Рішення
від 18.09.2019 по справі 172/791/19
ВАСИЛЬКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 172/791/19

Провадження № 2/172/385/19

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

18.09.2019 року Васильківський районний суд Дніпропетровської області у складі головуючого судді Битяка І.Г. за участі: секретаря судового засідання - Глушко О.М., розглянувши у відкритому судовому засіданні у сел. Васильківка у відсутність сторін, без фіксування судового засідання технічними засобами цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю Дніпроагроальянс про розірвання договорів оренди землі, -

В С Т А Н О В И В

Позивач звернувся до суду з вищевказаним позовом. На обґрунтування позовних вимог вказує, що згідно зі свідоцтвом про право на спадщину за заповітом їй належать земельні ділянки площею 6,157 га та 5,651 га, призначених для ведення товарного сільськогосподарського виробництва. 29 травня 2015 року між нею та ТОВ Дніпроагроальянс укладено договори оренди землі строком на 7 років. За кожен рік використання землі орендар повинен виплачувати орендну плату у грошовій формі в розмірі 9555 грн. з урахуванням індексації до 20 серпня поточного року оренди (перша частина), не пізніше 20 числа місяця останнього календарного року, за який вноситься орендна плата (друга частина). Однак, відповідачем за 2018 рік орендна плата не виплачувалась ані до 20 серпня, ані до 20 грудня. На адресу відповідача нею направлено лист з проханням надати відомості про сплату орендної плати за період 2017-2018 роки, однак відповіді вона не отримала. Просить суд розірвати вказані договори оренди земельних ділянок та стягнути судові витрати по справі.

Ухвалою судді від 15.07.2019 року провадження у справі відкрито та постановлено розглядати справу за правилами спрощеного позовного провадження.

Представник позивача ОСОБА_2 надав суду відповідь на відзив та заяву про розгляд справи у відсутність позивача та його представника, позовні вимоги просить задовольнити в повному обсязі.

Представником відповідача Халинбаджах А.В. надано відзив на позовну заяву, в якому просить суд відмовити у задоволенні позовних вимог. Вказує, що позивачка отримала орендну плату за землю за 2018 рік у повному обсязі з урахуванням індексації. Таким чином орендна плата виплачена, але із затримання виплати. В якості доказу надав суду відомість на виплату орендної плати за 2018 рік зі строком оплати з 15.08 по 25.08.2019 року. Крім того, зазначає, що починаючи з 2015 по 2017 роки позивачка не мала жодних претензій по невиплаті чи затримці у виплаті орендної плати. Також позивачем не заявлено окремої вимоги про стягнення заборгованості по орендній платі, а також пені у розмірі 0,01 % невиплаченої суми за кожний день прострочення, що передбачено п. 4.8 спірних договорів. Вважає, що це свідчить про те, що затримка по сплаті орендної плати використана лише як привід для звернення до суду.

На підставі ч. 3 ст. 211, ч. 2 ст. 247 ЦПК України справа слухається у відсутність сторін без фіксування судового процесу технічними засобами.

Дослідивши матеріали справи суд встановив таке.

Відповідно до свідоцтв про право на спадщину за заповітом ОСОБА_1 належать земельні ділянки призначені для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 6,157 га кадастровий номер 1220781100:02:003:0032 та площею 5,651 га кадастровий номер 1220781100:02:004:0013.

29 травня 2015 року між ОСОБА_1 та Товариством з обмеженою відповідальністю Дніпроагроальянс укладено договори оренди землі площею 6,157 га та площею 5,651 га, що розташована на території Богданівської сільської ради Васильківського району Дніпропетровської області строком на 7 років.

Відповідно до положень ст. 2 Закону України Про оренду землі відносини, пов`язані з орендою землі, регулюються Земельним Кодексом України, Цивільним Кодексом України, цим Законом, законами України, іншими нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до них, а також договором оренди землі.

Згідно зі ст. 13 Закону України Про оренду землі договір оренди землі - це договір, за яким орендодавець зобов`язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов`язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства.

За змістом ст. 21 Закону України Про оренду землі розмір та умови орендної плати, що зазначені в договорі оренди, не можуть суперечити чинному на час укладення договору оренди законодавству.

Відповідно до ч. 3 ст. 31 Закону України Про оренду землі договір оренди землі може бути розірваний за згодою сторін. На вимогу однієї із сторін договір оренди може бути достроково розірваний за рішенням суду в порядку, встановленому законом. Розірвання договору оренди землі в односторонньому порядку не допускається, якщо інше не передбачено законом або цим договором.

Частиною 1 статті 24 Закону України Про оренду землі орендодавець має право вимагати від орендаря, зокрема, своєчасного внесення орендної плати. Вказаному праву орендодавця кореспондує обов`язок орендаря сплачувати орендодавцю орендну плату за володіння і користування його земельною ділянкою.

Згідно з ч. 1 ст. 32 Закону України Закону України Про оренду землі на вимогу однієї із сторін договір оренди землі може бути достроково розірваний за рішенням суду в разі невиконання сторонами обов`язків, передбачених статтями 24 і 25 цього Закону та умовами договору, в разі випадкового знищення чи пошкодження об`єкта оренди, яке істотно перешкоджає передбаченому договором використанню земельної ділянки, а також на підставах, визначених Земельним Кодексом України та іншими законами України.

Відповідно до п. д ч. 1 ст. 141 ЗК України підставою для припинення права користування земельною ділянкою є систематична несплата орендної плати.

Отже, згідно зі статтями 13, 15, 21 Закону України Про оренду землі основною метою договору оренди земельної ділянки та одним з визначальних прав орендодавця є своєчасне отримання останнім орендної плати у встановленому розмірі. У разі систематичної несплати орендної плати за користування земельною ділянкою, тобто систематичне порушення договору оренди земельної ділянки може бути підставою для розірвання такого договору.

Відповідно до частини 2 статті 651 ЦК України договір може бути змінено або розірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених законом або договором. Істотним є таке порушення стороною договору, коли внаслідок завданої цим шкоди друга сторона значною мірою позбавляється того, на що вона розраховувала при укладенні договору.

Пунктами 4.1, 4.2, 4.3 договорів оренди землі визначено, що орендна плата по бажанню орендодавця може виплачуватись як у грошовій формі, так і у натуральному або відробітковому вираженні, в поєднанні різних форм орендної плати. За кожен рік використання землі орендар виплачує орендну плату у грошовій формі в розмірі, що становить 9555 гривень з урахуванням індексації до 20 серпня поточного року оренди (перша частина), не пізніше 20 числа місяця останнього календарного року, за який вноситься орендна плата (друга частина). Передача продукції та надання послуг в рахунок орендної плати оформляється відповідними актами (а.с. 5).

Відповідно до пункту 12.3 договорів оренди землі, їх дія припиняється шляхом розірвання: за взаємною згодою сторін; за рішенням суду на вимогу однієї із сторін унаслідок невиконання другою стороною обов`язків, передбачених договором, та внаслідок випадкового знищення, пошкодження орендованої земельної ділянки, яке істотно перешкоджає її використанню, а також інших підстав, визначених законом.

Частинами першою і другою статті 651 ЦК України передбачено, що зміна або розірвання договору допускається лише за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або законом. Договір може бути змінено або розірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених договором або законом. Істотним є таке порушення стороною договору, коли внаслідок завданої цим шкоди друга сторона значною мірою позбавляється того, на що вона розраховувала при укладенні договору.

У пункті д частини першої статті 141 ЗК України визначено, що підставою для припинення права користування земельною ділянкою є систематична несплата орендної плати.

Однак у даному випадку суд враховує, що орендна плата за 2018 рік сплачена позивачці повністю у 2019 році, але у розмірі значно більшому ніж передбачено договором оренди, заборгованість допущено лише за один рік. Тому суд не може визнати такі порушення умов договору суттєвими, тобто такими внаслідок яких особі заподіяно шкоду внаслідок якої вона значною мірою позбавлена того, на що вона розраховувала при укладенні договору. При цьому доказів будь-яких звернень з претензіями з приводу несвоєчасної сплати орендної плати до відповідача позивачем не надано, що ще раз свідчить про відсутність суттєвості порушення умов договору для сторони.

Таким чином, на підставі достовірних, належних та допустимих доказів, суд приходить до висновку, що позовні вимоги ОСОБА_1 про розірвання договорів оренди землі є необґрунтованими, а тому не підлягають задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст. 141 ЗК України, Законом України Про оренду землі , ст.ст. 12, 13, 81, 89, 258, 259, 263-265 ЦПК України, суд, -

У Х В А Л И В

1. Відмовити ОСОБА_1 у задоволенні позову до Товариства з обмеженою відповідальністю Дніпроагроальянс про розірвання договорів оренди землі.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Дніпровського апеляційного суду через Васильківський районний суд Дніпропетровської області протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Суддя І.Г. Битяк

СудВасильківський районний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення18.09.2019
Оприлюднено19.09.2019
Номер документу84344197
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —172/791/19

Ухвала від 25.06.2020

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Погрібний Сергій Олексійович

Ухвала від 12.03.2020

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Погрібний Сергій Олексійович

Постанова від 05.02.2020

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Городнича В. С.

Ухвала від 01.11.2019

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Городнича В. С.

Ухвала від 05.11.2019

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Городнича В. С.

Рішення від 18.09.2019

Цивільне

Васильківський районний суд Дніпропетровської області

Битяк І. Г.

Ухвала від 15.07.2019

Цивільне

Васильківський районний суд Дніпропетровської області

Битяк І. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні