивну сторону службової недбалості складає сукупність трьох ознак:1) діяння у формі невиконання чи неналежного виконання службовою особою своїх службових обов`язків через недбале чи несумлінне ставлення до них (дія чи бездіяльність);2) суспільно небезпечні наслідки у виді тяжких наслідків охоронюваним законом інтересам юридичних осіб;3) причинний зв`язок між діянням та наслідками.

Суд при розгляді вказаного обвинувачення прийшов до висновку, що обвинувачений ОСОБА_4 на час його роботи у відділі Держгеокадастру у Доманівському районі Миколаївській області на посаді виконуючого обовязки начальника зазначеного відділу мав статус службової особи, так як був наділений організаційно-розпорядчими та адміністративно-господарськими функціями, які наведені в обвинувальному акті. Статус службової особи підтверджується копією наказу №2-к від 30.10.2015р. Про початок виконання обовязків та Положенням про відділ Держгеокадастру у Доманівському районі Миколаївської області, затверд. наказом Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру від 03.03.2015р. № 14 з визначенням повноважень начальника відділу.

Однак, суд не визнав доведеним, що обвинувачений спричинив фермерському господарству Берегиня-Р тяжких наслідків.

Згідно примітки 4 дост.364 КК України- тяжкими наслідками у статтях 364-367 вважаються такі наслідки які у двісті пятдесят і більше разів перевищують неоподатковуваний мінімум доходів громадян.

Як вбачається зі змісту зміненого прокурором обвинувачення, в обвинувальному акті за ч 2ст.367 КК України не вказано розмір неоподатковуваного мінімуму доходів громадян, який щорічно змінювався і з якого виходила сторона обвинувачення при віднесенні завданої діями обвинувачених шкоди в період 2016-2017 років до тяжких наслідків в розумінні примітки 4 дост.364 КК України. Тобто, було пред`явлено таке обвинувачення, яке порушувало право на захист.

Обовязковою ознакою обєктивної сторони злочину, передбаченого ст.367 КК України є настання суспільно небезпечених наслідків у вигляді заподіяння істотної шкоди або тяжків наслідків охоронюваних законом правам, свободам та інтресам окремих громадян, державним чи громадським інтересам, інтересам юридичних осіб.

Згідно з п. 4 примітки до ст.364, коли шкода полягає в заподіянні матеріальних збитків, то вона визнається тяжкими наслідками лише за умови , якщо сума таких збитків у двісті пятдесят і більше разів перевищують неоподатковуваний мінімум доходів громадян. При цьому матеріальний збиток: а) може бути реальним і в цьому випадку полягає у заподіянні прямих майнових збитків; б) може виражатися в так званій упущеній вигоді- неодержаних доходах; в) може являти собою сполучення реального матеріального збитку та упущеної вигоди. У всіх зазначених випадках загальна сума матеріальних збитків повинна в 250 і більше разів перевищувати неоподатковуваний мінімум доходів громадян, встановлений законодавством на момент вчинення кримінального правопорушення.

За змістом п.6 ч 2 ст.242 КПК України, визначення розміру матеріальних збитків, заподіяних кримінальним правопорушенням, здійснюється шляхом проведення експертизи.

Стороною обвинувачення розмір матеріальних збитків, що спричинило тяжкі наслідки юридичній особі, а саме- фермерському господарству Берегиня-Р визначені нормативною грошовою оцінкою землі, вартість якої зазначена в договорі оренди земельної ділянки від 01.07.2016р., укладеного між ОСОБА_9 та ОСОБА_11 , що склала 215381.02 грн.

Однак, вартість нормативної грошової оцінки земельної ділянки, належної ОСОБА_9 , в порядку успадкування за законом, в різних документах, досліджених судом, зазначена в різних розмірах.

Так, вартість земельної ділянки площею 8.1501 га, розташованої в межах території Олександрівської сільської ради Доманівського району, кадастровий номер 4822780500:10:000:0005 відповідно до витягу з Державного земельного кадастру про земельну ділянку № НВ-4803381642017 від 10.05.2017р. становила 122654.34 грн.

Відповідно до земельної книги на земельну ділянку, кадастровий номер 4822780500:10:000:0005, відкритої 17.05.2016р.- нормативна грошова оцінка землі склала 122654.34 грн.

Згідно копії свідоцтва про право на спадщину за законом від 07.06.2016р., вартість спадкового майна у виді земельної ділянки площею 8.1501 га, розташованої в межах території Олександрівської сільської ради, кадастровий номер 4822780500:10:000:0005, становить 35937 грн.

Вартість земельної ділянки, визначена в обвинувальному акті та договорі оренди земельної ділянки від 01.07.2016р. не підтверджена жодним належним письмовим доказом, яким може бути Витяг з Державного земельного кадастру про земельну ділянку або висновок експертизи.

На думку суду, вартість земельної ділянки, як матеріальні збитки, зазначені в обвинувачені не відносяться до категорії реальних збитків або упущеної вигоди.

Земельна ділянка, щодо якої була здійснена подвійна реєстрація оренди різними орендарями, не втратила своєї вартості.

Орендар, фермерське господарство Берегиня-Р не довело органу досудового розслідування понесенні збитки, внаслідок втрати користування земельною ділянкою, які можно було б віднести до категорії тяжких наслідків.

Статтею 337 КПК Українивизначено, що судовий розгляд проводиться лише стосовно особи, якій висунуто обвинувачення і лише в межах висунутого обвинувачення відповідно до обвинувального акта, крім випадків, передбачених цією статтею.

Представником потерпілої сторони надано суду розрахунок матеріальних збитків, не підтверджений документально, спричинених від неотримання врожаю на спірній земельній ділянці в розмірі 328020 грн., але зазначена сума не входить в межі обвинувачення, а тому не може бути врахована судом.

Крім того, стороною обвинувачення не конкретизовано у скільки разів розмір збитків, на їх думку, перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян, як передбачено п.4 примітки до ст.364 КК України на момент скоєння кримінального правопорушення.

Сторона захисту вважає, що в діях ОСОБА_4 відсутня службова недбалість, тобто неналежне виконання службовою особою своїх службових обовязків через несумлінне ставлення до них, так як запит ОСОБА_8 не містив повної інформації про перехід права власності спадкоємцю та не було зазначено прізвище колишнього власника, що унеможливило перевірку наявності обтяжень договірними зобовязаннями земельної ділянки.

Обвинувачений ОСОБА_4 в судовому засіданні пояснив, що перевірку на предмет обтяження спірної земельної ділянки договірними зобовязаннями перевірив в паперових носіях інформації тільки по прізвищу ОСОБА_17 , так як запит інших прізвищ не містив.

Суд не погоджується з думкою захисту, оскільки вважає, що ОСОБА_4 не прийняв всіх заходів до здійснення належної перевірки запитуємої інформації.

Так, інформаційний запит від імені ОСОБА_8 містив в собі відомості про кадастровий номер земельної ділянки, по якому необхідно було провести перевірку щодо перехіду права власності, оскільки ОСОБА_8 зазначила, що ОСОБА_9 є власником землі на підставі свідоцтва про право на спадщину та на предмет обтяження земельної ділянки договірними зобовязаннями.

Відповідно до копії поземельної книги на земельну ділянку з кадастровим номером 4822780500:10:000:0005, відкритою 17.05.2016р. державним кадастровим реєстратором ОСОБА_18 , яка працює у відділі Держгеокадастру у Доманівському районі Миколаївської області, в розділі 3. Земельна ділянка. Право власності, постійного користування, запис про виникнення права від 17.05.2016р. № 003 зазначено власника земельної ділянки- ОСОБА_10 на підставі Державного акту серії МК 0597 від 18.01.2003р., реєстраційний номер 215. В цій же книзі в Розділі 3. Земельна ділянка. Право власності, постійного користування, запис виникнення права від 09.06.2016р. № 004 власником зазначено ОСОБА_9 на підставі відомостей про державну реєстрацію речового права на нерухоме майно від 07.06.2016р., реєстраційний номер 14849477, відомості внсені приватним нотаріусом ОСОБА_13 .

Аналізуючи зазначений документ, суд приходить до висновку, що на момент надання відповіді на інформаційний запит ОСОБА_8 , а саме 05.07.2016р., поземельна книга на земельну ділянку з кадастровим номером вже була відкрита, а саме 17.05.2016р., яка містила інформацію про попереднього власника земельної ділянки, що дало б можливість більш детальніше перевірити інформацію про наявність обтяжень спірної земельної ділянки договірними зобовязаннями.

За таких обставин, суд приходить до висновку, що будучи службовою особою ОСОБА_4 неналежно виконав службові обовязки через несумлінне ставлення до них, видавши довідку ОСОБА_8 з неперевіреною інформацією, яка виявилася недостовірною.

Надана ОСОБА_4 , як службовою особою(наказ від 30.10.2015р. № 2-к), недостовірна інформація щодо відсутності обтяжень земельної ділянки договірними зобовязаннями ( довідка№ ц-484/0-484/0/6-16 від 05.07.2016р.) , стала підставою для здійснення подвійної державної реєстрації оренди даної земельної ділянки, про що свідчать договір оренди землі від 28.12.2007р. та договір оренди землі від 01.07.2016р.

Однак, неналежне виконання службовою особою службових обовязків через несумлінне ставлення до них, недостатньо для обєктивної сторони кримінального правопорушення, передбаченого ч 2 ст.367 КК України, так як не містить доказів про заподіяння при цьому шкоди у виді тяжких наслідків охоронюваних законом інтересам юридичної особи, що є обовязковою ознакою складу кримінального правопорушення.

Відповідно дост. 94 КПК України суд за своїм внутрішнім переконанням, яке ґрунтується на всебічному, повному й неупередженому дослідженні всіх обставин кримінального провадження, керуючись законом, оцінюють кожний доказ з точки зору належності, допустимості, достовірності, а сукупність зібраних - точки зору достатності та взаємозв`язку для прийняття відповідного процесуального рішення.

Відповідно до вимогст.62 Конституції України, особа вважається невинуватою у вчиненні злочину, доки її вину не буде доведено в законному порядку та обвинувачення не може ґрунтуватися на припущеннях. Усі сумніви щодо доведеності вини особи тлумачаться на її користь.

Згідност. 17 КПК України, особа вважається невинуватою у вчиненні кримінального правопорушення і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено у порядку, передбаченому цим Кодексом. Ніхто не зобов`язаний доводити свою невинуватість у вчиненні кримінального правопорушення і має бути виправданим, якщо сторона обвинувачення не доведе винуватість особи поза розумним сумнівом. Усі сумніви щодо доведеності вини особи тлумачаться на її користь.

Згідно зіст. 92 КПК України, обов`язок доказування події кримінального правопорушення, винуватості обвинуваченого у вчиненні кримінального правопорушення покладається на прокурора.

Відповідно дост. 370 КПК України, судове рішення ухвалюється судом на підставі об`єктивно з`ясованих обставин, які підтверджені доказами, дослідженим під час судового розгляду.

Пунктом 23Постанови Пленуму Верховного Суду України від 29 червня 1990 року №5 "Про виконання судами України законодавства і постанов Пленуму Верховного Суду України з питань судового розгляду кримінальних справ і постановлення вироку"вказано на недопустимість обвинувального ухилу при вирішенні питання про винність чи невинність підсудного. Всі сумніви щодо доведеності обвинувачення, якщо їх неможливо усунути, повинні тлумачитись на користь підсудного.

Розглядаючи кримінальне провадження, в межах пред`явленого ОСОБА_4 обвинувачення, приймаючи до уваги, що стороною публічного обвинувачення не надано жодного доказу на підтвердження спричинення службовою особою ОСОБА_4 , неналежним виконанням службових обовязків, тяжких наслідків охоронюваним законом інтересам юридичної особи, суд приходить до висновку, що не був досліджений жоден доказ, який доводить провину обвинуваченого поза розумним сумнівом, в межах пред`явленого обвинувачення, суд усі сумніви щодо доведеності провини ОСОБА_4 тлумачить на його користь та вважає необхідним ОСОБА_4 виправдати, в зв`язку з відсутністю в його діях складу кримінального правопорушення.

Докази сторони обвинувачення не є беззаперечними, не доводять винності обвинуваченого ОСОБА_4 поза розумним сумнівом, а тому усі сумніви тлумачаться судом на користь обвинуваченого.

Обвинувальний вирок не може ґрунтуватися на припущеннях і ухвалюється лише за умови доведення у ході судового розгляду винуватості особи у вчиненні кримінального правопорушення (ч.3ст.373 КПК України).

Відповідно до ч.1 ст. 6 Європейської конвенції про захист прав людини і основоположних свобод від 04.11.1950 року, кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом, який встановить обґрунтованість будь-якого висунутого проти нього кримінального обвинувачення.

На підставі вищевикладеного ОСОБА_4 підлягає виправданню у службовій недбалості, тобто у неналежному виконанні службовою особою своїх службових обов`язків через несумлінне ставлення до них, що спричинило тяжкі наслідки охоронюваним законом інтересам юридичної особи.

Цивільний позов не заявлено.

Судові процесуальні витрати відсутні.

Питання щодо речових доказів підлягаю вирішенню відповідно до ст.100 КПК України.

Керуючись ст.ст.368,370, 373,374, КПК України, суд

УХВАЛИВ:

ОСОБА_4 визнати невинуватим у пред`явленому обвинуваченні за ч.2ст.367 КК України та виправдати у звязку з тим, що не доведено, що в діянні обвинуваченого є склад кримінального правопорушення..

Запобіжний захід ОСОБА_4 - не обирався.

Речові докази у виді реєстраційної справи № 9412501 48227, яка знаходиться в матеріалах кримінального провадження - залишити в матеріалах справи.

На вирок може бути подана апеляційна скарга до Миколаївського апеляційного суду через Доманівський районний суд, протягом тридцяти днів з дня його проголошення всіма учасниками судового розгляду, а виправданим з моменту отримання ним його копії .

Суддя ОСОБА_1

СудДоманівський районний суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення18.09.2019
Оприлюднено20.02.2023
Номер документу84321504
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —475/682/18

Ухвала від 09.06.2020

Кримінальне

Миколаївський апеляційний суд

Міняйло М. П.

Ухвала від 09.06.2020

Кримінальне

Миколаївський апеляційний суд

Міняйло М. П.

Ухвала від 14.11.2019

Кримінальне

Миколаївський апеляційний суд

Міняйло М. П.

Ухвала від 06.11.2019

Кримінальне

Миколаївський апеляційний суд

Міняйло М. П.

Вирок від 18.09.2019

Кримінальне

Доманівський районний суд Миколаївської області

Єгорова Н. І.

Ухвала від 16.09.2019

Кримінальне

Доманівський районний суд Миколаївської області

Єгорова Н. І.

Ухвала від 14.08.2018

Кримінальне

Доманівський районний суд Миколаївської області

Єгорова Н. І.

Ухвала від 23.07.2018

Кримінальне

Доманівський районний суд Миколаївської області

Єгорова Н. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні