Постанова
від 18.09.2019 по справі 910/5406/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

про визнання боржника банкрутом

18.09.2019Справа № 910/5406/19 За заявою Товариства з обмеженою відповідальністю "Інтерспорт" (04210, м. Київ, пр.-т Героїв Сталінграду, 45)

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Акваріум" (01033, м. Київ, вул. Жилянська, 47, ідентифікаційний номер 30683092)

про банкрутство

Суддя Івченко А.М.

Представники:

від заявника: Леонов К.Ю.;

арбітражний керуючий Каленчук О.І.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

У квітні 2019 року Товариство з обмеженою відповідальністю "Інтерспорт" звернулося до суду з заявою про відкриття провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "Акваріум" у зв`язку з неможливістю останнього погасити заборгованість.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 13.05.2019 № 910/5406/19 прийнято заяву про відкриття провадження у справі про банкрутство до розгляду; підготовче засідання суду призначено на 22.05.2019; зобов`язано арбітражного керуючого Стрельченко Ю.В. (свідоцтво про право на здійснення діяльності арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора) від 08.02.13 року № 56 ), визначеного автоматизованою системою з відбору кандидатів на призначення арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора) у справах про банкрутство, у строк до 22.05.2019 надати до суду заяву про його участь у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "Акваріум".

25.04.2019 від арбітражного керуючого Комлика І.С. надійшла заява про участь у справі про банкрутство.

26.04.2019 від арбітражного керуючого Ткачук О.В. надійшла заява про участь у справі про банкрутство.

02.05.2019 від арбітражного керуючого Гусак Ю.М. надійшла заява про участь у справі про банкрутство.

17.05.2019 від арбітражного керуючого Рудого А.М. надійшла заява про участь у справі про банкрутство.

20.05.2019 від арбітражного керуючого Назарека С.А. надійшла заява про участь у справі про банкрутство.

20.05.2019 від арбітражного керуючого Стрельченко Ю.В. надійшла заява про участь у справі про банкрутство.

21.05.2019 від арбітражного керуючого Сиволобова М.М. надійшла заява про участь у справі про банкрутство.

22.05.2019 від арбітражного керуючого Реверука П.К. надійшла заява про участь у справі про банкрутство.

22.05.2019 від боржника надійшов відзив.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 22.05.2019 відкрито провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "Акваріум"; визнано грошові вимоги Товариства з обмеженою відповідальністю "Інтерспорт" до Товариства з обмеженою відповідальністю "Акваріум" у розмірі 2 167 271,85 грн.; введено мораторій на задоволення вимог кредиторів; введено процедуру розпорядження майном банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "Акваріум" (01033, м. Київ, вул. Жилянська, 47, ідентифікаційний номер 30683092); призначено розпорядником майна боржника арбітражного керуючого Стрельченко Юлію Володимирівну (свідоцтво № 56 від 08.02.2013 р., адреса для листування: 61103, м. Харків, вул. Єнакієвська, 1, п/в 103, а/с 539 ); визначено дату проведення попереднього судового засідання у справі на 21.08.2019.

15.07.2019 від розпорядника майна боржника надійшло клопотання про затвердження реєстру вимог кредиторів.

21.08.2019 від розпорядника майна боржника надійшли документи по справі.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 21.08.2019 визнано кредитором у справі № 910/5406/19 по відношенню до боржника: - Товариство з обмеженою відповідальністю "Інтерспорт" з грошовими вимогами на суму 2 186 481,85 грн., з яких 2 167 271,85 грн. з віднесенням до четвертої черги задоволення та 19 210,00 грн. - до першої черги задоволення; затверджено реєстр вимог кредиторів Товариства з обмеженою відповідальністю "Акваріум"; зобов`язано розпорядника майна боржника у п`ятиденний строк з дня отримання даної ухвали надати суду уточнений реєстр вимог кредиторів, оформлений відповідно до вимог Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" та наказу Міністерства економіки України "Про затвердження Методичних рекомендацій щодо заповнення реєстру вимог кредиторів" від 02.07.2010 р. № 788; зобов`язано розпорядника майна боржника протягом 10-ти днів повідомити кредиторів про місце і час проведення зборів кредиторів та провести відповідні збори; зобов`язано розпорядника майна боржника проаналізувати фінансову, господарську та інвестиційну діяльність боржника, його становище на товарних ринках; надати письмові докази про розмір активу та пасиву Товариства з обмеженою відповідальністю "Акваріум", наявну дебіторську заборгованість; зобов`язано розпорядника майна боржника надати суду протокол зборів кредиторів боржника, на яких обрано комітет кредиторів боржника, а також протокол засідання комітету кредиторів, на якому вирішено питання про відкриття ліквідаційної процедури або процедури санації боржника, призначення ліквідатора або керуючого санацією боржника; визначено дату проведення підсумкового судового засідання у справі на 18.09.2019.

17.09.2019 від арбітражного керуючого Каленчук О.І. надійшла заява про участь у справі про банкрутство.

17.09.2019 від ініціюючого кредитора надійшло клопотання про визнання боржника банкрутом, призначення ліквідатором банкрута арбітражного керуючого Каленчук О.І.

18.09.2019 від розпорядника майна боржника надійшло клопотання про визнання боржника банкрутом та призначення ліквідатором банкрута арбітражного керуючого Каленчук О.І. та звіт про діяльність розпорядника майна.

В судове засідання 18.09.2019 з`явилися представники учасників провадження у справі, які надали пояснення по справі.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає за доцільне відкриття ліквідаційної процедури відносно боржника, зважаючи на таке.

Згідно із ч. 4 ст. 27 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" у разі якщо комітетом кредиторів у межах строку дії процедури розпорядження майном не прийнято жодного з передбачених цією статтею рішень, господарський суд протягом п`яти днів після закінчення процедури розпорядження майном боржника за наявності ознак банкрутства приймає постанову про визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури, якщо інше не передбачено цією статтею.

Відповідно до ч. 1 ст. 37 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" встановлено, що господарський суд приймає постанову про визнання боржника банкрутом і відкриває ліквідаційну процедуру у випадках, передбачених цим Законом.

З системного аналізу норм закону вбачається, що боржник визнається банкрутом, коли господарським судом встановлено неспроможність боржника відновити свою платоспроможність та задовольнити визнані вимоги кредиторів інакше як через застосування ліквідаційної процедури.

Відповідно до затвердженого судом, в порядку ст. 25 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", реєстру вимог кредиторів, визначенню підлягає розмір пасиву боржника. Відомості про актив боржника, мають міститися у звіті арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією) про фінансово - майновий стан божника, що повинен бути наданий комітету кредиторів та на основі якого комітет кредиторів вирішує питання про введення наступної судової процедури. Фінансово-майновий стан боржника (актив) повинен бути предметом розгляду в судовому засіданні.

Таким чином, завдання підсумкового засідання суду полягає у з`ясуванні ознак банкрутства та наявності можливості визначення наступної судової процедури і подальшого здійснення провадження по справі, виходячи з клопотання комітету кредиторів, однак остаточна їх оцінка надається судом.

Відповідно до приписів абз. 3 ч. 1 ст. 37 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" під ліквідацією розуміється припинення суб`єкта підприємницької діяльності, визнаного господарським судом банкрутом, з метою здійснення заходів щодо задоволення в порядку цього Закону вимог кредиторів шляхом продажу його майна.

У судовому засіданні, дослідивши наявні у матеріалах справи документи, судом встановлено, що пасиви значно перевищують активи підприємства-боржника.

При цьому, слід зазначити, що станом на день розгляду справи у підсумковому засіданні також заяв від потенційних інвесторів щодо оздоровлення фінансового становища боржника не надходило, що дає підстави вважати, що підприємство не є інвестиційно привабливим.

Протоколом № 1 від 13.09.2019 на засіданні комітету кредиторів було вирішено звернутися до Господарського суду міста Києва з клопотанням про введення у справі процедури ліквідації, призначення ліквідатором банкрута арбітражного керуючого Каленчук О.І.

Враховуючи викладені обставини, господарський суд приходить до висновку щодо необхідності введення процедури ліквідації та визнання боржника банкрутом.

Відповідно до ч. 1 ст. 40 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" у постанові про визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури господарський суд призначає ліквідатора банкрута з урахуванням вимог, установлених цим Законом, з числа арбітражний керуючих, якщо інше не передбачено цим Законом.

Пунктом 5 ч. 1 ст. 114 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" визначено, що кандидатура арбітражного керуючого для виконання повноважень керуючого санацією або ліквідатора визначається судом за клопотанням комітету кредиторів, а у разі відсутності такого клопотання - за ініціативою суду, крім випадків, передбачених цим Законом.

Під час призначення арбітражного керуючого (керуючого санацією, ліквідатора) господарський суд не пов`язаний з кандидатурами арбітражних керуючих, запропонованими комітетом кредиторів, та має право призначити арбітражного керуючого самостійно.

Згідно з поданою до суду заявою арбітражного керуючого Каленчук О.І., вбачається, що вона не є заінтересованою особою відповідно до положень Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом"; раніше засуджена не була, у тому числі за вчинення корисливих злочинів; має дозвіл на провадження діяльності арбітражних керуючих; відповідальність застрахована відповідно до договору добровільного страхування відповідальності арбітражного керуючого (додано квитанцію про оплату); має досвід роботи та технічні і організаційні можливості для виконання обов`язків арбітражного керуючого; не відмовлено у допуску до державної таємниці. Також, арбітражним керуючим подано сертифікати про підвищення кваліфікації.

Дослідивши подані докази, заслухавши пояснення учасників судового процесу, дослідивши матеріали, протокол засідання комітету кредиторів № 1, подану заяву арбітражного керуючого, суд вважає за можливе задовольнити заяву арбітражного керуючого Каленчук О.І. на участь у справі про банкрутство (свідоцтво про право на здійснення діяльності арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора) № 1736 від 05.11.2015) виходячи з наступного:

- арбітражний керуючий, не є заінтересованою особою стосовно боржника та кредиторів;

- має дозвіл на провадження діяльності арбітражних керуючих;

- управління боржником раніше не здійснював;

- судимості за вчинення корисливих злочинів та заборони суду займатися діяльності арбітражного керуючого не має;

- має досвід роботи;

- має всі організаційно-технічні можливості для виконання відповідних функцій;

- арбітражним керуючим подано сертифікати про підвищення кваліфікації.

Приписами ст. 114 Закону встановлено, що кандидатура арбітражного для виконання повноважень розпорядника майна визначається судом самостійно із застосуванням автоматизованої системи з числа осіб, внесених до Єдиного реєстру арбітражних керуючих (розпорядників майна, керуючих санацією, ліквідаторів) України. Під час прийняття заяви про порушення справи про банкрутство суд в ухвалі зобов`язує визначеного автоматизованою системою арбітражного керуючого надати заяву на участь у даній справі та, у разі неотримання судом від нього такої заяви, розпорядник майна призначається судом без застосування автоматизованої системи з числа осіб, внесених до Єдиного реєстру арбітражних керуючих (розпорядників майна, керуючих санацією, ліквідаторів) України.

Дослідивши подані арбітражним керуючим Каленчук Оксаною Іванівною документи, суд вважає за можливе призначити її ліквідатором банкрута у даній справі.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 29, 37, 38, 114 Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", ст. ст. 12, 74, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

1. Припинити процедуру розпорядження майном Товариства з обмеженою відповідальністю "Акваріум".

2. Припинити повноваження розпорядника майна Товариства з обмеженою відповідальністю "Акваріум" арбітражного керуючого Стрельченко Ю.В.

3. Визнати банкрутом Товариство з обмеженою відповідальністю "Акваріум" (01033, м. Київ, вул. Жилянська, 47, ідентифікаційний номер 30683092).

4. Відкрити ліквідаційну процедуру.

5. Призначити ліквідатором банкрута Товариства з обмеженою відповідальністю "Акваріум" арбітражного керуючого Каленчук Оксану Іванівну (свідоцтво № 1736 від 05.11.2015, адреса для листування: 03035, м. Київ, а/с 20).

6. Підприємницьку діяльність банкрута завершити.

7. Строк виконання всіх грошових зобов`язань вважати таким, що настав 18.09.2019.

8. Припинити нарахування неустойки (штрафу, пені), відсотків та інших фінансових (економічних) санкцій за всіма зобов`язаннями фізичної особи - підприємця, крім зобов`язань, не пов`язаних із здійсненням такою особою підприємницької діяльності.

9. Оприлюднити на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України повідомлення про визнання Товариства з обмеженою відповідальністю "Акваріум" банкрутом.

10. Припинити повноваження органів управління банкрута щодо управління банкрутом та розпорядження його майном з 18.09.2019 .

11. Зобов`язати ліквідатора надати суду ліквідаційний баланс банкрута та звіт ліквідатора до 18.09.2020. Звіт ліквідатора повинен містити: докази вчинення належних дій ліквідатором по виявленню активів та пасивів боржника, встановлення неможливості відновлення платоспроможності боржника внаслідок вжитих ліквідатором заходів, встановлення неможливості задоволення визначених за звітом ліквідатора вимог кредиторів та необхідності у зв`язку з цим ліквідації боржника. До звіту ліквідатора повинні додаватись письмові пояснення та докази проведення ліквідаційної процедури, реєстр вимог кредиторів (в разі наявності кредиторів) з урахуванням вимог ініціюючого кредитора, докази встановлення наявності активів боржника та докази вчинення ліквідатором дій по встановленню грошових вимог кредиторів шляхом надіслання відповідних запитів до державної податкової інспекції, Головного управління статистики; УДАІ МВС України в м. Києві; Головного управління земельних ресурсів КМДА управління земельного кадастру, Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку; державної реєстраційної служби Головного управління юстиції у м. Києві, Державного підприємства "Український інститут промислової власності" Філія "Український центр інноватики та патентно-інформаційних послуг"; Державного департаменту інтелектуальної власності; Міністерства фінансів та доходів України (Державної митної служби України); Державної інспекції України з безпеки на морському та річковому транспорті (Укрморрічінспекція), Державної авіаційної адміністрації Міністерства транспорту та зв`язку України, Київської державної інспекції котлонагляду і підіймальних споруд; Територіального управління державного комітету України з промислової безпеки, охорони праці та гірничого нагляду по м. Києву та Київській області; Державної архітектурно-будівельної інспекції Міністерства регіонального розвитку та будівництва України, банківських установ щодо закриття рахунків, Державної авіаційної служби України департаменту льотної придатності, Державної інспекції сільського господарства України тощо.

12. Зобов`язати Голосіївську районну в м. Києві державну адміністрацію відділу з питань державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців внести до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб підприємців запис про визнання боржника банкрутом, відкриття ліквідаційної процедури та відомості про ліквідатора банкрута.

13. Відповідно до Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" з дня прийняття господарським судом постанови про визнання боржника банкрутом скасовується арешт, накладений на майно боржника, визнаного банкрутом, чи інші обмеження щодо розпорядження майном такого боржника. Накладення нових арештів або інших обмежень щодо розпорядження майном банкрута не допускається.

14. Копію постанови направити боржнику, органу державної податкової служби, місцевому загальному суду за місцезнаходженням боржника, органу державної виконавчої служби за місцезнаходженням боржника та Голосіївській районній в м. Києві державній адміністрації відділу з питань державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців для виконання.

Постанова набирає законної сили в порядку статті 235 Господарського процесуального кодексу України та може бути оскаржена.

Суддя А.М.Івченко

Дата ухвалення рішення18.09.2019
Оприлюднено19.09.2019
Номер документу84349734
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —910/5406/19

Ухвала від 29.07.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Івченко А.М.

Ухвала від 29.07.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Івченко А.М.

Ухвала від 03.07.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Івченко А.М.

Ухвала від 09.04.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Івченко А.М.

Ухвала від 24.02.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Івченко А.М.

Постанова від 18.09.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Івченко А.М.

Постанова від 18.09.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Івченко А.М.

Ухвала від 21.08.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Івченко А.М.

Ухвала від 22.05.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Івченко А.М.

Ухвала від 22.05.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Івченко А.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні